“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Μήπως πρέπει να ασχοληθεί η ΕΕ με το μείζον της διαχείρισης των αυξανόμενων προσφυγικών ροών , της επιδημιολογικής διασποράς του κορονοϊού 2019-nCoV και των δυσμενών υγειονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες;

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ασχολήθηκαν και έχουν ήδη πλάνα αντιμετώπισης. Οι προκλήσεις της ανθρώπινης ασφάλειας και εύρυθμης  λειτουργίας της κοινωνίας μεγιστοποιούνται. Ουδείς περίμενε τέτοια πράγματα δηλ. αδιέξοδα πάνω  στα αδιέξοδα , όπως είναι το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού. Πρέπει να συνδράμουμε όλοι με ψυχραιμία και ανθρωπιά γιατί ο ιός αυτός δεν κάνει εξαιρέσεις, όλοι είμαστε  ίσοι απέναντι του.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Αυτοί που άφησαν το πρόβλημα να αυξηθεί πρέπει να δώσουν λύσεις προληπτικού στην αρχή χαρακτήρα.  Προς το παρόν η  Κομισιόν: Θέλει διευκρινίσεις για τον πλωτό φράχτη! Ο Έλληνας είναι  ανθρωπιστής και Θεανθρωπιστής γιατί είναι ΕΝΘΕΟΣ από αρχαιοτάτων χρόνων.

ΣΤΗΝ ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΟΣ ΜΑΣ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Παλαμᾶ
Ἐκείνη τὴν προγονικὴ κατάρα καὶ καταδίκη πρὸ Χριστοῦ τὴν εἴχαμε ὅλοι κοινὴ καὶ ἴδια, ἐκχυμένη σὲ ὅλους ἀπὸ ἕναν προπάτορα, σὰν νὰ ἀναπτυσσόταν ἀπὸ τὴ ρίζα τοῦ γένους καὶ νὰ ἦταν συνημμένη μὲ τὴ φύσι. Ὁ καθένας ἐπέσυρε ἢ τὴν μομφὴ ἢ τὸν ἔπαινο ἀπὸ τὸν Θεό, μὲ ὅσα ἔπραττε προσωπικῶς, ἐνῶ δὲν μποροῦσε νὰ κάμη τίποτε ἀπέναντι σ' ἐκείνη τὴν κοινὴ κατάρα καὶ καταδίκη καὶ ἀπέναντι στὸν πονηρὸ κλῆρο πού κατεβαίνει ἀπὸ ἐπάνω σ' αὐτὸν καὶ διʼ αὐτοῦ στοὺς ἀπογόνους του. Ἀλλ' ἦλθε ὁ Χριστὸς ἐλευθερωτὴς τῆς φύσεως, πού μετέβαλε τὴν κοινὴ κατάρα σὲ κοινὴ εὐλογία· ἀφοῦ ἀνέλαβε τὴν ἔνοχη φύσι μας ἀπὸ τὴν ἀκήρατη Παρθένο καὶ τὴν ἥνωσε στὴν ὑπόστασί του νέαν, χωρὶς νὰ ἔχη μετάσχει σὲ παλαιὸ σπέρμα, τὴν κατέστησε ἀθῶα καὶ δικαιωμένη, ὥστε καὶ οἱ γεννώμενοι ἀπὸ αὐτόν ἔπειτα κατὰ πνεῦμα νὰ μένουν ὅλοι ἔξω ἀπὸ τὴν προγονικὴ ἐκείνη κατάρα καὶ καταδίκη.

Λόγος εις την Υπαπαντή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και εις την Θεοτόκον και εις τον Συμεών (Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος)

Δεν φορεί μόνο σάρκα ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, αλλά και περιτέμνεται σύμφωνα με τον Μωσαϊκό νόμο, για να μην έχη πρόφασι η απιστία των Ιουδαίων. Γιατί έρχεται προς τον νόμο για χάρι του ίδιου του νόμου, για να ελευθερώση τους μαθητές του μέσω της πίστεως που βασιζόταν στον νόμο. Και παίρνει σάρκα και περιτέμνεται κι αυτός μαζί με τους Ιουδαίους. Πήρε το ίδιο με αυτούς σώμα, πήρε και την ίδια περιτομή. Έκανε α­ναντίρρητη την συγγένειά Του με αυτούς, ώστε να μη τον αρνη­θούν, Αυτόν, ο οποίος ήταν ο Χριστός που έρχεται από την γενιά του Δαυίδ, και που αυτοί προσδοκούσαν. Έδειξε το γνώρισμα της συγγενείας Του με αυτούς. Γιατί, αν ακόμη και μετά την περιτομή Του έλεγαν «δεν ξέρουμε από πού είναι»[1], εάν δεν είχε περιτμηθή κατά σάρκα, η άρνησίς τους θα είχε κάποια εύλογη πρόφασι.

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Ο Παπα – Δημήτρης Γκαγκαστάθης [29.1. 1975]

του Κωνσταντίνου Αθ. Οικονόμου δασκάλου – συγγραφέα
Ο παπά – Δημήτρης γεννήθηκε το 1902 στον Πλάτανο Τρικάλων, χωριό που για 42 ολόκληρα χρόνια, (1931-1973) υπηρέτησε ως εφημέριος «ελλαμπόμενος από τας ακτίνας του Αγίου Πνεύματος». Και εκεί στις 29 Ιανουαρίου, 1975, «εξήχθη εις αναψυχήν, συναντήσας το Φως της ζωής». Η φτώχεια δεν του επέτρεψε να πάρει μόρφωση και μικρός έγινε τσοπανόπουλο. Βόσκοντας, όμως, τα πρόβατα, άρχισε να έχει τις πρώτες πνευματικές εμπειρίες. Γράφει ο ίδιος: “Για να ενδυναμώσω την πίστη μου διάβαζα στην καλύβα μου βίους Αγίων. Απέφευγα τις συναναστροφές του κόσμου.

Η Συνοδοιπόρος στα “ναρκοπέδια” και η “Μπουρλοτιέρισσα” του Αρχιπελάγους.

Ταμπέλες καθοδήγησης έχουν από πολλού μαρκάρει τις ζωές μας.
Προς οικονομικό ναρκοπέδιο,  Προς πνευματο- κοινωνικό ναρκοπέδιο,  Προς οικογενειακό-επαγγελματικό ναρκοπέδιο,  Προς πολιτικό ναρκοπέδιο,  Προς γεωπολιτικό- γεωστρατηγικό ναρκοπέδιο. Ένας πλανήτης σκέτο ναρκοπέδιο!!

Οι ΤΡΕΙΣ ΑΔΙΑΣΕΙΣΤΟΙ ΣΤΥΛΟΙ του πολιτισμού, το ΔΩΡΟ της ΠΑΝΑΓΙΑΣ, το μέλλον του ΕΘΝΟΥΣ, σημεία που δεν κρύβονται από την αντηλιά των ημερών μας.

Ανήμερα της εορτής των ΤΡΙΩΝ ΣΤΥΛΩΝ του Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού έρχεται η επιβεβαίωση το 1823 με θεόσταλτο ΔΩΡΟ,  ότι το Ελληνικό έθνος έχει μπροστά του πολύ μέλλον ακόμα.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
ΒΥΖΑΝΤΙΟ- 30  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΙΟΥ ΤΟΥ ΚΟΜΝΗΝΟΥ
«Αφορμή για την καθιέρωση της κοινής γιορτής των τριών «μεγίστων φωστήρων της τρισηλίου θεότητος» υπήρξε μια διαμάχη (Στάση) για το ποιος από τους τρεις επιφανείς Ιεράρχες υπήρξε ο επικρατέστερος.
Η διαμάχη αυτή δημιουργήθηκε μεταξύ «των ελλογίμων (αξιότιμων, μορφωμένων) και ενάρετων ανδρών», στην Κωνσταντινούπολη, την εποχή της βασιλείας του Αλεξίου Κομνηνού (1081-1118).

Τα αληθινά πρότυπα αγωγής και παιδείας των Τριών Ιεραρχών (π. Γεώργιος Δ. Μεταλληνός, Ομοτ. Καθηγ. Παν/μίου Αθηνών)

Στην ελληνορθόδοξη παράδοσή μας υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των όρων «παιδεία – αγωγή» και «μόρφωση». Η παιδεία, ως εκπαίδευση του ανθρώπου, είναι η αγωγή και καθοδήγησή του προς έναν συγκεκριμένο στόχο, που αποβλέπει στη μόρφωση, την εν Χριστώ διαμόρφωση της προσωπικότητάς του. Η μόρφωση είναι ο σκοπός της αγωγής. Αντίθετα, η εκπαίδευση είναι η ανάπτυξη -με τη σχολική γνώση- των δεξιοτήτων του ανθρώπου προς ανταπόκριση σε πρακτικά προβλήματα του βίου. Αληθινή παιδεία είναι εκείνη που τον 11ο αιώνα έθεσε υπό την προστασία των Τριών Ιεραρχών ο ορθόδοξος Ελληνισμός και καταθέτουμε συνοπτικά τα κύρια χαρακτηριστικά της:

Η τουρκία στέλνει μήνυμα ανήμερα των ΙΜΙΩΝ αποβιβάζοντας τακτικό της στρατό στην Λιβύη. Εμείς το πήραμε;

Εν μέσω παγκόσμιων γεγονότων που δίνουν ήδη αποτελέσματα η τουρκία παίζει με την σημειολογία και θέλει να εδραιώσει την παρουσία της μέσω των παράνομων συμφωνιών που σύνηψε στην Αν. Μεσόγειο. Αφού δούμε τι γίνεται τώρα στην Λιβύη, θα αναφέρουμε  γιατί τώρα η τουρκία ενεργεί, την στιγμή που η παγκόσμια γνώμη στρέφεται σε σοβαρότερα θέματα.
«Λιβύη: Έκτακτη σύσκεψη μετά την αποστολή τουρκικών φρεγατών Καταγγελίες για παρουσία τουρκικών φρεγατών και αποστολή χημικών όπλων» https://www.tanea.gr
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Η τουρκική προπαγάνδα στο αποκορύφωμα της προκειμένω να πείσει ότι τα παράνομα είναι νόμιμα και της ανήκουν. Με την δικαιολογία των διασώσεων νομιμοποιεί υπέρ της την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών που υπέγραψε με την Λιβύη καταπατώντας τα Ελληνικά Δίκαια και αυτό το Διεθνές.

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Πονάει η καρδιά μας γιατί η νύχτα των ΙΜΙΩΝ έφερε την κρίση των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ και σήμερα το μοίρασμα των ΙΜΑΤΙΩΝ της πατρίδος;

Σαν σήμερα 29 Ιανουαρίου 1996 η κρίση των Ιμίων κλιμακώνεται.  Από τότε  μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν βρήκε τον βηματισμό της. Πάμε πολύ παλιά γιατί η αρρώστια ξεκινάει από πολύ βαθιά. Υποσχέσεις- υπαναχωρήσεις- συμφωνίες – ατυχίες –απιστίες – προδοσίες. Τώρα ήρθε ο συνολικός λογαριασμός και καλούμαστε να τον πληρώσουμε εδώ και τώρα. Επίκαιρος όσο  ποτέ άλλο ο Ξενοφών «για να υποτάξεις κάποιον φτωχοποίησέ τον»
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Κρίση των Ιμίων ονομάζεται συμβατικά η ένοπλη αμφισβήτηση της Ελληνικής θαλάσσιας κυριαρχίας που έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 1996 από την Τουρκία, με αφορμή την προσάραξη πλοίου στις βραχονησίδες των Ιμίων. Κατά την διάρκεια της ολιγοήμερης αυτής κρίσης, οι δύο χώρες μετέφεραν στρατιωτικές δυνάμεις (κυρίως ναυτικές) γύρω από τα Ίμια και τις ανέπτυξαν φτάνοντας κοντά στην ένοπλη σύρραξη. 

Τούρκος Δήμαρχος (ΚΡΥΠΤΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ) από την Νίκαια της Βιθυνίας έστελνε άνθη στην Παναγία την Πορταϊτισσα (Βίντεο στο 0:40)

ΕΟΡΤΗ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

ΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ
π. Δημητρίου Μπόκου
Ο δεύτερος της τριάδας των Ιεραρχών και της τριάδας των Θεολόγων Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός, με τη δυναμική παρουσία του στη Βασιλεύουσα πόλη το 380 μ. Χ., έκανε πραγματικότητα αυτό που φάνταζε ακατόρθωτο. Οι αιρετικές παραφυάδες του Αρειανισμού (όμοιοι, ανόμοιοι, ομοιουσιανοί κ.λ.π.), με την υποστήριξη αρειανών αυτοκρατόρων και του Ιουλιανού του Παραβάτη, είχαν επικρατήσει σχεδόν παντού.

Ο Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος – Περί μαρτυρίου, ταπεινώσεως και αγνότητος

Τα κυριακάτικα κηρύγματά μας, αδελφοί χριστιανοί, αναφέρονται στους αγίους Πατέρες, στην ζωή τους και την διδασκαλία τους. Γι᾽ αυτό και παρακαλώ να τα προσέχετε ιδιαίτερα. Για να νοήσουμε δε καλύτερα τους αγίους Πατέρες, τους μελετούμε κατά την χρονολογική τους σειρά. Τώρα είμαστε στους λεγομένους «Αποστολικούς Πατέρες», στην μεγάλη μορφή του Αγίου  Ιγνατίου, Επισκόπου Αντιοχείας.

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Όσιος Κλήμης ο εν τω Όρει Σαγματίω άσκησας

Κλήμης ο θείος, εν μεταρσίω στύλω,
αρθείς ανέπτει, προς μονάς ουρανίους.
Κλήμης Ιανουαρίου θάνεν εικοστή έκτη
γέρας αρετών, Γερμανός γεγαιρέσθω,
ως των γεηρών, λελοιπώς πάσαν τέρψιν.
 Βιογραφία
Ο Όσιος Κλήμης υπήρξε γόνος ευσεβών Χριστιανών που κατάγονταν από την Αθήνα. Ανατράφηκε με παιδεία και νουθεσία Κυρίου και από μικρή ηλικία εκκλησιαζόταν και μαθήτευε στο λόγο του Θεού και τις ψαλμωδίες. Σε ηλικία τριάντα ετών εγκατέλειψε την ματαιότητα του κόσμου αυτού και ακολούθησε την οδό της μοναχικής πολιτείας, ασκητεύοντας στη μονή του Οσίου Μελετίου στον Κιθαιρώνα κοντά σε αυτό το μεγάλο Ασκητή.

