“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

☦ Με αφορμή τα μέτρα της δήθεν προστασίας από τον Κορονοϊο και της προτροπής ασπασμού των ιερών εικόνων με μάσκα

«…..ο ρόλος της εικόνας για την Ορθόδοξη θεολογία είναι ρόλος αναγωγικός, δηλαδή ότι αποτελεί μέσο διδαχής, ανάτασης πνευματικής, και καθοδηγεί την ψυχή και το νου των πιστών προς την θεωρία των θείων μυστηρίων. Η εικόνα τιμάται και προσκυνείται όχι ως αντικείμενο, αλλά επειδή αναπαριστά τη μορφή του Χριστού, της Παναγίας ή των Αγίων, και γι αυτό όταν τις προσκυνούμε και τις ασπαζόμαστε η προσκύνηση μεταβαίνει στο πρωτότυπο, δηλαδή στο εικονιζόμενο πρόσωπο. Αποτελεί επίσης αναπόσπαστο μέρος της Λατρείας, τόσο σε συμβολικό όσο και σε ουσιαστικό επίπεδο, όπως το βιώνουμε στην μακραίωνη παράδοση της Εκκλησίας. Κάθε παρέκκλιση από την “βασιλική τρίβο” της Παραδόσεώς μας ενέχει τον κίνδυνο της αιρέσεως……

☦ Πόση ευλάβεια πρέπει να έχουμε στις εικόνες

Ένας μοναχός ετοίμασε μία εικόνα του Αγίου Νικολάου, για να την δώσει ευλογία σε κάποιον. Την τύλιξε με καλό χαρτί και την έβαλε σε ένα ντουλάπι, μέχρι να την δώσει. Αλλά χωρίς να τα προσέξει, την έβαλε ανάποδα. Σε λίγο άρχισε να ακούγεται μέσα στο δωμάτιο ένας κρότος. Κοίταζε ο μοναχός από δω, αποκεί, να δει από πού ερχόταν αυτός ο κρότος. Που να πάει ο νούς του ότι ερχόταν από το ντουλάπι! Ο κρότος συνέχιζε για αρκετή ώρα, «τακ-τακ-τακ-»· δεν τον άφηνε να ησυχάσει. Τελικά όταν πήγε κοντά στο ντουλάπι, κατάλαβε ότι ο κρότος έβγαινε από εκεί. Το ανοίγει και βλέπει ότι ο κρότος έβγαινε από την εικόνα. «Τι να έχει η εικόνα; λέει· για να δώ». Μόλις την ξετύλιξε, είδε πως ήταν ανάποδα. Την έστησε όρθια και αμέσως σταμάτησε ο κρότος.

☦Μέρες Πατρο–Κοσμά: όταν αυτοί θα κατεβαίνουν, εμείς θα ανεβαίνουμε γιατί υπάρχει μαγιά που θα φουσκώσει την ζύμη.

ΠΑΝΔΗΜΙΕΣ – ΑΚΑΤΑΣΤΑΣΙΕΣ ΕΘΝΩΝ.
Παγκόσμια οικονομική κρίση προ των πυλών. Η επικαιρότητα διαφημίζει μόνο τρομακτικά πράγματα γιατί και ο πονηρός με τα όργανα του απεργάζονται φόβο και τρόμο. Οι μεγάλοι δεν μπορούν να μοιράσουν την πίτα για να χορτάσουν την δαιμονική πλεονεξία τους.
24 Αυγούστου τιμούμε την μνήμη του ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ του Αιτωλού , του Ισαπόστολου και Ιερομάρτυρα . Ο ΑΓΙΟΣ αυτός έθεσε την βάση της Εθνικής και Πνευματικής  μέχρι σήμερα Επιβίωσης μας με το Αποστολικό και Εθνεγερτήριο έργο του.

