“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Αγριεύει το σκηνικό στην Ανατολική Μεσόγειο

Δεν θα είναι αυταπάτη αν ο διπλωματικός πόλεμος μεταξύ Τουρκίας – Ισραήλ γίνει πραγματικός. Είναι η πρώτη φορά από το 1980 που το Ισραήλ είναι απομονωμένο, με μόνη διέξοδο την Κύπρο, με την οποία προχώρησε σε στρατηγική συμμαχία, αλλά και την Ελλάδα. Η οξύτατη οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα δεν επιτρέπει την ενασχόλησή μας με άλλα θέματα, που αφορούν τη γειτονιά μας αλλά και την ίδια τη χώρα μας, καθώς θα επηρεάσουν εξελίξεις που έχουν άμεση σχέση με το Αιγαίο και την Κύπρο. Η διπλωματική σύγκρουση μέχρις εσχάτων, όπως εξελίσσεται, μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ φαίνεται πως όχι μόνο δεν θα τερματιστεί, όπως προσπαθούσε και ήλπιζε η κ. Χίλαρι Κλίντον, αλλά σε αυτήν θα αναμειχθούν και άλλες μουσουλμανικές χώρες. Ηδη από την Παρασκευή το βράδυ κυκλοφορούσαν ευρύτατα φήμες στην Ουάσιγκτον ότι το παράδειγμα της Τουρκίας, που απέσυρε τον πρέσβη της από το Τελ Αβίβ, θα ακολουθήσει και η Αίγυπτος, η οποία βρίσκεται σε διαρκή κρίση τις τελευταίες εβδομάδες με το Ισραήλ.
Είναι η πρώτη φορά από το 1980, όταν με πάτρωνα την Ουάσιγκτον η Τουρκία προχώρησε σε στρατηγική συμμαχία με το εβραϊκό κράτος, που το Ισραήλ είναι απομονωμένο. Η απόφαση του Ταγίπ Ερτογάν, πριν ακόμα από το επεισόδιο στο Mavi Marmara, να ταχθεί απέναντι στους Εβραίους έχει αλλάξει εντελώς τις ισορροπίες στην περιοχή.
Μόνη διέξοδο των Ισραηλινών αποτελεί η Κύπρος, με την οποία προχώρησαν σε στρατηγική συμμαχία, αλλά και η Ελλάδα, η οποία από το 2007 επιτρέπει τις ασκήσεις της ισραηλινής αεροπορίας μέσα στον ελληνικό εναέριο χώρο. Το μέγα ερώτημα που τίθεται είναι τι θα πράξει το Ισραήλ στην περίπτωση που η Τουρκία αποφασίσει να περικυκλώσει την περιοχή των γεωτρήσεων με δικά της πολεμικά πλοία ή ακόμα και να κτυπήσει στο οικόπεδο 12. Δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες βέβαια. Αλλά στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα μεταξύ των πρώην συμμάχων, Τούρκων και Ισραηλινών, δεν θα είναι αυταπάτη αν ο διπλωματικός πόλεμος γίνει πραγματικός. Οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Μεσογείου αποτελεί μάννα εξ ουρανού για τη χώρα τους. Και όπως ενημέρωσε ο Νετανιάχου τον πρόεδρο Ομπάμα, το Ισραήλ θα προστατεύσει τα συμφέροντά του στη Μεσόγειο με κάθε μέσο…

 http://anaxfiles.blogspot.com

"Ψυχρός πόλεμος" Ισραήλ-Τουρκίας με συλλήψεις Ισραηλινών στη Πόλη!

Πόλεμος νεύρων έχει ξεσπάσει μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ καθώς η Τουρκία συνέλαβε (!) και κράτησε άνευ λόγου Ισραηλινούς επιβάτες που προσπάθησαν να ταξιδέψουν από την Κωνσταντινούπολη! Αντίστοιχα Τούρκοι επιβάτες σε πτήση της Turkish Airlines δήλωσαν ότι κατά τον έλεγχο διαβατηρίων παρενοχλήθηκαν στο Τελ Αβίβ πριν αναχωρήσουν για την Κωνσταντινούπολη. Ένας άνδρας δήλωσε ότι τον εξανάγκασαν να απαγγείλει μία προσευχή από το Κοράνι. Άλλοι ανέφεραν ότι τους έκαναν ταπεινωτικούς σωματικούς ελέγχους -οι ισραηλινοί κανόνες ασφαλείας είναι πολύ αυστηροί, γεγονός που προκαλεί συχνά παράπονα από τους ξένους ταξιδιώτες. Λίγο αργότερα δεκάδες Ισραηλινοί επιβάτες πτήσεων μεταξύ Τελ Αβίβ και Κωνσταντινούπολης κατήγγειλαν ότι τέθηκαν προσωρινά ... υπό κράτηση και ανακρίθηκαν από τις τουρκικές Αρχές στο διεθνές αεροδρόμιο «Ατατούρκ». «Οι επιβάτες που έφθασαν το πρωί της Δευτέρας με πτήση της εταιρείας Turkish Airlines οδηγήθηκαν σε χωριστές αίθουσες για να ανακριθούν ένας-ένας με ερωτήματα που θα μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν κατηγορίες για κατασκοπεία, αφού τους κατέσχεσαν τα διαβατήριά τους» ανέφεραν εκπρόσωποι του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών. «Έπειτα από μιάμιση ώρα, μπόρεσαν να πάρουν πίσω τα διαβατήριά τους και τους δόθηκε άδεια να φύγουν. Είναι η πρώτη φορά που μας γίνεται γνωστό τέτοιο επεισόδιο και εξετάζουμε την υπόθεση» δήλωσαν οι εκπρόσωποι. Ερωτηθέντες από ισραηλινούς ραδιοσταθμούς, ορισμένοι επιβάτες είπαν ότι τους χώρισαν από τους άλλους επιβάτες χωρίς να τους δώσουν εξηγήσεις και ότι υποβλήθηκαν σε ταπεινωτικούς σωματικούς ελέγχους. Η Τουρκία ήταν για καιρό ένας από τους τουριστικούς προορισμούς που προτιμούσαν οι Ισραηλινοί (περισσότεροι από 500.000 την επισκέφθηκαν το 2008). Όμως ο αριθμός αυτός βρίσκεται έκτοτε σε συνεχή πτώση λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr