“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Τρίτη 14 Απριλίου 2020

☦ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΠΕΙΝΑ π. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

☦ΤΙ ΕΙΠΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ Ο ΦΩΤΙΣΜΕΝΟΣ π. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

☦Έχουμε ΠΟΛΕΜΟ με τον φονικό ιό και ΕΙΡΗΝΗ με τον Φιλάνθρωπον ΥΙΟΝ που σε λίγες ώρες ανεβαίνει επί του ΣΤΑΥΡΟΥ ως κακούργος για να σώσει το πλάσμα του από την διαστροφή των ημερών μας.

Ευχαριστούμε για  τα παρακάτω  Ευαγγελικά χωρία που μας επισήμανε σεβαστός  Γέροντας με πόνο ψυχής.
Είναι  άγιες μέρες που θα βρεθούμε ακοινώνητοι δεχόμενοι Ουράνιον  Επιτίμιον, αλλά τουλάχιστον να κοινωνήσουμε – επικοινωνήσουμε με τους ζωηφόρους επίκαιρους λόγους του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

☦ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΙΩΒ

Η ΕΥΣΕΒΕΙΑ ΚΑΙ Τ' ΑΓΑΘΑ ΤΟΥ ΙΩΒ

Ο Ιώβ δοκιμαζόμενος

Το όμορφο και διδακτικό αυτό βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης διηγείται την ιστορία του δίκαιου Ιώβ και προσπαθεί να απαντήσει σ' ένα ερώτημα που απασχολούσε πάντοτε τους ανθρώπους. Γιατί οι καλοί πολλές φορές υποφέρουν, ενώ οι άδικοι ευημερούν;

☦ Άγιος Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ: “Να πιστεύετε ακράδαντα στην πρόνοια του Θεού για σας, παρά τις όποιες θλίψεις και τους κόπους”

Όταν η ζωή γεμίζει από μόχθους αναδεύει μέσα στον άνθρωπο το αίσθημα πως βαραίνει πάνω του η κατάρα και η οργή του Θεού. Όταν όμως περάσουν αυτές οι δοκιμασίες, τότε θα δει πως η θαυμαστή πρόνοια του Θεού τον φύλαγε προσεκτικά σ’ όλες τις πτυχές της ζωής του. Χιλιόχρονη πείρα, που παραδίνεται από γενιά σε γενιά, λέει πως όταν ο Θεός δει την πίστη της ψυχής του αγωνιστή γι’ Αυτόν, όπως είδε την πίστη του Ιώβ, τότε τον οδηγεί σε αβύσσους και ύψη πού είναι απρόσιτα σ’ άλλους.

☦ Ο απόμακρος Θεός

Οι Έλληνες είναι λαός με έντονο θρησκευτικό συναίσθημα. 
Ήταν από αιώνες συνυφασμένη η πίστη τους με την καθημερινή τους ζωή. Ήταν ένας λαός με σπουδαίες θρησκευτικές παραδόσεις, γιορτές και ποικίλες εκδηλώσεις που είχαν έντονο το άρωμα του λιβανιού στη ζωή του.
Το Ευχολόγιο, λειτουργικό βιβλίο της Εκκλησίας, είναι γεμάτο από Ακολουθίες, Μυστήρια, ευχές και δεήσεις, που απευθύνει ο Ιερέας προσευχητικά εξ ονόματος ολόκληρης της εκκλησιαστικής κοινότητας, της ενορίας, για κάθε περίσταση της ζωής του ανθρώπου, από την πρώτη ημέρα του ερχομού του στον κόσμο μέχρι και την έξοδό του από αυτόν.

☦Γέροντας Εὐθύμιος: “Ο φόβος πρέπει νά ἐκλείψη, εἶναι ἀταίριαστος γιά τούς χριστιανούς"

Γέροντας Εὐθύμιος: Όταν ἔγινε ἔκρηξη στό Τσερνομπίλ, οἱ ἄνθρωποι τότε πανικοβλήθηκαν καί ἐξέταζαν τά λαχανικά καί τά φροῦτα γιά νά τρῶνε ἀπό αὐτά πού εἶχαν τήν λιγώτερη ἀκτινοβολία. Ὁ ὅσιος Παΐσιος ἐρωτηθείς εἶπε νά κάνωμε τόν σταυρό μας καί νά τρῶμε ἄφοβα, δίνοντας ὁ ἴδιος πρῶτος τό παράδειγμα.
Ἄν ζοῦσε σήμερα εἶναι ἀδιανόητο νά τόν βλέπαμε μέ μάσκα καί γάντια, νά ἔχη στήν τσέπη του τό μπουκάλι μέ τό οἰνόπνευμα καί νά ἀποφεύγη τούς ἀνθρώπους νά τούς μιλᾶ ἀπό ἀπόσταση. Εἶναι βέβαιο ὅτι θά εἰρήνευε τούς ἀνθρώπους καί θά βοηθοῦσε νά ἀποβάλλουν τόν φόβο καί πιό πολύ θά ἐλυπεῖτο γιά τό κλείσιμο τῶν Ἐκκλησιῶν. Εἶναι ἀταίριαστος αὐτός ὁ φόβος γιά τούς χριστιανούς πού ἐμπνέονται ἀπό τό παράδειγμα τοῦ Θεανθρώπου καί ἀπό τούς Μάρτυρες τῆς πίστεώς μας.

☦ Πότε θα έλθει ο Νυμφίος σύμφωνα με την παραβολή των 10 Παρθένων;

Κατά την Αγία και Μεγάλη Τρίτη, ως γνωστόν, η Εκκλησία μας επιτελεί την ανάμνηση της παραβολής των Δέκα Παρθένων εκ των οποίων οι πέντε ήταν φρόνιμες και οι πέντε μωρές, ανόητες.
Οι φρόνιμες παρθένες όσο ζούσαν, κοντά στις άλλες αρετές και μάλιστα της παρθενίας, φρόντισαν να έχουν άφθονο και το λάδι της ελεημοσύνης. Έτσι όταν ήλθε ο Νυμφίος μπήκαν μέσα μαζί Του, όταν ανοίχθηκαν οι πύλες.
Αντίθετα οι άλλες πέντε παρθένες, όσο ζούσαν δεν φρόντισαν να έχουν αρκετό λάδι στις λαμπάδες τους. Ετσι όταν ξύπνησαν ζητούσαν λίγο από τις φρόνιμες, αλλά μετά θάνατο δεν είναι πλέον δυνατόν να αγοράσεις λάδι από αυτούς που το πουλούν, δηλαδή τους φτωχούς. Γι΄αυτό και τις Παρθένες αυτές, η παραβολή, τις ονομάζει μωρές, γιατί ενώ κατόρθωσαν το δυσκολώτερο, δηλαδή την "παρθενία", παραμέλησαν το ευκολώτερο, που ήταν η ελεημοσύνη, προφανώς επειδή δεν είχαν αληθινή αγάπη μέσα στην καρδιά τους.