“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Άγ. Ιωάννης Χρυσόστομος: Κινδυνεύω να μη βρω διαφορά μεταξύ ανθρώπου και θηρίου

Όταν σε βλέπω να ζεις χωρίς φρόνηση, πώς να σε ονομάσω άνθρωπο και όχι βόδι;
Όταν σε βλέπω να αρπάζεις, πώς να σε ονομάσω άνθρωπο κι όχι λύκο;
Όταν σε βλέπω να κυλιέσαι στην αμαρτία (να πορνεύεις) πώς να σε αποκαλέσω άνθρωπο και όχι χοίρο;
Όταν σε βλέπω γεμάτον πονηριά, πώς να σε ονομάσω άνθρωπο και όχι φίδι;
Όταν σε βλέπω ανόητον πώς να σε ονομάσω άνθρωπον και όχι γαϊδούρι;
Όταν σε βλέπω ανυπάκουο, χωρίς σύνεση, πώς να σε πω άνθρωπο κι όχι πέτρα;
Γιατί όταν αναπηδάς σαν ταύρος, είσαι λαίμαργος σαν αρκούδα, είσαι μνησίκακος σαν καμήλα, κεντρίζεις σαν σκορπιός, είσαι ύπουλος σαν αλεπού, βρίσκεσαι σε πόλεμο με τ’ αδέλφια σου όπως ο πονηρός διάβολος, πώς θα μπορέσω να σε κατατάξω ανάμεσα στους ανθρώπους; 

ΕΡΥΘΡΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ

φωτο από makelio
Εξαπολύουν διώξεις ποινικοποιώντας κάθε θεμιτή και υγιή αντίδραση των πολιτών
Από τον Χαράλαμπο Β. Κατσιβαρδά, Δικηγόρο
Στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο της 20/1/2019 με την πάνδημη συμμετοχή του ο ελεύθερος δημοκρατικός λαός και ο ακηδεμόνευτος Κλήρος σε αγαστή σύμπνοια διαδήλωσαν εμφατικώς τη δικαιολογημένη αντίδρασή τους και τεκμηριωμένη εναντίωσή τους προς την επονείδιστη διά τα εθνικά μας συμφέροντα Συμφωνία των Πρεσπών, διά της οποίας εκχωρείται άνευ όρων το όνομα της Μακεδονίας μας εις τα Σκόπια αναγνωρίζοντας απεριφράστως εθνική μακεδονική ταυτότητα -γλώσσα, πολιτισμό, εθνικό προσδιορισμό, erga omnes, άρθρα 1.3 και 1.8 της Συμφωνίας των Πρεσπών- εις τη γείτονα, παρά τη μεθοδευμένη πειθαναγκαστική προπαγάνδα του συστήματος, διά των εξωνημένων ΜΜΕ, δήθεν περί του αντιθέτου, παραχαράσσοντας την αντικειμενική αλήθεια.

Γεροβασίλη: «Οι κουκουλοφόροι στο βίντεο είναι Έλληνες αστυνομικοί.»

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

«διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ημίν» (Πράξ. 16,9)

Θ.Π.: Που ήταν οι Σκοπιανοί όταν ο Απόστολος Παύλος πέρασε στη Μακεδονία και γιατί δεν χρειάσθηκε ούτε «Γεωγραφικό προσδιορισμό» αλλά ούτε και «Σύνθετη ονομασία» για να καταλάβει που πρέπει να πάει;

Ἰωάννης Β. Βελιτσιάνος Διδάκτωρ Θεολογίας Α.Π.Θ. 
Επιστημονικός Συνεργάτης (Ι.Ε.Θ.Π.)
Την εκκλησία της Θεσσαλονίκης ίδρυσε ο Παύλος κατά τη β΄ ιεραποστολική περιοδεία του[1], η οποία άρχισε μετά την Αποστολική Σύνοδο της Ιερουσαλήμ (48/49) και συμπίπτει με τη νέα εποχή που αρχίζει στις σχέσεις Ελληνισμού και Χριστιανισμού. Αρχικά ο Παύλος ξεκίνησε από την Αντιόχεια με τη συνοδεία του Σίλα, με σκοπό να επισκεφτεί τους χριστιανούς της Μ. Ασίας και να τους ενισχύσει στην πίστη τους.

† Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Σήμερα η Εκκλησία εορτάζει και τιμά την ιερή μνήμη του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου. Ο άγιος Γρηγόριος είναι ένας από τους τρεις μεγάλους ιεράρχες και οικουμενικούς διδασκάλους της Εκκλησίας μαζί με τον Μέγα Βασίλειο και τον Ιωάννη το Χρυσόστομο. Μετά τον απόστολο και ευαγγελιστή Ιωάννη, είναι ο δεύτερος στον οποίο η Εκκλησία απένειμε τον τίτλο του Θεολόγου, ο τρίτος είναι ο άγιος Συμεών ο νέος Θεολόγος. Ο άγιος Γρηγόριος ειδικώτερα είναι ο τριαδικός θεολόγος, γιατί σε κάθε του λόγο κεντρική διδασκαλία του είναι πάντα το μυστήριο της Αγίας Τριάδος. Στον πέμπτο θεολογικό λόγο του γράφει, οι πιστοί «προσκυνούσι τον Πατέρα, τον Υιόν και το Άγιον Πνεύμα, μίαν Θεότητα…».