Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

☦Εμφανίζεται ολοζώντανος ο ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ και της λέει: «θα προτείνουν στην κόρη σου να βαπτίσει ένα παιδί, να μην αρνηθεί γιατί αυτό θα υπηρετήσει την Εκκλησία»

Στις όμορφες αλκυονίδες του μηνός Φεβρουαρίου εορτάζουμε ( 11 του μηνός ) τον Άγιο Βλάσιο Επίσκοπο Σεβαστείας  από την αγιοτόκο Μικρά Ασία. Έτσι και τα ΘΕΟΣΗΜΕΙΑ του Αγίου αυτού  είναι «αλκυονίδες» στην  πνευματική κοσμοχαλασιά των ημερών μας.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Χρόνια μεσοπολέμου στο άλλοτε λαμπρό κέντρο της πόλεως των Αθηναίων, πλατεία Κουμουνδούρου, όπου εγκαταβίωναν τότε  μεσοαστικές οικογένειες.

Η κ. Χρυσάνθη με το εργόχειρο της ραπτικής εξυπηρετούσε τις κυρίες των Αθηνών βγάζοντας τα προς το ζην για την πολυμελή οικογένεια της.

Όμως το μικρότερο από όλα τα  παιδιά της, βρέφος τότε, παρουσίασε σπασμούς που έκαναν την μάνα να ανησυχήσει και να καλέσει το γιατρό στο σπίτι για να το εξετάσει.

Η διάγνωση μπήκε αλλά ο γιατρός , πιστός άνθρωπος , δεν είπε τίποτε στην μάνα για να μην την τρομάξει, την συμβούλεψε όμως  να μην καθυστερήσει να βαπτίσει το βρέφος.

Έτσι η μητέρα απευθύνθηκε σε μια κυρία που την έραβε , την κυρία Παπαλέκα αν μπορούσε να γίνει η νονά του παιδιού.

Αυτή δίστασε και της είπε ότι βάπτισε ήδη  κορίτσια και έτσι κορίτσια θα συνέχιζε να βαπτίζει.

Φυσικά δεν χάλασαν τις καρδιές τους και η κυρία Παπαλέκα επιστρέφοντας στο σπίτι της και  στην εξώπορτα συνάντησε τον ταχυδρόμο που της ενεχείρισε μια επιστολή από την αγαπημένη μητέρα της που ζούσε στην επαρχία.

Κάθε φορά που ελάμβανε νέα της μητέρας της χαιρόταν ιδιαιτέρως γιατί μαζί με τα νέα της μάνας της μάθαινε και τα νέα του όμορφου  χωριού της που ήταν στην ορεινή Κορινθία και συγκεκριμένα στα Τρίκαλα της Κορινθίας.

Τι έκπληξη όμως!!

Μόλις άνοιξε το γράμμα από τις πρώτες γραμμές διάβασε:

«κόρη μου θα σου προτείνουν να βαπτίσεις ένα παιδί , μην αρνηθείς , γιατί πήγα στην πηγή να πάρω νερό και μέσα από την πηγή βγήκε ο ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ και διάβασε τι μου είπε;

¨είμαι ο ΒΛΑΣΗΣ θα προτείνουν στην κόρη σου να βαπτίσει ένα παιδί, να μην αρνηθεί γιατί αυτό το παιδί θα γίνει κληρικός, θα γίνει ιερέας και θα υπηρετήσει την εκκλησία¨

Τα σωθικά της ανατρίχιασαν γιατί όλοι στο μέρος της τιμούσαν τον ΑΓΙΟ ΒΛΑΣΙΟ, καθότι από το 1400 σε μια σπηλιά βρέθηκε το θαυματουργό εικόνισμα του ΑΓΙΟΥ (ανήμερα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού) και έτσι από παλαιόθεν οι κάτοικοι της ορεινής Κορινθίας έπηξαν ναύδριο και μετέπειτα ιστορική Μονή που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα χρόνια της τουρκοκρατίας και της Επανάστασης του 1821.

Με το που διάβασε όλα αυτά η κ.Παπαλέκα   τρέχει στο σπίτι της κυρίας Χρυσάνθης της ράπτριας της  και της λέει:

-κυρία Χρυσάνθη άκυρο αυτό που σου είπα, διάβασε το γράμμα που μόλις πήρα από την μητέρα μου από τα Τρίκαλα της Κορινθίας.

Έχουμε αρθρογραφήσει κατά επανάληψη για τον γνωστό σε πολλούς Αθηναίους πάτερα Χρυσόστομο Αγγέλου που συνδέεται με το γεγονός αυτό και τον οποίο   γνωρίσαμε πριν τριάντα και χρόνια , συνεισφέροντας κάποια πνευματικά σπαράγματα από την διαδρομή αυτού του Γέροντα  που άφησε έντονο πνευματικό αποτύπωμα στις ψυχές των ανθρώπων.

(https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/2020/05/blog-post_37.html)

ΚΑΙ άλλα πολλά αδελφοί και ουκ έστι λίγα…

Για αυτό και σε μια αποστροφή των λόγων του ο μακαριστός γέροντας Εφραίμ ο Αριζονίτης έλεγε για τις ημέρες μας, ότι « οι πολυκατοικίες των Αθηνών είναι γεμάτες με  αγίους» καθότι όπου επλεόνασε η αμαρτία υπερπερίσσευσε η ΧΑΡΙΣ.

ΣΤΩΜΕΝ καλώς

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας