“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

☦ Η Αγία Υπομονή († 13 Μαρτίου 1450)

Η Αγία Υπομονή, κατά κόσμον Ελένη Δραγάση, και αργότερα, ως σύζυγος του Μανουήλ Β’ Παλαιολόγου, «Ελένη η εν Χριστώ τω Θεώ αυγούστα και αυτοκρατόρισσα των Ρωμαίων η Παλαιολογίνα», ήταν θυγατέρα του Κωνσταντίνου Δραγάση, ενός από τους πολλούς ηγεμόνες-κληρονόμους του μεγάλου Σέρβου κράλη (βασιλιά) Στεφάνου Δουσάν. Καταγόταν από βασιλική και ευλογημένη γενιά. Στους προγόνους της συγκαταλέγονται άνθρωποι που αγίασαν (π.χ. ο Στέφανος Νεμάνια, Σέρβος βασιλέας και κτίτορας της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους=όσιος Συμεών ο Μυροβλύτης). Ο Κωνσταντίνος Δραγάσης ανέλαβε την ηγεμονία του σημερινού βουλγαρικού τμήματος της βόρειο – ανατολικής Μακεδονίας, στην περιοχή μεταξύ των ποταμών Αξιού και Στρυμώνος.

☦Γιατί ταράχτηκαν Μακρυγιάννη; Είναι αλήθεια ότι εμφανίστηκες κοντά στο σπίτι σου;

ΓΙΑΤΙ ΤΑΡΑΧΘΗΚΑΝ ΣΦΟΔΡΑ  ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ ;

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Και η απορία μας  είναι να μην λέγονται αυτά που μεταφέραμε χθες στο άρθρο μας θέτοντας το ερώτημα:

"Σοβαρολογείς ότι  μίλησες με τον ίδιο τον  Μακρυγιάννη και σου είπε, ότι ετοιμάζεται για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου; "βλ.

https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/2021/03/25.html

ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ όταν το μάθαμε και το γράφαμε  είχαμε ανατριχιάσει , όπως και παρά πολλοί αναγνώστες.

Οι καλοπροαίρετοι το διάβασαν και το άφησαν στην άκρη του μυαλού τους είτε ως μυθοπλασία ή ως αληθές γεγονός.

☦ Ένας αδελφός που προσευχόταν νοερά λέγοντας την ευχή "Κύριε Ιησού Χριστέ, Ελέησόν με", όπως τη δίδασκε ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης στο βιβλίο του "Ο Αόρατος Πόλεμος", για αρκετό καιρό.

Μιά μέρα που πήγε στον Άγιο Γεράσιμο, όπου υπηρετούσε ο Παππούλης, του λέει του αδερφού :

"Άκουσε, παιδί μου • τώρα θα σταματήσεις να προσεύχεσαι με αυτόν τον τρόπο και θα εφαρμόσεις έναν άλλο, που θα σου πω εγώ τώρα.

Θα αφήσεις το χώρο της καρδιάς και θα έρχεσαι στο κέντρο του κεφαλιού σου και μέσα εκεί ακριβώς, θα λες "Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ και Λόγε του Θεού του Ζώντος, Ελέησόν με", πολλή ηρεμία, απαλότητα και γλυκύτητα. Να μην ταράζεσαι από τις διάφορες εικόνες που θα σου φέρνει ο πονηρός, ούτε να βιάζεσαι όταν λες τις λέξεις αυτές, και να προσέχεις καλά το νόημά τους.

☦ “...παρέδωσε το πνεύμα του μπροστά στην εικόνα της Παναγίας Παρθένου...”

Ο μοναχός Σίλβεστρος

Ο π. Σίλβεστρος της μονής του Ντουράου, καταγόταν από την επαρχία Νεάμτσς της Ρουμανίας. Ήταν τόσο ταπεινός και υπάκουος, ώστε όλους τους ωφελούσε με την πραότητα και τη μοναχική διαγωγή του. Γράμματα δεν γνώριζε. Προσευχόταν διαρκώς και εργαζόταν στον κήπο. Είχε μεγάλη ευλάβεια στην Υπεραγία Θεοτόκο. Στην εικόνα της προσευχόταν κάθε μέρα λέγοντας:

☦ Όσιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος

 

Πρώην μὲν εἶχες γλώτταν ἀντὶ τῆς βίβλου,

Γλώττης δὲ ἀντί, σὴν ἔχεις ἤδη βίβλον.

Βιογραφία

Ο Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος, γεννήθηκε το έτος 949 μ.Χ. στη Γαλάτη της Παφλαγονίας από γονείς ευσεβείς και εύπορους, τον Βασίλειο και την Θεοφανώ. Ο θείος του Βασίλειος, ο οποίος κατείχε υψηλή θέση στον αυτοκρατορικό οίκο της Κωνσταντινουπόλεως, προσέλαβε νωρίς τον ανεψιό του κοντά του, όπου, όπως ήταν φυσικό, έτυχε καλής παιδείας. Όμως ο Όσιος δεν έδινε προσοχή και δεν έδειχνε ενδιαφέρον για μάθηση.

☦ Το ασκητικό ταξίδι

Όταν ασκήτευα στη λαύρα των Πυργίων, κοντά στον Ιορδάνη, διηγείται ο επίσκοπος Ρωσσού Θεόδωρος, ήρθε κάποτε ο γέροντας Πέτρος, που καταγόταν από τον Πόντο, και με παρακάλεσε:

-Κάνε αγάπη, αδελφέ Θεόδωρε, και συνόδεψέ με να πάω στο όρος Σινά, επειδή το έχω τάμα.

Εγώ, μη θέλοντας να τον λυπήσω, συμφώνησα.