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Όσιος Εφραίμ ο Σύρος

Ανάμεσα στα ολίγα σωζόμενα πνευματικά διαμάντια της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ισάξιος στην πολυμάθεια με τον Μέγα Βασίλειο, στην γλυκύτητα και στην γλαφυρότητα του λόγου με τον Θείο Χρυσόστομο, σύγχρονος και με τους δύο, είναι ο Όσιος και Θεοφόρος Πατέρας μας και Οικουμενικός Διδάσκαλος, Εφραίμ ο Σύρος.
Γεννήθηκε στην Νίσιβη της Μεσοποταμίας της Συρίας, το σημερινό Νισβίν, πρωτεύουσα της παλαιάς Μυγδονίας, «306 χρόνια ύστερα από τον αγαπημένο του Κύριο και ανεχώρησε κοντά Του το 373 μ.Χ.
Η Εκκλησία τιμά την μνήμη Του στις 28 Ιανουαρίου.

Οι Τρεις Ιεράρχες στον 20ο αιώνα († Μοναχός Θεόκλητος Διονυσιάτης)

Συνήθως, όταν πρόκειται να ομιλήσωμεν διά τους Αγίους της Εκκλησίας, συμβαίνει να μεταφερώμεθα εις την εποχήν των. Και, παρασυρόμενοι από το κλίμα του παρελθόντος, να νομίζωμεν, ότι ανήκουν μόνον εις τον αιώνα των.
Παρ’ ότι και τώρα τους τιμώμεν, έχομεν την εντύπωσιν, ότι ο βίος των, τα έργα των, η διδαχή των, ισχύουν μόνον διά την εποχήν των. Εν τούτοις, οι άγιοι «εις τον αιώνα ζώσι». Διότι η ζωή των και η διδαχή των περιέχει την αιωνίαν αλήθειαν του Θεού. Και ως τοιαύτη παραμένει άφθαρτος από τον χρόνον και τας μεταβολάς του κόσμου. Αυτό έχει εφαρμογήν εις την πληρότητά του διά τους «Τρεις Ιεράρχας». Ό,τι τους έκαμε μεγάλους εις την εποχήν των, το ίδιον τους καθιστά μεγάλους ύστερα από δέκα πέντε αιώνας και μέχρι συντελείας του κόσμου. Καμμία εγκοσμία μεταλλαγή, δεν ημπορεί να ανατρέψη την θέσιν που κατέχουν οι «Τρεις Ιεράρχαι» εν τη Εκκλησία…

Φύτευε αρετές και ξερίζωνε πάθη

Απάνθισμα από τον Άγιο Μακάριο
Ευτυχώς που οι άγιοι πατέρες της Ορθοδοξίας μας μιλήσανε διεξοδικά για τις αρετές, τις ανάσες  της ψυχής μας, γιατί σήμερα αυτά τα ιερά πρότυπα δυστυχώς έχουν εξοστρακιστεί από την καθημερινότητά μας.
Ο άγιος Μακάριος συμβουλεύει πως όσοι αγαπούν την αρετή χρειάζεται να αγωνίζονται ακατάπαυστα για την τήρηση των θείων εντολών.
Ό,τι και εάν κάνουν. Είτε τρώνε και πίνουν είτε προσεύχονται ή διακονούν.

Εργασία και προσευχή

Ανέβηκε κάποτε στο Σινά ένας μοναχός από μακρινή σκήτη και φιλοξενήθηκε στο ησυχαστήριο του Αββά Σιλουανού. Βλέποντας τους υποτακτικούς του να εργάζονται εντατικά, είπε στον Γέροντα κάπως υπεροπτικά:
–Μη εργάζεσθε την απολλυμένην βρώσιν. «Μαρία γαρ την αγαθήν μερίδα εξελέξατο». 
Ο Αββάς Σιλουανός δεν του έδωσε απόκριση. Πρόσταξε τον μαθητή του Ζαχαρία να οδηγήσει τον ξένο σ’ ένα αδειανό κελί και να του δώσει ένα βιβλίο να διαβάσει.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ του 1959 η ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟΣ διαμηνύει «Θα έρθουν ανίατες αρρώστιες. Θα γίνουν πόλεμοι. Να μετανοήσετε. Αν δεν μετανοήσετε, να περιμένετε να ρθεί η Τρίτη καταστροφή.»

Αυτά γράφαμε τον ΑΥΓΟΥΣΤΟ του 2015 και σήμερα όλος πλανήτης ετοιμάζεται να πει ΤΑΙΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΙΣ της ΘΕΟΤΟΚΟΥ
Γράφει ο Δρ . Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Ποια είναι αυτή η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΑΝΑ που θηλάζει το παιδί της… την Ελλάδα; Γιατί το¨ παιδί¨ της η Ελλάδα αντί να πίνει το γάλα αυτό, το χύνει; Ας μεταφερθούμε στο τέλος της δεκαετίας του 50 και δη στο 1959 στις ημέρες της εκφαντορικής αποκάλυψης των Ιερών Λειψάνων των Νεοφανών Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στο λόφο των Καρυών της Θερμής Λέσβου στο καινοφανές συναξάρι εκείνων των στιγμών όπως μας το περιγράφει για πρώτη φορά ο κυρ. Φώτης Κόντογλου και μας αποδίδεται ακόμη σήμερα αυθεντικά μέσα από εμπεριστατωμένες εκδόσεις.

O Παράδεισος της Ψαλτικής Τέχνης

Ιάσων Ιερομόναχος
Πίσω απ’ το τάλαντο της Ψαλτικής κρύβεται ο Παράδεισος. Έλεγεν ένας παλαιός παπάς «από το πως ψάλλεις, φαίνεται πόσον αγώνα πνευματικό κάνεις».
Κι είναι αλήθεια. Στο διακόνημα της Ψαλτικής κρύβεται ένας παράδεισος του οποίου η κατάκτηση δε κρίνεται από το τάλαντο που χάρισεν ο Θεός στον ψάλλοντα, μα από τον τρόπο διαχείρισης του ταλάντου από τον Ιεροψάλτη.
Διαχείριση του ταλάντου, πρώτα απ’ όλα σημαίνει αναζήτηση της σχέσης του Ιεροψάλτη με τον Θεό κι έπειτα με την ίδια την τέχνη της Μουσικής. Άλλωστε, αν κάποιος ψάλλει επαγγελματικά και μόνο, χωρίς ν’ αναζητά τον Θεό, αυτό αργά η γρήγορα γίνεται κατανοητό. Ας ψηλώνει το αναλόγιο…

Όταν οι οικονομικοί πόλεμοι ξεκινούν από τα στρατιωτικά βιολογικά εργαστήρια; Η αλήθεια θα φανεί όταν θα έχουν φύγει πολλοί από αυτήν την ζωή με τις νέες τεχνικές της ευγονικής;

Φώτο από https://www.documentonews.gr
Kίνα-κορονοϊός: Με... μπάζα και μπουλντόζες «μπλοκάρουν» κάθε έξοδο διαφυγής από την Βουχάν. ΣΤΙΓΜΕΣ από την ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
Ο  πιστός κόσμος  άρχισε να διαβάζει καλά τα λεγόμενα του ΑΓΙΟΥ Κοσμά του Αιτωλού, του ΑΓΙΟΥ Νείλου του Μυροβλήτη και των άλλων Αγίων Πατέρων και συσχετίζει τα παγκόσμια δεινά με την παγκόσμια διαστροφή.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
«Τρεις μήνες πριν το ξέσπασμα της επιδημίας του κοροναϊού κορυφαίοι Αμερικανοί επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει ότι ένα νέο ξέσπασμα επιδημίας θα μπορούσε να σκοτώσει έως και 65 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο!

