“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

☦ Ασκητής "η Ελλάδα έχει ψηλά βουνά αλλά της έριξε ο ΘΕΟΣ μερικές χούφτες αλάτι (θάλασσα) και την έκανε Πεντανόστιμη" "Αυτήν την νοστιμιά θέλουν να μας χαλάσουν"

ΠΙΝΔΟΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΦΕΥΓΕΙ ΤΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ     https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com

☦ «Τίποτα δεν σώζει τόσο σίγουρα τον άνθρωπο, όσο η βαθιά ταπεινοφροσύνη. Αυτή είναι ο θρόνος της αγάπης και όλων των άλλων αρετών» Αγ. Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης

☦ ΑΓΙΟΣ ΙΣΙΔΩΡΟΣ Ο ΠΗΛΟΥΣΙΩΤΗΣ

Ένας αυθεντικός καθοδηγητής

Ένας από τους αγίους της Εκκλησίας μας, πού τιμάται τούτο το μήνα, είναι ό άγιος Ισίδωρος ό Πηλουσιώτης. Στίς 4 λοιπόν Φεβρουαρίου τιμάται ό μεγάλος αυτός Θεολόγος καί ανθρωπολόγος, πού συγκέρασε αρμονικά την «εν Χριστώ» άσκηση με τη ζωντανή Θεολογία. Ό άγιος Ίσίδωρος γεννήθηκε το 350 μ.Χ. στο Πηλούσιο της Κάτω Αιγύπτου, γι' αυτό ονομάστηκε Πηλουσιώτης. Καταγόταν από ευκατάστατη οικογένεια καί μορφώθηκε με μεγάλη επιμέλεια στη γενέτειρα του κι αργότερα στην Αλεξάνδρεια, κοντά στο μεγάλο Θεολόγο Δίδυμο, τον τυφλό.

☦ Ο ιερέας και το αλκοτέστ στη Θήβα

Ιερέας ο ένας, λαϊκός ο άλλος (φίλοι και κουμπάροι) επέστρεφαν από το Άγιο Όρος. Δάφνη, Σταυρονικήτα, Διονυσίου η σύντομη διαδρομή …για να γεμίσουν οι μπαταρίες. Στο λεωφορείο της επιστροφής ανάμεσα στα σχόλια των ημερών για το όρος…
Ιερέας: Να σου πω κάτι, δεν θα το πιστέψεις.

☦ Η ομορφιά της μετανοίας αυτής της γυναίκας έμεινε ανεξίτηλη στη μνήμη μου...

Το γεγονός το αφηγήθηκε μία εθελόντρια αδελφή νοσοκόμα και συνέβη στο παλαιό νοσοκομείο των Πατρών, στον “Άγιο Ανδρέα”. Είπε:

«Περί το 1968-69 έκανα την πρακτική μου εξάσκηση στο παλαιό νοσοκομείο των Πατρών που βρισκόταν κοντά στο κάστρο. Η κατάσταση βέβαια ήταν θλιβερή από κτιριακής πλευράς , παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες που λιγοστού νοσηλευτικού προσωπικού και των γιατρών. Εμείς οι εθελόντριες βοηθούσαμε όσο μπορούσαμε τις μόνιμες αδελφές και συγχρόνως εξασκούμεθα.

☦ Ο Θεός αντιτάσσεται στους υπερήφανους…

"Ο Θεός αντιτάσσεται στους υπερήφανους, (Ιακ. 4:6) επειδή και στην αρχή αντιτάχθηκε στον αρχηγό τους. Σκέψου λοιπόν πόσο επικίνδυνο είναι να έχεις και τον Θεό αντίπαλο, και τον αρχαίο αντάρτη σύμμαχο."

~ Άγιος Ισίδωρος Πηλουσιώτης (ΕΠΕ 1 σελ. 185)

apantaortodoxias