“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

☦ Όταν ρώτησε τον παππού του γιατί έχουν τόσες πολλές εκκλησίες στο χωριό τους του απάντησε απερίφραστα «μα για να έχουμε καλούς γειτόνους παιδί μου».

Γέρων Ιωαννίκιος Ανδρουλάκης: ένας «παλαιοδιαθηκικός» μοναχός της Κρήτης

Χρησιμοποιούσε ευρηματικά τα λόγια των απλών ανθρώπων που γνώρισε, για να διδάξει σημαντικά πράγματα για τη ζωή και τη πίστη μας.

Έλεγε αίφνης για τη μητέρα του ότι, το βράδυ όταν κοίμιζε τα παιδιά της, στεκόταν στην εξώπορτα κοιτάζοντας την Εκκλησία απέναντι στο σπίτι της και σταυροκοπιόντας έλεγε

☦ Είπε γέρων..

«Το να σιωπάς τέλος, όταν ο "Σταυρός" είναι στους ώμους σου ή όταν σύ είσαι πάνω στον "σταυρό" , αυτό σημαίνει ότι έχεις εισέλθει στη "Βασιλεία τών Ουρανών"»   apantaortodoxias

☦ Είπε γέρων..

«Τό να σιωπάς γιατί "είσαι νεκρός για τον κόσμο" σημαίνει ότι προγεύτηκες τη δύναμη της Ανάστασης του Χριστού.»

apantaortodoxias

☦ «Νῦν ἀπολύεις τόν δοῦλον σου δεσπότα»

Γράφει ὁ Ἀρχιμ. Ἰωήλ Κωνστάνταρος

Οἱ τα πάντα καλῶς διαταξάμενοι πνευματοκίνητοι ἅγιοι Πατέρες μας, ὅρισαν, μέσα στόν λειτουργικό της κύκλο, ἡ Ἐκκλησία μας νά ἑορτάζει τήν 2α Φεβρουαρίου τήν ἑορτή τῆς Ὑπαπαντῆς τοῦ Κυρίου ἠμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ.

Αὐτό συμβαίνει διότι ἡ εὐλογημένη αὐτή ἡμέρα εἶναι ἡ τεσσαρακοστή ἀπό τήν 25η Δεκεμβρίου, πού ἑορτάζεται ἡ κατά σάρκα Γέννηση τοῦ Κυρίου. Καί ὅπως ὁ Ἰησοῦς ἐκπλήρωσε στή ζωή τοῦ ὅλα τα τοῦ Νόμου τῆς Παλαιᾶς Διαθήκης, ἔτσι καί τώρα, σαράντα μέρες ἀπό τήν Γέννησή Του, προσφέρθηκε στό Ναό, σύμφωνα μέ τά καθιερωμένα, βάσει τῶν διατάξεων τοῦ Λευιτικοῦ (ΙΒ' κέφ.).

☦ Στήν ὥρα τῆς χαρᾶς ὁ Συμεών προ­­φητεύει τήν ὀδύνη.

«Σοῦ δέ αὐτῆς τήν ψυχήν διελεύ­σεται ρομφαία» (Λουκ. 2.35).

Συνάντηση οὐρανοῦ καί γῆς· συ­νάν­τηση παρόντος καί μέλ­λοντος σήμερα, ἀδελφοί μου, στόν ναό τοῦ Θεοῦ, καί ἐμεῖς θεαταί καί ἀκροαταί τῶν θείων μυστηρίων.

Ὁ Υἱός τοῦ Θεοῦ, τόν ὁποῖο ὁ Πα­τήρ προσέφερε γιά τή σωτηρία τοῦ κόσμου, προσφέρεται ἀπό τήν κατά σάρκα μητέρα του στόν ναό τοῦ Θε­οῦ.

☦ τρυφή και κατάνυξη

Όπως είναι αδύνατον να αναμείξει κανείς στο νερό τη φωτιά, έτσι είναι και αδύνατον να συνυπάρξουν η τρυφή και η κατάνυξη.

Διότι η μεν κατάνυξη είναι μητέρα των δακρύων και της νήψεως, ενώ η τρυφή είναι η μητέρα του γέλιου και της απερίσκεπτης διαγωγής. Και με την κατάνυξη η ψυχή αναπτερώνεται, ενώ με την τρυφή, γίνεται βαρύτερη και από τον μόλυβδο. (Ιερός Χρυσόστομος)

epanosifi

☦ Πώς να λέμε την Ευχή; ~ π. Στεφάνου Αναγνωστόπουλου

“Η ευχή μέσα στον κόσμο”

Ο πλέον συνηθισμένος τρόπος είναι να λέμε την Ευχή είτε προφορικά, είτε ψιθυριστά, είτε από μέσα μας με τον ενδιάθετο λόγο, παντού και πάντοτε.

Έτσι, στη δουλειά, στο σπίτι, στο δρόμο λέμε: “Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με”. Όταν τρώμε, όταν περπατάμε και, ειδικότερα, όταν βρισκόμαστε μέσα στο ναό: “Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με”.

☦ «Ακατάληπτόν εστι», Τα Μεγαλυνάρια της Υπαπαντής του Κυρίου

Ωδή θ’. Εν ή ψάλλονται τα επόμενα Μεγαλυνάρια. (Ήχος γ΄.)

Ακατάληπτον εστί, το τελούμενον εν σοί, και αγγέλοις και βροτοίς, Μητροπάρθενε αγνή. (Είναι αδύνατο να καταλάβουν και οι άγγελοι και οι άνθρωποι αυτό που συμβαίνει και τελείται μέσα Σου, Θεοτόκε, Μητροπάρθενε και αγνή.)

☦ Πάντα επευλόγει τους πιστώς σπεύδοντας μορφήν προσκυνήσαι....

Πάντα επευλόγει τους πιστώς σπεύδοντας μορφήν προσκυνήσαι, Μήτερ Θεού, την σεπτήν, πέλουσαν ιάσεων, Βηθλεεμίτισσα, ποταμόν πολυχεύμονα και σκέπε απαύστως τους λαμπρώς δοξάζοντας Υιόν σου πάνσεπτον, τον μη χωρισθέντα πατρώων κόλπων και λαβόντα αφράστως εκ των σων αιμάτων σάρκα βρότειον.

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

☦ Αυτό έγινε τώρα στην Ιερά Μονή της Δαμάστας : «Γερόντισσα άφησε με τώρα, με βοηθάει η ΠΑΝΑΓΙΑ να αγιογραφήσω την εικόνα ΤΗΣ»

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Αυτό έγινε τώρα στην Ιερά Μονή της Δαμάστας :  

"Γερόντισσα άφησε με τώρα , με βοηθάει η ΠΑΝΑΓΙΑ να αγιογραφήσω την εικόνα ΤΗΣ"

Να σας μεταφέρουμε αδελφοί χαρούμενα πράγματα , να ξεφύγουμε για λίγο από την μιζέρια που μας τριγυρίζει με την οχλοβοή των ΜΜΕ με επικείμενους πολέμους , κρούσματα πανδημίας , περιοριστικά μέτρα , πόλεμο κατά της εκκλησίας και να πάμε στο χαροποιό γεγονός ότι η ΠΑΝΑΓΙΑ είναι ολοζώντανη κοντά μας.

☦ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΗΚΑΜΕ - τι θα μας συμβεί αδελφοί από εδώ και πέρα; - πριν λίγο μας έστειλαν βίντεο με την ΠΑΝΑΓΙΑ την ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΡΙΑ

30 Ιανουαρίου του 2022

γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

γιατί κλαίει τόσο πολύ η ΠΑΝΑΓΙΑ μας , τι συμβαίνει , τι θα συμβεί ; αυτό δεν δείχνει κάτι καλό, αυτό λέει η λογική και η ΠΙΣΤΗ μας.

Πόσο την παραπικράναμε την ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟ , τι θέλει από εμάς;

Ξημερώνουν  παραμονές της ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

☦ Οι Τρεις Ιεράρχες στον 20ο αιώνα († Μοναχός Θεόκλητος Διονυσιάτης)

Συνήθως, όταν πρόκειται να ομιλήσωμεν διά τους Αγίους της Εκκλησίας, συμβαίνει να μεταφερώμεθα εις την εποχήν των. Και, παρασυρόμενοι από το κλίμα του παρελθόντος, να νομίζωμεν, ότι ανήκουν μόνον εις τον αιώνα των.

Παρ’ ότι και τώρα τους τιμώμεν, έχομεν την εντύπωσιν, ότι ο βίος των, τα έργα των, η διδαχή των, ισχύουν μόνον διά την εποχήν των. Εν τούτοις, οι άγιοι «εις τον αιώνα ζώσι». Διότι η ζωή των και η διδαχή των περιέχει την αιωνίαν αλήθειαν του Θεού. Και ως τοιαύτη παραμένει άφθαρτος από τον χρόνον και τας μεταβολάς του κόσμου. Αυτό έχει εφαρμογήν εις την πληρότητά του διά τους «Τρεις Ιεράρχας». Ό,τι τους έκαμε μεγάλους εις την εποχήν των, το ίδιον τους καθιστά μεγάλους ύστερα από δέκα πέντε αιώνας και μέχρι συντελείας του κόσμου. Καμμία εγκοσμία μεταλλαγή, δεν ημπορεί να ανατρέψη την θέσιν που κατέχουν οι «Τρεις Ιεράρχαι» εν τη Εκκλησία…

☦ Ο Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος – Περί μαρτυρίου, ταπεινώσεως και αγνότητος

Τα κυριακάτικα κηρύγματά μας, αδελφοί χριστιανοί, αναφέρονται στους αγίους Πατέρες, στην ζωή τους και την διδασκαλία τους. Γι᾽ αυτό και παρακαλώ να τα προσέχετε ιδιαίτερα. Για να νοήσουμε δε καλύτερα τους αγίους Πατέρες, τους μελετούμε κατά την χρονολογική τους σειρά. Τώρα είμαστε στους λεγομένους «Αποστολικούς Πατέρες», στην μεγάλη μορφή του Αγίου  Ιγνατίου, Επισκόπου Αντιοχείας.

