“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

ΤΡΑΓΚΑΣ ΓΙΑ ΑΔΩΝΙ: “ΕΣΥ ΘΑ ΜΕ ΘΥΜΗΘΕΙΣ ΟΤΑΝ Θ’ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΔΕΡΝΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ. KAI ΣΟΥ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΞΥΛΟ..”

Ο «μαύρος» θησαυρός του Ιονίου!

Σημαντικά χαρακτηρίζει τα ενεργειακά αποθέματα που κρύβονται στον υποθαλάσσιο χώρο της Ελλάδας, η βελγική ειδησεογραφική πύλη Dewereldmorgen.be, σε άρθρο που φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της με τίτλο «Θα γίνει η Ελλάδα πετρελαιοπαραγωγός χώρα;» Με αφορμή την προκήρυξη διαγωνισμού από το ελληνικό ΥΠΕΧΩΔΕ, στις 3 Ιανουαρίου, για τη διεξαγωγή διερευνητικών γεωτρήσεων στο Ιόνιο, το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο χρόνος που επελέγη δεν είναι τυχαίος. «Η ΕΕ επέβαλε την περασμένη εβδομάδα εμπάργκο στην εισαγωγή πετρελαίου από το Ιράν, κάτι που έφερε σε δύσκολη θέση την Ελλάδα. Και τούτο διότι ελάχιστες χώρες που παράγουν πετρέλαιο είναι πλέον διατεθειμένες να πουλήσουν πετρέλαιο στην Ελλάδα επειδή φοβούνται ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις οφειλές της».

Πρόταση του Ισραήλ για ολοκληρωμένη διαχείριση των ενεργειακών πόρων

Πρόταση για την ολοκληρωμένη διαχείριση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που ανακαλύφτηκαν πρόσφατα στο οικόπεδο 12 στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς και του ισραηλινού κοιτάσματος Leviathan, θα παρουσιάσει σύντομα το Ισραήλ στην κυπριακή κυβέρνηση στα πλαίσια της καλύτερης συνεργασίας των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα. Η ισραηλινή πρόταση αποτελεί μία ακόμη απόδειξη του ενδιαφέροντος και του μακροχρόνιου σχεδιασμού του Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας, αλλά και του γεωπολιτικού σχεδιασμού της ηγεσίας του εβραϊκού κράτους ο οποίος θεωρεί την Κύπρο ως θεμελιώδες στοιχείο της οικονομικής  του υπάρξεως. Κάνοντας ένα βήμα ακόμα πιο μπροστά το Ισραήλ ετοιμάζει αντίστοιχη πρόταση και για την Ελλάδα προσφέροντας ουσιαστικά στην Κύπρο και την Ελλάδα μία διαχρονική στέρεα βασισμένη γεωοικονομική συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών.   Η θεσμική πλαισίωση της συνεργασίας των τριών χωρών σε τομείς πέρα από την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων όπως διασφάλιση της μεταφοράς αυτών και η καλύτερη συνεργασία των τριών χωρών σε ένα ενιαίο όπως διαμορφώνεται γεωοικονομικό χώρο αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης του Ισραήλ. Αυτό που μένει είναι η αντίδραση της Λευκωσίας και της Αθήνας στις ισραηλινές προτάσεις.

"Κόκκινη γραμμή το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ".Νέα προειδοποίηση ΗΠΑ προς Ιράν

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ότι το κλείσιμο των Στενών του Χορμούζ είναι "κόκκινη γραμμή" και ότι μία τέτοια κίνηση θα προκαλέσει την αντίδρασή τους, όπως αναφέρει σε σημερινό της άρθρο η εφημερίδα New York Times, η οποία επικαλείται αμερικανούς αξιωματούχους. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα αρνήθηκαν να αναφερθούν στον τρόπο με τον οποίο μεταφέρθηκε αυτό το μήνυμα στον Χαμενεΐ και αν το Ιράν έχει απαντήσει, σύμφωνα με την εφημερίδα. Βασική ανησυχία των αμερικανών αξιωματούχων του Πολεμικού Ναυτικού είναι ότι ένας θερμόαιμος επικεφαλής των ναυτικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης ενδέχεται να δράσει μόνος του και να προκαλέσει σύρραξη, επισημαίνουν οι New York Times. Τις τελευταίες εβδομάδες η Τεχεράνη απείλησε επανειλημμένα να κλείσει τα Στενά του Χορμούζ, τη θαλάσσια δίοδο από την οποία διέρχεται το 35% του αργού πετρελαίου που μεταφέρεται παγκοσμίως με δεξαμενόπλοια, εάν η Δύση επιβάλει νέες κυρώσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα.  Η Τεχεράνη διαψεύδει παγίως τους Δυτικούς ισχυρισμούς ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει στρατιωτική διάσταση, όμως μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας δεν πείθεται και έχει επιβάλει μια σειρά κυρώσεων τα τελευταία χρόνια. Οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις εναντίον της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να έχει συμφωνήσει "επί της αρχής" να επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν. Οι ευρωπαίοι διπλωμάτες εργάζονται για την οριστικοποίηση των κυρώσεων οι οποίες αναμένεται να εγκριθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στις 23 Ιανουαρίου.  Πάντως η ΕΕ θα καθυστερήσει για περίπου έξι μήνες την εφαρμογή του εμπάργκο προκειμένου να δώσει χρόνο στις χώρες-μέλη της που βασίζονται πολύ στο ιρανικό πετρέλαιο να βρουν εναλλακτικές πηγές.

Λ.Παπαδήμος: "Οι Έλληνες έχουν πάρει πολλά λεφτά! - Θα τα επιστρέψουν"!

"Ή άνεργοι ή φτωχοί". Αυτό είναι το δίλημμα της νέας εποχής της Ελλάδας κατά την εκτίμηση και πολιτική γραμμή του τραπεζίτη - πρωθυπουργού Λ.Παπαδήμου, ο οποίος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρα για το αν θα μειωθούν οι κατώτατοι μισθοί και αν θα καταργηθεί ο 13ος και 14ος μισθός, στον ιδιωτικό τομέα, είπε σχεδόν απερίφραστα, πέρα από τις "φιοριτούρες" περί "διαλόγου των φορέων" κλπ. ότι "ΝΑΙ θα συμβούν όλα αυτά"!  Και μάλιστα το δικαιολόγησε λέγοντας ότι "το κόστος εργασίας μέρος του οποίου είναι οι μισθοί σημείωσε στην Ελλάδα σχεδόν διπλάσια αύξηση σε σχέση με τις άλλες χώρες". Αυτό λέγεται οικονομική πολιτική εν έτει 2012 από έναν τραπεζίτη-πρωθυπουργό που στηρίζεται από υποτίθεται λαϊκές-συντηρητικές δυνάμεις, όπως η Ν.Δ. και το ΛΑΟΣ. Γιατί για το ΠΑΣΟΚ, δεν χρειάζεται πλέον να μιλάμε. Τους νεκρούς δεν υπάρχει κανένας λόγος να τους πυροβολούν...Πιο καταφατική απάντηση δεν θα μπορούσε να δοθεί από τον τραπεζίτη-πρωθυπουργό: "Οι άνεργοι δεν έχουν ούτε κατώτατο μισθό, ούτε 13ο και 14ο. Πρέπει να νοιαστούμε και γι' αυτούς. Θα δούμε πού υπάρχουν περιθώρια για προσαρμογές. Είναι σαφές, όμως, ότι για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους τα περιθώρια είναι πολύ περιορισμένα". Ο Λ.Παπαδήμος, ως τραπεζίτης πού σέβεται τον εαυτό του τόνισε ότι "Δεν μπορεί να μην εξεταστεί ο ρόλος και η συμβολή του μισθολογικού κόστους στην ανταγωνιστικότητα όταν υπάρχουν στρεβλώσεις" και πρόσθεσε "ανεξαρτήτως του τι προτείνουν οι δανειστές μας, οφείλουμε να εξετάσουμε από κοινού με κοινωνικούς φορείς μέτρα και πολιτικές που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα". Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί σκληρά με τους δανειστές για να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «όλοι επιθυμούμε να αυξάνονται τα εισοδήματα είμαστε όμως αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες των λαθών που έγιναν». 

ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΕΧΕΣ ΜΕΛΛΟΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ... ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ !!

Χρυσόστομος: Να στηθούν κρεμάλες στη Βασιλίσσης Σοφίας!

Κρεμάλες ζήτησε να στηθούν στη Βασιλίσσης Σοφίας, ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο traveltimes.gr, ο Χρυσόστομος είχε αρκετά «ακραίες» θέσεις, αφού όταν ρωτήθηκε για το τι πρέπει να κάνουμε για να βγούμε από την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει λόγω της οικονομικής κρίσης, απάντησε:
«Θα πρέπει να φτιαχτούν κρεμάλες από τη Βασιλίσσης Σοφίας ως τις στήλες του Ολυμπίου Διός ώστε να κρεμαστούν: ένας δεσπότης, ένας εισαγγελέας, ένας υπουργός, ένας μηχανικός, ένας γιατρός, ένας εφοριακός, ένας πανεπιστημιακός , ένας από κάθε σινάφι και πέντε δημοσιογράφοι. Η Εκκλησία κρέμασε ένας δεσπότη. Οι άλλες θέσεις περιμένουν τους υπόλοιπους». Στη συνέχεια μιλώντας για τον ρόλο της εκκλησίας στην κρίση, τόνισε ότι η εκκλησία κάνει ότι μπορεί εκφράζοντας όμως την αντίθεσή του στην εμπλοκή της, στα πολιτικά δρώμενα. Για τον χωρισμό κράτους – εκκλησίας είπε:
«Να θυμίσω σε όλους ότι όταν κάποτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε θέσει ζήτημα χωρισμού Εκκλησίας –Κράτους στον τότε αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ , τότε αυτός ( ο Σεραφείμ) του απάντησε: Αν θέλετε το συζητάμε τώρα. Ο Καραμανλής όμως δεν το συζήτησε. Εγώ πολλές φορές το έχω πεί ότι η Εκκλησία θα πρέπει μόνη της να θέσει το ζήτημα του χωρισμού. Όμως το θέμα δεν έχει ανοίξει από μια αδικαιολόγητη φοβία. Στη φοβία και την ανασφάλεια που νιώθει ο καθένας από μας οφείλεται αυτή η μη αντιμετώπιση του θέματος. Εκτιμησή μου είναι ότι η πολιτεία δεν θα ανοίξει το θέμα γιατί είναι αυτή που νομοθετεί τα πάντα για την Εκκλησία, από την εγκατάσταση του μητροπολίτη, ως τον διορισμό παπάδων. Ποιος θα απεμπολήσει αυτά τα δικαιώματα;».
Ο κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε και στην «επική» πια φράση του Θ. Πάγκαλου, «μαζί τα φάγαμε» τονίζοντας: «Όταν κάποιος δημόσιος λειτουργός παίρνει μίζα για να καλύψει μια παρανομία για κάποιον για παράδειγμα που χρωστάει στην εφορία, και έχει κάλυψη πολιτική γι΄αυτό , αυτός δεν έχει συμμετοχή στο φαγοπότι;» Τέλος, αναφέρθηκε και στον Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο χαρακτήρισε «ευγενή»: «Έχω γνωρίσει και τους τρεις Παπανδρέου. Τον Γεώργιο, τον Ανδρέα και τον Γιώργο. Μπορώ να πω ότι και οι τρεις ήταν ευγενείς και με καλές προθέσεις. Αλλά πολλές φορές οι συγκυρίες δεν είναι υπέρ των καλών προθέσεων. Κάποιες φορές χρειάζεται να χτυπήσεις και το χέρι στο τραπέζι. Παράδειγμα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το έκανε αυτό σε αντίθεση με τον νεότερο».