Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Τουρκικά όπλα στα χέρια των τζιχαντιστών! Ο ρόλος της Άγκυρας προβληματίζει την Δύση

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 
Σε μια σημαντική αποκάλυψη για τον πραγματικό ρόλο της Τουρκίας σε σχέση με την ακραία ισλαμιστική - τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος - προχώρησε η τουρκική εφημερίδαTaraf, με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, κ. Τσάκ Χέϊγκελ (Chuck Hagel), στην Άγκυρα και οι συναντήσεις που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Ερντογάν, τον Τούρκο Πρωθυπουργο κ.Νταβούτογλου, τον Υπουργό Άμυνας κ. Γιλμάζ και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου στρατηγό Οζέλ. 

Γράφει λοιπόν συγκεκριμένα ότι μετά τις συγκρούσεις μεταξύ των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και των δυνάμεων των Πεσμεργκά στο Έρμπιλ του Βόρειου Ιρακ, αποκαλύφθηκε ότι στον οπλισμό του βρίσκονται πυρομαχικά από την τουρκική εταιρεία αμυντικών συστημάτων MKE! 
Η εφημερίδα σχολιάζει ότι μένει να εξακριβωθεί πώς οι τζιχαντιστές προμηθεύτηκαν τον οπλισμό, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να καταθέσουν στην Άγκυρα σχετικό φάκελο με τις έρευνες τους!Ήδη πάντως, πηγές των ΗΠΑ κάνουν λόγο για παθητικό ρόλο της Τουρκίας όσον αφορά τα επόμενα βήματα κατά του Ισλαμικού Κράτους, γράφει η εφημερίδα Haberturk.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται να προστεθούν σε πολλά άλλα ανάλογα εδώ και μήνες που έχουν οδηγήσει σε ψύχρανση των σχέσεων ΗΠΑ και Τουρκίας αλλά και προσωπικά του Ομπάμα έναντι του Ερντογάν. Κατά τις συναντήσεις με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκία , ο κ. ΧέΪγκελ επεσήμανε ότι η υποστήριξη της Τουρκίας είναι ζωτικής σημασίας για τον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και διαβίβασε το μήνυμα ότι η Κυβέρνηση των ΗΠΑ επιθυμεί η Τουρκία να αναλάβει ‘ενεργό ρόλο’ στο «κεντρικό συνασπισμό» εναντίον των τζιχαντιστών. Μάλιστα ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας σε μια προσπάθεια να ''ταρακουνήσει'' την Άγκυρα από την παθητική, ''διπρόσωπη'' και μόνο στα λόγια στάση της κατά του Ισλαμικού Κράτους, κατά την επίσκεψή του, όπως προκύπτει από τα σημερινά τουρκικά δημοσιεύματα  - και από έκθεση των New York Times - ζήτησε τρία συγκεκριμένα πράγματα:

Τα 3 αιτήματα του Χέϊγκελ

Το πρώτο είναι η Τουρκία να ‘πατάξει’ την ροή των ξένων μαχητών, που χρησιμοποιούν τη χώρα ως πέρασμα προς τη Συρία, προκειμένου να στρατολογηθούν στις στρατιωτικές μονάδες της οργάνωσης εκεί.
Το δεύτερο αίτημα άπτεται της δυνατότητα χρήσης της αεροπορικής βάσης του Incirlik  στη νότια Τουρκία για πιθανές επιχειρήσεις εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους.
Το τρίτο αίτημα αφορά υλικοτεχνική και εκπαιδευτική υποστήριξη από την Τουρκία. Κατά τις συναντήσεις με τους Τούρκους αξιωματούχους, ο Χέϊγκελ επεσήμανε ότι η υποστήριξη της Τουρκίας είναι ζωτικής σημασίας για τον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και  διαβίβασε το μήνυμα ότι η Διοίκηση των ΗΠΑ επιθυμεί η Τουρκία να αναλάβει ‘ενεργό ρόλο’ στο «κεντρικό συνασπισμό» εναντίον των τζιχαντιστών.

Πάντα... ''Επιτήδειος ουδέτερος'' 

Αντί για όλα αυτά η Τουρκία - ο πάντα ''επιτήδειος ουδέτερος'' όπως την λέμε εμείς - θα ενταχθεί μεν στον συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κρατους, αλλά θα επιχειρήσει να παράξει υποστήριξη στο κατώτατο επίπεδο και να παραμείνει όσο πιο αφανής γίνεται, γράφει ο κ. Βερντά Οζέρ (Verda Ozer) στη τουρκικη εφημερίδα Hurriyet και εκτιμά ότι ο ρόλος της χώρας θα περιορισθεί στην πρόληψη της διείσδυσης των τζιχαντιστών από τα σύνορα της προς Συρία και Ιράκ.
Στη Hurriyet αναφέρεται επίσης ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι, από την πλευρά τους, άφησαν να εννοηθεί ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί να αναλάβει καμία στρατιωτική αρμοδιότητα εναντίον της ISIL στη Συρία και στο Ιράκ, επισημαίνοντας την πολύ ευαίσθητη θέση που βρίσκεται η χώρα, λόγω της ομηρίας, από την οργάνωση, 49 Τούρκων πολιτών. Ακόμη, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους ότι τα όπλα που στέλνονται στην περιοχή προς ενίσχυση του αγώνα εναντίον της ISIS μπορεί να κατασχεθούν από το PKK και τη Συρία.