Ο ιός της Κίνας «εξαπλώνεται (μολύνει) πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα» μεταδίδει το BBC - ΠΡΟΣΟΧΗ

Αυτό που αναφέρει το https://www.bbc.com/news είναι μια άλλη διάσταση που φέρνει τα πάνω κάτω.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Αν ισχύουν τα παρακάτω αλλάζει όλο το πλάνο αντιμετώπισης της νέας αυτής επιδημίας – πανδημίας. Ουσιαστικά πρέπει να καταστρωθούν νέες στρατηγικές αντιμετώπισης αυτής της  επιδημιολογικής πρόκλησης σε όλο τον κόσμο και σε κάθε κράτος χωριστά.
Μήπως πρέπει να σκεφτούμε να χαράξουμε σύνορα αποτροπής επιδημιών; με όποια δυσκολία αυτό συνεπάγεται.

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

Συγχώρεσέ τους Υιέ μου, σώσε την Ελλάδα που Σε πιστεύει και μας αγαπά…ένα συγκλονιστικό όραμα

Σχεδόν πριν από ένα χρόνο, ένας από τους πλέον φωτισμένους, μεγάλους αγιορείτες Γέροντες μας του Εξωτερικού, είδε ένα συγκλονιστικό όραμα το οποίο παραθέτουμε περιληπτικά:
Η Παναγιά μας γονατιστή μπροστά στον δικαιοκρίτη Χριστό, Τον παρακαλούσε να γλιτώσει την Ελλάδα από κάποιο πολύ μεγάλο κίνδυνο και καταστροφή που θα ερχόταν μελλοντικά!
–Όχι μητέρα έλεγε ο Κύριος… Κοίταξε τι γίνεται στην Ελλάδα. Κοίταξε την αμαρτία (εννοώντας τα σαρκικά μη φυσικά και την ομοφυλοφιλία)…
–Συγχώρεσέ τους υιέ μου, σώσε την Ελλάδα που Σε πιστεύει και μας αγαπά…

-Σεβασμιώτατε, εσείς κάνετε αυτή την ταπεινωτική εργασία; Σας παρακαλώ, να μην το ξανακάνετε αυτό

Τον καιρό που είχε τη διεύθυνση της Σχολής ο άγιος Νεκτάριος, για κάποιο διάστημα ο επιστάτης της Σχολής αρρώστησε. Όταν βγήκε από το Νοσοκομείο, οι γιατροί του είπαν να μην εργαστεί, τουλάχιστον για τρεις μήνες, γιατί διαφορετικά θα βάλει σε κίνδυνο τη ζωή του. Οι εργαζόμενοι όμως τότε δεν ήταν μόνιμοι και δεν είχαν ασφάλεια, οπότε υπήρχε το ενδεχόμενο να χάσουν τη δουλειά τους. Αυτό φοβήθηκε και ο επιστάτης της Ριζαρείου.
Μια μέρα λοιπόν, μετά από κάποια μικρή ανάρρωση πήγε στη Σχολή και είδε τα πάντα να είναι πεντακάθαρα. Τον έκοψε κρύος ιδρώτας. Θα πήραν άλλον, υπέθεσε. Πήγε και την άλλη μέρα στη Σχολή και διαπίστωσε πάλι το ίδιο.

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αφιερώνει το έτος 2020 στον Άγιο Νεκτάριο

Εκατό χρόνια μετά την κοίμησή του, που έλαβε χώρα στις 8 Νοεμβρίου του 1920, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αφιερώνει τη φετινή χρονιά 2020 στη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, που συνέδεσε το βίο του με την Αλεξανδρινή Εκκλησία, υπηρετώντας ως Πατριαρχικός Επίτροπος στο Κάιρο.
Το γεγονός ανακοίνωσε σήμερα επίσημα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος, μιλώντας προς την παροικία, κατά την κυριακάτικη θεία λειτουργία στην πατριαρχική ιερά μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας.

«Όταν πάρεις ευλογία από τον Γέροντα, μη φοβάσαι τίποτα»

«Είπε ο Γέροντας, είπε ο Θεός. Το στόμα του Γέροντος είναι το στόμα του Χριστού» έλεγε ο μακαριστός Γέροντας Εφραίμ ο Κατουνακιώτης. «Σου είπε ο Γέροντας Μη φοβάσαι; Μη φοβάσαι! Αν κάνεις διάκριση σ᾿ ο,τι σου λέει ο Γέροντας, δεν είσαι υποτακτικός, είσαι ελεγκτής του Γέροντος».
Ο παπα Εφραίμ συνέχιζε, ως εξής: «Όση ευλάβεια έχετε, όση αυταπάρνηση έχετε, όση πίστη έχετε εις τον Γέροντά σας, τόσο και περισσότερο λαμβάνετε.

Η Γοργοεπήκοη Παναγία

Μια ανοιξιάτικη μέρα του 1931 ο ταπεινός υποτακτικός Βασίλειος Ιλίε (1902-31) της ρουμανικής μονής Συχαστρίας προσευχόταν μπροστά στην εκκλησία. Είδε τότε μια φοβερή οπτασία. Από το φόβο του άρχισε να φωνάζη με δυνατή φωνή:
-Υπεραγία Θεοτόκε, ελέησον με!
Και προς τους πατέρες που συγκεντρώθηκαν κοντά του είπε:
-Προσκυνάτε, πατέρες, προσκυνάτε. Να, ήρθε η Δέσποινα μας! Η Μητέρα του Κυρίου με τον Σωτήρα στην αγκαλιά της είναι μπροστά μας! Να την, στέκεται από πάνω μας.
-Αδελφέ Βασίλειε, τι φωνάζεις έτσι; τον ρώτησαν οι πατέρες.

Ο Γέροντας Στέφανος Σέρβος για τους έσχατους καιρούς

«Μπροστά μας είναι οι μέρες των μεγάλων γεγονότων. Ο Χριστιανισμός δεν είπε ακόμη την τελευταία λέξη. Μέσα από εμάς θα διαδοθεί το όνομα του Χριστού…»
…Ο Γέροντας Στέφανος Σέρβος (ή Στέφανος ο Καρουλιώτης) ήταν μια πολύ σημαίνουσα προσωπικότητα της Ορθοδοξίας, που έζησε επί μισό αιώνα στο Άγιο Όρος. Στη διάρκεια αυτών των δεκαετιών, ο μοναχός αυτός διακρίθηκε για τις διδακτικές του αρετές, την ικανότητά του να μεταδίδει την ορθόδοξη χριστιανική πίστη, αλλά και τενδιαφέρον του για διάφορα σημαντικά ζητήματα που απασχολούντον σύγχρονο άνθρωπο. Γεννημένος το 1922, κοιμήθηκε τον Δεκέμβριο του 2001 (με το παλαιό ημερολόγιο, στις 21 Νοεμβρίου 2001) στο Βελιγράδι, σε ηλικία 79 ετών. Στο Άγιο Όρος έζησε από το 1950 έως το 2000, ένα χρόνο πριν από τον θάνατό του.

