“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Κυριακή 12 Απριλίου 2020

"Ανοίξτε μου την εκκλησιά να μπω να τον θρηνήσω..."

Γερόντισσα επικοινώνησε μαζί μας και μας έδωσε ευλογία να δημοσιεύσουμε αυτό το  μοιρολόϊ…..

"Ανοίξτε μου την εκκλησιά να μπω να τον θρηνήσω
όπως του πρέπει του Χριστού να τον μοιρολογήσω.

Δεν θα 'χεις Παναγία μου κανένα στο πλευρό σου
στον πόνο τον αβάσταχτο για τον μοναχογιό σου.

Δεν με αφήνουμε Χριστέ να Σε μοιρολογήσω,
μήτε και κάτω απ' το σταυρό να'ρθω να ξαγρυπνήσω.

☦ ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 2020 - ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ο Βυζάντιος στην Μυτιλήνη: «Ξέρεις πόσα παπούτσια χάλασα αυτές τις μέρες να φέρνω βόλτα το νησί και να σας σώζω από χειρότερες αρρώστιες από την χολέρα»

Φώτο από http://www.diakonima.gr
Αδελφοί ξεκινήσαμε να γράφουμε αυτό «η Αλαζονεία αυτών που χαίρονται ότι οι εκκλησίες έμειναν τέτοιες άγιες μέρες άδειες έφτασε στον Ουρανό , τώρα ας περιμένουν το μήνυμα ΤΟΥ.» και μας ήρθε ένα μήνυμα από την Μυτιλήνη που το βάλαμε στην επικεφαλίδα. Αν δεν σας πειράζει αναφέρουμε για αυτό στο τέλος του κειμένου.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Ας πάμε λοιπόν με πολύ πόνο και σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν τέτοιες μέρες. Από την μια πλευρά υπάρχουν τα  ορθά προληπτικά μέτρα υγειονομικής φύσεως που πάρθηκαν για την καταστολή αυτής της φονικής πανδημίας και από την άλλην πλευρά υπάρχει μια έκδηλη χαιρεκακία αυτών που πάντα και με κάθε τρόπο επιζητούσαν τέτοιες άγιες μέρες να μην προβάλλονται , ακούγονται και αναπέμπονται οι ΘΕΙΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ της Χριστιανοσύνης.

☦ ΒΛΕΠΕ ΟΥΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ...

π. ΦΙΛΟΘΕΟΣ ΦΑΡΟΣ
Ο Ιησούς Χριστός καταδίκασε κάθε μορφή κακίας και αμαρτίας χρησιμοποιώντας παραβολές ή διάφορους άλλους τρόπους, ποτέ όμως δεν καταδίκασε τον συγκεκριμένο αμαρτωλό που βρισκόταν μπροστά Του έστω και αν δεν έδειχνε διάθεση μετανοίας. Αντίθετα μάλιστα, όταν έχει μπροστά Του ο Χριστός τον συγκεκριμένο αμαρτωλό τον αντιμετωπίζει με συμπάθεια, επιείκεια και πολύ συχνά με τρυφερότητα. Έτσι αντιμετωπίζει το Ζακχαίο, την αμαρτωλή γυναίκα, τη Σαμαρείτιδα που δεν έκανε καμιά δήλωση μετανοίας, αλλά ακόμη και τον πλούσιο νέο που δεν θέλησε να αποχωρισθεί τα πλούτη του, ο Χριστός• "εμβλέψας αυτώ ηγάπησεν αυτόν" (Μαρκ. 10, 21) κατά τον Ευαγγελιστή Μάρκο.

☦Πότε θα επανέλθει η κανονικότητα; μπορεί να γίνουν ακανόνιστα πράγματα; Ιατρός μοναχός που σπουδάζαμε μαζί, μας μετέφερε τα παρακάτω εν ολίγοις:

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
(διέκοψε την κατανυκτική σιωπή αυτών των ημερών γιατί ο ίδιος και οι συνασκητές του ακούν τις νύχτες ένα βουητό να περικυκλώνει την παλαίστρα τους. Δεν υπήρχε κάποια λογική εξήγηση για αυτό, αλλά αποκαλύφτηκε με προσευχή, ότι αυτό το βουητό είναι ο πόνος των ανθρώπων από τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδος.)

☦ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΣΤΙΣ 13/06/2019 ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΚΛΟΠΗΣ ΤΩΝ ΤΑΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΗΣ. (ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ)


ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΜΑΘΑΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΛΟΠΗΣ ΤΩΝ ΤΑΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑΣ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΤΑΡΑΧΘΗΚΑΜΕ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΙΚΟΝΑ Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑ ΔΙΟΤΙ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΛΥΣΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ. ΟΜΩΣ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΑΝΕΦΕΡΕ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΩΣΑΜΕ.

☦Πεθαίνουν οι αθάνατοι;

Σε λίγες ημέρες θα εορτάσουμε την Ανάσταση του Χριστού, λίγο περίεργα σε σχέση με άλλες χρονιές, αλλά νομίζω με πιο ειλικρινή κριτήρια.   Ίσως η φετινή Ανάσταση να είναι και η μόνη που υποστηρίζει το αθάνατο πνεύμα της διότι θα έχει λίγους θνητούς να την κοινωνήσουν. 
 Έπρεπε να φτάσουμε σε ακραίες περιπτώσεις, όπως κι αν τις αντιλαμβανόμαστε, για να καταλάβουμε ότι το πνεύμα της Ανάστασης είναι η αθανασία μας; Μήπως ήρθε η ώρα, λόγω αρχής καινούργιων καταστάσεων και όχι λόγω πληρώματος της ιστορίας,  να πρέπει να έχουμε ενδυνάμωση με το Πνεύμα της αθανασίας που μόνο το μήνυμα της Αναστάσεως έχει να μας προσφέρει;

☦Κυριακή των Βαΐων: Ευλογημένος ο Ερχόμενος (Φώτης Κόντογλου)

Εκείνος που έχει θρόνο τον ουρανό και υποπόδιο τη γη, ο γυιός του Θεού και ο Λόγος του ο συναΐδιος, σήμερα ταπεινώθηκε και ήρθε στη Βηθανία απάνω σ’ ένα που­λάρι. Και τα παιδιά των Εβραίων τον υποδεχθήκανε φωνάζοντας: «Ωσαννά εν τοις υψίστοις, ευλογημένος ο ερχόμενος, ο βασιλιάς του Ισραήλ».
Οι πολέμαρχοι του κόσμου, σαν τελειώνανε τον πόλεμο και βάζανε κάτω τους οχτρούς τους, γυρίζανε δοξασμένοι και καθίζανε απάνω σε χρυσά αμάξια για να μπούνε στην πολιτεία τους. Μπροστά πηγαίνανε οι σάλπιγγες κι οι σημαίες κ’ οι αντρειωμένοι στρατηγοί και πλήθος στρατιώτες σκεπασμένοι με σίδερα άγρια και βαστώντας φονικά άρματα γύρω σ’ ένα αμάξι φορτωμένο με λογής λογής αρματωσιές και σπαθιά και κοντάρια παρμένα από το νικημένο έθνος.