“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

☦ “Ο Χριστός δεν βλέπεται με τα μάτια τα σωματικά”

εν ετέρα μορφή (Μάρκου ιστ' 12).

Ο Ιησούς, μετά την Ανάστασι, φανερώθηκε με διαφορετική μορφή στους δύο μαθητάς, που πήγαιναν στους Εμμαούς. Γι’ αυτό και εκείνοι, αν και η καρδιά τους καιγόταν από την αίσθησι της παρουσίας του, δεν τον αναγνώρισαν.

Ο Ιησούς, μετά την Ανάστασι κρύβει τη συνήθη μορφή του, αυτήν που γνώρισαν οι άνθρωποι. Διότι δεν είναι πια η σωματική μορφή του Ιησού απαραίτητο στοιχείο για την αναγνώρισι του. Αυτό ισχύει μόνο για τους ανθρώπους. Ο Ιησούς θα αναγνωρίζεται μόνο με τα μάτια της πίστεως. Και τότε, που ήταν ακόμη στη γη οι άνθρωποι δεν δέχθηκαν τον Ιησούν, βλέποντας τη σωματική του μορφή. Τα μάτια τον είδαν. Τα αυτιά τον άκουσαν. Τα χέρια τον ψηλάφησαν και τελικά δεν τον δέχθηκαν παρά μόνο εκείνοι, που πίστευσαν σ’ αυτόν. Γι’ αυτό και ο Κύριος ζητούσε να τον ατενίζουν με τα μάτια της πίστεως.

☦ Φεύγε ως από φωτιά τους λογισμούς, διότι αυτοί ερημώνουν την ψυχήν, την ψυχραίνουν, την νεκρώνουν!

Πρόσεχε το μυαλό να μη σου φεύγη εδώ και εκεί, αλλά κόλλησέ το σφικτά εις το όνομα του Χριστού, και ωσάν να είναι έμπροσθέν σου, να Τον ικετεύης επικαλούμενος το όνομά Του με πόνον ψυχής και τότε θα ίδης πόσην ωφέλειαν θα βγάλης.

Τους κακούς λογισμούς έξω γρήγορα με τις «κλωτσιές» να τους διώκης, «έξω, αλήτες», να φωνάζης, «από τον ναόν του Θεού, από την ψυχήν μου»!

☦ Θέλεις να έχεις Αναστάσιμη Χαρά μέσα σου;

Συγχώρα απο καρδιάς όσους σε βλάπτουν, όσους σε θλίβουν, όσους σε στενοχωρούν.

Συγχώρα απο καρδιάς όσους βλέπεις να αμαρτάνουν.

Πως γίνεται αυτό;

Πρώτα από όλα είναι εντολή του Χριστού.

☦ «Μερικοί που τους παίνεψαν για αρετή ευχαριστήθηκαν και την ηδονή της κενοδοξίας τη νόμισαν για θεία παρηγοριά. Άλλοι που ελέγχθηκαν για αμαρτία πόνεσαν, και τον ωφέλιμο πόνο τον νόμισαν ότι είναι ενέργεια της κακίας.»

Άγιος Μάρκος ο Ασκητής

Τα 226 κεφάλαια περί αυτών που νομίζουν ότι δικαιώνονται από τα έργα τους.  (Φιλοκαλία των Ιερών Νηπτικών, Τόμος Α΄)

☦ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΟΝΤΙΚΟ

«ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΠΛΑΓΙΑΣΑ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΩ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΛΥΠΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΟΝ ΜΟΥ, ΕΛΕΓΕ Ο ΑΒΒΑΣ ΑΓΑΘΩΝ. ΚΑΙ ΟΣΟ ΠΑΛΙ ΕΞΑΡΤΑΤΟ ΑΠΟ ΜΕΝΑ, ΔΕΝ ΑΦΗΣΑ ΑΝΘΡΩΠΟ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙ ΣΤΕΝΟΧΩΡΗΜΕΝΟΣ ΜΑΖΙ ΜΟΥ»