Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Η ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ του Δεκαπενταύγουστου θα τακτοποιήσει τον Ερντογάν, όπως τακτοποίησε και τον Μουσολίνι

Φώτο  από greekcitizen.pblogs.gr
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
O ξελιγωμένος   Ερντογάν  αν δεν πάρει αυτά που θέλει από τον Πούτιν τότε  πιθανώς  να σαλπάρει  για ΑΙΓΑΙΟ;
Φέτος τουριστικό συνάλλαγμα ΓΙΟΚ, κλεμμένο πετρέλαιο από την  Συρία ΓΙΟΚ, κονδύλια από την ΕΕ ΓΙΟΚ. Η Τουρκία ώρα με την ώρα στεγνώνει και γίνεται απρόβλεπτη.

¨Σχεδόν 90 δισεκατομμύρια ευρώ στοίχισε στην τουρκική οικονομία η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, καθώς προκάλεσε την ακύρωση περίπου ενός εκατομμυρίου κρατήσεων στον τουριστικό κλάδο, σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων.

«Εάν λάβουμε υπόψη όλα τα καταδιωκτικά αεροσκάφη, τα ελικόπτερα, τα όπλα, τις βόμβες και τα κτίρια (που υπέστησαν ζημιές), το κόστος ανέρχεται το λιγότερο σε 300 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (σ.σ. σχεδόν 90 δισεκατ. ευρώ), σύμφωνα με τους πρώτους μας υπολογισμούς», εξήγησε στην τουρκική εφημερίδα Hürriyet, ο Μπουλέντ Τουφενκτζί, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην ακύρωση παραγγελιών από το εξωτερικό και τη ματαίωση κρατήσεων τουριστικής διαμονής.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι το κόστος για την οικονομία της Τουρκίας ενδέχεται να είναι υψηλότερο μεσοπρόθεσμα εξαιτίας του αντίκτυπου στον τουρισμό και τις συναλλαγές με τις χώρες του εξωτερικού.

«Πολλές παραγγελίες από το εξωτερικό ακυρώθηκαν και πολλοί ξένοι σταμάτησαν να επισκέπτονται την Τουρκία. Δυστυχώς, οι πραξικοπηματίες έδωσαν στην Τουρκία την εικόνα μιας τριτοκοσμικής χώρας με τα άρματα μάχης στους δρόμους» πρόσθεσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα εκατομμύριο κρατήσεις χάθηκαν στον κλάδο του τουρισμού, μεγάλο μέρος εξ αυτών εξηγείται λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να ανακαλέσει τις άδειες των τριών εκατομμυρίων δημοσίων υπαλλήλων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων ή για να αποφύγει το ενδεχόμενο να διαφύγουν στο εξωτερικό πρόσωπα ύποπτα για σχέση με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο τομέας του τουρισμού είχε ήδη πληγεί εξαιτίας των επιθέσεων που αποδόθηκαν στους τζιχαντιστές ή τις συγκρούσεις με τους Κούρδους και οι αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό στην Τουρκία είχε καταγράψει πτώση 40% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από έναν χρόνο¨. REUTERS,AFP http://www.kathimerini.gr/

Ο νέος εχθρός της Τουρκίας είναι πλέον η Δύση για αυτό η προγραμματισμένη συνάντηση Ερντογάν- Πούτιν τον Σεπτέμβριο επισπεύτηκε και λόγω του πραξικοπήματος στις 9 Αυγούστου.

¨Στην Αγία Πετρούπολη στις 9 Αυγούστου ο Ερντογάν
Με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα συναντηθεί το πρώτο 15ημερο του Αυγούστου ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Μεχμέτ Σισμέκ.¨  http://www.naftemporiki.gr/Τρίτη, 26 Ιουλίου 2016

Και ενώ οι δυτικοί πλέκουν το  εγκώμιο- κύκνειο άσμα στο σουλτάνο…

¨Ο πολιτικός αναβρασμός στην Τουρκία έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη πρόβλημα σε μια οικονομία που ήδη καλείται να αντιμετωπίσει τις υποτονικές εξαγωγές, τις αδύναμες επενδύσεις και την πτωτική επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Η οικονομία διαθέτει μεγάλες δυνάμεις και δυνατότητες, αλλά για να τα διαχειριστεί όλα αυτά, χρειάζεται, μεταξύ άλλων, και την πολιτική σταθερότητα, το κράτος δικαίου, αλλά και την προσήλωση στις διεθνείς οικονομικές δεσμεύσεις. Ωστόσο, μετά από το πραξικόπημα του Ιουλίου και τα επακόλουθά του, όλα αυτά τίθενται εν αμφιβόλω. 

