“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

“ΧΑΙΡΟΙΣ ΚΙ ΕΣΥ, ΤΩΝ ΘΗΒΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΑ” Η ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟΝ ΔΩΔΕΚΑΧΡΟΝΟ ΙΩΑΝΝΗ

"Χαίροις κι εσύ, των Θηβών προστάτα" ήταν η αντιφώνηση της Υπεραγίας Θεοτόκου στον δωδεκάχρονο Ιωάννη, τον μετέπειτα Μητροπολίτη Θηβών και Εξάρχου πάσης Βοιωτίας τον αποκαλούμενο Καλοκτένη τον Νέο Ελεήμονα !!!
Οι Χαιρετισμοί της Παναγιας μας υπήρξε από τον 7ο κιόλας αιώνα, και εξακολουθεί να υπάρχει ως τις ημέρες μας, σωστικό και αγιαστικό μέσο για τους αγωνιστές Χριστιανούς!!
Απειράριθμοι είναι οι Όσιοι και Μάρτυρες, κληρικοί και λαϊκοί, της Ορθοδόξου Εκκλησίας που μετήλθαν του μέσου αυτού, της καθημερινής δηλαδή ανάγνωσης των Χαιρετισμών και αξιώθηκαν όχι μόνο της αγιαστικής Χάρης του Θεού, αλλά και της ιδιαίτερης επιμέλειας της Υπεραγίας Θεοτόκου, που σε πολλές περιπτώσεις αντιφωνούσε η ίδια τους χαιρετίζοντας Αυτήν, αποδεικνύοντας έμπρακτα τό πόσο πολύ  οι Χαιρετισμοί Της Την ευαρεστούν!!

Εὐαγγέλιον Κυριακῆς 24 Μαρτίου 2019 - ῾Η θεραπεία του Παραλυτικοῦ

κατὰ Μᾶρκον  β´ 1-12
Τῷ καιρῷ ἐκείνῳ, εἰσῆλθεν ὁ Ἰησοῦς εἰς Καπερναοὺμ καὶ ἠκούσθη ὅτι εἰς οἶκόν ἐστι. Καὶ συνήχθησαν πολλοὶ ὥστε μηκέτι χωρεῖν μηδὲ τὰ πρὸς τὴν θύραν͵ καὶ ἐλάλει αὐτοῖς τὸν λόγον. Καὶ ἔρχονται φέροντες πρὸς αὐτὸν παραλυτικὸν αἰρόμενον ὑπὸ τεσσάρων. Καὶ μὴ δυνάμενοι προσενέγκαι αὐτῷ διὰ τὸν ὄχλον ἀπεστέγασαν τὴν στέγην ὅπου ἦν͵ καὶ ἐξορύξαντες χαλῶσι τὸν κράβαττον ὅπου ὁ παραλυτικὸς κατέκειτο. Καὶ ἰδὼν ὁ Ἰησοῦς τὴν πίστιν αὐτῶν λέγει τῷ παραλυτικῷ͵ Τέκνον͵ ἀφίενταί σου αἱ ἁμαρτίαι.

Ομιλία του Μακαριστού Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κυρού Παύλου με θέμα: ''Το Μυστήριο της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας''

Χαίρε, Νύμφη ανύμφευτε (α)

ΤΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ
π. Δημητρίου Μπόκου
Στο πρώτο κιόλας τροπάριο του κανόνα του Ακαθίστου Ύμνου η παρουσία της Υπεραγίας Θεοτόκου, ευφρόσυνα παρηγορητική μέσα στο κατανυκτικό φόντο του Τριωδίου, προβάλλει δυναμικά με έναν ολοζώντανο συμβολισμό από τα προφητικά κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης:
«Χριστού βίβλον έμψυχον,
εσφραγισμένην σε Πνεύματι,
ο μέγας αρχάγγελος,
Αγνή, θεώμενος…»
Ο Γαβριήλ, υπουργός (=υπηρέτης) του μεγάλου μυστηρίου της Γεννήσεως του Χριστού, βλέπει την Παναγία σαν ζωντανό βιβλίο του Χριστού, σφραγισμένο από το Άγιο Πνεύμα.

Τους έρχεται πιο φτηνά να «διαλύσουν» την τουρκία από το να ποντίσουν τον East Med σε τέτοια υποθαλάσσια βάθη;

Φώτο ενδεικτική των εξελίξεων που βιώνουμε.
«Χαίρε, θάλασσα ποντίσασα Φαραώ τον νοητόν.»  Β΄ Χαιρετισμοί
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Ερεθίζουν άσχημα τον τούρκο και αυτό φαίνεται από τις καθημερινές δηλώσεις του κ. Ερντογάν που επιδεινώνονται με την δυσλεκτική ρηχότητα τους. Μόλις άκουσε ο τούρκος για East Med αφήνιασε στην κυριολεξία, καθότι προσπαθούν να τον απαξιώσουν σαν χώρα κλειδί – κόμβο ενεργειακής ροής.

Ο Θεός ξέρει την αντοχή του καθενός μας και παραχωρεί τους πειρασμούς κατά το μέτρο των δυνάμεών μας.

Διδαχές Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως
Οι πειρασμοί παραχωρούνται για να φανερωθούν τα κρυμμένα πάθη, να καταπολεμηθούν κι έτσι να θεραπευθεί η ψυχή. Είναι και αυτοί δείγμα του θείου ελέους. Γί’ αυτό άφησε με εμπιστοσύνη τον εαυτό σου στα χέρια του Θεού και ζήτησε τη βοήθειά Του, ώστε να σε δυναμώσει στον αγώνα σου. Η ελπίδα στο Θεό δεν οδηγεί ποτέ στην απελπισία. Οι πειρασμοί φέρνουν ταπεινοφροσύνη. Ο Θεός ξέρει την αντοχή του καθενός μας καί… παραχωρεί τους πειρασμούς κατά το μέτρο των δυνάμεών μας. Να φροντίζουμε όμως κι εμείς να είμαστε άγρυπνοι και προσεκτικοί, για να μη βάλουμε μόνοι μας τον εαυτό μας σε πειρασμό.