“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Η προσευχή του Μανασσή

Πορευόμαστε ήδη στο αγωνιστικό στάδιο των αρετών της Μεγάλης Σαρακοστής. Η περίοδος αυτή είναι καιρός μετανοίας, για όσους έχουν ακόμα αίσθηση ενοχής και αμαρτωλότητας. Στο Μεγάλο Απόδειπνο, που ψάλλεται στις εκκλησιές μας κάθε βράδυ αυτή την εποχή, διαβάζουμε και την παρακάτω προσευχή του Μανασσή, Βασιλέα της Ιουδαίας, η οποία εντάσσεται σ’ αυτό το πλαίσιο της προσωπικής μας συνειδητοποίησης και μεταμόρφωσης. Ας τη μελετήσουμε προσεκτικά:
Κύριε παντοκράτορ, ο Θεός των Πατέρων ημών, του Αβραάμ και Ισαάκ και Ιακώβ, και του σπέρματος αυτών του δικαίου· ο ποιήσας τον ουρανόν και την γήν συν παντί τω κόσμω αυτών· ο πεδήσας την θάλασσαν τω λόγω του προστάγματός σου·

Να ντρέπεσαι για όλα μπροστά στον Χριστό και όχι για τον Χριστό μπροστά σε όλους !

Δεν είναι λογοπαίγνιο τούτος ο τίτλος (από ομιλία του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς) , δεν είναι παιχνίδι η σωτηρία της ψυχής μας ! Στο κέντρο του ένα ρήμα ! Το ντρέπομαι ! Η ντροπή, το όνειδος, η αισχύνη, η αιδώς, η συστολή, συνώνυμες λέξεις με διαφορετικές χρήσεις και σημασίες. Άλλοι προσεγγίζουν την ντροπή  μέσα από την επιστήμη της ψυχολογίας. Και προσπαθούν να την  καταπολεμήσουν, τονώνοντας την αυτοπεποίθηση αν την προκαλεί η αίσθηση κατωτερότητας.

Μοναχισμός και Μαρτύριο: Ένα σύγχρονο μήνυμα

Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί, ο μοναχός έχει μία σημαντική αποστολή σε αυτόν τον κόσμο: να διδάξει μια από τις μεγαλύτερες αρετές, αυτήν της ταπεινοφροσύνης. Είναι σημαντική και δύσκολη η αποστολή αυτή, γιατί πρώτα πρέπει να ζήσει σύμφωνα με αυτήν, και δεύτερον πρέπει να μαρτυρήσει γι’ αυτήν. Δεν τονίζω ότι πρέπει στην πορεία αυτή να είμαστε φανατισμένοι, κάθε άλλο! Διότι ο φανατισμός σε κλείνει στον εαυτό σου, σε κάνει να μην αγαπάς. Πολλές φορές νομίζει ο μοναχός ότι είναι ταπεινότερος ή καλύτερος από τους άλλους και αρχίζει να τους διδάσκει με λόγια αντί με έργα.

Η ευεργεσία των εχθρών μας

Αρχ. Βασίλειος Ἰβηρίτης
H ἀγάπη πού συναντᾶς, ἡ λεπτότης πού βρίσκεις, σοῦ κάνουν καλό. Καί ἡ ἐπίθεση πού δέχεσαι ἀργότερα ἀπό πειρασμούς καί συμφορές πού πέφτουν ἐπάνω σου, ἡ μιά μετά τήν ἄλλη, μέ πρόσθεσι νά σέ ἐξαφανίσουν κυριολεκτικά, σέ εὐεργετοῦν περισσότερο.
Τότε βρίσκεις μία θεία ἐπίσκεψι καί ξένη παρηγοριά. Σάν νά εἶχε μαζευτῆ πολύ πουρί γύρω σου. Σάν νά ἤσουν φασκιωμένος, γυψωμένος ἀπό γεγονότα καί αἰσθήσεις πού σέ πνίγανε. Καί ἐνῶ ἐσύ δέν μποροῦσες νά ἐλευθερωθῆς, ἦλθαν ἄλλοι ἔξωθεν καί σέ χτύπησαν, θέλοντας νά σέ σκοτώσουν. Χτύπαγαν μετά μανίας. Ἔριχναν τά τείχη πού σέ εἶχαν φυλακίσει. Ἔσπαζαν τή γερή κρούστα ἀπό κάποιο ψέμα πού σέ εἶχε περιβάλει ἐνῶ αὐτοί χτύπαγαν μανιασμένα, ἐσύ ἄκουγες ἔντρομος.

