“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Τα ιερά λείψανα της αγίας Μαρκέλλης

Βασίλειος Γ. Βοξάκης, Θεολόγος καθηγητής
22 Ιουλίου. Μια ημερομηνία που υπενθυμίζει μια εορτή που γνωρίζει και τιμάει κάθε Χιώτης, είτε αυτός βρίσκεται στο νησί είτε σε οποιοδήποτε σημείο της υφηλίου. Και όχι μόνο κάθε Χιώτης, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και σ’ ολόκληρο τον κόσμο, πολλοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί ευλαβούνται την εορτή αυτή, καθώς το όνομα της αθλοφόρου μάρτυρος Αγίας Μαρκέλλης της Χιοπολίτιδος έχει γίνει παντού γνωστό, γιατί καθώς λέει και το τροπάριό της «πηγή θαυμάτων άφθονος δείκνυσι».

Αγία Μαρία η Μαγδαληνή

Βίος της Αγίας ενδόξου Μυροφόρου και Ισαποστόλου Μαρίας της Μαγδαληνής
Η αγία ένδοξος και πανεύφημος Μαρία η Μα­γδαληνή υπήρξε η πιστή και αφοσιωμένη Μαθήτρια του Υιού και Λόγου του Θεού, η ακόλουθος της Υπεραγίας Θεοτόκου, η Διακόνισσα του Κυρίου και των Αποστόλων, η εκλεκτή Μυροφόρος, η Ευαγγελίστρια της Αναστάσεως, η Ισαπόστολος και κήρυκας της πί­στεως. Σ' αυτήν δόθηκε η χάρις να δη πρώτη μετά την Ανάσταση, μαζί με την Θεοτόκο, τον Αναστάντα Ιη­σού. Αυτή ευαγγελίσθηκε στους Αποστόλους την Α­νάσταση του Κυρίου. Μέσα στα ιερά Ευαγγέλια δοξά­ζεται από τους αγίους τέσσερις Ευαγγελιστές, ως πρώ­τη μετά την Θεοτόκον, Μαθήτρια και Μυροφόρος.

☦Σαν αυτή την ακρούλα του Αγίου Όρους κάνε το δωμάτιό σου...

Φωτο: ο εκκλησάκι του Τιμίου Προδρόμου (Άγιον Όρος) όπου ασκήτευσε ο μακαριστός γέροντας Ιωσήφ Ησυχαστής (15/08/1959) και οι υποτακτικοί του.
Η ζέστη να ψήνει τον τόπο. Τα τζιτζίκια να "σκάνε". Ελάχιστο νερό, καθόλου φαγητό, ίσως μερικά παξιμάδια. Τόπος απαράκλητος. Κι όμως κάποιες φιγούρες ανθρώπινες κινούνται εκεί στον τόπο. Το μικρό εκκλησάκι του Τιμίου Προδρόμου καθημερινά λειτουργεί. Το βράδυ, τα μικρά φιτιλάκια από τα καντήλια χορεύουν στους ρυθμούς της νήψης, της προσευχής, της χαρμολύπης. Τα ράσα ιδρωμένα από τις μετάνοιες. Τα μάτια κουρασμένα από την αγρυπνία. Τα σώματα σκελετωμένα από την νηστεία. Κι όμως βασιλεύει ειρήνη κι ανάπαυση. Εκεί που η λογική διαλαλεί παράνοια, εκεί έρχεται η Χάρις και κάνει το αφύσικο/το παράλογο/το δύσκολο, φυσικό και λογικό και εύκολο.

☦Τα νησιά του ΑΙΓΑΙΟΥ δεν τα θέλουν μόνο οι τούρκοι αλλά και οι δυτικοί, γιατί από εκεί θα τρέξουν να πάρουν την ΜΕΡΙΔΑ του ΛΕΟΝΤΟΣ , όταν θα διαλύεται η τουρκία.

Στην φωτογραφία ο κόλπος της Γέρας στην Λέσβο και η ΑΓΙΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ. Χρόνια πολλά για την ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΟ και ΑΓΙΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ που εορτάζει στις 22 Ιούλιου. Που να γνώριζαν οι απλοϊκές ψυχούλες τις προηγούμενες δεκαετίες στο αγιοτόκο νησί της Λέσβου από υψηλά γεωπολιτικά παιχνίδια , όπως τα βιώνουμε εμείς σήμερα. Όμως οι ΑΓΙΟΙ τους πληροφορούσαν για το τι μέλλει γενέσθαι.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Γνωστό το προσκύνημα της ΑΓΙΑΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΣ στην Γέρα της νήσου Λέσβου, όπου καθ υπόδειξη της ΑΓΙΑΣ και μετά από κοπιώδεις – χρονοβόρες προσπάθειες ανευρέθηκε το θαυματουργό εικόνισμα της, που σήμερα το τιμάει ο απανταχού Ελληνισμός. Ή Εκκλησία άρχισε να κτίζεται το 1926 και τελείωσε το 1932 πού έγινε και ή πρώτη Λειτουργία.

☦ Δεν δείλιασε, αλλά τόλμησε.

Σχεδόν είχε κλείσει τα τριάντα του.
Είχε την δουλειά του.
Μια τακτοποιημένη ζωή.
Ζούσε με την μάνα του.
Ήταν μερικούς μήνες
που η κοπέλα του τον άφησε.
Σκεφτόταν τον γάμο, μα όλα άλλαξαν ξαφνικά.
Μετά από πέντε χρόνια σχέσης
κι όμως δεν την γνώρισε ποτέ του.
Δεν τον γνώρισε ποτέ της.
Χώρισαν άσχημα.

☦ Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος: «Αποφάσισε ο Θεός να δώσει στον λίμπουρα (μέρμηγκα) φτερά. Ας αφήσουμε τον Θεό να κάμνει το σχέδιον Του»

☦ «Εσύ γνωρίζεις Κύριε ποιος είμαι …»

...Την πόρτα του κελιού άνοιξε ένας χαμογελαστός Ρασοφόρος, γύρω στα 55, ο πατήρ Βασίλειος!
Φτωχό το κελάκι του Τιμίου Προδρόμο, με πολλές εικόνες και φωτογραφίες Γερόντων στους τοίχους του !
Βλέπουμε μια μεγάλη κορνίζα στο κέντρο του εισαγωγικού μεγάλου δωματίου . Το καταλαβαίνει ο πάτερ και μας κατατοπίζει!