“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

☦Όποιος θέλει να γίνει χριστιανός, πρέπει πρώτα να γίνει ποιητής.

Η ψυχή του χριστιανού πρέπει να είναι λεπτή, να είναι ευαίσθητη, να είναι αισθηματική, να πετάει, όλο να πετάει, να ζει μες στα όνειρα. Να πετάει μες στ’ άπειρο, μες στ’ άστρα, μες στα μεγαλεία του Θεού, μες στη σιωπή.

Όποιος θέλει να γίνει χριστιανός, πρέπει πρώτα να γίνει ποιητής. Αυτό είναι! Πρέπει να πονάς. Ν’ αγαπάς και να πονάς. Να πονάς γι’ αυτόν που αγαπάς. Η αγάπη κάνει κόπο για τον αγαπημένο. Όλη νύχτα τρέχει, αγρυπνεί, ματώνει τα πόδια, για να συναντηθεί με τον αγαπημένο. Κάνει θυσίες, δε λογαριάζει τίποτα, ούτε απειλές, ούτε δυσκολίες, εξαιτίας της αγάπης. Η αγάπη προς το Χριστό είναι άλλο πράγμα, απείρως ανώτερο.

☦Κράτα ΧΡΙΣΤΕ μου, την Ελλάδα μην σου φύγει εν μέσω των σημερινών επιθέσεων των αντίχριστων δυνάμεων.

φώτο: ο Απόστολος Παύλος δέχεται το βάπτισμα 

Γνωρίζουμε ότι ο ΚΥΡΙΟΣ "εξήλθε νικών και ίνα νικήση" (Αποκάλυψη του Ιωάννη του Θεολόγου ) και επειδή ζούμε μέρες ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ που αδυνατούν τα ανθρώπινα να δώσουν λύσεις , να καταφεύγουμε σε αυτό που έλεγε για τον καθένα πιστό ο Γέροντας Ιωήλ Γιαννακόπουλος και να συμπεριλαμβάνουμε και την πατρίδα μας που βιώνει άσχημες καταστάσεις. (Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας) 

"Όταν πηγαίνεις να κάμεις την προσευχή σου, • να θυμάσαι τα πάθη σου· τα αδύνατα σημεία σου· την ευκολία, με την οποία ξεφεύγεις και πέφτεις!

☦Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΑΣΤΡΟΦΗΣ

«Όταν συναναστρεφόμαστε ανθρώπους που ζουν κοντά στον Θεό, από τη συναναστροφή αυτή πηγάζει δύναμη που μας ελκύει με τέτοιον τρόπο, ώστε και εμείς να διψούμε την κατάσταση αυτή» (όσιος Σωφρόνιος του Έσσεξ).

«Δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι» λέει μία παροιμία, εκφράζοντας την ίδια αλήθεια που σημειώνει και ο όσιος μέγας Γέρων. Αυτός τον οποίο συναναστρεφόμαστε δηλαδή ασκεί πάνω μας, εν επιγνώσει ή όχι, μία ελκτική δύναμη που μας σύρει προς τη δική του κατάσταση. Μπορεί ο όσιος Σωφρόνιος να μιλάει εν προκειμένω για τη θετική διάσταση της συναναστροφής αυτής – ο άγιος άνθρωπος μας «τραβάει» προς τον ουρανό – όμως το ίδιο ισχύει και αντιστρόφως: ό,τι γράφει και ο απόστολος Παύλος επαναλαμβάνοντας την παροιμία «φθείρουσιν ἤθη χρηστά ὁμιλίαι κακαί» (διαφθείρουν τα καλά ήθη οι κακές συναναστροφές). Οπότε η παρέα μας, οι φίλοι μας δεν είναι άχρωμες ηθικές καταστάσεις∙ αποκτούν βάθος σωτηριολογικό, που σημαίνει ότι σ’ έναν βαθμό, και μάλιστα μεγάλο, από αυτές εξαρτάται και η καλή ή κακή σχέση μας με τον Θεό. Ας φανταστούμε και πόσο επιδρά όντως στον ψυχισμό αλλά και την όλη συμπεριφορά του ανθρώπου το οικογενειακό του περιβάλλον, εκεί δηλαδή που ο άνθρωπος ζει και αναπτύσσεται! Το περιβάλλον του αυτό εν πολλοίς τον καθορίζει – πάντοτε υπάρχουν και οι φωτεινές εξαιρέσεις! – γι’ αυτό και γνωρίζουμε ότι ο Θεός μας δεν θα κρίνει το ίδιο εκείνους που μεγάλωσαν σ’ ένα θεοφιλές περιβάλλον μ’ εκείνους που μεγάλωσαν κάτω από ένα άθεο καθεστώς.

☦ Έρχεσαι στο Όρος. Και εκεί πλέον αφήνεσαι στην Πρόνοιά Του.

Ζεις ως έσχατος πάντων.

Η ψυχή σου μίσεί την αμαρτία.