☦ ΕΟΡΤΗ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

ΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ

π. Δημητρίου Μπόκου

Ο δεύτερος της τριάδας των Ιεραρχών και της τριάδας των Θεολόγων Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός, με τη δυναμική παρουσία του στη Βασιλεύουσα πόλη το 380 μ. Χ., έκανε πραγματικότητα αυτό που φάνταζε ακατόρθωτο. Οι αιρετικές παραφυάδες του Αρειανισμού (όμοιοι, ανόμοιοι, ομοιουσιανοί κ.λ.π.), με την υποστήριξη αρειανών αυτοκρατόρων και του Ιουλιανού του Παραβάτη, είχαν επικρατήσει σχεδόν παντού.

☦ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ – ΓΝΩΣΤΟΣ ΠΛΑΝΕΜΕΝΟΣ ΙΕΡΕΑΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙ (ΑΚΟΥΣΟΝ – ΑΚΟΥΣΟΝ) ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΡΑΦΑΗΛ ΟΤΙ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ ΤΗΝ ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΦΕΡΑΡΑΣ – ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ. (ΣΤΟ 58 ΛΕΠΤΟ)

ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

https://thivaiospolitis.blogspot.com/2022/01/blog-post_714.html

☦ Μην αναβάλλεις, αγαπητέ, από μέρα σε μέρα να επιστρέψεις στον Κύριο...

Όσιος Εφραίμ ο Σύρος

Μην αναβάλλεις, αγαπητέ, από μέρα σε μέρα να επιστρέψεις στον Κύριο, μήπως κάποια στιγμή φθάσει σ’ εσένα ξαφνικά η απόφαση του Φοβερού Δικαστή και σε καλεί να παρουσιασθείς σ’ αυτόν, για να επιστρέψεις σ’ αυτόν το εμπόρευμα που εμπορεύθηκες με τα τάλαντά του.

☦ Η τελευταία είσοδος του Οσίου Πορφυρίου στο Άγιον Όρος

Μαρτυρία π. Ευαγγέλου Παπανικολάου, Ιατρού.

«Επισκεπτόμουν το Άγιον Όρος από παιδί πολύ συχνά και το γεγονός που θα σας περιγράψω δεν μπορώ να το τοποθετήσω άριστα στον χρόνο. Ήταν μάλλον μετά το 1990, η δε περίοδος του χρόνου ήταν μάλλον Φθινόπωρο και ταξίδευα μόνος μου για τα Κατουνάκια, για τον παπα–Εφραίμ και τους Δανιηλαίους. Οι προσκυνητές ήσαν λίγοι.

☦ Κάποτε σε μια γνωστή μας Γερόντισσα παρουσιάστηκε ο ίδιος ο ΚΥΡΙΟΣ και της είπε "να πεις ότι τίποτε δεν πάει χαμένο"

φωτο-ευλογημένη η στιγμή όταν ο ΣΤΑΥΡΟΣ εισέλθει εκεί που ΤΟΝ  προσμένουν οι πάσες γενιές της Ρωμιοσύνης.

τα Ελληνορωμαϊκά! με την χαρακτηριστική ηλεκτρονική διεύθυνση https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/

με τις αρχές  που τα  διέπουν και που καταθέσαμε πριν δυο χρόνια πορεύονται μέσα στα γεγονότα και συνάμα  οφείλουν ένα μεγάλο ευχαριστώ στις ψυχές εκείνες που αναπνέουν μόνο με ΧΡΙΣΤΟ, Ελλάδα και με  Ανθρωπιά, αλλά και μια ευγνωμοσύνη σε όλα εκείνα τα ιστολόγια που συμπορευθήκαμε σε δύσκολες εποχές επί δεκαετία και με την αρθρογραφία μας.

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

☦ Το να ακούμε από παπά ότι ο ΑΓΙΟΣ ΡΑΦΑΗΛ συμμετείχε και υπέγραψε την συμφωνία Φεράρας – Φλωρεντίας, μας ξεπερνάει. Για να δούμε τι άλλο θα ακούσουμε; - ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας 

Αν δεν ήταν καλός φίλος να μας πληροφορήσει για αυτόν τον ιστορικό αναχρονισμό , το όλο γεγονός θα περνούσε απαρατήρητο.

Μόλις το ακούσαμε « κακοί λογισμοί» πλήρωσαν τον νου μας και άντε να τους βγάλεις.

Μια σκέψη – ερώτημα μας περιτριγύριζε

«που μπορεί να φτάσει ο μεταπατερικός αναθεωρητισμός και πετά γλυκιές οικουμενιστικές καραμέλες για  ευφρανθούν κάποιοι;»

☦ Eάν οι άνθρωποι γνώριζαν….