Το Ευαγγέλιο της Κυριακής (του Ζακχαίου) 26 Ιανουαρίου 2020

Κατά Λουκάν ΙΘ´ 1-10
Καὶ εἰσελθὼν διήρχετο τὴν Ἰεριχώ· καὶ ἰδοὺ ἀνὴρ ὀνόματι καλούμενος Ζακχαῖος, καὶ αὐτὸς ἦν ἀρχιτελώνης, καὶ οὗτος ἦν πλούσιος, καὶ ἐζήτει ἰδεῖν τὸν Ἰησοῦν τίς ἐστι, καὶ οὐκ ἠδύνατο ἀπὸ τοῦ ὄχλου, ὅτι τῇ ἡλικίᾳ μικρὸς ἦν. Kαὶ προδραμὼν ἔμπροσθεν ἀνέβη ἐπὶ συκομορέαν, ἵνα ἴδῃ αὐτόν, ὅτι δι’ ἐκείνης ἤμελλε διέρχεσθαι. Kαὶ ὡς ἦλθεν ἐπὶ τὸν τόπον, ἀναβλέψας ὁ Ἰησοῦς εἶδεν αὐτόν καὶ εἶπεν πρὸς αὐτόν· Ζακχαῖε, σπεύσας κατάβηθι· σήμερον γὰρ ἐν τῷ οἴκῳ σου δεῖ με μεῖναι. Kαὶ σπεύσας κατέβη, καὶ ὑπεδέξατο αὐτὸν χαίρων. Kαὶ ἰδόντες πάντες διεγόγγυζον λέγοντες ὅτι παρὰ ἁμαρτωλῷ ἀνδρὶ εἰσῆλθε καταλῦσαι. Σταθεὶς δὲ Ζακχαῖος εἶπε πρὸς τὸν Κύριον· Ἰδοὺ τὰ ἡμίση τῶν ὑπαρχόντων μου, Κύριε, δίδωμι τοῖς πτωχοῖς, καὶ εἴ τινός τι ἐσυκοφάντησα, ἀποδίδωμι τετραπλοῦν. Eἶπε δὲ πρὸς αὐτὸν ὁ Ἰησοῦς ὅτι σήμερον σωτηρία τῷ οἴκῳ τούτῳ ἐγένετο, καθότι καὶ αὐτὸς υἱὸς Ἀβραάμ ἐστιν· ἦλθε γὰρ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ζητῆσαι καὶ σῶσαι τὸ ἀπολωλός.

Όλος ο αγώνας μας γίνεται για ένα…γράμμα, το "ρο"

Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Αθανασίου
Κάπου στο Άγιον Όρος, ένας ασκητής φορούσε ένα χιλιομπαλωμένο, σχεδόν κουρελιασμένο ζωστικό και στην διάρκεια της ολιγόλεπτης συζήτησης με την συντροφιά κάποιων νέων ανθρώπων πήρε ένα θραύσμα από κεραμίδι που βρισκόταν πεταμένο στο χώμα κι έγραψε πάνω σε μια πέτρα την λέξη ά γ ρ ι ο ς”.
Κατόπιν έσβησε το ρ κι απόμεινε το “άγιος”. «Όλος ο αγώνας μας», είπε, «όσων ερχόμαστε στο Άγιον Όρος είναι να διώξουμε αυτό το "ρο" μεταμορφώνοντας βαθμιαία τον άγριο κοσμικό εαυτό μας σε Άγιο»! pemptousia.gr
proslalia.blogspot.gr

«Πως θα απαντήσει η ΚΙΝΑ γεωστρατηγικά, οικονομικά και βιοχημικά στην πανδημία που την έπληξε;» γιατί αυτό θα θυμίζει στιγμές ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ.

Δεν πέρασαν λίγες ώρες από το ερώτημα που θέσαμε: «Μετά τους εμπορικούς πολέμους ακολουθούν επιδημίες- πανδημίες …μετά έρχονται οι πραγματικοί πόλεμοι;»  https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com
Και μαζί με την ραγδαία εξάπλωση της φοβερής αυτής επιδημίας έρχονται στο φως αποκαλύψεις που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Πολλά τα ερωτηματικά σε αυτό που ζούμε.
«Πρόεδρος Κίνας: Η εξάπλωση του κοροναϊού επιταχύνεται -56 εκατ. Κινέζοι σε καραντίνα Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Χονγκ-Κονγκ Στήνουν και δεύτερο νοσοκομείο στην Ουχάν. Oι ΗΠΑ βάζουν τσάρτερ από Ουχάν για να φύγουν Αμερικανοί πολίτες και διπλωμάτες» https://www.iefimerida.gr

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Ἅγιος Γρηγόριος ὁ Παλαμᾶς "Διόρθωση καί σωτηρία τοῦ ἀρχιτελώνη Ζακχαῖου (ΙΕ΄ Λουκᾶ)

1. Πρωτύτερα ἐπήραμε ἀφορμὴ ἀπὸ τὶς διηγήσεις τοῦ εὐαγγελιστοῦ Λουκᾶ περὶ τῆς ἰάσεως τῶν λεπρῶν καὶ τυφλῶν κατὰ τὸ σῶμα γιὰ τὴν πνευματικὴ ὁμιλία πρὸς τὴν ἀγάπη σας. Σήμερα θέμα θὰ ἔχωμε τὸν κατὰ τὴν ψυχὴ τυφλὸ Ζακχαῖο πού κατοικοῦσε στὴν Ἱεριχῶ καὶ τὴν ἀναβλεψὶ του κατ' αὐτήν.
Εἶναι δὲ μεγάλο τὸ σχετικὸ μὲ αὐτὸν θαῦμα καὶ ὄχι μικρότερο ἀπὸ τὰ σχετικὰ μ' ἐκείνους. Διότι καὶ αὐτὸς εἶχε σκοτεινούς τους ἐσωτερικοὺς ὀφθαλμοὺς τῆς καρδιᾶς, ὅπως ὁ τυφλὸς ἐκεῖνος εἶχε σκοτεινούς τους ὀφθαλμοὺς τῆς ἔξω ἀπὸ τὸ πρόσωπο μορφῆς· ἀφοῦ οὔτε αὐτὸς δὲν μποροῦσε κατὰ τὴ διὴγησι νὰ ἰδῆ τὸν Ἰησοῦ, ἀπαλλάχθηκε δὲ καὶ αὐτὸς ἀπὸ τὸ σκότος τοῦ νοῦ μὲ μόνο τὸ λόγο ἐκείνου πού καὶ στὴν ἀρχὴ τοῦ κόσμου μὲ μόνο τὸ λόγο συνέστησε τὸ φῶς καὶ κατηύγασε ὅλη τὴν αἰσθητὴ κτίσι.