Ζεις με άσκηση και νήψη.

Πέρασαν μήνες και μήνες με προσευχή και οι δυνάμεις της ψυχής σου εξαντλήθηκαν.

Άγγιξες τα όρια των αντοχών σου.

Κούραση. Αυτή η πάλη δεν είχε τελειωμό.

Πάλευες με δάκρυα στα μάτια.

Αυτά τα μάτια σου τα αετίσια.

Έφθασες μέχρι την απόγνωση και φώναξες: «Θεέ μου, είσαι αδυσώπητος!».

☦Η Θεοτόκος η μητέρα του φωτός

Η ευλάβεια της Εκκλησίας μας προς το πρόσωπο της υπεραγίας Θεοτόκου, σχηματίζει ένα πλατύ ποτάμι ύμνων, ικεσιών, αγάπης, πού διατρέχει τον ανθρώπινο χρόνο για δύο χιλιετίες σχεδόν και συνεχίζει ακατάπαυστα να ρέει και να διογκούται. Η Παναγία είναι παρούσα παντού μέσα στην Εκκλησία: Πρώτ' απ' όλα σε κάθε Λειτουργία, όπου η επίκληση του Σωτήρος γίνεται μέσω της -«ταις πρεσβείαις της Θεοτόκου σώτερ σώσον ημάς»· πέρα από τη Λειτουργία, και τις ακολουθίες πού απευθύνονται ειδικά σ' αυτόν, όπως οι Χαιρετισμοί ή οι Παρακλητικοί Κανόνες, δεν υπάρχει εκκλησιαστική ακολουθία πού να μην αφιερώνει ύμνους ή ευχές στο πρόσωπο της· η εικόνα της βρίσκεται πάντα στ' αριστερά της ωραίας πύλης, με κεριά να καινε μπροστά της, όπως και στην εικόνα του Χριστού, αλλά και σ' όλα τα σπίτια των χριστιανών· αναρίθμητοι ναοί αλλά και μοναστήρια είναι αφιερωμένοι σ' αυτήν -μόνο στην Κωνσταντινούπολη, μια πόλη πού ήταν αφιερωμένη στη Θεοτόκο, υπήρχαν κάποτε 200· πολλά ιερά προσκυνήματα είναι καθιδρυμένα σε περιοχές πού σχετίζονται με θαύματα της Παναγίας· σε παραδόσεις, δοξασίες και λαϊκές παροιμίες, το όνομα της Θεοτόκου αναφέρεται με εξαιρετική τιμή, ευγνωμοσύνη και εμπιστοσύνη.

☦ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ : Τό τί μοῦ ἔκανε ὁ ἐξαποδῶ δέ λέγεται!”… “Ὅμως, μετά ἀπό δεκαπέντε μέρες κατέβηκα καί κοινώνησα• κοινώνησα σάρκα καί αἷμα!”

«Θαύματα της πίστεως και πίστη θαυμαστή»

Θεία μετάληψη ἐν αἰσθήσει σαρκός

(δ) Γράφει ὁ ὁμ. Καθηγητής Ἰατρικῆς τοῦ ΑΠΘ κ. Γεώργιος Μπλάντζας γιά τόν ἅγιο Παΐσιο: «Τώρα πού ὁ ἴδιος κοιμήθηκε, οἱ Γεροντάδες μοῦ εἶπαν πώς μπορῶ νά τά λέω. Στό Σινᾶ τοῦ συνέβησαν συγκλονιστικά πράγματα. Μοῦ διηγοῦνταν κάποια φορά:“Τό τί τράβηξα ἐκεῖ δέ λέγεται! Εἶπα θά μείνω μόνος στό Σινᾶ γιά δεκαπέντε μέρες καί μετά θά κατέβω κάτω στή σκήτη. Τί σκήτη, δηλαδή! Ἕνα ἄνοιγμα τῶν βράχων κάπως σκεπασμένο ἀπό πάνω, ὅπου ἔσταζε λίγο νερό… Βέβαια, σιγά-σιγά ἡ καλύβη εἶχε γίνει πιό ὑποφερτή. Τό τί μοῦ ἔκανε ὁ ἐξαποδῶ δέ λέγεται!”… “Ὅμως, μετά ἀπό δεκαπέντε μέρες κατέβηκα καί κοινώνησα· κοινώνησα σάρκα καί αἷμα!” Αὐτές εἶναι μαρτυρίες συγκλονιστικές, πού, ὅμως, ὁ Γέροντας τίς ἔλεγε μέ φυσικότητα» (Νικ. Α. Ζουρναζόγλου, Γέροντας Παΐσιος ὁ Ἁγιορείτης 1924-1994, Μαρτυρίες προσκυνητῶν, τ. Β΄, 20121 σ. 57).

☦Ο όσιος Παφνούτιος και ο οσιομάρτυς Παφνούτιος…και οι συν αυτώ 546 μάρτυρες.

Στις 25 Σεπτεμβρίου γιορτάζουν δύο συνώνυμοι άγιοι με το όνομα Παφνούτιος. Ο ένας είναι ο πατέρας της αγίας Ευφροσύνης, ο όσιος Παφνούτιος, που εκοιμήθη ειρηνικά. Και ο άλλος είναι ο οσιομάρτυς Παφνούτιος. Πρόκειται για μια μεγάλη οσιακή, ιεραποστολική και μαρτυρική μορφή της Άνω Αιγύπτου, που έζησε στα χρόνια του άσεβους διώκτου του Χριστιανισμού, του Διοκλητιανού (303 μ.Χ.).

☦ Εκείνοι που πάσχουν για την εντολή Μου, στη Βασιλεία των Ουρανών θα είναι φίλοι Μου...

- Ο Κύριος μου λέει:«Θα ελεήσω κάθε άνθρωπο πού επικαλέσθηκε τον Θεό έστω και μια φορά στη ζωή του…».

Μου ήρθε τότε η σκέψη: «Τότε, γιατί εμείς πάσχουμε έτσι καθημερινά»;

☦ Δεν θα προλάβουν να αποστρατικοποιήσουν τα Ελληνικά νησιά (ούτε και σαν σκέψη) γιατί δεν το θέλει η Ρωσία.

Μια άλλη προσέγγιση σε αυτά που συμβαίνουν σήμερα. Η Ρωσία δεν το θέλει όχι γιατί μας υποστηρίζει, αλλά γιατί  δεν επιθυμεί να διασαλευθεί το status quo.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Ακούει με προσοχή τα λεγόμενα του Ερντογάν και μάλλον γελάει με τους  σουλτανικούς πόθους του, που δυναμιτίζουν ισορροπίες πολλών δεκαετιών και μάλλον στο παρασκήνιο του σέρνουν πολλά φωνήεντα.

 «Μετά από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ, η Άγκυρα έθεσε ξανά θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών! Όλα αυτά 24ωρα πριν από την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών που η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να δεχτεί.

☦ ΘΕΕ μου, πόσο μας "δουλεύουν" με το σκότος των έργων τους;

Eπικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν είχε πριν από λίγο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την ανάρτηση του Γενς Στόλτενμπεργκ στο twitter, συζήτησαν για «την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις εν εξελίξει προσπάθειες του ΝΑΤΟ για στρατιωτική αποσυμφόρηση για την αποφυγή περιστατικών και ατυχημάτων».https://www.militaire.gr/o-stolntempergk-milise-xana-me-erntogan-gia-tin-quot-apofygi-atychimaton-quot-poy-quot-myrizei-quot-apostratiotikopoiisi/

Είναι δυνατόν ο ΓΓ του ΝΑΤΟ με την φράση στρατιωτική αποσυμφόρηση να εννοεί την αποστρατικοποίηση και των νησιών μας για την αποφυγή περιστατικών και ατυχημάτων; ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΕΔΩ;

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα της 5 Ιουλίου του 2015 αρθρογραφούμε «προδότες τόσοι πολλοί σαν τα άστρα του ουρανού και τα φύλλα του βασιλικού» στις 28 Ιουνίου του 2015 

 * Τόσοι πολλοί είναι οι προδότες στην έρημη αυτή χώρα μας που θωρούνται σαν τα άστρα του Ουρανού και τα φύλλα του Βασιλικού.

☦Θαύματα και αποκαλύψεις από τη Θεία Λειτουργία: Νίκη κατά των δαιμόνων

Η έρημος δεν είναι μόνο καταφύγιο των φιλήσυχων μοναχών. Είναι και τόπος εξορίας των δαιμόνων, που στήνουν στους αγωνιστές του Χριστού τις πιο φοβερές παγίδες.

Η τοποθεσία Μελανά ήταν ο τόπος όπου ασκήθηκε ο όσιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης (10ος αι.). Ο διάβολος αγωνίστηκε μεθοδικά για να τον εκτοπίσει από κει, αλλά δεν τα κατάφερε. Έτσι ο όσιος ετοιμαζόταν για την οικοδομή του μοναστικού συγκροτήματος της Μεγίστης Λαύρας.

☦Ο παπα-Γρηγόρης ο Πνευματικός και οι τρεις αναχωρητές

Με τον παπα-Γρηγόρη λόγω της αρετής του είχαν επικοινωνία και αναχωρητές, όπως διέσωσε ο μακαριστός Γέρων Γαβριήλ, Ηγούμενος της μονής Διονυσίου, μία τέτοια περίπτωση. Παρατίθεται αυτούσια η διήγηση του Ηγουμένου:

Λειτουργούσα – διηγήθηκε ο παπα-Γρηγόρης – την Μεγάλην Πέμπτη και προς το τέλος της Λειτουργίας παρουσιάσθηκε στο ναΐδριον της Καλύβης μου ένας νέος μοναχός ο οποίος κρατούσε ένα αναμμένο φαναράκι και μου είπε: