“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Τόσος κόσμος είχε να μαζευτεί στην προκυμαία της Μυτιλήνης από την απελευθέρωση της το 1912. ΑΡΓΕΙ ΟΜΩΣ ΑΚΟΜΑ Η ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΤΗΣ;

Όταν τον Αύγουστο του 2015 ξεκίνησε ο σουλτάνος να στέλνει πρόσφυγες σαν φιλότιμος λαός τρέξατε να βοηθήσετε τον ανθρώπινο πόνο της προσφυγιάς. ΚΑΙ καλά κάνατε γιατί αυτό είχατε στην καρδιά σας γιατί γνωρίζουμε ότι πάντα έχετε περισσό ανθρωπισμό. Τότε δεν καταλάβατε τι σας έχουν ετοιμάσει για μετά οι απέναντι;
Την επόμενη χρονιά ήρθε ο Ποντίφηκας της Ρώμης με την κουστωδία του βλ. Τσίπρα , Ιερώνυμο και Βαρθολομαίο. Σας πέταξαν όμορφες καραμέλες ανθρωπιάς και τις αρπάξατε με "λαιμαργία στον αέρα", αλλά δεν δόθηκαν χειροπιαστές λύσεις από τους αρμόδιους διεθνείς φορείς.

Η σιωπή που αναβλύζει Θεό…

Μερικές φορές η σιωπή είναι η καλύτερη προσευχή που μπορείς να κάνεις, όταν δεν βγαίνουν λόγια διότι η καρδιά πονά.
Στάσου σε στάση προσευχής και σώπασε, μόνο ότι πήγες να σταθείς μπροστά Του είναι και αυτό μια έξοδος θέλησης και αγάπης προς εκείνον. Αν δεν μπορείς να ψελλίσεις κάτι , δεν πειράζει. Να βυθιστούμε στην καρδιά μας και τότε θα τον ακούσουμε αφού πρώτα αφουγκραστούμε την δική μας κατάσταση. Το βρέφος του εαυτού μας….
Όπως στην θάλασσα. Όταν κολυμπάμε στην επιφάνεια ακούμε διάφορους ήχους. Όταν βυθιζόμαστε αυτοί οι ήχοι παύουν και η θάλασσα πλέον μιλάει με το βάθος και την σιωπή της. Είναι μια σιωπή που στην ουσία μιλάει. Είναι η γλώσσα της ησυχίας και της ουσίας. . .

Γέροντας Σωφρόνιος: Στη ζωή υπάρχει πάντοτε κάτι το «απροσδόκητο»

Νομίζω ότι αυτό σου δόθηκε όχι με μικρό τίμημα. Χάρις όμως σε αυτό διασαφηνίστηκαν σ’ εμένα πολλά, όχι μόνο για τη δική μας προσωπική περίπτωση, αλλά και γενικά διανοίχτηκε σε μένα το παράλογο των ανθρώπινων διαπροσωπικών σχέσεων. Εξαιτίας της ελευθερίας του ανθρώπου, η αντίδραση κάθε προσώπου στο ένα ή στο άλλο φαινόμενο είναι απρόβλεπτη.
Στη ζωή υπάρχει πάντοτε κάτι το «απροσδόκητο», το μη προβλεπόμενο, που δεν υπόκειται σε κανέναν υπολογισμό. Ακόμη και οι καλύτερες από κάθε πλευρά διαθέσεις μπορούν, όπως έδειξε η πείρα, να οδηγήσουν κάποτε σε παρεξηγήσεις, και μάλιστα σοβαρές. Τώρα που γεράσαμε και είναι τελείως θεμιτό να απαιτούν από μας κάποια «σύνεση», ας αντιπαρέλθουμε μερικά πράγματα, μερικά γεγονότα, ας ανεβούμε υψηλοτέρα, για να πρυτανεύσει η αγάπη όχι μόνο στην αιωνιότητα, αλλά και μέσα στον χρόνο.