Η Τουρκία δεν ανακοινώνει κρούσματα κορονοϊού γιατί ετοιμάζεται σε πόλεμο με την Ελλάδα;

Ετοιμάζεται η τουρκία για πολεμικές επιχειρήσεις και δια ροπάλου τιθασεύει την ροή των πληροφορίων σχετικά με  την επιδημία αυτή που έχει ήδη προσβάλλει δεκάδες χώρες;
Επιθυμεί η τουρκία οι ένοπλες δυνάμεις της να μείνουν έξω από αυτή την πληροφόρηση, ώστε να είναι ετοιμοπόλεμες στο έπακρο; Μπορεί τα παραπάνω αυτά να δικαιολογήσουν το παράδοξο ότι η τουρκία δεν δίνει σαφή αριθμό κρουσμάτων  κορονοϊού;
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Πολλά τα ερωτηματικά , τα οποία όπως φαίνεται θα απαντηθούν κάποια στιγμή. «Αξεπέραστοι στην ψευτιά είναι οι γείτονές μας. Εκτός του ότι η Τουρκία, μια χώρα 80 εκατομμυρίων δεν έχει ούτε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού, έχουν επιστρατευθεί «φανταστικοί» τουρίστες που δηλώνουν σε τουρκικά ΜΜΕ πόσο ασφαλείς αισθάνονται στην Τουρκία.

Η Κάρα του ΟΣΙΟΥ ΙΩΣΗΦ του ΗΣΥΧΑΣΤΉ ευωδιάζει από το στόμα γιατί με αυτό έλεγε συνέχεια την ΕΥΧΗ

Η κάρα του αγιορείτου γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού (+1959) βρίσκεται στην Ιερά Μονή Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου στην Αριζόνα (περιοχή Φλόρανς) των ΗΠΑ.
9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020 ανήμερα των Τεσσαράκοντα Αγίων Μαρτύρων της Εκκλησίας και ένας Όσιος, Ομολογητής και Μάρτυρας του Πατερικού Νηπτικού φρονήματος της  Εκκλησιολογικής ζωής μας Αγιοκατατάχτηκε εις τας Δέλτους της Στρατευόμενης Εκκλησίας.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Ο ΟΣΙΟΣ ΙΩΣΗΦ μπορεί να έχει το προσωνύμιο Ησυχαστής, αλλά ήταν ένας μεγάλος ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ και ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ της πρώτης γραμμής, έτσι άλλωστε όπως σε όραμα τον κάλεσε ο ίδιος ο ΚΥΡΙΟΣ.

Κύριε τῶν Δυνάμεων, μεθ᾿ ἡμῶν γενοῦ…

«Κύριε των δυνάμεων μεθ’ ημών γενού». Πώς ο Κύριος θα είναι μαζί μας. Ο Χριστός είναι δύναμη.
«Κύριε των δυνάμεων μεθ’ ημών γενού…». Άραγε τί θέλουν να πουν αυτά τα λόγια; Κάτι καλό όμως θα είναι και ευχάριστο, για να το παρουσιάσουν οι άγιοι Πατέρες να λέγεται τώρα, αυτές τις ημέρες της άγιας Τεσσαρακοστής. Ποιός βασιλιάς, ποιός εξουσιαστής, ποιός άρχοντας, ποιός ηγεμόνας είναι σε αυτόν τον κόσμο, που δεν έχει εξουσία; Τόση δύναμη έχει ο λόγος του, ώστε εκείνο που θα προστάξει να γίνει αμέσως. Όμως δύναμη πνευματική δεν μπορεί να τους δώσει.

Θαρσαλέως!

"Θαρσαλέως". Αυτή η απλή και μεστή δυναμικότητας λέξη των Χαιρετισμών καταδεικνύει ξεκάθαρα το καθ' ημας Ήθος. 
Η αγνότητα, η αγιότητα δίνει το θάρρος, την κατά Χριστόν παρρησία, την συνδιάλεξη την καθαρή, χωρίς προφάσεις και φόβους για τον άλλο.Το θάρρος είναι βασικό συστατικό των αγίων, των αγνών ανθρώπων, πού δεν έχουν να κρύψουν τίποτα και τίποτα δεν τους τραβάει προς τα κάτω, δεν τους κρατάει δεσμίους στα σκοτάδια. Αυτό το ήθος πάμε να το απολέσουμε σήμερα. Έχουμε νοθευτεί.