☦ Τουρκικό υποβρύχιο ''παραδόθηκε'' στο Ελληνικό ΠΝ όταν του ρίξαμε βομβίδια ήχου

Οι Τούρκοι είχαν χάσει επαφή με δικό τους υποβρύχιο
Ένα τουρκικό υποβρύχιο, από τα πέντε συνολικά που εντόπισαν τα ανθυποβρυχιακά μας ελικόπτερα και αεροσκάφη τις προηγούμενες ημέρες, παραδόθηκε στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, μόλις ο κυβερνήτης του έντρομος νόμισε ότι του ρίξαμε βόμβες βυθού.

☦ Ο Γέροντας Θεόκλητος ο Διονυσιάτης μιλάει για τον όσιο Παΐσιο τον Αγιόρειτη

Σε συνέντευξή του το 2001 ο μακαριστός Γέροντας Θεόκλητος Διονυσιάτης σύγχρονος του Αγίου Παϊσίου, μιλάει για τη συνάντηση του με τον Άγιο λίγες ημέρες πριν από την οσιακή κοίμηση του!
Ο Άγιος Παΐσιος θα του αναφέρει μάλιστα πως η Ελλάδα σε λίγα χρόνια θα δοξαστεί, γεγονός που όπως θα διαπιστώσετε παρακολουθώντας τη συνέντευξη, ο Γέροντας Θεόκλητος δεν το δέχεται, γιατί έχει τις βάσιμες αντιρρήσεις του...
Θυμάμαι πόσο με στεναχώρησε αυτή η συνέντευξη όταν την άκουσα πριν χρόνια...
Ο Πανάγαθος Θεός όμως δεν άφησε τον Γέροντα Θεόκλητο να φύγει από τη ζωή με αμφιβολίες για το μέγεθος της αγιότητας του Οσίου Παϊσίου!

☦«Αὐτός ὁ λαός θ’ ἀντέξει γιατί ἀγαπάει τήν Παναγία»

Ὁ Γάλλος περιηγητής François Richard, Ἰησουΐτης μοναχός, στά χρόνια τῆς Τουρκοκρατίας, γράφει τά ἑξῆς: «Ἀπορῶ πῶς μέσα στή φοβερή κατάσταση τῆς Τουρκοκρατίας ἐπιβιώνει ἡ χριστιανική πίστη καί πῶς ὑπάρχουν ἀκόμη στήν Ἑλλάδα Χριστιανοί, γιατί ἀπό τήν ἐποχή τοῦ Νέρωνα καί τοῦ Διοκλητιανοῦ ὁ Χριστιανισμός δέν ἔχει ὑποστεῖ χειρότερους διωγμούς ἀπό αὐτούς. Θεωρῶ ὅτι αὐτό ὀφείλεται στήν ἀγάπη πού ἔχουν οἱ Ἕλληνες στό πρόσωπο τῆς Παναγίας. Σ ̓ ὅλα τά σπίτια βλέπεις εἰκόνες της. Εἶναι ἡ νοικοκυρά, ἡ φρουρός τοῦ σπιτιοῦ. Ὁ ἴδιος διαπίστωσα μέ πόση φυσικότητα καί συγκίνηση μιλοῦν στίς οἰκογενειακές τους συζητήσεις γιά τήν Παναγία».

☦ΑΝΘΡΑΚΕΣ ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ του σουλτάνου στην ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ- του μένει το όνειρο του ΑΙΓΑΙΟΥ.

Ο πραγματικός θησαυρός βρίσκεται στο ΑΙΓΑΙΟ και στο Κρητικό πέλαγος και ο πραγματικός κουρσάρος είναι ο Ερντογάν και οι συνεταίροι του στην Δύση και στην Ανατολή.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Μόλις εχθές επισημάναμε: 
«Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Reuters το κοίτασμα υπολογίζεται ότι μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Τουρκίας για τα επόμενα 20 χρόνια. Ωστόσο η εκμετάλλευση του μπορεί να χρειαστεί από 7 έως 10 χρόνια για να ξεκινήσει και το κόστος της επένδυσης υπολογίζεται σε 2 έως 3 δις δολάρια.»