Άγιος σημαίνει σχέση αγάπης

Το βρέφος, ακόμα κι αν δεν έχει τη δύναμη να κάνει τίποτα και δεν μπορεί να πάει μόνο του στη μητέρα του, όμως στριφογυρίζει και φωνάζει και κλαίει, ζητώντας τη με πόνο και φωνή και μη μπορώντας να πάει κοντά της. 
Και, με τα πολλά του παρακάλια, η ίδια η μητέρα, που την κρατάει αιχμάλωτη η αγάπη της για το παιδί της, πάει κοντά του, το παίρνει στην αγκαλιά της, και με πολλή στοργή το φροντίζει και το ταΐζει. Αυτό κάνει και ο φιλάνθρωπος Θεός με την ψυχή που Τον πλησιάζει και Τον ζητάει με μεγάλη επιθυμία. Και πολύ περισσότερο ακόμα ο Θεός, που κινείται από τη δική Του αγάπη και τη δική Του καλοσύνη, δένεται με την ψυχή αυτή και γίνεται μαζί της ένα πνεύμα, όπως λέει ο απόστολος.

Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω

Ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω, προστάτης και πολιούχος της Πιερίας, γεννήθηκε περίπου το 1500 μ. Χ. στη Θεσσαλία στο χωριό Σκλάταινα ή Σθλάτενα ή Πλάτινα, σήμερα αποκαλούμενο Δρακότρυπα, της επαρχίας Φαναρίου. Ο πατέρας του Αγίου ονομαζόταν Νικόλαος και η μητέρα του Θεοδώρα. Ήταν φτωχοί, αλλά πολύ ευσεβείς. Ο πατέρας του Αγίου παράλληλα με τις γεωργικές και κτηνοτροφικές του εργασίες ήταν και σφυροκόπος (σπαθοποιός).
.........Ο Άγιος που το κοσμικό του όνομα ήταν Δημήτριος Καλέτσης ήταν παιδί της προσευχής. Σύμφωνα με παράδοση που υπάρχει στη γενέτειρά του, Τετάρτη και Παρασκευή δεν θήλαζε. Επίσης οι γονείς του, όταν ακόμα ήταν βρέφος και κοιμόταν, έβλεπαν από πάνω του ένα φωτεινό Σταυρό που λαμποκοπούσε σαν τον ήλιο. Αυτό, έλεγαν, ότι ήταν σημείο που φανέρωνε την κατά Θεό προκοπή του, όταν θα μεγάλωνε.

Κάποια νύχτα με ΟΡΘΙΟ φεγγάρι ο τούρκος δεν θα κοιμηθεί και θα κάνει σάλτο μέσα στην ιστορία του, τότε ότι κάνει η ΠΑΝΑΓΙΑ, οι Άγιοι, οι ήρωες και ο στρατός μας.

Μετά θα δούμε και το  «Ξαπλωτό φεγγάρι» πάνω από την Πόλη, όταν θα αποχωρεί ο τούρκος από την ιστορία βλ. φώτο
«Όρθιο φεγγάρι, ξάπλα ο καπετάνιος - ξαπλωτό φεγγάρι, όρθιος ο καπετάνιος» λένε οι καπεταναίοι  μας. Άραγε οι καπετάνιοι μας τόσο καιρό ήταν όρθιοι ή ξαπλωτοί; Μακάρι σήμερα να ανασηκωθούν
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ με την παράταση επίγειας ζωής που χάρισε από το 2009 στον μεγάλο άγιο γέροντα Εφραίμ  που κοιμήθηκε πρόσφατα 8 Δεκεμβρίου 2019 (δείτε επικήδειο λόγο που εκφωνήθηκε στην Ιερά Μονή του ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ στην Αριζόνα)  έδωσε ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ σε όλους μας, αλλά και στα επερχόμενα παγκόσμια  γεγονότα που συνεργούν προς τον ίδιο σκοπό δηλ. στην αποκάθαρση της ανθρωπότητας από την αμαρτία και την διαστροφή.