“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Αποκάλυψη- σοκ: 1,5 τρισ. ευρώ θαμμένα στην ελληνική γη!


του Κώστα Χαρδαβέλλα

Η επίσημη αξία των ορυκτών στην Ελλάδα που παραμένουν ανεκμετάλλευτα και ανέπαφα είναι 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ και με μια σταδιακή και ήπια εξόρυξη τους , χωρίς να πληρώνει ένα ευρώ το ελληνικό κράτος, θα αποσβεστεί σε 20 χρόνια όλο το ελληνικό χρέος των 360 δισ. ευρώ. Η αποκάλυψη αυτή που προκαλεί σοκ στην ελληνική κοινή γνώμη περιέχεται σε επίσημη έρευνα – μελέτη των καθηγητών ορυκτολογίας και γεωλογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ.Ανανία Τσιραμπίδη και Ανέστη Φιλιππίδη που στηρίζεται σε δικές τους έρευνες αλλά και σε διαπιστώσεις του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μελετών των ΗΠΑ (USGS), του Ινστιτούτου Γεωφυσικών Ερευνών της Γαλλίας (FIGR) και της Νορβηγικής εταιρείας σεισμικών ερευνών TGS – Nor. Μερικά από τα συγκλονιστικά στοιχεία της μελέτης των δυο καθηγητών του Πανεπιστημίου, την οποία έχει ολόκληρη το newsbomb.gr:

Μαγνησίτης ή Λευκόλιθος και Περλίτης: αξία 22 δισ. ευρώ.
Υπάρχουν σε Χαλκιδική, Κοζάνη, Εύβοια, Λέσβο, Αντίπαρο και Έβρο.

Ζεόλιθος: Αξία 18 δισ. ευρώ. Υπάρχουν 600 τόνοι στη Θράκη. Χρησιμοποιείται σε για καθαρισμό αστικών λυμάτων και βιομηχανικών υγρών αποβλήτων, βελτίωση ποιότητας πόσιμου νερού, ιχθυοκαλλιέργειες, συμπληρώματα διατροφής και πολλά άλλα.

Λιγνίτης: Σχεδόν όλος ο Ελληνικός λιγνίτης καταναλώνεται εγχώρια από τη ΔΕΗ για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα ενδεικτικά αποθέματα λιγνίτη ανέρχονται σε 6,7 δισ. τόνους και η αξία τους σε 268 δισ. ευρώ.

Πετρέλαιο: 10 δισ. βαρέλια – αξία 685 δισ. ευρώ

Φυσικό αέριο: Τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι 3,5 τρις κυβικά μέτρα συνολικής αξίας 409 δις € στη λεκάνη του Ιονίου , σε δυο υποθαλάσσιες λεκάνες Ν.Δ. (Λεκάνη της Σύρτης) και ΝΑ (Λεκάνη του Ηροδότου) της Κρήτης, στην Επανομή Θεσσαλονίκης και στο Μπάμπουρα Θάσου.

Νικέλιο – Χαλκός – Χρώμιο: Συνολική αξία των τριών ορυκτών στον ελλαδικό χώρο : 56,80 δις ευρώ.

Να σημειωθεί ότι επίσημα το ελληνικό κράτος δεν έχει προχωρήσει καν στη χαρτογράφηση των περιοχών που έχουν πλούσια κοιτάσματα ορυκτού πλούτου.

http://www.newsbomb.gr

Σοκ στην Άγκυρα! Όχι τουρκοκυπρίων στη συμφωνία για υφαλοκρηπίδα!



ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Σοκ προκάλεσε η είδηση στην Τουρκία, πως το Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο «ψευδοκράτος» θα ψηφίσει «όχι» σχετικά με την ψηφοφορία που θα γίνει για τη συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία. Το «Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα» στην ανακοίνωση του τονίζει πως «σε μια περίοδο που γίνονται προσπάθειες  επίλυσης του Κυπριακού δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες συμφωνίες.»
Το ίδιο Κόμμα κατηγορεί την κυβέρνηση του «ψευδοκράτους» πως « υπέγραψε μια συμφωνία που δεν έδωσε σημασία για τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού, αγνοήθηκε η ταυτότητα η ύπαρξη του τουρκοκυπριακού λαού, ο πρόεδρος υπερέβη των καθηκόντων του» και το ίδιο κόμμα αναρωτιέται « πότε και πως έγιναν οι διαπραγματεύσεις και ποιος ασχολήθηκε με τα συμφέροντα των τουρκοκυπρίων»; H συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας με το «ψευδοκράτος» υπεγράφη πριν από δυο εβδομάδες στη Νέα Υόρκη ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ντερβί Έρογλου.

http://www.onalert.gr

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Σχετικά αισιόδοξος για τη διεθνή οικονομική κρίση δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, εκφράζοντας τη συμφωνία του με εκείνους τους ειδικούς, που θεωρούν ότι βρισκόμαστε διεθνώς στο στάδιο εξόδου από την κρίση, η οποία...παρ' όλ' αυτά "θα έχει μεγάλη διάρκεια και βάθος". Μιλώντας σε επενδυτική διάσκεψη της ρωσικής τράπεζας VTB με τον τίτλο "Η Ρωσία σας καλεί!" ο και υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος "Ενιαία Ρωσία" για την προεδρία στις εκλογές του Μαρτίου 2012 δήλωσε ότι διαφωνεί με όσους μιλούν για "δεύτερο κύμα κρίσης", καλώντας μάλιστα "να μην οξύνεται η κατάσταση". Ο κ. Πούτιν είπε ότι σχετικά με την ευρωζώνη πιο ανησυχητικό δεν είναι απλώς το μέγεθος του χρέους των χωρών της, όσο το γεγονός ότι αυτό αυξάνεται και ότι η υπάρχουσα πολιτική που το δημιούργησε μοιάζει να μην αλλάζει--"και αυτό είναι φυσικά άσχημο", καθώς το χρέος στην ΕΕ ήταν στο 79% του ΑΕΠ το 2010 και τώρα σχεδόν στο 82%, ενώ ακόμη χειρότερα είναι τα δεδομένα στο σύνολο των ανεπτυγμένων οικονομιών της "Λέσχης των Οκτώ", όπου το χρέος ήταν στα 112% και τώρα έφθασε το 118%. Σύμφωνα με τον κ. Πούτιν, "συνειδητοποιούμε πλήρως ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται όχι για την ευρωζώνη μόνο, αλλά για όλες τις οικονομίες του κόσμου", ενώ τώρα πλέον δεν χρειάζεται "να καθησυχάζουμε τις αγορές, αλλά να ληφθούν σαφή και με σκέψη μέτρα για την πρόληψη αυτών των αρνητικών διαδικασιών". Αναφερόμενος ειδικότερα στη ρωσική οικονομία είπε ότι το 2008 ήταν σαφώς πιο προετοιμασμένη από το 1998, ενώ τώρα είναι πολύ πιο έτοιμη από το 2008 και διαθέτει "απόθεμα σταθερότητας και εργαλείων ανατροπής των αρνητικών φαινομένων στην οικονομία".
