“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

☦ Η θεολογία της Εικόνος (Α΄ Κυριακή των Νηστειών - Της Ορθοδοξίας - Αναστήλωσης των Αγίων Εικόνων)

 

Η Εικόνα είναι της Παναγίας της  Πορταΐτισσας στην Ι.Μ. Κορνοφωλιάς Σουφλίου, μετόχι της Ι. Μ. Ιβήρων Αγίου Όρους

ΘΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Η Εκκλησία, έχοντας συνείδηση της πνευματικής αξίας και σημαντικότητος των αγίων εικόνων, ως μέσου αγιασμού και κοινωνίας των πιστών μετά των ιστορουμένων αρχετύπων, τις είχε ανέκαθεν σε μεγάλη εκτίμηση, ευλάβεια και σεβασμό. Θεωρούνται και είναι ένα σημαντικότατο εποπτικό μέσο διδασκαλίας, μια εικαστική γλώσσα της Εκκλησίας, όπως ο Μέγας Βασίλειος αποφαίνεται: «α γαρ ο λόγος της ιστορίας δι' ακοής παρίστησι, ταύτα γραφική σιωπώσα δια μιμήσεως δείκνυσι».

☦ "Η της εικόνος τιμή επί το πρωτότυπον διαβαίνει"

«Η Υπεραγία Θεοτόκος, με την άκρα καθαρότητα της ζωής, την ολοκληρωτική αφοσίωση στον Θεό και την ανεπιφύλακτη παράδοση και υπακοή Της στο θέλημα Του δέχθηκε μέσα Της το πλήρωμα της Χάριτος Του και ανεδείχθη όχι απλώς Θεοφόρος αλλά Θεοτόκος.

☦ Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος: «Πατήρ Σάββας Ἀχιλλέως, ἕνας ἅγιος τοῦ μέλλοντός μας…»

Λόγος Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου στὴν Ἀγρυπνία μὲ τὴν εὐκαιρία τῆς ἑορτῆς πάντων τῶν ἐν Μητροπόλει Μόρφου διαλαμψάντων ἁγίων ἀνδρῶν καὶ γυναικῶν, ποὺ τελέσθηκε στὸν ἱερὸ ναὸ Ὁσίων Βαρνάβα καὶ Ἱλαρίωνος στὴν Περιστερώνα τῆς Μητροπολιτικῆς Περιφερείας Μόρφου (12/13.3.2021).

☦ Τήν ὡραιότητα τῆς παρθενίας σου - Ἦχος γ´ (ΑΡΓΟ)

Ψάλλουν οι Πατέρες της Ιεράς Πατριαρχικής & Σταυροπηγιακής Μονής των Ιβήρων (Ζωντανή ηχογράφηση από τους Χαιρετισμούς της Υπεραγίας Θεοτόκου στην ΙΜ ΙΒΗΡΩΝ στις 20-3-2020)


☦ H Α΄ στάσις τῶν Χαιρετισμῶν τῆς Παναγίας μας

 Αγιογραφία από το Καθολικό της Ι.Μ. ΙΒΗΡΩΝ Αγίου Όρους

Aύριο τὸ ἀπόγευμα, ὅπως καὶ τὶς ἑπόμενες τέσσερις Παρασκευὲς, θὰ τελεσθεῖ στοὺς Ἱεροὺς Ναοὺς ὁ Ἀκάθιστος Ὕμνος τῆς Θεοτόκου. Κάθε Παρασκευὴ διαβάζεται μία Στάσις τῶν Χαιρετισμῶν καὶ τὴν τελευταία Παρασκευή, διαβάζονται ὅλες μαζί. 

☦ΜΈΓΑ ΘΑΎΜΑ.... ΧΙΛΙΕΣ ΔΟΞΕΣ ΧΡΙΣΤΈ ΜΟΥ....

Είναι κάτι πράγματα ανεξήγητα αλλά τόσο συγκλονιστικα που μένεις εκστατικός μπροστά τους..

Όταν αποφάσιση ο Θεός να επεμβει είναι ολοκαθαρο το αποτέλεσμα.... Μίλα ο Θεός και τα πάντα υποτασονται κάτω από το Θείο Νεύμα Του

Ένα παληκαρι ένας λεβέντης ήρθε τον περασμένο Οκτώβριο να με δει.... ήταν με μόρφωμα στον λαιμό και ήταν πολύ στενάχωρημενος

Σκεφτόταν την οικογένεια του την ζωή του που αριθμούσε μόλις τριάντα χρόνια τα ονειρα του και μέσα σε λίγη ώρα έκανε μιαν αναδρομή αναπολωντας το παρελθόν.....

☦ Η γιαγιά με τους Χαιρετισμούς…

Ήτανε Μεγάλη Σαρακοστή. Μα δε θυμάμαι του πότε… Τρίτοι Χαιρετισμοί. Στο μοναστήρι τους κάναμε αργά τους Χαιρετισμούς. Οι Παρασκευές της Σαρακοστής όπως και να το κάνεις είναι οι πιο χαρούμενες μέρες.

Στη μέση του ναού η εικόνα της Παναγιάς με τα κεριά της και τις κεντημένες ποδιές. Και το ᾽χαμε τυπικό κάθε φορά να βγάζουμε κι άλλη Παναγιά στο προσκυνητάρι να ακούσει τους Χαιρετισμούς. Τη μια το «‘Αξιον εστί» και μετά την Γλυκοφιλούσα και την Παναγία του Πάθους, εκείνη την εβδομάδα της Σταυροπροσκύνησης. Τούτες οι μικρές αλλαγές ομόρφαιναν τη ζωή.

☦ Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ Τίκας για την Ευρώπη - Κυριακή της ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: “Μωρέ με αυτούς θα ξεχάσουμε και τα γράμματα που ξέρουμε”

 Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Δεκαετία του 80 και η Μεταπολίτευση ερωτοτροπούσε δυναμικά με την τότε ΕΟΚ.

Το μήνυμα που περνούσε τότε ήταν «μπήκαμε στην ΕΟΚ και σωθήκαμε». Από ότι γνωρίσαμε εκ των υστέρων, ήταν ότι σώθηκαν οι τσέπες μερικών εις βάρος των πολλών.

Κυριακή της ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ δεκαετία του 80 στην Μητρόπολη των Αθηνών.

Πολλές φορές είχαμε πάρει την ευχή του  τότε αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. κ Σεραφείμ Τίκα. Ως νέους μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το αυθόρμητον, το ανυπόκριτον και το ανεμπόδιστον του λόγου του ανδρός.

☦ Ὁ Ἐγωισμός

Μᾶς λέγουν οἱ πατέρες τῆς ἐκκλησίας ὅτι ρίζα κάθε ἁμαρτίας εἶναι o ἐγωϊσμός. Ὁ ἅγιος Γρηγόριος o Διάλογος τήν ὀνομάζει βασίλισσα ὅλων τῶν ἁμαρτιῶν.

Ὅσο πιό πολύ ὑπερηφανευόμαστε, ὅσο πιό πολύ κυνηγᾶμε τή δόξα καί τόν ἔπαινο καί τήν τιμή, τόσο πιό τιποτένιοι εἴμαστε ἐνώπιον τοῦ Κυρίου, ὁ ὁποῖος «ἀντιτάσσεται στούς ὑπερήφανους, ἐνῶ στούς ταπεινούς δίνει τή χάρη του» (Παροιμ. 3,34).

Ὁ ἐγωϊσμός εἶναι τό ἐμπόδιο ὅλων τῶν ἀγαθῶν καί ἡ αἰτία ὅλων τῶν παραπτωμάτων.