Αυτή είναι η σύγχρονη πλάνη του διαβόλου προς τον άνθρωπο. Τον έχει κάνει να πιστεύει ότι δεν υπάρχει…..

Eάν οι άνθρωποι γνώριζαν περί του διαβόλου, θά εκτιμούσαν τήν Εκκλησία καί τά Μυστήριά Της, πού τόν προστατεύουν από αυτόν.

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

☦ Ἀναμένουν τήν ἐκκλησία μαρτύρια/διωγμοί πού τά μαρτύρια τοῦ Νέρωνος ὠχριοῦν!...Ποιός ξέρει ὁ ἄνθρωπος τί ἔβλεπε!

ΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΊ ...ΟΙ ΕΠΊΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΙ ..ΔΕΝ ΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΝΑ ΕΤΟΙΜΆΖΕΤΕ.....!!!!!!

ΚΑΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΑΠΟΘΑΝΩΝ....ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΔΟΠΟΙΕΊΤΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΊΑ;;;;;;

"Μου λέει κάποιος πρόσφατα συνάδελφος κληρικός, απ' άλλον τόπο-ας μην πω ποιός είναι- υπήρχε ένας μοναχός ασκητής, αυτός είχε κάποια εξέχουσα θέση κάποτε- ήταν και λόγιος κ.λπ.- όμως τα άφησε όλα για να γίνει μοναχός και μάλιστα ασκητής. Εκοιμήθη - δηλαδή απέθανε- ο μοναχός αυτός το 1962 δηλαδή έιναι πολλά χρόνια - καμιά 25αριά χρόνια. Προσέξτε τώρα εδώ έλεγε το εξής:

☦ "Πρέπει να μαζευτούμε...."

☦ «Ἡ ἀλήθεια δεν εἶναι πάντοτε με τούς πολλούς»

π. Συμεών Κραγιοπούλου

Ὅποιος σκέφτεται:«Σάν λίγοι νά μείναμε· οἱ ἄλλοι εἶναι πάρα πολλοί», καί ἐπηρεάζεται ἀπό αὐτό καί λέει: «Ὅ,τι κάνουν οἱ πολλοί νά κάνουμε καί ἐμεῖς», δέν εἶναι στήν ἀλήθεια.

Σ᾿ αὐτά τά θέματα δέν ἔχει πλειοψηφίες, ὅπως τό τόνιζαν οἱ πατέρες καί ἰδιαίτερα ὁ ἅγιος Ἀθανάσιος.

☦ "Θεοτόκε ἡ ἐλπίς, πάντων τῶν Χριστιανῶν, Σκέπε, φρούρει, φύλαττε, τούς ἐλπίζοντας εἰς σέ"

Ἄγγελοι ἀοράτως, τὴν σεπτήν Σου Εἰκόνα, ἀεὶ ἐν εὐλαβείᾳ κυκλοῦσιν· ἡμεῖς δὲ ὁρατῶς πρὸς αὐτήν, μετὰ δέους προσερχόμενοι Πορταΐτισσα, ὑμνοῦμέν Σου τὰ θαύματα, καὶ πόθῳ Σοι βοῶμεν ταῦτα·

Χαῖρε, δι’ ἧς μονασταὶ σκιρτῶσι· χαῖρε, δι’ ἧς δυσμενεῖς σιγῶσι.

Χαῖρε, παραδόξως ἡμῖν ἡ εἰσπλεύσασα· χαῖρε, πᾶσαν δόσιν πιστοῖς ἡ παρέχουσα,

Χαῖρε, Κόρη Πορταΐτισσα, τῶν Ἰβήρων τῆς Μονῆς· χαῖρε, πρύτανις καὶ ἔφορος, Ἄθωνος ἡ εὐκλεής.

☦ «Έπεσα, σηκώθηκα...»

Έπεσα, σηκώθηκα. Έπεσα, σηκώθηκα. Έπεσα, σηκώθηκα. Έπεσα, σηκώθηκα. Έπεσα, σηκώθηκα. Θα μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέει αυτή τη λέξη. Όχι από τη μια μέρα στην άλλη. Πέρασαν χρόνια αυτό το οποίο ζω σήμερα. Χρόνια! Με λόγια παχυά, θεωρίες, μπλα, μπλα, μπλα δεν τα μαθαίνεις. Αν δεν σπάσεις τα μούτρα σου, δεν τριφτείς σαν τη λεμονόκουπα δεν τα μαθαίνεις. Γι' αυτό είπαν και οι Πατέρες «θα χύσεις αίμα και θα πάρεις πνεύμα».

Γέροντας Αγάθων Κωνσταμονίτης

proskynitis

☦ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΟΡΑΤΟ ΑΣΚΗΤΗ ΣΤΟΝ ΑΘΩΝΑ

Έλεγε ο παπα - Ανδρέας, μετέπειτα ηγούμενος της μονής Αγίου Παύλου, πως μία ημέρα που ξεκίνησαν ο ίδιος, ο γέρων Σωφρόνιος του Έσσεξ (1896-1993) και ο μοναχός Γεράσιμος Μενάγιας (+1972) για να μαζέψουν σαλιγκάρια, φθάνοντας στην ασκητική περιοχή του Αγίου Βασιλείου, βρέθηκαν αντιμέτωποι μ΄ ένα γυμνό ασκητή. Μετά την πρώτη τους έκπληξη, τον ρώτησαν εάν χρειαζόταν να του φέρουν κάτι.

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

☦ Τη γαλήνη της καρδιάς θα την κερδίσεις, όπου κι αν είσαι, μόνο με δύο προϋποθέσεις

Πιστεύεις πράγματι ότι η εσωτερική ειρήνη που αναζητάς, εξαρτάται από την τοποθεσία που θα επιλέξεις τελικά για να ζήσεις; Να είσαι βέβαιος ότι η ειρήνη της ψυχής δεν εξαρτάται από τούς τόπους διαβιώσεως.

☦ Βλασφημία ἡ χρήση «προστατευτικῶν μέσων» ἐντός τοῦ Ἱεροῦ ναοῦ.

Ν. Ξιώνης

Καθηγητής Θεολογίας ΕΚΠΑ

Βλασφημία ἡ χρήση «προστατευτικῶν μέσων» ἐντός τοῦ Ἱεροῦ ναοῦ. Ἡ ἄρνηση τῆς παρουσίας τοῦ Θεοῦ εἶναι πολύ πιό σημαντική ἀπό τήν ἀλλοίωση τῆς Πίστεως πού ἐπιχειροῦν οἱ αἱρετικοί.

Οἱ σημερινοί Χριστιανοί καί ἀκόμη χειρότερο οἱ κληρικοί πού ἐμπιστεύονται το νόμο τῶν ἀνθρώπων, τούς «εἰδικούς ἐπιστήμονες», καί ἀπορρίπτουν τήν ἐμπειρία τῆς Ἐκκλησίας καί τήν πίστη στόν ἀληθινό Λόγο τοῦ Θεοῦ μέ τό νά:

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

☦ Η ΠΑΝΑΓΙΑ κλαιει στην Αθήνα γιατί όλα τα δύσκολα συμβαίνουν (βλ. χθεσινός Χιονιάς) και από ότι φαίνεται θα συμβαίνουν σε αυτήν.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Με χιλιάδες ξυλιασμένους από την παγωνιά και εγκλωβισμένους από τον Χιονιά και την απαράμιλλη ανευθυνότητα των υπευθύνων για τους  συνανθρώπους μας, το γεγονός ότι παρόλο τις ταλαιπωρίες και τα επί μέρους ανθρώπινα δράματα, δεν θρηνήσαμε απώλειες (αν εξαιρέσουμε δυο περιστατικά), μπορούμε να πούμε και να αναφωνήσουμε ότι ήταν ΘΑΥΜΑ.

☦ ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ..

☦ Το Θαύμα

Η τοιχογραφία της Παναγίας της Ελεούσας  είναι από το έτος 1763 αγιογραφημένη από τον Ιεροδιάκονο Αθανάσιο από την Κρήτη, όπως αποδεικνύεται από την υπάρχουσα υπογραφή.

Το θαύμα συνέβη τον Φεβρουάριο (μάλλον 25) του έτους 1955. Κατά τον καθαγιασμό των τιμίων δώρων όλο το Εκκλησίασμα είχε γονατίσει και  όταν ο Ιερέας εκφώνησε  «Της Παναγίας αχράντου υπερευλογημένης Μαρίας…», ακούστηκε στον ναό μιά κραυγή· «χάθηκε η Παναγία».  Η κραυγή αυτή προερχόταν  από την ευσεβέστατη αείμνηστη Ειρήνη Οικονόμου, η οποία μόλις σηκώθηκε από τη «γονάτισμά της», αντίκρυσε, αντί την εικόνα της Παναγίας έναν κατάλευκο τοίχο.

☦ Όλοι σε τάξη , όπως ακριβώς θέλει η Νέα Τάξη .....

“ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ ΜΟΥ ΚΑΗΜΕΝΗ” ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο 3ος ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ.

ΚΑΠΟΥ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΦΡΑΣΗ: “ΘΕΕ ΜΟΥ ΠΩΣ ΦΘΑΣΑΜΕ ΕΩΣ ΕΔΩ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥ ΕΞΩ ΑΠΟ ‘ΔΩ” ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ, ΟΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΒΟΛΟ ΓΙ ΑΥΤΟ ΦΘΑΣΑΜΕ ΕΩΣ ΕΔΩ… ΑΣ ΜΑΣ ΛΥΠΗΘΕΙ Ο ΘΕΟΣ !!!

☦ «Δεν κοινωνούμε γιατί είμαστε άξιοι…»

Θα με ρωτήσει κάποιος, είμαστε άξιοι να κοινωνούμε τακτικά; Όχι! Μα γι’ αυτό κοινωνούμε, γιατί είμαστε ανάξιοι.