Ο φετινός προϋπολογισμός της Ρωσίας, κατά τον κ. Πούτιν, θα εκτελεστεί ως μη ελλειμματικός, τα επόμενα τρία χρόνια ενσυνείδητα θα κινηθεί με αύξηση των εξόδων επί των εσόδων και, βάσει μιας πολύ συντηρητικής εκτίμησης των τιμών των καυσίμων, υπολογίζεται ότι θα καταγράψει ένα μικρό έλλειμμα τις χρονιές αυτές, ενώ το 2015 θα επιστρέψει και πάλι σε προϋπολογισμό χωρίς έλλειμμα. Σημειωτέον ότι, όπως σχολίασε ο ρώσος πρωθυπουργός, το κρατικό χρέος της Ρωσίας δεν ξεπερνά το 10% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ ο εξωτερικός της δανεισμός είναι λιγότερος κι από το 3%, αν και την ίδια στιγμή "η ισχυρή θέση της ρωσικής οικονομίας είναι εξαιρετικά ευάλωτη προς το παρόν" από τις τιμές των υδρογονανθράκων, στην εξαγωγή των οποίων στηρίζεται εν πολλοίς ο ρωσικός προϋπολογισμός. Ανακοινώνοντας κάποια από τα σημεία του οικονομικού του προγράμματος ο κ. Πούτιν είπε ότι το κράτος θα συνεχίσει να μειώνει την παρουσία του στην οικονομία, καθώς και τα "μη αποτελεσματικά έξοδά του", ενώ στη ρωσική Βουλή ήδη έχουν κατατεθεί τροποποιήσεις νόμων, που θα διευκολύνουν τις ξένες επενδύσεις. Κατά το Ρώσο ηγέτη για τη χώρα του είναι προτιμότερη η συνεργασία, παρά η ένταξη στο ΝΑΤΟ ή την ΕΕ, η οποία εμποδίζει την είσοδο ξένων προϊόντων, γι' αυτό και η Ουκρανία έχει περιθώρια ένταξης μόνο στην Τελωνειακή Ένωση, όπου συμμετέχουν Ρωσία, Λευκορωσία και Καζακστάν και σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του ο ίδιος φιλοδοξεί να μετεξελίξει από την επόμενη χρονιά σε Ευρασιατική Ένωση. Ο κ. Πούτιν κάλεσε τους δυτικούς εταίρους της Ρωσίας "να μην κρύβονται πίσω από το γεωργιανό ζήτημα" --δηλαδή την άρνηση της Γεωργίας να εγκρίνει την ένταξή της στον ΠΟΕ-- και να δηλώσουν καθαρά εάν επιθυμούν ή όχι τη συμμετοχή της Ρωσίας στον διεθνή οργανισμό, οι διαπραγματεύσεις με τον οποίον διαρκούν ήδη πολλά χρόνια. Τέλος διαβεβαίωσε ότι ο παραιτηθείς υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της Ρωσίας Αλεξέι Κούντριν, είναι "από τους καλύτερους ειδικούς όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο" και γι' αυτό η επιθυμία τόσο του προέδρου Μεντβέντεφ, όσο και του ιδίου είναι να παραμείνει στο ευρύτερο οικονομικό επιτελείο της χώρας.
Μία από τις εντυπωσιακές οικονομικές ειδήσεις της διάσκεψης ήταν και ότι η τράπεζα VTB 24, η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα στη Ρωσία, θα αρχίσει από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου να δέχεται καταθέσεις σε κινεζικό γιούαν, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Αντρέι Κόστιν.

http://fimotro.blogspot.com/2011/10/blog-post_7395.html

"ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Το «πράσινο φως» για την διενέργεια ερευνών για υδρογονάνθρακες σε τρεις περιοχές της Ελλάδας έδωσε πριν από λίγο η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα υπό τον πρωθυπουργό. Φαίνεται πως οι διαπιστώσεις των καθηγητών...
που εδώ και πολύ καιρό μιλούν για κοιτάσματα στη νότια Κρήτη με τα οποία μάλιστα, όπως εκτιμούν, θα μπορούσαμε να ξεχρεώσουμε έπιασαν τόπο. Έτσι οι έρευνες ξεκινούν στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου, την περιοχή δυτικά των Ιωαννίνων και την περιοχή του Κατάκολου, με συνολική εκτιμώμενη δυνατότητα 250 με 300 εκατομμυρίων βαρελιών, σε βάθος 15ετίας-20ετίας.

http://fimotro.blogspot.com/2011/10/blog-post_2885.html