Κυριακή ΙΕ’ Λουκά: Ομιλία εις τον Ζακχαίον τον Τελώνην (Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος)

Ὅσοι ἐπιθυμοῦν τὰ καλά, δέ διαφέρουν ἀπὸ τοὺς διψασμένους, ἀγαπητοί. Ὅσο δὲ βρίσκουν αὐτὸ ποὺ ζητοῦνε, τόσο ἀνάβει ἡ δίψα τους γιὰ ὅ,τι ποθοῦν. Καὶ τὴ νύχτα ὀνειρεύονται σὰ διψασμένοι τίς πηγές τῶν πόθων τους. Κι ὅταν ξημερώση πηγαίνοντας ἀπό τόπο σέ τόπο, μέ ἀεικίνητα μάτια βλέποντας γύρω, ἀναζητοῦν αὐτά πού ποθεῖ ἡ καρδιά τους. Κι ὅπως ὁδοιπόροι, πού σέ ὥρα μεσημεριοῦ διασχίζουν ἄνυδρο τόπο, ἀναγκασμένοι ἀπὸ τὴ δίψα βλέπουν γύρω τους πηγές· καὶ πολλὲς φορὲς θὰ τοὺς δῆς ν’ ἀνεβαίνουν καὶ βουνὰ ὅπου ὑπάρχει πηγή· κι ὅταν ἀπό μακριὰ τὴ δοῦν, χαίρονται καὶ συνεχίζουν τὴν πορεία τους πρὸς αὐτὴ μέ βιάση· ἔπειτα φθάνουν στὴν πηγὴ καὶ σβήνουν μὲ τὸ νερὸ τὴ δίψα τους· τέτοιοι εἶναι κι οἱ φίλοι τοῦ Χριστοῦ. Τὴν ἡμέρα ἀναζητοῦν τὸν ποθητό τους Χριστὸ μὲ καλά ἔργα καὶ τὴ νύχτα εἶναι κοντά του μὲ τὴν προσευχή κι ὅταν κοιμοῦνται βλέπουν στὸ ὄνειρό τους ὅτι περπατοῦν μαζί του.

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΗ ΟΜΙΛΙΑ π. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΗΝΑ ΠΟΥ ΕΚΦΩΝΗΘΗΚΕ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ (17-01-2020)

«Μὴ αἰσχυνθείησαν ἐπ΄ ἐμὲ οἱ ὑπομείνοντές Σε, Κύριε, Κύριε τῶν δυνάμεων. Μὴ ἐντραπείησαν ἐπ΄ἐμὲ οἱ ζητοῦντές σε, ὁ Θεὸς τοῦ Ἰσραήλ».
Ἀπευθύνεται στόν Θεό Πατέρα, ἀγαπητοί μου ἀδελφοί,  ὁ Κύριός μας Ἰησοῦς Χριστός, τό δεύτερο πρόσωπο τῆς Ἁγίας Τριάδος, πού ἐνηνθρώπησε. Καί ἐπειδή ἔλαβε δούλου μορφήν γιά τή σωτηρία μας καί ἐπειδή ἀτιμάσθηκε ἀπό τούς ἀνθρώπους ὅταν βρέθηκε μόνος Του ἀντιμέτωπος μέ ὅλους, ἐν τούτοις ὡς Θεός παντοδύναμος καί προγνώστης καί παντογνώστης, ἐγνώριζε ὅτι κάποιοι ἄνθρωποι καί ἀπό τούς Ἐθνικούς καί ἀπό τούς Ἰουδαίους θά αἰσχύνοντο καί θά ἔνιωθαν ἐντροπή ἐπειδή δέν θά εἶχαν ὀρθή γνῶσιν τοῦ μυστηρίου τῆς Ἀτιμίας πού πέρασε ὁ Ἴδιος, ἐπιθυμώντας νά δώσει τιμή καί δόξα σέ κάθε ἄνθρωπο πού τόν δέχεται ὡς Σωτήρα, νά τόν ἁγιάσει καί νά τόν ἐπαναφέρει εἰς τόν τόπον ἀπό τόν ὁποῖο ἐξέπεσεν.

Με τα γεωγραφικά δεδομένα της τουρκίας ο σεισμός των 6,8 Ρίχτερ έγινε στην γειτονιά που γεννήθηκε ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ και στον εσπερινό της εορτής του.

ΦΩΤΟ : Λιτανεία του σκηνώματος του ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ του ΘΕΟΛΟΓΟΥ στην Νέα Καρβάλη της Ελληνικοτάτης Μακεδονίας μας.
Η γενέτειρα του ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ του ΘΕΟΛΟΓΟΥ η μικρή  Αριανζό της Καππαδοκίας, κοντά στην κωμόπολη Ναζιανζό απέχει σε ίσια γραμμή απόσταση περίπου 347Km από το επίκεντρο του σεισμού των 6,8 Ρίχτερ που βρίσκεται στην επαρχία Ελαζίγ στην ανατολική Τουρκία. Αυτή η γεωγραφική απόσταση που χωρίζει τα δυο μέρη είναι μια τεράστια τεκτονική ρηγμάτωση που προκαλεί ιστορικά σεισμούς.
Πάνω σε ένα τέτοιο ρήγμα γεννήθηκε ο «ΑΚΡΟΤΑΤΟΣ ΝΟΥΣ της ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ και ο Ποιμενικός Αυλός της» όπως λένε τα κατανυκτικά εγκώμια και απολυτίκια  του ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ. Ένας Μέγιστος Ιεράρχης που κάθισε πάνω στα ρήγματα και τους καταστροφικούς νοητούς σεισμούς των αιρέσεων και με την δράση του , τις ομιλίες και την νηπτική πατερική βιοτή του   εθεμελίωσε στερεά και  έσωσε το οικοδόμημα της Εκκλησίας μας .
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Εορτές ΑΓΙΩΝ, Γεωπολιτικές εξελίξεις και Σεισμοί σήμερα συγκλίνουν σε τέτοιες παράδοξες συγκυρίες που σε κάνουν να  ψάχνεις να βρεις τα  πνευματικά μηνύματα αυτών.

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

«Παναγία μου, τι θα γίνει μ’ αυτήν την κατάσταση;»

Περιγραφή, από τον Άγιο Παΐσιο, του θαύματος την Κυριακή του Θωμά το 1830
Ο Καλός Θεός όλα θα τα οικονομήσει με τον καλύτερο τρόπο, αλλά χρειάζεται πολύ υπομονή και προσοχή, γιατί πολλές φορές, με το να βιάζονται οι άνθρωποι να ξεμπλέξουν τα κουβάρια, τα μπλέκουν περισσότερο. Ο Θεός με υπομονή τα ξεμπλέκει. Δεν θα πάει πολύ αυτή η κατάσταση. Θα πάρει σκούπα ο Θεός!
Κατά το 1830, επειδή υπήρχε στο Άγιον Όρος πολύς τουρκικός στρατός, για ένα διάστημα δεν είχε μείνει στην Μονή Ιβήρων κανένας μοναχός.

† Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Σήμερα η Εκκλησία εορτάζει και τιμά την ιερή μνήμη του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου. Ο άγιος Γρηγόριος είναι ένας από τους τρεις μεγάλους ιεράρχες και οικουμενικούς διδασκάλους της Εκκλησίας μαζί με τον Μέγα Βασίλειο και τον Ιωάννη το Χρυσόστομο. Μετά τον απόστολο και ευαγγελιστή Ιωάννη, είναι ο δεύτερος στον οποίο η Εκκλησία απένειμε τον τίτλο του Θεολόγου, ο τρίτος είναι ο άγιος Συμεών ο νέος Θεολόγος. Ο άγιος Γρηγόριος ειδικώτερα είναι ο τριαδικός θεολόγος, γιατί σε κάθε του λόγο κεντρική διδασκαλία του είναι πάντα το μυστήριο της Αγίας Τριάδος. Στον πέμπτο θεολογικό λόγο του γράφει, οι πιστοί «προσκυνούσι τον Πατέρα, τον Υιόν και το Άγιον Πνεύμα, μίαν Θεότητα…».

