“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

☦ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ – Α’ ΝΗΣΤΕΙΩΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ

☦ Η ΑΝΑΛΑΜΠΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

ΟΠΤΑΣΙΑ ΦΩΤΙΣΜΕΝΟΥ ΑΣΚΗΤΗ

«Αγκαλιάσαμε το τέλος και πάμε για καινούργια αρχή».

Κάποτε ένας άγιος ασκητής ήρθε σε μία οπτασία. Και είδε τον Χριστό, επί θρόνου Δόξης. Δεξιά ΤΟΥ, παραστεκόταν η Παναγία και αριστερά ΤΟΥ, ο Τίμιος Πρόδρομος και στον περιβάλλοντα χώρο βρισκόταν οι Αρχάγγελοι. Είδε λοιπόν έναν Αρχάγγελο να πηγαίνει στο Χριστό τα βιβλία των αιώνων…

☦ Κυριακή της Ορθοδοξίας (Α’ Κυριακή των Νηστειών)

Συναξάρι Τριωδίου

Την πρώτη Κυριακή των Νηστειών τελούμε την ανάμνηση της αναστήλωσης των αγίων και σεπτών εικόνων, η οποία έγινε από τους αείμνηστους αυτοκράτορες Κωνσταντινουπόλεως Μιχαήλ και Θεοδώρα, τη μητέρα του, επί πατριαρχίας του αγίου Μεθοδίου του ομολογητή.

* * *

Ο Λέων ο Ίσαυρος, από εκεί που ήταν ονηλάτης και χωρικός, με παραχώρηση Θεού έγινε βασιλιάς. Αμέσως κάλεσε τον άγιο Γερμανό, που μόλις είχε γίνει πατριάρχης και του είπε: «Όπως εγώ νομίζω, δέσποτα, οι άγιες Εικόνες δεν διαφέρουν καθόλου από τα είδωλα. Πρόσταξε, λοιπόν, να τις απομακρύνουν το γρηγορότερο. Αν πάλι είναι αληθινές οι μορφές των Αγίων, ας κρεμαστούν ψηλά, για να μη τις μολύνουμε προσκυνώντας τες, καθώς είμαστε πάντοτε μέσα στις αμαρτίες».

☦ -Θα γίνει Πολιτειακή ανωμαλία. -Μόλις γίνει Πολιτειακή ανωμαλία, αμέσως θα τραβήξει πίσω το κεφάλαιο, το παγκόσμιο κεφάλαιο, το διεθνές το Πετρελαικό. -Μόλις τραβήξει πίσω το διεθνές κεφάλαιο, θα απολυθούν όλοι οι υπάλληλοι.

-Θα θελήσει να κρατηθεί η Ρωσία αλλά δεν θα μπορέσει.

-Θα κρατήσει περί τους δυο – τρεις μήνες. 

-Θα θελήσει να στεριωθεί η Ρωσία στο μέρος τούτο και τα ΣΤΕΝΑ.

-Μετά θα κινηθούν οι ΔΥΤΙΚΟΙ.

☦ Ζεί Κύριος ο Θεός ημών, ο Θεός των Δυνάμεων

ΑΥΡΙΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΘΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΤΟ «ΤΙΣ ΘΕΟΣ ΜΕΓΑΣ» ΑΣ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΑΣ ΚΛΑΨΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΠΗΘΕΙ…..

☦ ΑΦΟΥ ΤΗΝ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΘΕΟΤΟΚΟ, ΝΑ ΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΘΑ ΣΕ ΧΑΙΡΕΤΙΣΕΙ ΚΙ ΑΥΤΗ!

Στα Κατουνάκια, σε μια ευλογημένη Συνοδεία, εγκαταβιώνει ένας ενάρετος ιερομόναχος.

Δεν είναι ο ίδιος ο Γέροντας, αλλά βρίσκεται στην μακαρία υπακοή ενός εξίσου ενάρετου Γέροντα. Ο Κύριος τον έχει χαριτώσει με τόσα χαρίσματα που αν κανείς επικεντρωθεί στο διορατικό και προορατικό του, φρονώ ότι τον αδικεί.

Είναι κι αυτός ένα από τα εύοσμα ία που ανθίζουν στο Περιβόλι της Παναγιάς μας, αλλά έχει προκρίνει το "λάθε βιώσας" και την αφάνεια, και για αυτό ίσως δρέπει δαψιλώς τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος!!

☦ "Η της εικόνος τιμή επί το πρωτότυπον διαβαίνει"

Θ.Π. ~ ΣΥΝΕΠΩΣ ΟΤΑΝ ΑΣΠΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΟΡΩΝΤΑΣ ΜΑΣΚΑ ΔΕΝ ΑΣΠΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΞΥΛΟ ΟΠΩΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΑΛΛΑ ΦΙΛΑΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΣΚΑ ΚΑΙ ΦΟΒΑΤΑΙ ΜΗΠΩΣ ΤΟΝ ΚΟΛΛΗΣΕΙ Η ΙΔΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΡΩΣΤΙΑ, ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΖΗΤΑΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΣΩΣΕΙ. ΑΝΗΚΟΥΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΑ ΠΟΙΜΕΝΕΣ ΝΑ ΚΑΤΗΧΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ.

«Η Υπεραγία Θεοτόκος, με την άκρα καθαρότητα της ζωής, την ολοκληρωτική αφοσίωση στον Θεό και την ανεπιφύλακτη παράδοση και υπακοή Της στο θέλημα Του δέχθηκε μέσα Της το πλήρωμα της Χάριτος Του και ανεδείχθη όχι απλώς Θεοφόρος αλλά Θεοτόκος.

