Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Ρωσικά πολεμικά πλοία σε Κύπρο – Συρία

Ντόμινο διπλωματικών εξελίξεων προκαλεί η αποστολή επτά πάνοπλων πολεμικών σκαφών του Ρωσικού Βορείου Στόλου στην περιοχή της Κύπρου.

Tου Βελισσάριου Δραγάτση
Επτά πάνοπλα πολεμικά πλοία στέλνει η Ρωσία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως απάντηση στις τελευταίες προκλήσεις της αμερικανικής πλευράς σε θέματα όπως είναι αυτό της αντιπυραυλικής ομπρέλλας, των εκλογικών αποτελεσμάτων και των εξελίξεων στην Εγγύς Ανατολή και ειδικά στη Συρία. «Οι Αμερικανοί δεν αντελήφθησαν το μήνυμα που έστειλε ο εκπρόσωπος του ρωσικού Βορείου Στόλου Βαντίμ Σέργκα ότι ρωσική αρμάδα αναχωρεί από τον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό για την Ανατολική Μεσόγειο, όπου προορίζεται να μείνει για καιρό» σημείωναν στο “Νewsbomb.gr” ρωσικές διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία. Επισήμως, η ρωσική αρμάδα έχει αποπλεύσει προκειμένου να συμμετάσχει σε σειρά ασκήσεων που θα αρχίσουν στον Βόρειο Ατλαντικό και θα καταλήξουν στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο μάλιστα λέγεται ότι οι Ρώσοι ναύτες θα βρίσκονται στην Ταρσό της Συρίας! Το γεγονός έχει προκαλέσει έντονη κινητικότητα στις αμερικανικές υπηρεσίες σε Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρο. Στρατιωτικές πηγές μάλιστα ανέφεραν ότι έχουν ζητηθεί σενάρια και εκτιμήσεις βάσει των εξελίξεων από επιτελείς στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη της Ιταλίας (σε συνεργασία με τις αρμόδιες επιτελικές υπηρεσίες σε Λάρισα και Σμύρνη) ώστε να εκτιμηθεί η ρωσική παρουσία στην περιοχή και η πιθανότητα αύξησης της έντασης στην περιοχή.

Σούπερ πλοία στέλνουν οι Ρώσοι
Τη ρωσική αρμάδα αποτελούν μερικά από τα σούπερ πλοία του Ρωσικού Στόλου. Πρόκειται για  το βαρύ αεροπλανοφόρο καταδρομικό «Ναύαρχος Κουζνετσώφ» (το οποίο θα είναι πλήρως εξοπλισμένο με αεροσκάφη, ελικόπτερα και τον επικουρικό εξοπλισμό εκστρατείας), το μεγάλο αντιτορπιλικό «Ναύαρχος Τσαμπανιένκο», καθώς και τα σκάφη συνοδείας, το ρυμουλκό-διασωστικό «Νικολάι Τσίκερ» και τα τάνκερ «Σεργκέι Όσιποφ», «Βιάζμα» και «Κάμα». Διπλωματική πηγή που βρίσκεται στην Αθήνα ανέφερε ότι έχουν προγραμματισθεί ασκήσεις από τον κόλπο της Αλεξανδρέττας (σ.σ. στο αποκαλούμενο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας) μέχρι τις παρυφές του Οικοπέδου 12 στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Τα ρωσικά πλοία θα ελλιμενισθούν στην συριακή Ταρσό αυστηρώς για ανεφοδιασμό και ψυχαγωγία του προσωπικού. Εκτιμάται ωστόσο ότι τα ρωσικά πολεμικά πλοία δεν πρόκειται να γυρίσουν στη βάση τους πριν από τον Φεβρουάριο.