Δεν κοινωνούμε γιατί είμαστε άξιοι. Δεν κοινωνούμε γιατί είμαστε καλοί. Κοινωνούμε γιατί είμαστε ανάξιοι, γιατί είμαστε ασθενείς, γιατί θέλουμε να γίνουμε του Χριστού. Και πως θα γίνουμε του Χριστού;

☦ "οι τούρκοι αγριάνθρωποι έδιωξαν το 22 όχι μόνο ανθρώπους αλλά και ΑΓΙΟΥΣ" - από την ΝΕΑ ΚΑΡΒΑΛΗ θα συγκεντρώνεται ο Ελληνικός Στρατός για να επιστρέψει στην ΠΟΛΗ

ΦΩΤΟ : Λιτανεία του σκηνώματος του ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ του ΘΕΟΛΟΓΟΥ στην Νέα Καρβάλη της Ελληνικοτάτης Μακεδονίας μας. που ήρθε καταδιωκόμενο από την γενέτειρα του ΑΓΙΟΥ  τη μικρή  Αριανζό της Καππαδοκίας, κοντά στην κωμόπολη Ναζιανζό. Τότε δεν φορούσαμε μάσκες και " καπίστρια" . 

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας 

(κάθε φορά που τον προσκυνώ από μικρό παιδί χαίρομαι και σαν να μου λέει: συνέχισε να επιμένεις ..θα πάμε στην Πατρίδα.. μάλιστα μια φορά γέμισε ο Ιερός Ναός του με ΦΩΣ, άλλο ΦΩΣ , ήταν πριν χρόνια Παραμονή της ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ της ΘΕΟΤΟΚΟΥ , τα να λέμε αυτά γιατί απηύδησα με αυτούς  που νομίζουν ότι όλα θα τους πηγαίνουν καλά μέχρι να ισοπεδώσουν τα ιερά και τα όσια)

☦ Η αμέλεια για το καλό αποτελεί την αρχή του κακού (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος)

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

☦ Να μην κάνουμε το καλό με υπολογισμό

Να μην κάνουμε το καλό με υπολογισμό, για να πάρουμε μισθό, αλλά να αγωνιζόμαστε από αγάπη για τον Χριστό. Ό,τι κάνουμε, να το κάνουμε καθαρό, για τον Χριστό, να προσέχουμε να μην έχει μέσα το ανθρώπινο στοιχείο, φιλαυτία, ιδιοτέλεια κ.λπ. Διαφορετικά ξεφτύζει και η πίστη μας και η αγάπη μας.

(Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)

epanosifi

☦ Κύριε, μνήσθητι των δι’ ευλόγους αιτίας απολειφθέντων αδελφών ημών

Κύριε, άκουσα τον λειτουργό Σου σήμερα να δέεται υπέρ των δι’ ευλόγους αιτίας απολειφθέντων αδελφών ημών.

Κι ο νους μου καρφώθηκε σ’ αυτούς. Θέλω να τους βρω, να τους ανακαλύψω κι ύστερα πύρινη δέηση να αναπέπψω γι’ αυτούς. Ποιοι είναι, Κύριε; Ποιοι είναι αυτοί που δικαιολογημένα στέκουν την ώρα της Θείας Λειτουργίας μακριά από τον Οίκο Σου;

☦ Διαφυλάξτε τήν καρδία σας

Συχνά ἀναλογίζομαι τήν προειδοποίηση τῶν πατέρων: «διαφυλάξτε τήν καρδία σας». Μοῦ φαίνεται πολύ φανερό ὅτι ἡ προδιάθεση τῆς καρδίας μου ἔχει νά κάνει μέ τό πῶς ἀντιλαμβάνομαι καί ἀντιδρῶ σέ ὁτιδήποτε ὑπάρχει στό περιβάλλον μου. Μία ἀγχώδης καρδία ἀντιλαμβάνεται ὁτιδήποτε σάν ἀπειλῆ, ὡς μία ἐπικείμενη καταστροφή ἤ δυστυχία. Μία θυμωμένη καρδία ἀντιλαμβάνεται τό παραμικρό ἐμπόδιο ὡς μία μεγάλη πρόκληση. Μία θλιμμένη καρδία δυσκολεύεται νά βρεῖ χαρά σέ ὁτιδήποτε γύρω της. Εἶναι λοιπόν φανερό πώς δέν εἶναι ὁ κόσμος πού μᾶς καταδιώκει ,ἀλλά οἱ ἴδιες οἱ καρδίες μας πού χρησιμοποιοῦν τόν κόσμο ὡς ὅπλο ἐναντίον μας.

☦ Φτάσαμε στην παρακμή γιατί το "δεν πειράζει" έγινε σημαία μας

Ζούμε σε μία χώρα που κατά τ' άλλα, οι ρίζες της είναι βαθιά ριζωμένες στο χώμα. Θρησκεία, αξίες, ιδανικά, παράδοση και πολιτισμός που όμως, καταπατήσαμε (σιγά - σιγά και σταθερά) και κάποιοι εναπομείναντες, παλεύουμε, να κρατήσουμε ακόμα ζωντανά.

☦ Ο Άγιος Γαβριήλ έβλεπε την εικόνα του Θεού σε κάθε άνθρωπο...

Ο π. Γαβριήλ έβλεπε την εικόνα του Θεού σε κάθε άνθρωπο, δεν ξεχώριζε κανέναν, συμπαθούσε πάντα τους αδύναμους. Και μας κάλουσε όλους σε ταπείνωση.

 Ο γέροντας συχνά δίδασκε: «Για τον Θεό, όλες οι αμαρτίες είναι σαν τα βότσαλα στη θάλασσα - δεν υπάρχει τέτοια αμαρτία που να ξεπερνά το έλεός Του».

☦ Κύριε, βρέξον εις την καρδίαν μου την δρόσον της χάριτός σου.

☦ ΜΥΡΟΒΟΛΑ ΔΑΚΡΥΑ του ΑΓΙΟΥ ΕΦΡΑΙΜ της Νέας Μάκρης σε εικόνα του στην Μολδαβία , κοντά εκεί με όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ουκρανία.

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

☦ ΠΑΡΑΔΟΞΑ ΣΗΜΕΙΑ - Η Εικόνα Τού Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκι Μάτωσε Στην Ρωσία

ΠΗΓΗ της πληροφορίας αυτής  ΠΑΝΑΓΊΑ ΠΑΡΑΜΥΘΊΑ

https://www.facebook.com/groups/1996052454054925/?multi_permalinks=3163646280628864&hoisted_section_header_type=recently_seen&__cft__[0]=AZ

ΑΝ ΑΥΤΑ ΕΠΙΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΝΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ - ΤΟΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ 

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΑΓΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 

Ο Αλέξανδρος Γιαροσλάβιτς «Νιέφσκι» (1220 - 1263 μ.Χ.) είναι μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της μεσαιωνικής Ρωσίας και άγιος της Ρωσικής Εκκλησίας. Υπήρξε ηγέτης της Δημοκρατίας του Νόβγκοροντ και κατόπιν ολόκληρης της Ρωσίας σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τον ανατολικό σλαβικό κόσμο.

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

☦ Μηδείς φοβείσθω θάνατον....

“…….Μηδείς φοβείσθω θάνατον˙ ἠλευθέρωσε γάρ ἡμᾶς ὁ τοῦ Σωτῆρος θάνατος. Ἔσβεσεν αὐτόν, ὑπ’ αὐτοῦ κατεχόμενος. Ἐσκύλευσε τόν ἅδην ὁ κατελθών εἰς τόν ἅδην. Ἐπίκρανεν αὐτόν, γευσάμενον τῆς σαρκός αὐτοῦ. Καί τοῦτο προλαβών Ἠσαϊας ἐβόησεν˙ ὁ ἅδης φησίν, ἐπικράνθη, συναντήσας σοι κάτω. Ἐπικράνθη˙ καί γάρ κατηργήθη…

Από τον κατηχητικό λόγο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου

☦ Η λέξη που χαρακτηρίζει τον αιώνα μας είναι αποστασία

Έλαχε στον κλήρο μας να γεννηθούμε στον κόσμο κατά μια τρομακτικά ταραγμένη περίοδο. Δεν είμαστε μόνο παθητικά θεατές, αλλά μέχρι ένα σημείο συμμέτοχοι στον ισχυρό αγώνα ανάμεσα στην πίστη και στην απιστία, ανάμεσα στην ελπίδα και την απελπισία…

Μετά από τόσα χρόνια αδιάκοπης σχεδόν αλληλοεξοντώσεως των ανθρώπων επάνω στη γη, για την οποία δικαιολογούνται όλοι αδιάκοπα μπροστά στον ίδιο τον εαυτό τους, είναι αδύνατο να περιμένουμε ότι αυτοί θα τολμήσουν να ατενίσουν το ύψος του Ουρανού και να ονομάσουν τον Θεό Πατέρα τους.

☦ Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω

Ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω, προστάτης και πολιούχος της Πιερίας, γεννήθηκε περίπου το 1500 μ. Χ. στη Θεσσαλία στο χωριό Σκλάταινα ή Σθλάτενα ή Πλάτινα, σήμερα αποκαλούμενο Δρακότρυπα, της επαρχίας Φαναρίου. Ο πατέρας του Αγίου ονομαζόταν Νικόλαος και η μητέρα του Θεοδώρα. Ήταν φτωχοί, αλλά πολύ ευσεβείς. Ο πατέρας του Αγίου παράλληλα με τις γεωργικές και κτηνοτροφικές του εργασίες ήταν και σφυροκόπος (σπαθοποιός).

☦ Η σιωπή που αναβλύζει Θεό…

Μερικές φορές η σιωπή είναι η καλύτερη προσευχή που μπορείς να κάνεις, όταν δεν βγαίνουν λόγια διότι η καρδιά πονά.

