“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Κάθε νύκτα κάμε κριτικήν το πώς διήλθες την ημέραν...

Κάθε νύκτα κάμε κριτικήν το πώς διήλθες την ημέραν, και το πρωϊ, πως επέρασεν η νύκτα, ώστε να ηξεύρης τι ταμείον έχει η ψυχή σου, και αν ζημίαν οίδας, προσπάθησον να την ανακαλέσης δια της προσοχής και βίας. Αν δε αύξησιν, δόξαζε τον αφανή αρωγόν σου, τον Θεόν.

Της πνευματικής ζωής τα μυστικά

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης
Αν καταλάβει κανείς τα μυστικά της πνευματικής ζωής και τον μυστικό τρόπο με τον οποίο εργάζεται ο Θεός, παύει να στεναχωριέται για ό,τι του συμβαίνει, γιατί δέχεται με χαρά τα πικρά φάρμακα που του δίνει ο Θεός για την υγεία της ψυχής του. Όλα τα θεωρεί αποτελέσματα της προσευχής του, αφού ζητάει συνέχεια από τον Θεό να του λευκάνει την ψυχή.
Όταν όμως οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις δοκιμασίες κοσμικά, βασανίζονται. Αφού ο Θεός όλους μας παρακολουθεί, πρέπει να παραδίνεται κανείς εν λευκώ σ’ Αυτόν. Αλλιώς είναι βάσανο” ζητάει να του έρθουν όλα, όπως εκείνος θέλει, αλλά δεν του έρχονται όλα όπως τα θέλει, και ανάπαυση δε βρίσκει.

"ΕΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ, ΑΝΩ ΣΧΩΜΕΝ ΤΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ" - Ορθόδοξα Λόγια Σύγχρονων Αγιορειτών Πατέρων

«Όταν εισέρχεσαι στο Άγιον Όρος δεν προγραμματίζεις κατά παραγγελίαν την πνευματική σου πορεία.. Αφήνεσαι να σου μιλάει και να σε κατευθύνει αυτό το Άγιον Όρος όπως η Κυρία Θεοτόκος γνωρίζει. Αφήνεσαι όπως το κλαράκι στην ροή του ποταμού να σε ταξιδέψει όπου  ο Θεός  Θέλει.»
«-Ασχολούμαστε διαρκώς με το πλάτος της Ορθοδοξίας  και όχι με το βάθος της. Μαθαίνουμε καθημερινά ποιος Πατριάρχης έβηξε. Τί φόρεσε ό τάδε Δεσπότης στο πανηγύρι. Ποια κυρία επιτέλεσε την τάδε αρτοκλασία. Πιο νέο βιβλίο εκδόθηκε κ.α. αλλά λίγοι ασχολούμαστε  με το βάθος και την ουσία της Ορθοδοξίας που μεταποιεί τους αμαρτωλούς σε Αγίους και  τους αποξενωμένους σε φίλους και παιδιά  του Θεού  γεμίζοντάς τους με την χάρη του Αγίου Πνεύματος.»

Άγιος Παΐσιος: «...οι Αγιορείτες πάλι αν δεν μιλούν (...) τότε ποιος θα μιλήσει;»

Φώτο: Ιερά Σκήτη Αγίου Ανδρέα (Σεράϊ) Καρυές Αγίου Όρους
Είχε έρθει στο Καλύβι ένας άθεος μέχρι το κόκκαλο. Αφού είπε διάφορα, μετά μού λέει: «Εγώ είμαι εικονομάχος». Από εκεί πού δεν πίστευε τίποτε, ύστερα έλεγε ότι είναι εικονομάχος. «Βρε αθεόφοβε, τού λέω, εσύ αφού δεν πιστεύεις σε τίποτε, τι μού λες ότι είσαι εικονομάχος;
Τότε, τον καιρό τής Εικονομαχίας [2], μερικοί Χριστιανοί από υπερβολικό ζήλο έπεσαν σε πλάνη, έφθασαν στην άλλη άκρη, και μετά ή Εκκλησία τοποθέτησε το θέμα· δεν είναι ότι δεν πίστευαν». Υποστήριζε εν τω μεταξύ όλη την σημερινή κατάσταση. Μαλώσαμε εκεί πέρα.

Περί νοεράς προσευχής

Προς νέον ερωτήσαντα περί προσευχής (Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού)
Η πράξη της νοεράς προσευχής είναι να βιάσεις τον εαυτό σου να λες συνεχώς την ευχή με το στόμα αδιαλείπτως. Στην αρχή γρήγορα να μην προφθάνει ο νους να σχηματίζει λογισμό μετεωρισμού. Να προσέχεις μόνο στα λόγια: «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με». Όταν αυτό πολυχρονίσει, το συνηθίζει ο νους και το λέει και γλυκαίνεσαι σαν να έχεις μέλι στο στόμα σου και θέλεις όλο να το λες. Αν το αφήνεις στενοχωριέσαι πολύ.
Όταν το συνηθίσει ο νους και χορτάσει -το μάθει καλά- τότε το στέλνει στη καρδιά.

Η ΠΑΝΑΓΙΑ η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ που Εορτάζει στα Εννιάμερα, να Φανερώσει Σύντομα το Σχέδιο του ΘΕΟΥ για την Μεγάλη Ελλάδα.

Φώτο: Παναγία η Τρυφώτισσα (Τριφώτισσα), από την Αίνο της Ανατολικής Θράκης (Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Νικολάου Αλεξανδρούπολης). https://mikrasiatwn.wordpress.com
Όταν λέμε για Μεγάλη Ελλάδα δεν λέμε για Μεγάλη Αλβανία, ούτε για Μεγάλη Βρετανία, ούτε για Μεγάλη Ρωσία, αλλά ομιλούμε και εννοούμε περί της μήτρας  των αξιών του Παγκόσμιου Πολιτισμού.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Αναφυλακτικό  ΣΟΚ αν μιλήσεις και τους πεις «προσεχώς Ρωμαίικο» και αυτό το δικαίωμα να μας το στερήσουν στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων.