“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

☦ Το να πηγαίνεις γονατιστός στην Παναγιά στην Τήνο, θέλει κότσια. Πίστη.

Εκτίθεσαι, στιγματίζεσαι ως γραφικός και θρησκόληπτος. Μα συνεχίζεις απτόητος την πορεία της καρδιάς σου.

Το να ζεις γονατιστός 364 μέρες τον χρόνο για να έχεις την χαιρέκακη ηδονική ευχαρίστηση να χλευάζεις αυτούς τους ανθρώπους 1 μέρα τον χρόνο, μήπως νιώσεις σκοτεινή πληρότητα και ικανοποίηση για τον εαυτούλη σου, λέγεται δυστυχία.

Panteleimon Krouskos

☦ Επειδή γιορτάζει ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ να θυμηθούμε-Ο ένας ΑΓΙΟΣ αγκάλιασε τον Άλλον ΑΓΙΟ εκμηδενίζοντας απόσταση 200 ετών

«Οι επόμενες μέρες που έρχονται είναι εκ των πραγμάτων δύσκολες» «ξεσκονίστε τα συναξάρια των Αγίων μας και πάρτε κουράγιο και δύναμη από αυτά» μας είπαν πατέρες που δεν προβλέπουν, αλλά βλέπουν, αυτό που έρχεται για να μας αναβαπτίσει στις αλήθειες της ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΠΙΣΤΗΣ μας.

«τώρα που θα πάμε στις εκκλησίες μας να λειτουργηθούμε και να μεταλάβουμε ΖΩΗ με τα Άχραντα Μυστήρια της ΘΕΙΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ, εισερχόμενοι στον θόλο- ουρανό του Ιερού Ναού, να σκύψουμε ταπεινά την κεφαλή υπό τον ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ και να ζητήσουμε ΕΛΕΟΣ, γιατί τον παραπικράναμε και ας βάλουμε καινούργια αρχή στην ζωή μας, διότι  ο ΚΥΡΙΟΣ με όλα αυτά που γίνονται έβαλε ΟΡΘΟΔΟΞΗ αρχή στην συνέχεια του κόσμου με στόχο  να περιοριστεί το ακόρεστο σκοτάδι της αμαρτίας» συμπλήρωσαν οι πατέρες.

☦ Το Άγιο Μανδήλιο

Όταν ο Κύριος και μεγάλος Θεός και Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός κατά την επίγεια ζωή Του επιτελούσε πολ­λά θαύματα διά της αγαθότητάς Του, όπως αναφέρεται σχετικά στα ιερά Ευαγγέλια, και η φήμη Του διαδιδόταν παντού, έφτασαν τα εκπληκτικά αυτά γεγονότα και στα αυ­τιά του Αύγαρου, τοπάρχη της Έδεσσας. Τότε λοιπόν ο Αύγαρος αισθάνθηκε έντονη την επιθυμία να πάει στα Ιε­ροσόλυμα και να δει με τα ίδια του τα μάτια τον Ιησού Χριστό. Όμως δεν μπορούσε να ικανοποιήσει την επιθυμία του αυτή, γιατί προσβλήθηκε από ανίατα νοσήματα. Συγκε­κριμένα, λέπρα μαύρη ξαπλώθηκε σε όλο του το σώμα και του κατέτρωγε τις σάρκες, ενώ συγχρόνως τον κατατυραννούσε μια χρόνια και ύπουλη αρθρίτιδα. Και η μεν λέπρα του προξένησε μεγάλη ασχήμια και τον ταλαιπωρούσε, η δε αρθρίτιδα του προκαλούσε δριμύτατους και δυσβάστα­κτους πόνους. Για το λόγο αυτό ο δύστυχος εκείνος άνθρωπος κλείστηκε στην οικία του και έτσι οι υπήκοοί του δεν μπορούσαν ούτε να τον πλησιάζουν ούτε να τον βλέπουν.

☦ Ο βίος του Αγίου Γερασίμου

Η μνήμη του τιμάται από την Εκκλησία μας: στις 16 Αυγούστου η οσιακή του Κοίμηση και στις 20 Οκτωβρίου η Ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου. Καταγωγή και μόρφωση του Ο χρόνος γεννήσεως του ανάγεται στο έτος 1509. Τόπος, τα Άνω Τρίκαλα Κορινθίας. Γονείς του η Καλή και ο Δημήτριος, απόγονος του οίκου των Νοταράδων. Οι γονείς του ήταν πλούσοι και ευσεβής. Ο Άγιος, έχοντας και «δεξιάν φύσιν», απέκτησε ζηλευτή μόρφωση. Και ενώ είχε τις προϋποθέσεις για πλούτο, δύναμη και μόρφωση, αυτός διέγραψε την κοσμίκη δόξα. Αρνήθηκε την παρότρυνση των γονιών του να νυμφευθεί και προτίμησε να ακολουθήσει τον μοναχικό βίο.

☦ Το καθημερινό δρομολόγιο της Υπεραγίας Θεοτόκου με τα πνευματικά μάτια ενός ασκητή.

Σήμερα το αναθυμηθήκαμε: ένας άγιος γέροντας είδε με τα πνευματικά του μάτια πριν χρόνους το καθημερινό δρομολόγιο της Υπεραγίας Θεοτόκου

ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ - ΤΗΝΟΣ - ΑΓΙΟΣ ΟΡΟΣ και την Παναγία μας να επισκέπτεται τα πιο ταπεινά εκκλησάκια στην ΠΑΝΑΓΙΟΦΙΛΗ ΕΛΛΑΔΑ   που φωτίζονται με κανδηλάκια τους και ευωδιάζουν με λιβάνι.

☦ Δάκρυσε η Παναγία και έκλαψε με δάκρυα σαν διαμάντια

Μετά την Παράκληση, έβγαιναν όλοι από τον ναό και λιτάνευαν την ιερή εικόνα στα γύρω χωριά.

«Βρισκόμαστε στα 1922. Η επανάσταση του ’17 στη Ρωσία έχει οριστικά επιβληθεί.

Οι ερυθροί παρτιζάνοι (κομμουνιστές αντάρτες ) νίκησαν τους λευκούς (τσαρικούς αντάρτες) και επέβαλαν νέα τάξη πραγμάτων, καταργώντας έθιμα και παραδόσεις.

Στο χωριό Τοργίνσκ, πολύ κοντά στην πόλη Νερτσίνσκ, έκλεισαν τον ενοριακό ναό και κάρφωσαν με σανίδες τις πύλες του. Ήταν ένας ναός φημισμένος σ’ όλη την περιοχή Ζαμπαϊκάλ, για μια θαυματουργή εικόνα της Θεομήτηρος, την οποία τιμούσαν όχι μόνο οι κοζάκοι, αλλά και οι ξένοι.

☦ Δεν είναι καθόλα τυχαίο που φέτος ανήμερα της ΠΑΝΑΓΙΑΣ δρομολογήθηκαν τέτοιες παγκόσμιες εξελίξεις.

Από το πρωί παρακολουθούμε τα γεγονότα και προσπαθούμε να τα αναλύσουμε

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ και νέες ανθρωπιστικές κρίσεις που μας ακουμπούν βλ.

https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/2021/08/blog-post_21.html

https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/2021/08/blog-post_73.html

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ στην διαχείριση της πανδημίας

https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/2021/08/blog-post_79.html

ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΠΕΝΑ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΦΙΛΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΡΟΣΙΣΕΙ - ΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