☦ Εκεχειρία στην Λιβύη , Αυτοχειρία στο ΑΙΓΑΙΟ και πείνα;

Φώτο ( ΣΙΦΝΟΣ αυτή την ομορφιά λιμπίζονται και μας φορτώνουν προβλήματα- ιστορικά το νησί είχε σχέση με την Κωνσταντινούπολη για αυτό και οι τόσες όμορφες εκκλησίες του και οι εικονόφιλες παραδόσεις του)
Τόσα λοιπόν γίνονται και λίγα καταλαβαίνουμε.
Τόσα ευθυγραμμίζονται στο παρασκήνιο και τόσα αποπροσανατολίζονται μέσα στην καθημερινότητα.
Έτσι μένουν απορίες και αγωνίες.
Αλλά ας αφήσουμε τις αγωνίες και να πιάσουμε τους αγώνες αυτούς που θα μας επιτρέψουν να επιβιώσουμε ως Έθνος μέσα σε ένα αλληλο -σπαρασσόμενο ανήθικο ακατάστατο γεωπολιτικό και  οικονομικό παγκόσμιο περιβάλλον.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Αν δεν είχαμε τους αγίους πατέρες να μας πουν κάποια πράγματα από χρόνια πριν   θα πηγαίναμε άκλαυτοι ( το λέμε έτσι χοντρά γιατί μας δουλεύουν και χοντρά)

☦ Παναγία Μητέρα μας Σώσε το Λαό Σου

Στην ζωή όλων μας, έρχονται ώρες που φεύγει ο ήλιος και χάνεται και παγώνουνε όλα και γύρω και μέσα μας…
Όμως δεν είμαστε μόνοι μας. Υπάρχει ένας άλλος Ήλιος που είναι θερμότερος από τον γήινο και πεπερασμένο. Είναι το άδυτο Φως που κρύβεται στα έγκατα της ψυχής μας και δεν του δίνεται η δυνατότητα να αφήσει τις ακτίνες Του να διαποτίσουν όλη την ύπαρξή μας, γιατί δεν θέλουμε φως.

☦ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

☦  Η ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΦΗΤΕΥΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΒΡΊΣΚΕΤΑΙ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ …

ΒΑΛΤΕ ΧΡΙΣΤΟ ΜΕΣΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΧΥΡΩΣΤΕ ΤΗ ΠΙΣΤΗ ΣΑΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΠΕΣΕΤΕ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ «ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΤΩΝ» ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ …

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ, ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ …

ΜΗ ΤΟΥΣ ΔΙΩΧΝΕΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΑΣ …

ΦΑΝΕΙΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΤΟΥΣ …

☦ Ο Άγιος Κοσμάς και το μάθημα των Θρησκευτικών

Στις 24 Αυγούστου 1779 στο Κολικόντασι της τουρκοκρατούμενης τότε Βορείου Ηπείρου απαγχονίσθηκε με εντολή του Κουρτ Πασά ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Πατροκοσμάς όπως κατεγράφη στη συνείδηση του λαού μας. Ξεκίνησε από το Μέγα Δένδρο της Αιτωλίας, δίπλα από το Θέρμο, την αρχαία πρωτεύουσα της Αιτωλικής Συμπολιτείας.

☦ΣΧΕΤΙΚΑ με την προετοιμασία για την προσέλευση ατό μυστήριο της θείας ευχαριστίας

διαβάζουμε στο Γεροντικό το έξης:
Ένας άγιος επίσκοπος, όταν έβγαινε στην ωραία πύλη για νά κοινωνήσει το λαό, έβλεπε νά πλησιάζουν μερικοί με κατάμαυρο πρόσωπο ή με εξογκωμένα μάτια. Αυτοί, μόλις έπαιρναν τα άχραντα Μυστήρια, καίγονταν.
Άλλοι όμως πλησίαζαν με ολόλευκα φορέματα και φωτεινό πρόσωπο, κι έπαιρναν Το Σώμα του Κυρίου με προσοχή κι ευλάβεια.