Η πνευματική πραγματικότητα του μοναχισμού.

Ὁ Ὀρθόδοξος Μοναχισμός, πολυδιάστατη πνευματικὴ ἑνότητα στὴ μακραίωνη ἱστορικὴ πορεία του, ἀπετέλεσε μεγάλης σημασίας πραγματικότητα, ἀνέδειξε τὰ καλύτερα πνευματικὰ ἐπιτεύγματα, παρουσίασε τὰ εὐγενέστερα πολιτιστικὰ δημιουργήματα τῆς ἀνθρώπινης σοφίας καὶ γενικὰ ὑπῆρξε φορέας πνευματικότητος, παράγων πολιτισμοῦ καὶ κοινωνικῆς προσφορᾶς. Ὡς ἐκ τούτου ἐπέσυρε τὴν προβολὴ πολλῶν καὶ προκάλεσε τὸ ἐνδιαφέρον γενικότερα ὁλοκλήρου τοῦ πνευματικοῦ καὶ μὴ κόσμου.
Παράλληλα ὅμως εἶχε καὶ ἀρνητικὲς κριτικὲς ἀξιολογήσεις μὲ συχνὰ ὑποκειμενικές, προσωπικὲς καὶ ἐνίοτε προκατειλημμένες ἐκτιμήσεις, ἀναφερόμενες σὲ κάποιες σκιερὲς πλευρὲς καὶ μεμονωμένες ἀτομικὲς παρεκκλίσεις τῆς κυρίας ἀποστολῆς του· φαινόμενα τὰ ὁποῖα εἶναι λογικὸ νὰ διαπιστώνονται σὲ κάθε ἀνθρώπινη κοινωνικὴ ὁμάδα.

«όταν πολεμάς με θηρία δεν κάνεις οικονομία στα βόλια προκειμένω να αποκατασταθεί το σωστό» ευχαριστούμε εκ των προτέρων αυτούς που μας συμπεριφέρονται έτσι, μας προσφέρουν πολλά»

Τι γράφονται για εμάς  και τι  φαντάζονται ότι είπαμε με σκοπό να απαξιώσουν να προσβάλουν και να συκοφαντήσουν;
18 Ιανουαρίου 2020
ΣΧΟΛΙΟ : Οσον αφορά αν ο Γέροντας Εφραίμ Αριζόνας είπε για τα "σαράντα του" ότι θα γίνει ελληνοτουρκικό θερμό επεισόδιο, η πηγή είναι ο Βαρδάκας και μία Ρωσική ιστοσελίδα με τίτλο "Η 3η ΡΩΜΗ", ενώ από άλλες πηγές έχω διαψεύσεις αλλά και διαφορετικές αναφορές, οπότε θα απαντήσω μετά τις 18 Ιανουαρίου αν χρειαστεί, επειδή είναι σοβαρό ζήτημα.
Το ιστολόγιο και ο διαχειριστής του  που έκανε το ανωτέρω σχόλιο  είναι στην διάθεση μας αλλά για λόγους δεοντολογικούς περιμένουμε να αποκατασταθεί  το άδικο που  ως φήμη διασπείρεται με τις ταχύτητες του διαδικτύου μεγεθύνοντας το.

Η ελληνικότητα του πολυπολιτισμικού Βυζαντίου

Στράτος Θεοδοσίου - Καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας Παν/μίου Αθηνών
Το Βυζάντιο, η Ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, ήταν μια πολυπολιτισμική αυτοκρατορία, διαφόρων λαών και γλωσσών, που συν τω χρόνω –λόγω της δύναμης της ελληνικής γλώσσας– έγινε ελληνόφωνη. Η ελληνικότητα του Βυζαντίου ουσιαστικά έγκειται στη βαθμιαία υιοθέτηση από μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της αυτοκρατορίας της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής παράδοσης και κυρίως της ελληνικής παιδείας.

Με ελικόπτερο έβλεπαν την συγκέντρωση της Μυτιλήνης, μετά φοβήθηκαν και σήμερα ζητούν εσπευσμένα αποστρατικοποίηση του νησιού.

Tι δεν καταλαβαίνεις ότι βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση; Ένας φίλος βοσκός πάνω από τον Ταξιάρχη στο Καγιάνι της Μυτιλήνης έβλεπε κάτω και προς τα βορειοδυτικά την μεγαλειώδη συγκέντρωση των συμπολιτών του στην πλατεία της προκυμαίας της πόλης  και ταυτόχρονα έβλεπε ανατολικά στο ορίζοντα και πέρα στην θάλασσα ένα ελικόπτερο (τούρκικο) να πηγαίνει πέρα δώθε. Σήμερα εξηγούνται όλα …
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
«Οι κεντρικές συγκεντρώσεις ξεκίνησαν χθες 22 Ιανουαρίου 2020 και στις 12.00 η ώρα στη Μυτιλήνη στο χώρο της Προκυμαίας έξω από το Δημοτικό Θέατρο της πόλης»  https://www.newsbreak.gr

Ἡ Ὁσία Ξένη Γκριγκόριεβνα, ἡ διά Χριστόν Σαλή

Αὐτὸν τὸν πρῶτο Μακαρισμὸ τῆς ἐπὶ τοῦ Ὄρους ὁμιλίας τοῦ Κυρίου μας (“Μακάριοι οἱ πτωχοὶ τῷ πνεύματι ὅτι αὐτῶν ἐστιν ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν”) μποροῦμε νὰ τὸν ἀποδώσουμε πλήρως στὴν εὐλογημένη δούλη τοῦ Θεοῦ Ξένη, τὴν κατὰ Χριστὸν σαλή. Ἀνῆκε σ’ αὐτοὺς ποὺ εἶναι “πτωχοὶ τῷ πνεύματι” καὶ τὰ σαράντα πέντε χρόνια τῆς ἀσκητικῆς της ζωῆς δὲν ἦταν τίποτε ἄλλο παρὰ μία ἀπόκτηση τοῦ Ἁγίου Πνεύματος καὶ μία καθίδρυση τῆς Βασιλείας τῶν οὐρανῶν στὴν καρδιά της.
“Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρός, τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος”. Ἐδῶ ἀναπαύεται τὸ σῶμα τῆς δούλης τοῦ Θεοῦ, Ξένης Γκριγκόριεβνα, γυναικὸς τοῦ αὐτοκρατορικοῦ πρωτοψάλτου, συνταγματάρχου Ἀνδρέα Φεοντόροβιτς Πετρώφ. Χήρα σὲ ἡλικία 26 ἐτῶν, μία προσκυνήτρια γιὰ 45 χρόνια, ἔζησε 71 χρόνια. Ἦταν γνωστὴ μὲ τὸ ὄνομα Ἀνδρέα Φεοντόροβιτς”.

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Τόσος κόσμος είχε να μαζευτεί στην προκυμαία της Μυτιλήνης από την απελευθέρωση της το 1912. ΑΡΓΕΙ ΟΜΩΣ ΑΚΟΜΑ Η ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΤΗΣ;

Όταν τον Αύγουστο του 2015 ξεκίνησε ο σουλτάνος να στέλνει πρόσφυγες σαν φιλότιμος λαός τρέξατε να βοηθήσετε τον ανθρώπινο πόνο της προσφυγιάς. ΚΑΙ καλά κάνατε γιατί αυτό είχατε στην καρδιά σας γιατί γνωρίζουμε ότι πάντα έχετε περισσό ανθρωπισμό. Τότε δεν καταλάβατε τι σας έχουν ετοιμάσει για μετά οι απέναντι;
Την επόμενη χρονιά ήρθε ο Ποντίφηκας της Ρώμης με την κουστωδία του βλ. Τσίπρα , Ιερώνυμο και Βαρθολομαίο. Σας πέταξαν όμορφες καραμέλες ανθρωπιάς και τις αρπάξατε με "λαιμαργία στον αέρα", αλλά δεν δόθηκαν χειροπιαστές λύσεις από τους αρμόδιους διεθνείς φορείς.

Η σιωπή που αναβλύζει Θεό…

Μερικές φορές η σιωπή είναι η καλύτερη προσευχή που μπορείς να κάνεις, όταν δεν βγαίνουν λόγια διότι η καρδιά πονά.
Στάσου σε στάση προσευχής και σώπασε, μόνο ότι πήγες να σταθείς μπροστά Του είναι και αυτό μια έξοδος θέλησης και αγάπης προς εκείνον. Αν δεν μπορείς να ψελλίσεις κάτι , δεν πειράζει. Να βυθιστούμε στην καρδιά μας και τότε θα τον ακούσουμε αφού πρώτα αφουγκραστούμε την δική μας κατάσταση. Το βρέφος του εαυτού μας….
Όπως στην θάλασσα. Όταν κολυμπάμε στην επιφάνεια ακούμε διάφορους ήχους. Όταν βυθιζόμαστε αυτοί οι ήχοι παύουν και η θάλασσα πλέον μιλάει με το βάθος και την σιωπή της. Είναι μια σιωπή που στην ουσία μιλάει. Είναι η γλώσσα της ησυχίας και της ουσίας. . .

Γέροντας Σωφρόνιος: Στη ζωή υπάρχει πάντοτε κάτι το «απροσδόκητο»

Νομίζω ότι αυτό σου δόθηκε όχι με μικρό τίμημα. Χάρις όμως σε αυτό διασαφηνίστηκαν σ’ εμένα πολλά, όχι μόνο για τη δική μας προσωπική περίπτωση, αλλά και γενικά διανοίχτηκε σε μένα το παράλογο των ανθρώπινων διαπροσωπικών σχέσεων. Εξαιτίας της ελευθερίας του ανθρώπου, η αντίδραση κάθε προσώπου στο ένα ή στο άλλο φαινόμενο είναι απρόβλεπτη.
Στη ζωή υπάρχει πάντοτε κάτι το «απροσδόκητο», το μη προβλεπόμενο, που δεν υπόκειται σε κανέναν υπολογισμό. Ακόμη και οι καλύτερες από κάθε πλευρά διαθέσεις μπορούν, όπως έδειξε η πείρα, να οδηγήσουν κάποτε σε παρεξηγήσεις, και μάλιστα σοβαρές. Τώρα που γεράσαμε και είναι τελείως θεμιτό να απαιτούν από μας κάποια «σύνεση», ας αντιπαρέλθουμε μερικά πράγματα, μερικά γεγονότα, ας ανεβούμε υψηλοτέρα, για να πρυτανεύσει η αγάπη όχι μόνο στην αιωνιότητα, αλλά και μέσα στον χρόνο.

Άγιος σημαίνει σχέση αγάπης

Το βρέφος, ακόμα κι αν δεν έχει τη δύναμη να κάνει τίποτα και δεν μπορεί να πάει μόνο του στη μητέρα του, όμως στριφογυρίζει και φωνάζει και κλαίει, ζητώντας τη με πόνο και φωνή και μη μπορώντας να πάει κοντά της. 
Και, με τα πολλά του παρακάλια, η ίδια η μητέρα, που την κρατάει αιχμάλωτη η αγάπη της για το παιδί της, πάει κοντά του, το παίρνει στην αγκαλιά της, και με πολλή στοργή το φροντίζει και το ταΐζει. Αυτό κάνει και ο φιλάνθρωπος Θεός με την ψυχή που Τον πλησιάζει και Τον ζητάει με μεγάλη επιθυμία. Και πολύ περισσότερο ακόμα ο Θεός, που κινείται από τη δική Του αγάπη και τη δική Του καλοσύνη, δένεται με την ψυχή αυτή και γίνεται μαζί της ένα πνεύμα, όπως λέει ο απόστολος.

Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω

Ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω, προστάτης και πολιούχος της Πιερίας, γεννήθηκε περίπου το 1500 μ. Χ. στη Θεσσαλία στο χωριό Σκλάταινα ή Σθλάτενα ή Πλάτινα, σήμερα αποκαλούμενο Δρακότρυπα, της επαρχίας Φαναρίου. Ο πατέρας του Αγίου ονομαζόταν Νικόλαος και η μητέρα του Θεοδώρα. Ήταν φτωχοί, αλλά πολύ ευσεβείς. Ο πατέρας του Αγίου παράλληλα με τις γεωργικές και κτηνοτροφικές του εργασίες ήταν και σφυροκόπος (σπαθοποιός).
.........Ο Άγιος που το κοσμικό του όνομα ήταν Δημήτριος Καλέτσης ήταν παιδί της προσευχής. Σύμφωνα με παράδοση που υπάρχει στη γενέτειρά του, Τετάρτη και Παρασκευή δεν θήλαζε. Επίσης οι γονείς του, όταν ακόμα ήταν βρέφος και κοιμόταν, έβλεπαν από πάνω του ένα φωτεινό Σταυρό που λαμποκοπούσε σαν τον ήλιο. Αυτό, έλεγαν, ότι ήταν σημείο που φανέρωνε την κατά Θεό προκοπή του, όταν θα μεγάλωνε.

Κάποια νύχτα με ΟΡΘΙΟ φεγγάρι ο τούρκος δεν θα κοιμηθεί και θα κάνει σάλτο μέσα στην ιστορία του, τότε ότι κάνει η ΠΑΝΑΓΙΑ, οι Άγιοι, οι ήρωες και ο στρατός μας.

Μετά θα δούμε και το  «Ξαπλωτό φεγγάρι» πάνω από την Πόλη, όταν θα αποχωρεί ο τούρκος από την ιστορία βλ. φώτο
«Όρθιο φεγγάρι, ξάπλα ο καπετάνιος - ξαπλωτό φεγγάρι, όρθιος ο καπετάνιος» λένε οι καπεταναίοι  μας. Άραγε οι καπετάνιοι μας τόσο καιρό ήταν όρθιοι ή ξαπλωτοί; Μακάρι σήμερα να ανασηκωθούν
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ με την παράταση επίγειας ζωής που χάρισε από το 2009 στον μεγάλο άγιο γέροντα Εφραίμ  που κοιμήθηκε πρόσφατα 8 Δεκεμβρίου 2019 (δείτε επικήδειο λόγο που εκφωνήθηκε στην Ιερά Μονή του ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ στην Αριζόνα)  έδωσε ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ σε όλους μας, αλλά και στα επερχόμενα παγκόσμια  γεγονότα που συνεργούν προς τον ίδιο σκοπό δηλ. στην αποκάθαρση της ανθρωπότητας από την αμαρτία και την διαστροφή.