“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΤΥΣ ΛΟΓΓΙΝΟΣ Ο ΕΚΑΤΟΝΤΑΡΧΟΣ

1.Καταγωγή - Επάγγελμα
Ο άγιος Λογγίνος έζησε κατά τους χρόνους της ενσάρκου οικονομίας του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Ο Συμεών ο Μεταφραστής στους βίους και την πολιτεία Αγίων Μηνός Μαρτίου αναφέρει ότι, ανήκε στην Ιουδαϊκή συναγωγή (P.G., Τόμ. 115, σ. 32 Α). Ο Άγιος καταγόταν από την κωμόπολη Σανδιάλη της Καππαδοκίας (P.G., Τόμος 115, σελ. 41). Εκεί, λοιπόν, αποσύρθηκε μετά την Ανάσταση του Κυρίου, όταν παραιτήθηκε από το Ρωμαϊκό στρατό που υπηρετούσε και εκήρυξε «Χριστόν εσταυρωμένον και αναστάντα εκ νεκρών». Ο Λογγίνος υπηρέτησε ως Αξιωματικός στο Ρωμαϊκό στρατό κα έφερε το βαθμό του Κεντυρίωνα - Εκατόνταρχου. (Η λέξη Κεντυρίων προέρχεται από τη λατινική λέξη Centum που σημαίνει εκατό, διοικητής δηλαδή εκατό στρατιωτών , εκατόνταρχος).

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΕΡΙΚΗ ΣΟΦΙΑ

Οι διάφοροι πειρασμοί μας παραχωρούνται για να ταπεινωθούμε, και αφού συγχωρεθούν οι αμαρτίες μας με την εξομολόγηση να αποκτήσουμε χαριτωμένη όψη.  (Ισαάκ ο Σύρος)
Μετάνοια είναι να μην ξαναπέφτουμε στα ίδια λάθη.  (Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
Είδα άνθρωπο που φανερά αμάρτησε, αλλά μυστικά μετανόησε. Και αυτόν που εγώ τον κατέκρινα ως ανήθικο, ο Θεός τον θεωρούσε αγνό, διότι με την μετάνοιά του Τον είχε εξευμενήσει πλήρως.  (Ιωάννης της Κλίμακος)

Ο ΑΜΕΛΗΣ ΕΡΗΜΙΤΗΣ

Ήταν ένας ερημίτης μοναχός, όχι και τόσο, όσο έπρεπε θερμός και επιμελής στα καθήκοντά του, σαν χριστιανός και σαν καλόγερος. Ήταν γνωστή και στους άλλους πατέρες της ερήμου, η αδυναμία του αυτή.
Πέρασε αρκετά χρόνια στην άσκηση και δεν εννοούσε να αλλάξει πορεία ζωής και να μιμηθεί τους άλλους μοναχούς στον σκληρό αγώνα της καλογερικής ζωής.

Η ΠΑΝΑΓΙΑ περιμένει την Ελλάδα και την βλέπει από το παραθύρι της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Εμείς μπορεί να κουραστήκαμε στα χρόνια της μνημονιακής πλάνης , οι ΑΓΙΟΙ όμως δεν κουράστηκαν και τρέχουν για εμάς μεταδίδοντας τα μηνύματα του Ουρανού σε Δίκαιες ψυχές.
Ένα μόνο θα σας προλογίσω γιατί θα έρθει και αυτό στην επικαιρότητα σύντομα. “εμφανίστηκε ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ στην συνοριογραμμή του Έβρου σε πρόσωπο πασίγνωστο στον κόσμο   και όχι μόνο στην Ελλάδα και του είπε…”  Εδώ τώρα είναι το σπίτι μου…

“Ησύχασον άνθρωπε…”

Θυμάστε τι είπε ο Θεός στον Κάιν όταν ο Κάιν κατάλαβε ότι η θυσία του δεν ήταν ευπρόσδεκτη; «Ίνα τί περίλυπος εγένου»; Γιατί κατσούφιασες; Γιατί σκοτείνιασες; Γιατί κατέβασες τα μούτρα σου; Κινήθηκες με πονηρία, η θυσία σου δεν ήταν καρδιακή όπως του αδελφού σου του Άβελ, γι'αυτό και δεν έγινε δεκτή. Όμως ο Θεός συγκαταβαίνει και του λέγει «Ησύχασον». Σήκωσε τα μάτια σου, αλλιώς η αμαρτία σου θα σε πνίξει, θα εξουθενώσει το είναι σου, θα συντρίψει κάθε καλό μέσα σου, θα γεννήσει μίσος και κακία. «Ησύχασον».

H θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά είναι ηλικίας 1.700 ετών, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά κατά την περίοδο που έζησε στη Θήβα.

Στην ενδιαφέρουσα ιστορία αυτής της εικόνας θα αναφερθούμε στο σημερινό μας σημείωμα.
"Η θαυματουργή εικόνα (μαζί με άλλες δύο) ιστορήθηκε στη Θήβα από τον Ευαγγελιστή Λουκά τον 4ο αιώνα, και μετά το θάνατο του ο μαθητής του Ανανίας την μετέφερε στην Αθήνα και την τοποθέτησε ως «Παναγία η Αθηνιώτισσα» στον Παρθενώνα, που είχε μεταβληθεί τότε σε ναό της Αγίας Σοφίας.