Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

☦ Η ΕΡΗΜΙΤΙΣΣΑ

Μια μέρα ένα άτομο ανέβηκε στο βουνό όπου μια ερημίτισσα βρήκε καταφύγιο, και τη ρώτησε:

- ′′ Τι κάνεις σε τέτοια μοναξιά?"

Η ερημίτισσα απάντησε:

- ′′ Έχω πολλή δουλειά να κάνω."

- ′′Και πώς βρίσκεις τόση δουλειά; ... Δεν βλέπω τίποτα εδώ..."

☦ "σαν ΕΛΛΑΔΑ ζούμε αυτό ακριβώς που βίωσε το ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ στα Βυζαντινά χρόνια"

Αν αυτά που θα αναγνώσετε παρακάτω ως άγιο ιστορικό  συναξάρι,  τα συσχετίσετε με την συνώνυμη της ΠΑΝΑΓΙΑΣ της ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ή Παρηγορήτριας  στο ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ με το πρόσφατο  συναξάρι  της  ΠΑΝΑΓΙΑΣ την ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΡΙΑΣ ή Παραμυθίας  στον Άγιο Δημήτριο στον Βύρωνα  η οποία Εφέστειος Εικόνα ΤΗΣ  δακρύζει και μυροβλύζει αδιάλειπτα επί 18 μήνες, τότε θα κατανοήσουμε, ότι σαν ΕΛΛΑΔΑ ζούμε αυτό που βίωσε το ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ στα Βυζαντινά χρόνια-

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας 

H Σύναξη Υπεραγίας Θεοτόκου της Παραμυθίας τιμάται από την Εκκλησία μας στις 21 Ιανουαρίου.

☦ Ο π. Χαρίτων και η μεταλαβιά των «μελλοθανάτων»!

Ο π. Χαρίτων Συμεωνίδης, Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου(1965-1974), υπηρέτησε εθελοντικώς ως στρατιωτικός ιερέας στην Κορέα το 1952-53. Ορίστηκε ο χρόνος παραμονής του περίπου στο εξάμηνο, αλλά τελικά διακόνησε εκεί περισσότερο από 15 μήνες.

Το βιβλίο, γράφει η συγγραφέας, αποτελεί δείγμα ευγνωμοσύνης, σεβασμού και αγάπης των πνευματικών παιδιών προς τον πνευματικό τους πατέρα και κάνει γνωστή σε γενικές γραμμές την άγνωστη ιστορία, που έγραψε στον τόπο του Κιλκίς, ο εξαίρετος αυτός Ιεράρχης.

☦ ΠΟΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΕΛΝΕΙ Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ.

Αποκ. 2,7  Ὁ ἔχων οὖς ἀκουσάτω τί τὸ Πνεῦμα λέγει ταῖς ἐκκλησίαις. Τῷ νικῶντι δώσω αὐτῷ φαγεῖν ἐκ τοῦ ξύλου τῆς ζωῆς, ὅ ἐστιν ἐν τῷ παραδείσῳ τοῦ Θεοῦ μου.

Αποκ. 2,7  Εκείνος που έχει ανοικτά τα αυτιά της ψυχής του, ας ακούση τι με τας προφητείας αυτάς λέγει το Πνεύμα το Αγιον εις τας Εκκλησίας. Εις εκείνον που θα νικήση, αγωνιζόμενος κατά του πονηρού και της αμαρτίας, θα του δώσω να φάγη από το ξύλον της ζωής. Θα του δώσω τα αγαθά της αιωνίου ζωής μέσα στον Παράδεισον του Θεού και Πατρός, ο οποίος είναι και Θεός ιδικός μου κατά την ανθρωπίνην μου φύσιν.

☦ Ὁ Ὅσιος Εὐθύμιος ὁ Μέγας

Ὁ Ὅσιος Εὐθύμιος ὁ Μέγας γεννήθηκε στὴ Μελιτηνὴ τῆς Ἀρμενίας τὸ ἔτος 377 μ.Χ. κατὰ τοὺς χρόνους τῆς βασιλείας τοῦ Γρατιανοῦ (375 – 383 μ.Χ.).

Οἱ γονεῖς του Παῦλος καὶ Διονυσία, ἀνῆκαν σὲ ἐπίσημη γενιά. Ἄτεκνοι ὄντες, ἀξιώθηκαν νὰ ἀποκτήσουν παιδί, τὸ ὁποῖο ἀφιέρωσαν στὴ διακονία τοῦ Θεοῦ στὸ ὁποῖο καὶ κατὰ θεία ἐπιταγὴ ἔδωσαν τὸ ὄνομα Εὐθύμιος, ἀφοῦ μὲ τὴν γέννησή του τοὺς χάρισε τὴν εὐθυμία, τὴ χαρὰ καὶ τὴν ἀγαλλίαση.

☦ Η επίσκεψη της Παναγίας στον Άδη!

H XAΡΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ: Ακόμη και η κόλαση στον Άδη σταματά για Χάρη Της!!!

Τόση η αγάπη Της…  Όταν η Παναγία κοιμήθηκε και πριν μεταβεί στον παράδεισο, την ρώτησε ο Χριστός:

«Τι θα ήθελες πρώτα Μητέρα Μου να δεις;» Ξέρετε τι ζήτησε η Παναγία;  Να επισκεφθεί τους τόπους της κολάσεως! Παραξενεύτηκαν οι Προφήτες! Παραξενεύτηκαν οι Δίκαιοι! Παραξενεύτηκαν οι Άγγελοι!

☦ «Ταις πρεσβείαις της Θεοτόκου, Σώτερ σώσον ημάς» ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ

ΦΩΤΟ - η ΠΑΝΑΓΙΑ η ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΡΙΑ η Δακρυορροούσα και Μυροβλήτισσα  επί 18 μήνες αδιάλειπτα.

*… Την άνοιξη του 1987 επισκέφθηκα τον Άγιο Παΐσιο στο κελλί του, την Παναγούδα. Τον ρώτησα, προβληματισμένος, αν θα γινόταν πόλεμος με την Τουρκία. Ο Άγιος μου απήντησε ότι, όταν θα δούμε η Ελλάδα να παίρνει την πρεσβεία της από την Τουρκία και η Τουρκία την πρεσβεία της από την Ελλάδα, τότε θα πρέπει να πούμε: «Ταις πρεσβείαις της Θεοτόκου, Σώτερ σώσον ημάς».

☦ Άγιος Σωφρόνιος: Στη ζωή υπάρχει πάντοτε κάτι το «απροσδόκητο»

Νομίζω ότι αυτό σου δόθηκε όχι με μικρό τίμημα. Χάρις όμως σε αυτό διασαφηνίστηκαν σ’ εμένα πολλά, όχι μόνο για τη δική μας προσωπική περίπτωση, αλλά και γενικά διανοίχτηκε σε μένα το παράλογο των ανθρώπινων διαπροσωπικών σχέσεων. Εξαιτίας της ελευθερίας του ανθρώπου, η αντίδραση κάθε προσώπου στο ένα ή στο άλλο φαινόμενο είναι απρόβλεπτη.