“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Οι αγαπημένοι της Λαμπροτρίτης

Οι Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη
Ο άγιος Ραφαήλ γεννήθηκε στην Ιθάκη περί το 1405-1410. Το όνομά του ήταν Γεώργιος. Ο πατέρας του Διονύσιος και η μητέρα του Μαρία του μετέδωκαν τη θερμή πίστη και αγάπη στο Χριστό και έτσι 16 μόλις ετών ήρθε στην Αθήνα και έγινε μοναχός και αργότερα ιερεύς, και πήρε το όνομα Ραφαήλ. Για ανώτερες θεολογικές σπουδές ήλθε στη Γαλλία και επέστρεψε στην Αθήνα με ένα φίλο και συσπουδαστή που γνώρισε εκεί, το Νικόλαο από τη Θεσσαλονίκη.
Στην Αθήνα ο Ραφαήλ ανέλαβε εφημεριακά καθήκοντα στον παρά την Ακρόπολη ναό του αγίου Δημητρίου του Λαμπαδιάρη.
Ο Νικόλαος χειροτονήθηκε και αυτός διάκονος και φαίνεται ότι δεν εγκατέλειψε ποτέ το φίλο του Ραφαήλ. Μαζί τους βρίσκουμε στην Κωνσταντινούπολη, που ήρθαν για εκκλησιαστικές υποθέσεις, μαζί αργότερα στη Θράκη, όπου πληροφορήθηκαν την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως.

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑΣ ΤΗΝ ΛΑΜΠΡΟΤΡΙΤΗ

Ο ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΞΙΛΑΡΙ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ.

Γράφει ο  Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Αυτό μπορεί να συμβαίνει και στην κυριολεξία.
Πρόπερσι μεταφραστικά και εκδοτικά τμήματα Ρωσικών Ιερών Μονών  φαίνεται  να ήλθαν σε επικοινωνία με  κάποιες σοβαρές εκδόσεις βιβλίων σχετικών με την ζωή και το έργο του Οσίου Παισίου του Αγιορείτη  και ζήτησαν την συνεργασία τους για την μεταφορά των λόγων  και φυσικά των προρρήσεων του ΟΣΙΟΥ στην Ρωσική γλώσσα.

Η ΜΑΓΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ για την οποία μιλούσε ο στρατηγός Μακρυγιάννης