Στάσου σε στάση προσευχής και σώπασε, μόνο ότι πήγες να σταθείς μπροστά Του είναι και αυτό μια έξοδος θέλησης και αγάπης προς εκείνον. Αν δεν μπορείς να ψελλίσεις κάτι , δεν πειράζει. Να βυθιστούμε στην καρδιά μας και τότε θα τον ακούσουμε αφού πρώτα αφουγκραστούμε την δική μας κατάσταση. Το βρέφος του εαυτού μας….

☦ Ο παπα-Φώτης Λαυριώτης από την Μυτιλήνη κι ο Άγιος Αναστάσιος ο Πέρσης

Ο παπα-Φώτης Λαυριώτης από την Μυτιλήνη ασκητής της ερημιάς των πόλεων και των χωριών, απλός, καθαρός, άδολος, ντόμπρος, βιαστικός, ήξερε με τη καθάρια ματιά του να ξεχωρίζει το ανόθευτο από το μουρνταρεμένο… το αυθεντικό από το ψεύτικο… το γνήσιο από το νοθευμένο, το καρδιακό από το εγκεφαλικό. Δίδασκε το Ευαγγέλιο με την ίδια τη ζωή του. 

☦ "στα σύνορα Λευκορωσίας και Ουκρανίας εμφανίζεται η ΑΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΣ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ σε τοίχο Ιεράς Μόνης"

Όπως μεταφέρθηκε μέσω του fb και σήμερα γίνεται επίκαιρο λόγω των γεγονότων στα σύνορα αυτά.

"Το θαύμα έγινε στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως, στα σύνορα Λευκορωσίας και Ρωσίας.

Συγκλονισμένοι οι μοναχοί - πώς εμφανίστηκε η εικόνα του Χριστού στο μοναστήρι;

«Αυτό είναι μεγάλο θαύμα», λέει ο Ιερομόναχος Ιλαρίων.

Το παλιό μοναστήρι είναι ερειπωμένο εδώ και σχεδόν ενενήντα χρόνια.

Οι ντόπιοι υπενθύμισαν ότι την πρώτη φορά που το Πρόσωπο του Σωτήρος, μη φτιαγμένο από ανθρώπινα χέρια, εθεάθη στο μοναστήρι το 1942 ( ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ) από μαθητές του παιδικού οικοτροφείου, που βρίσκεται στο έδαφος του μοναστηριού στο κτίριο της πρώην εκκλησίας.

☦ Άγιος Αναστάσιος ο Πέρσης ο Οσιομάρτυρας

 Ἀναστάσιος ἐν τραχήλῳ τὸν βρόχον,

Ὡς λαμπρὸν ὅρμον ὡραΐζεται φέρων.

Εἰκάδι δευτερίῃ Ἀναστάσιος βρόχον ἔτλη.

Βιογραφία

Ο Άγιος Αναστάσιος έζησε τον 7ο αιώνα μ.Χ. στα χρόνια του βασιλιά των Περσών Χοσρόη Β' (590-628 μ.Χ.) και του αυτοκράτορα Κωνσταντινούπολης Ηρακλείου και ήταν Πέρσης. Γεννήθηκε στο χωριό Ραζήχ της επαρχίας Ρασνουνί και ήταν γιος του μάγου Βαβ και αρχικά ονομαζόταν Μαγουνδάτ (κατ' άλλους Μαζοενδάτ). Όταν το 614 μ.Χ. οι Πέρσες κυρίευσαν τα Ιεροσόλυμα πήραν μαζί τους τον Τίμιο Σταυρό. Λόγω των πολλών θαυμάτων που έγιναν στην Περσία από τον Τίμιο Σταυρό, πολλοί Πέρσες ενδιαφέρθηκαν να γνωρίσουν την νέα θρησκεία, μεταξύ αυτών και ο Μαγουνδάτ.

☦ Ο Κύριος έκανε τα ενενήντα εννιά από τα εκατό βήματα που χρειάζεσαι για τη σωτηρία σου

«Ο Κύριος έκανε τα ενενήντα εννιά από τα εκατό βήματα που χρειάζεσαι για τη σωτηρία σου. Δεν θα προσπαθήσεις να κάνεις το βήμα που απέμεινε για να επιτύχεις τη σωτηρία σου, όταν μάλιστα «ούτω γαρ πλουσίως επιχορηγηθήσεται υμίν η είσοδος εις την αιώνιον βασιλείαν του Κυρίου ημών και Σωτήρος Ιησού Χριστού» (Β’ Πέτρ.α’ 11);»

Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς, Επίσκοπος Αχρίδος

proskynitis

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

☦ Ο Χριστός δέχεται τα εκατό, δέχεται και τα τριάντα, δέχεται και τα πέντε που θα Του δώσεις

«Ο Χριστός δέχεται τα εκατό, δέχεται και τα τριάντα, δέχεται και τα πέντε που θα Του δώσεις.

Αν δεν μπορείς να Τον θυμηθείς χίλιες φορές, εκατό φορές, πενήντα φορές την ημέρα, θυμήσου τον δέκα φορές και πες του με αγάπη: «Χριστέ μου!»