Σύμφωνα με την τουρκικη εφημερίδα Zaman η Τουρκία θα μπορούσε να επιτρέψει τουλάχιστον τη χρήση του εδάφους της για αναγνωριστικές πτήσεις, καθώς και την εκπαίδευση τοπικών δυνάμεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους παράλληλα με την παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης. 

Το πρόσχημα για την ''αποστασιοποίηση'' 

Ο κ. Μεχμέντ Τεζκάν (Mehmet Tezkan) γράφει στη Miliyet ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε μια πραγματικά δύσκολη θέση συνεπεία της επίμονης πολιτικής της στη Μέση Ανατολή και της συνεχούς αδιαφορίας της απέναντι στην κριτική που της ασκείται. Η Άγκυρα απέτυχε να διαβλέψει τη σοβαρότητα της απειλής του Ισλαμικού Κράτους, επıτρέποντας στους τζιχαντιστές να ενισχύσουν τη δύναμή τους στη Συρία, για να μπορέσουν να ανατρέψουν τον Σύριο Πρόεδρο Άσαντ.
Η Άγκυρα έχει ενστάσεις αναφορικά με  τον εξοπλισμό της Βαγδάτης και του Έρμπιλ στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, που προτείνει το ΝΑΤΟ: Τα επιχειρήματα που προβάλλει είναι ότι ο ιρακινός στρατός έχει αποσχιστικό χαρακτήρα και ενδέχεται να κάνει κατάχρηση των όπλων καθώς και ότι τα όπλα αυτά θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια του PKK.

Εάν ζητηθεί από την Άγκυρα να αγωνισθεί εναντίον του Ισλαμικού Κράτους,συνεχίζει, αυτή θα απορρίψει το αίτημα,λόγω και της ομηρίας των 49 Τούρκων πολιτών από την οργάνωση, καθώς και του πληθυσμού των περίπου 1.5 εκατομμυρίου Συρίων προσφύγων, που βρίσκονται στην Τουρκία, για τους οποίους κανείς δεν γνωρίζει πόσοι υποστηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος.

Τι (δεν) περιμένουν οι ΗΠΑ 

Πάντως ο αμερικανός Υπουργός Αμυνας  κ. Χεϊγκελ κατά την χθεσινή συνάντησή του  με τoν Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο, όχι μόνο εστιάστηκε καθαρά στο ρόλο της Τουρκίας στον αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, αλλά και επέμεινε δημόσια για το ποιος πρέπει να είναι αυτός:
«Οι σημερινές συναντήσεις συνιστούν ξεκάθαρη επιβεβαίωση της δέσμευσης της Τουρκίας να συμμετάσχει στην προσπάθεια κατατρόπωσης του Ισλαμικού Κράτους και ό,τι η οργάνωση αυτή αντιπροσωπεύει» φέρεται να δήλωσε ο Αμερικανός Υπουργός μετά τη συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο και τους υπόλοιπους αξιωματούχους.
Ο κ. Χέϊγκελ σχολίασε επίσης ότι η  ομηρία περιορίζει επί του παρόντος τους ελιγμούς της Τουρκίας. Όταν ρωτήθηκε για το πώς η κρίση ομήρων θα μπορούσε να περιορίσει την απάντηση της Τουρκίας, ο Χέϊγκελ είπε, δείχνοντας κατανόηση: "Κάθε χώρα έχει τα δικά της ξεχωριστά όριά, τη δική της ξεχωριστή πολιτική διάσταση ".

Κληθείς δε να σχολιάσει την μελλοντική συμμετοχή της Τουρκίας στον αγώνα των χωρών του ΝΑΤΟ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε αποκαλυπτικά : «Επιθυμούν να διαδραματίσουν ειδικούς ρόλους και θα το πράξουν». Αλλά και για αυτόν τον ''ειδικό'' ρόλο οι αμερικανοί δεν περιμένουν σχεδόν τίποτα: Ήδη, πηγές των ΗΠΑ κάνουν λόγο για παθητικό ρόλο της Τουρκίας, γράφει η τουρκικη εφημερίδα Haberturk.

Κλειστά στόματα για την τελική στάση

Από την πλευρά του σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τη Δευτέρα, ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός κ. Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε ότι τα θέματα ασφάλειας στο Ιράκ και τη Συρία και οι ευκαιρίες συνεργασίας κατά των απειλών στην περιοχή συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων μεταξύ του κ, Hagel και των Τούρκων αξιωματούχων. Ωστόσο, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός απέφυγε να αποκαλύψει για το αν η Τουρκία θα ενταχθεί  ή όχι στην συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους.

"Οι απαραίτητες αξιολογήσεις σχετικά με τη στάση που θα υιοθετήσει η  χώρας μας σχετικά με το θέμα αυτό θα πρέπει να γίνει από τα σχετικά όργανα" ανέφερε ο κ. Αρίντς σε απάντηση σε ερώτημα  αν η Τουρκία θα έχει μια θέση στον πυρήνα του συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Η συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους - η οποία αυτοαποκαλείται «Ισλαμικό Κράτος» - αρχικά είχε προγραμματιστεί να αποτελείται από 10 χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Δανία,  την Τουρκία καθώς και τις ΗΠΑ. Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στην Ουαλία την περασμένη εβδομάδα. 
Η Τουρκία είναι η μόνη μουσουλμανική χώρα σε αυτή τη συμμαχία, η οποία έχει προγραμματιστεί να επεκταθεί στο εγγύς μέλλον.