Ὅταν ὁ Μέγας Ἀντώνιος ἠσκήτευεν εἰς τὴν ἔρημον, νά καὶ ἔρχεται ὁ Δαίμων τὰ μεσάνυκτα, καὶ τοῦ ἐκτύπησε τὴν πόρτα διὰ νὰ τοῦ ἀνοίξῃ. Ἐσηκώθη λοιπὸν ὁ Μέγας Ἀντώνιος, καὶ ἀφοῦ ἄνοιξε τὴν πόρτα του, βλέπει ἔξαφνα ἄνθρωπον ἀλλόκοτον καὶ ἔστεκεν ἔξω.
☦ “Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”
☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"
Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023
☦ Όταν ο Άγιος Αντώνιος χτύπησε τις καμπάνες της Ιεράς Μονής Φιλοθέου στην έρημο της Αριζόνα.
Το μοναστήρι του Αγίου
Αντωνίου στην Αριζόνα, κτίσθηκε με σημεία που έδειξε ο Θεός και ο Άγιος
Αντώνιος .
Όταν ήρθε ο Γέροντας Εφραίμ από το Άγιο Όρος στην περιοχή της Αριζόνα και έψαχνε μέρος που θα έκτιζε μοναστήρι, ενώ προσπαθούσε να πάει αλλού, έχασε το δρόμο του και ήρθε εδώ. Έμεινε κατενθουσιασμένος και πήγε να δει αν μπορούσε να αγοράσει ένα οικόπεδο.
☦ «Θανατηφόρος εἶναι ὁ σταυρός γιά κείνους, πού δέν μετέβαλαν τόν «σταυρό τους» σέ ''σταυρό τοῦ Χριστοῦ''...
«Θανατηφόρος εἶναι ὁ σταυρὸς γιὰ κείνους, ποὺ δὲν μετέβαλαν τὸν «σταυρό τους» σὲ ''σταυρὸ τοῦ Χριστοῦ'', ποὺ ὅταν ἔχουν σταυρὸ γογγύζουν κατὰ τῆς θείας Προνοίας, τὴν βλασφημοῦν, ἀπελπίζονται καὶ ἀπογοητεύονται.
☦ Κατά τα άλλα...ο ορθόδοξος κληρικός, μόνο από έξω δύναται να περνά από τις σχολικές μονάδες της πατρίδος μας.
Κάποτε ένας υπουργός Παιδείας,
"απαγόρευσε" την είσοδο σε σχολείο, του Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής
κ. Νικολάου, ο οποίος είχε προσκληθεί από τα ίδια τα παιδιά, να τους ομιλήσει.
Την απαγόρευση αυτή ο τότε υπουργός την "θεμελίωσε", ενεργοποιώντας κάποιες διατάξεις που βρίσκονταν στα..."αζήτητα" .
☦ Στα έσχατα χρόνια το κακό και η αίρεση θα έχει τόσο εξαπλωθεί που οι πιστοί δε θα βρίσκουν ιερέα και ποιμένα να τους προστατέψει από την πλάνη και να τους συμβουλέψει στη σωτηρία...
Τότε, οι πιστοί δε θα μπορούν
να δεχτούν ασφαλείς οδηγίες από ανθρώπους, άλλα οδηγός τους θα είναι τα κείμενα
των Αγίων Πατέρων. Ιδίως σε αυτή την εποχή, ο κάθε πιστός θα είναι υπεύθυνος για
όλο το πλήρωμα της Εκκλησίας...
Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς, o θαυματουργός
☦ Ο Μέγας Αντώνιος και ο μπαλωματής!
Πέρασε κάποτε από το λογισμό του Μεγάλου Αντωνίου σε τίνος τάχα αγίου μέτρα να είχε φτάσει. Ο Θεός όμως, που ήθελε να του ταπεινώσει το λογισμό, του φανέρωσε μια νύχτα στ’ όνειρο του πως καλύτερος του ήταν ο μπαλωματής, που είχε ένα μικρομάγαζο σ’ ένα παράμερο δρόμο της Αλεξανδρείας.
