“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΖΩΤΙΚΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο δείχνει πλέον η Τουρκία τις προθέσεις της όσον αφορά το Αιγαίο και τα συμφέροντα που διακυβεύονται στην περιοχή. Ενδεικτικές άλλωστε, είναι οι τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος ερωτηθείς - μεταξύ άλλων - για τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, που κάνουν λόγο για “μυστικές διαπραγματεύσεις” με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, απάντησε: «Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας. Θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Αλλά στο Αιγαίο, η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα. Θα συνεχιστούν οι εργασίες για να τεθούν υπό εγγύηση τα εν λόγω συμφέροντα. Οι συνομιλίες είναι μυστικές. Δεν θεωρώ σωστό να κάνω εκτιμήσεις. Αλλά οι δύο πλευρές, τους τελευταίους μήνες, επιδεικνύοντας καλή προσέγγιση, έχουν σημειώσει συγκεκριμένη πρόοδο. Αλλά δεν είναι σωστό να μπούμε σε λεπτομέρειες. Αποδίδουμε σημασία στη συνέχιση των συνομιλιών αυτών, με καλές προθέσεις και αποφασιστικότητα».
Όσον αφορά στις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα για την ανάγκη να ανοίξει η Τουρκία τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της, στα Κυπριακά πλοία και αεροσκάφη μέχρι το 2011, ο κ. Νταβούτογλου απάντησε πως η θέση της Τουρκίας είναι δεδομένη και πρόσθεσε: «Πρέπει να υλοποιηθούν και οι δεσμεύσεις της ΕΕ προς τους Τουρκοκύπριους. Θεωρούμε πως το γεγονός ότι οι σχέσεις μας με την ΕΕ, που έχουν τόσο στρατηγική προοπτική, φαίνεται να κολλάνε σε ένα τέτοιο θέμα, σημαίνει μεγάλη έλλειψη στρατηγικού οράματος. Θεωρούμε επίσης λάθος από πλευράς των αρχών και των δεσμεύσεων της ΕΕ, το να μας προβάλλουν το Κυπριακό ως πολιτικό εμπόδιο».

ΠΗΓΗ: http://www.newsbomb.gr/ethnika/story/ntaboutoglou-zotika-ta-sumferonta-mas-sto-aigaio

ΟΙ ΜΑΧΑΛΟΜΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 Στα παλιά χρόνια στην Πλάκα και στου Ψυρρή, κυκλοφορούσαν κάτι τύποι με μουστάκι σαν ποντικοουρά, με “καβουράκι” καπέλο στο κεφάλι και ένα περπάτημα βαρύ και ασήκωτο. Τους έλεγαν “κουτσαβάκια” ή μαχαλόμαγκες, γιατί όλη την ώρα ήταν έτοιμοι για καυγάδες, δεν σήκωναν μύγα στο σπαθί τους, αλλά μόλις κανείς ψυχωμένος τους αγρίευε λίγο φεύγανε συνήθως λέγοντας, για να τους ακούσουν στον περίγυρο: “έχε χάρη ρε που θέλω να σε αφήσω να ζήσεις”. Και την κοπάναγαν γιατί οι ίδιοι ήξεραν ότι θα τις φάνε. Κάτι τέτοιους μαχαλόμαγκες μου θυμίζουν μερικοί υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης. Αφού υπέγραψαν τις λεπτομέρειες στο περίφημο μνημόνιο πριν 8 μήνες, αφού το ψήφισαν στην Βουλή, κάνουν τώρα τους δύσκολους και τους “μάγκες” στους εκπροσώπους της Τρόικα που βρίσκονται στην Αθήνα. Μαθημένοι από το “είπα – ξείπα” των πολιτικών στην Ελλάδα, συνηθισμένοι στις συναλλαγές τους (πολιτικές και οικονομικές) με διάφορα λαμόγια, πίστεψαν ότι αυτό τον “τσαμπουκά” μπορούν να τον περάσουν και στους “τροϊκανούς”. Αμ δε. Εκείνοι είπαν κάτι πολύ απλό: “Δε ξέρατε τι υπογράφετε; Αφού λοιπόν τώρα κάνετε τους δύσκολους, ωραία και εμείς δεν θα υπογράψουμε να πάρετε την τρίτη δόση του δανείου”. Και οι μαχαλόμαγκες – υπουργοί, τρέχουν και ακόμα δε φτάνουν για να κάνουν ότι τους διατάζει η Τρόικα. Κι εγώ απλά θα συνεχίσω να αναρωτιέμαι: Πως καταφέρνουμε και επιβιώνουμε ακόμα σε αυτή τη χώρα – κοτέτσι με αυτούς που αποφασίζουν για μας.

ΠΗΓΗ:http://www.newsbomb.gr/editorial/story/oi-maxalomagkes-tis-kubernisis



ΕΡΝΤΟΓΑΝ: KΑΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 12 ΜΙΛΙΑ

"Δεν τίθεται θέμα συμφωνίας για το θέμα των 12 μιλίων", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πρόοδο στις διερευνητικές επαφές μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας και για αποδοχή εκ μέρους της Άγκυρας της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο."Κατ' αρχάς συνεχίζονται οι συνομιλίες", δήλωσε ο κ. Ερντογάν και συνέχισε: "Σε περίπτωση που επέλθει συμφωνία, οι πλευρές, ήδη, θα κάνουν κοινή δήλωση. Δηλαδή, θα πουν ότι υπήρξε η τάδε συμφωνία στα εξής θέματα. Προς το παρόν, όμως, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο".
Ο Τούρκος πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για το ζήτημα των πιέσεων που δέχεται η Τουρκία, από την ΕΕ, για το άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων της στα Κυπριακά πλοία και αεροσκάφη. "Εάν δέχονται να γίνει ταυτόχρονα άνοιγμα, εμείς δεχόμαστε", είπε και τόνισε: "Κανείς να μην περιμένει κάτι διαφορετικό από μας".
Η τουρκική πλευρά αντιδρά στο μονομερές άνοιγμα εκ μέρους της, δηλώνοντας ότι μπορεί να το δεχτεί, μόνο αν ανοίξει ταυτόχρονα το αεροδρόμιο Ερτζάν, στα κατεχόμενα, στις διεθνείς πτήσεις και το λιμάνι της Αμμοχώστου.

ΠΗΓΗ:http://www.newsbomb.gr/ethnika/story/erntogan-kamia-sumfonia-gia-ta-12-milia