“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Γεωπολιτικό test drive στους εορτασμούς του ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

Για να μετανοήσει ο πιστός λαός πρέπει να μετανοήσει πρώτα ο κλήρος διότι τα πόδια δεν δύνανται να κινηθούν δίχως Κεφαλή. Το τέστ της Μακεδονίας, τέστ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ για τους εκκλησιαστικούς άρχοντες, τέστ Εθνικής Μετανοίας που έρχεται εν μέσω δεινών;
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Φτύνει – βρέχει είναι  το ίδιο πράγμα. Ο ένας κρύβεται πίσω από την πλάτη του άλλου. Λαμπρός και φέτος ο εορτασμός του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου μαζί με την απελευθέρωση της Πόλης  από την Οθωμανική σκλαβιά.

Η ζωή μας: Δρόμος πτώσεων και αναστάσεων

ΟΙ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
του Αρχιμ.Παύλου Παπαδόπουλου
Όλοι οι άνθρωποι, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, διακατεχόμαστε από πάθη
Μερικά πάθη είναι φανερά και άλλα κρυφά. Συνήθως κατακρίνονται πολύ αυστηρά οι άνθρωποι που πέφτουν σε κάποιο φανερό πάθος ενώ μπορεί το κρυφό πάθος των κατηγόρων τους να είναι μεγαλύτερο. Γι’ αυτό «μη κρίνουμε κατ’ όψιν», μην κρίνουμε δηλαδή τους άλλους απ’ αυτό που φαίνονται.

Εὐχή ἐξομολογητική εἰς τήν ὑπεραγίαν Θεοτόκον

Ἁγίου Γρηγορίου Παλαμᾶ
Παρθένε Δέσποινα Θεοτόκε τὸν Θεὸν Λόγον κατὰ σάρκα γεννήσασαοἶδα μένοἶδαὅτι οὐκ ἔστιν εὐπρεπέςοὐδὲ ἄξιον ἐμὲ τὸν οὕτω πανάσωτον εἰκόνα καθαρὰν σοῦ τῆς ἁγνῆςσοῦ τῆς ἀειπαρθένουσοῦ τῆς σῶμα καὶ ψυχὴν ἐχούσης καθαρὰ καὶ ἀμόλυνταὀφθαλμοῖς μεμολυσμένοις ὁρᾶν καὶ χείλεσιν ἀκαθάρτοις καὶ βεβήλοις περιπτύσσεσθαι παρακαλεῖνΔίκαιον γάρ ἐστιν ἐμὲ τὸν οὕτω πανάσωτον ὑπὸ τῆς σῆς καθαρότητος μισεῖσθαι καὶ βδελύττεσθαι· πλήν, ἐπειδήπερ διὰ τοῦτο γέγονεν ὁ Θεός, ὃν ἐγέννησας, ἄνθρωπος, ὅπως καλέσῃ τοὺς ἁμαρτωλοὺς εἰς μετάνοιαν, θαρρῶν κἀγὼ προσέρχομαί σοι μετὰ δακρύων δεόμενος.

Ο Άγιος Γεράσιμος Κεφαλληνίας

Ο Άγιος Γεράσιμος σύμφωνα με τη παράδοση γεννήθηκε στα Τρίκαλα της Κορινθίας το 1506. 
Ο πατέρας του ονομάζονταν Δημήτριος και η μητέρα του Καλή. Ο πατέρας του ανήκε στην βυζαντινή αριστοκρατία, στη μεγάλη οικόγενεια των Νοταράδων. Το βαφτιστικό όνομα του Άγιου Γεράσιμου ήταν Γεώργιος. Ό Άγιος Γεράσιμος μεγάλωσε και μορφώθηκε όπως όλα τα αρχοντόπουλα της εποχής. Στα 20 χρόνια του αποφάσισε να πάει στη Ζάκυνθο που ήταν ένα σημαντικό κέντρο των γραμμάτων της εποχής καθώς παρόλη την Ενετική κατάκτηση υπήρχε εκεί ένας αναγεννησιακός αέρας σε αντίθεση με την υπόλοιπη τουρκοκρατούμενη Ελλάδα.

Η ΑΓΙΑ ΜΑΤΡΩΝΑ Η ΧΙΟΠΟΛΙΤΙΔΑ - Η ασκητικώς διαλάμψασα θαυματουργός αγία της Χίου

Στη σημερινή υλιστική και τεχνοκρατική εποχή των πολλών και ποικίλων ελλειμμάτων, όπου ο σύγχρονος άνθρωπος αναζητά ολοένα και περισσότερο την ψυχική και πνευματική του ολοκλήρωση, η Ορθόδοξη Εκκλησία μας προβάλλει αγιασμένες μορφές, οι οποίες διακρίθηκαν για τον πνευματικό τους αγώνα και την ασκητική τους ζωή. Ανάμεσα σ’ αυτές εξέχουσα θέση κατέχει η θαυματουργός και τιμώμενη στις 20 Οκτωβρίου Αγία Ματρώνα η Χιοπολίτιδα, η οποία γεννήθηκε, διέλαμψε ασκητικώς και εκοιμήθη στο μυροβόλο και αγιοτόκο νησί της Χίου. Παράλληλα αναδείχθηκε σύμβολο του χιακού γυναικείου μοναχισμού, που με τον ενάρετο βίο και την ασκητική της πολιτεία διδάσκει και παραδειγματίζει τον πνευματικά αλλοτριωμένο άνθρωπο του 21ου αιώνα.

Δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο αλλά σε πολεμική-υβριδική

Τις  γεωπολιτικές αναλύσεις σήμερα τις προλαβαίνουν οι εξελίξεις. Τα γεγονότα ομιλούν από μόνα τους.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
ΚΥΠΡΟΣ – ΑΙΓΑΙΟ
Κάπως έτσι ξεκινούν και οι ναυτικοί αποκλεισμοί νησιών με ανθρώπινη δραστηριότητα ..μετά όλα τα άλλα έρχονται..
«Η Τουρκία δημιουργεί Ζώνη αποκλεισμού γύρω από το "Barbaros" καθώς ανακοίνωσε πριν λίγο πως επαναπροσδιόρισε τους κανόνες εμπλοκής μετά το συμβάν με τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς. Ταυτόχρονα και η Ελλάδα ενισχύει τις δυνάμεις της κοντά στο Καστελόριζο σε ένα ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό που αφορά την ανάπτυξη μονάδων του Στόλου και σε άλλα στρατηγικά σημεία.