☦ Μέγιστες και ενάρετες δυνάμεις
"Την εγκράτεια, την ανεξικακία, τη σωφροσύνη, την καρτερία, την υπομονή και τα όμοιά τους, τις έχουμε πάρει σαν μέγιστες και ενάρετες δυνάμεις από το Θεό. Αυτές αντιπαρατάσσονται και αντιστέκονται και βοηθούν σε όλες εκείνες τις δυσκολίες που προέρχονται από τον αντικείμενο εχθρό — τον διάβολο.
☦ Ο Γερμανός που πυροβόλησε την Αγία Βαρβάρα στο λαιμό (Αληθινή ιστορία)
«Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, στην πόλη της
Σπάρτης, υπήρχε ένας Γερμανός στρατιώτης, γνωστός στην τοπική κοινωνία για το
δύστροπο και κακό χαρακτήρα του.
Μια μέρα καθώς περνούσε από το ναό της Αγίας Βαρβάρας, πυροβόλησε κατ’ επανάληψη την εικόνα της Αγίας που βρισκόταν στο εικονοστάσι της διασταύρωσης προς την Καλογωνιά, απέναντι από το ναό. Μια από τις σφαίρες, πέτυχε τη μορφή της Αγίας στο ύψος του λαιμού. Το γεγονός όπως ήταν φυσικό θορύβησε και στεναχώρησε τους Σπαρτιάτες.
☦ Όσιος Ιωάννης ο Καλυβίτης (15 Ιανουαρίου)
Ὁ ὅσιος Ἰωάννης ὁ Καλυβίτης ὁ διὰ Χριστὸν πτωχός.
Ὁ ὅσιος Ἰωάννης ὁ Καλυβίτης γεννήθηκε στὴν Κωνσταντινούπολη τὴν ἐποχὴ ποὺ βασίλευε ὁ Λέων ὁ Α΄ (457-474), ἀπὸ ἐπιφανεῖς καὶ ἀριστοκράτες γονεῖς, τὸν συγκλητικὸ Εὐτρόπιο καὶ τὴ Θεοδώρα.
Στὸ πλούσιο ἀρχοντικό του ὁ μικρὸς Ἰωάννης ἀπολάμβανε ὅλες τὶς ἀνέσεις. Τίποτε ὑλικὸ δὲν στερήθηκε. Ἀλλὰ καὶ στὴ γνώση μορφώθηκε ἀπὸ φημισμένους δασκάλους τῆς ἐποχῆς του. Ὅμως ὅλα αὐτὰ δὲν τὸν ἱκανοποιοῦσαν. Ἡ καρδιά του ἀλλοῦ στρεφόταν. Στὸ Θεό! Ἐκεῖ ἔβρισκε πλήρωμα εὐφροσύνης καὶ εὐτυχίας. Ὁ γνήσιος πόθος νὰ ἀφιερωθεῖ στὸν Κύριο ὅλο καὶ μεγάλωνε μέσα του. Μετὰ δὲ ἀπὸ μιὰ «τυχαία» ἐπικοινωνία ποὺ εἶχε μὲ μοναχὸ τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἀκοιμήτων, ἀποφάσισε νὰ ἐπισπεύσει τὴν ἔξοδό του ἀπὸ τὸν κόσμο καὶ νὰ ἀκολουθήσει τὴ μοναχικὴ πολιτεία.
☦ Όσιος Παύλος ο Θηβαίος, εορτάζει στις 15 Ιανουαρίου
Καταγωγή
Ο Όσιος Παύλος ο Θηβαίος έζησε κατά την εποχή του Δεκίου και Ουαλλεντιανού των βασιλέων το έτος 255, καταγόμενος από την Θηβαΐδα της Αιγύπτου. Όταν είδε τον μεγάλο διωγμό, που εξαπέλυσε ο Δέκιος, φοβήθηκε τα βάσανα και σκεπτόταν να φύγει σε μέρος κρυφό.