Το γενικότερο πλαίσιο
Όλα αυτά συμβαίνουν στον απόηχο των αιτιάσεων που διετύπωσε η επικεφαλής του Σταίητ Ντηπάρτμεντ κ. Χίλαρυ Κλίντον εις βάρος της ρωσικής πλευράς για τη διαδικασία και την πιθανότητα νοθείας στις πρόσφατες εκλογές στη Ρωσία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός κ. Βλαντιμήρ Πούτιν αντέστρεψε τις κατηγορίες λέγοντας πως ο ξένος παράγοντας παρενέβη σ’ αυτήν την εσωτερική διαδικασία και χρημάτισε ψηφοφόρους. Την ίδια στιγμή, η στρατιωτική ηγεσία της Ρωσία ξεκαθάρισε ότι υλοποιεί τη διαταγή του Προέδρου και θωρακίζει εγκαταστάσεις στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων, επικαιροποιώντας το «εθνικό σύστημα Εναέριας-Διαστημικής Αμύνης». Έτσι, στο αμέσως προσεχές διάστημα θα εγκατασταθούν στην περιφέρεια του Καλίνινγκραντ αντιαεροπορικοί πύραυλοι S-400. Οι S-400 που θα εγκατασταθούν στο Καλίνινγκραντ δοκιμάζονται αυτήν την περίοδο στο πεδίο βολής Καπούστιν Γιαρ στην περιοχή του Αστραχάν και προορίζονται για την κατάρριψη κάθε είδους αεροσκαφών, τακτικών βαλλιστικών πυραύλων, αλλά και πυραύλων μέσου βεληνεκούς και υπερηχητικών στόχων. Στην περιοχή του Καλίνινγκραντ εγκαταστάθηκε επίσης με εντολή του Προέδρου Ντιμίτρη Μεντβέντεφ η νέα κινητή μονάδα ραδιοηλεκτρονικής παρακολούθησης κι έχει τεθεί σε μάχιμη επιφυλακή το νεοϊδρυθέν σώμα πυραυλικών-διαστημικών δυνάμεων της Ρωσίας. Οπως εξήγησε ο στρατηγός Νικολάι Μακάροφ, αρχηγός του γενικού Επιτελείου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των αμυντικών ακολούθων στη Μόσχα, «για να μην αντιμετωπίσει η Ρωσία το 2018-2020, όταν θα ολοκληρωθεί η ασπίδα των ΗΠΑ, νέες απειλές για την ασφάλειά της, θα πρέπει ήδη από σήμερα να λάβει τα μέτρα της, υλοποιώντας το πρόγραμμα, που υπέδειξε ο Πρόεδρος Μεντβιέντεφ, εφόσον δεν έχει γίνει δεκτή από το ΝΑΤΟ η πρότασή του για κοινή διαμόρφωση της ασπίδας με κριτήρια κατανομής σε τομείς, έναν εκ των οποίων θα μπορούσε να αναλάβει η ρωσική αντιπυραυλική άμυνα». Νέα δεδομένα στη «Μεγάλη Σκακιέρα» την ώρα που έχουν γίνει κινήσεις στρατηγικής σημασίας όπως η απόσυρση του βουλγαρικού ενδιαφέροντος για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρουπόλεως, η αποδοχή της προσφυγής των Σκοπίων εις βάρος της Ελλάδος, η ένταξη της Κροατίας στην Ε.Ε., οι σκληρές διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων με τους Σέρβους για την προοπτική εντάξεως της χώρας τους στην ταλανιζόμενη Ευρωπαϊκή Ένωση και οι σκιώδεις ζυμώσεις των Τούρκων στρατηγών τη στιγμή που φέρεται να ασθενεί ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κι όλα αυτά χωρίς να έχει αναιρεθεί η απειλή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών (και μέντορα της σύγχρονης αναθεωρητικής - νεοθωμανικής στρατηγικής) κ. Αχμέτ Νταβούτογλου ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να επιτεθεί στη Συρία όταν θα το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Από τώρα και στο εξής, η αδρεναλίνη θα φθάσει στα ύψη...

http://www.newsbomb.gr/