☦ "τα αδιάκοπα δάκρυα ΤΗΣ είναι γιατί βρίσκεται δίπλα μας στον αγώνα επιβίωσης και το Ουράνιο Μύρο που αναβλύζει είναι ΕΥΝΟΙΑ της για το ΠΟΘΟΥΜΕΝΟ που έρχεται"

Αν συνεχίζει κάποιος να αναρωτιέται γιατί η ΠΑΝΑΓΙΑ η ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΡΙΑ στις παρυφές του Υμηττού και στον Πάνσεπτο Ιερό Ναό του Μεγαλομάρτυρος και Στρατιωτικού Αγίου μας Δημητρίου στον Βύρωνα  εδώ και 1,5 χρόνο αδιαλείπτως Δακρυρροεί και Μυροβλύζει, δεν έχει παρά να δει την παγκόσμια επικαιρότητα και τα χάλια μας σε όλα τα επίπεδα.

☦ Α΄ Κυριακή των Νηστειών: Η νίκη της Ορθοδοξίας, η αναστήλωση της Εικόνας!

Hμέρα χαρμόσυνος και ευφροσύνης ανάπλεως πεφανέρωται σήμερον...

Ας είναι ευλογητός ο Θεός , αγαπητοί μου αδελφοί, ο Οποίος μας αξίωσε να βιώσουμε και πάλι τις λαμπρές και πενθοχαρμόσυνες αυτές ημέρες της Εκκλησίας μας. Την προπασχάλια αναστάσιμη χαρά της ορθόδοξης τεσσαρακοστής!

☦ Το δια κολλύβων θαύμα του Αγ. Θεοδώρου του Τήρωνος

Κατά το Α’ Σάββατο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η Εκκλησία μας εορτάζει ένα γεγονός που έλαβε χώρα γύρω στα μέσα του 4ου αιώνος, τον καιρό της βασιλείας του Ιουλιανού, ανιψιού του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Ο Ιουλιανός, ο επιλεγόμενος και παραβάτης ή αποστάτης, αν και ήταν χειροθετημένος αναγνώστης, μόλις ανέβηκε στο θρόνο των Ρωμαίων,  αρνήθηκε το άγιο βάπτισμα. Άρχισε διωγμό κατά της Εκκλησίας, κρυφό αλλά και φανερό και προσπάθησε να επαναφέρει σε ισχύ την ειδωλολατρική θρησκεία. Γνωρίζοντας ότι οι χριστιανοί άρχιζαν τη νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, θέλησε να τους μολύνει. Διέταξε λοιπόν, κρυφά, όλες οι τροφές στην αγορά να ραντισθούν με αίματα ειδωλολατρικών θυσιών.

☦ Α’ Κυριακή των Νηστειών - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

(† Αρχ. Γεώργιος Καψάνης, Προηγούμενος Ι. Μ. Γρηγορίου Αγίου Όρους)

Aι ψυχές μας γεμίζουν ευγνωμοσύνη προς τον εν Τριάδι προσκυνούμενο Θεό μας, διότι μας αξίωσε να παραλάβουμε και να διακρατούμε τον ατίμητο θησαυρό της Ορθοδόξου Πίστεως «εν οστρακίνοις σκεύεσι» (Β’ Κορ. δ’ 7), στις ταπεινές και αμαρτωλές μας υπάρξεις.

Κοιτάζουμε τον εαυτό μας και λυπούμεθα, διότι με τις αμαρτίες μας φέρουμε κατάστικτο τον χιτώνα της ψυχής. Αλλά κοιτάζουμε και τον θησαυρό τής Ορθοδόξου Πίστεως που μας ενεπιστεύθη ο Κύριος και χαιρόμεθα.

☦ “Βλέπε κάθε τι σ’ αυτόν τον κόσμο σαν μια σκιά που παρέρχεται”

Μην προσέχεις αν έχη πράγματι ανάγκη ή όχι όποιος απλώνει το χέρι και σου ζητεί ελεημοσύνη. Η θεία Αγάπη μας δίνει και άλλες δωρεές της, όταν έχουμε ήδη λάβει αρκετές. Συλλογίσου λοιπόν: «Ο Θεός εξακολουθεί να μου δίνη, γιατί να μην εξακολουθώ και εγώ να δίνω στον αδελφό μου; Δεν με ενδιαφέρει αν το αξίζη ή όχι. Μήπως εγώ άξιζα τόση αγάπη από τον Θεό; Ο Θεός με ελεεί όχι γιατί το αξίζω, αλλά γιατί με αγαπά. Τέτοια αγάπη ας έχω στους αδελφούς μου».

☦ «Ρόδον τὸ ἀμάραντον* χαῖρε ἡ μόνη βλαστήσασα·* τὸ μήλον τὸ εὔοσμον, χαῖρε ἡ τέξασα,* τὸ ὀσφράδιον* τοῦ πάντων Βασιλέως…»

☦ Γέροντας Αρσένιος ο Σπηλαιώτης, Λέγε την Ευχή κι ας περισπάται ο νους

-Προσπαθούμε να λέμε συνέχεια την ευχή αλλά ο νους μας περισπάται.

-Όταν λέμε την ευχήν όσο μπορούμε, ζορίζουμε και το μυαλό να καταλαβαίνουμε τι λέμε. Αυτό όμως για να το πετύχουμε θέλει πολλήν βίαν. Όμως όταν δουλεύης, λέγε συνέχεια με το στόμα "Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με".