Τη δεδομένη στιγμή, μεταξύ των επενδυτών κυριαρχεί ο πανικός. Η λίρα έχει "διολισθήσει" σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου και οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις μετοχές, οδηγώντας στο μεγαλύτερο sell-off από το 2008.

Η καταστολή της τουρκικής οικονομίας¨

Από τη συντακτική ομάδα του Bloomberg View http://www.capital.gr/

Πλέον τα παζάρια του αφερέγγυου σουλτάνου μπροστά στην επιφυλακτικότητα του Ρώσου ξεθωριάζουν.

Μέχρι και μνημόνια μπορεί να του επιβάλλει ο Πούτιν για να ξευτελίσει τον πρώην εχθρό του.

Είναι μάλιστα βέβαιο στην δύσκολη παγκόσμια συγκυρία ότι δεν πρόκειται να του ανοιχτούν του τούρκου διάπλατα   οι κρουνοί της χρηματοδότησης για μπορέσει τουλάχιστον να ζεστάνει την χώρα του τον χειμώνα και να κινήσει την βιομηχανία.

Ο  Ερντογάν  για την συνάντηση αυτή έχει μεγάλες βλέψεις αλλά βλέποντας την ρώσικη τσιγκουνιά που ήδη είναι γνωστή στις τιμές  πώλησης ΦΑ  στην ενεργειακή  αγορά της Ουκρανίας ,  θα πρέπει να κρατάει μικρό καλάθι διότι σύντομα θα δει σημαντικές ελλείψεις στα ράφια των τουρκικών σουπερ μάρκετ.


Ο μεν Ρώσος δεν εκβιάζεται όπως συνήθιζε να κάνει ο σουλτάνος τόσα χρόνια με τους Ευρωπαίους.

Ο δε Ερντογάν αν δεν πάρει αυτά που ονειρεύεται θα ¨σαλτάρει¨ γιατί δεν θα ξέρει τι να πει στην γαστέρα  των μαινόμενων οπαδών του που διαμαρτύρονται υπέρ αυτού.

Η μόνη προοπτική που θα του έχει απομείνει θα είναι να τιμωρήσει τους Δυτικούς εχθρούς του βλ ΕΕ – Αμερική  και φυσικά την Ελλάδα που είναι και ο πιο κοντινός του.

Αν η συνάντηση Τουρκίας- Ρωσίας στις 9 Αυγούστου  αποβεί άκαρπη στην πράξη αλλά πλούσια στα λόγια και τις υποσχέσεις, ο Ερντογάν όπως και ο ίδιος το δήλωσε θα στείλει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες πριν ετοιμάσει και ο ίδιος την κρουαζιέρα του  στο 25ον Μεσημβρινό του Αρχιπελάγους που με τόση μανία τον στοχοποίησε πριν το πραξικόπημα με τις απαράδεκτες και παράνομες ΝΟΤΑΜ.

Τα ενεργειακά οικόπεδα του ΑΙΓΑΙΟΥ είναι η τελευταία λύση για τον στριμωγμένο από όλες τις πλευρές νεοθωμανό.

Φυσικά όλα αυτά τα γνωρίζει ο Ρώσος και στο χέρι του είναι πως θα διαχειριστεί την απόγνωση του Ερντογάν και πόσο θα τεντώσει το σχοινί.

Να γιατί η Ελλάδα από τον φετινό δεκαπενταύγουστο θα πρέπει να τεθεί στο υψηλότερο επίπεδο  επιφυλακής  και εγρήγορσης  δια πάν ενδεχόμενο.

Με πνευματική ευθύνη και συνείδηση

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας