“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

☦ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ – Α’ ΝΗΣΤΕΙΩΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ

☦ Α΄ Κυριακή των Νηστειών: Η νίκη της Ορθοδοξίας, η αναστήλωση της Εικόνας!

Hμέρα χαρμόσυνος και ευφροσύνης ανάπλεως πεφανέρωται σήμερον...

Ας είναι ευλογητός ο Θεός , αγαπητοί μου αδελφοί, ο Οποίος μας αξίωσε να βιώσουμε και πάλι τις λαμπρές και πενθοχαρμόσυνες αυτές ημέρες της Εκκλησίας μας. Την προπασχάλια αναστάσιμη χαρά της ορθόδοξης τεσσαρακοστής!

☦ Α’ Κυριακή των Νηστειών - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

(† Αρχ. Γεώργιος Καψάνης, Προηγούμενος Ι. Μ. Γρηγορίου Αγίου Όρους)

Aι ψυχές μας γεμίζουν ευγνωμοσύνη προς τον εν Τριάδι προσκυνούμενο Θεό μας, διότι μας αξίωσε να παραλάβουμε και να διακρατούμε τον ατίμητο θησαυρό της Ορθοδόξου Πίστεως «εν οστρακίνοις σκεύεσι» (Β’ Κορ. δ’ 7), στις ταπεινές και αμαρτωλές μας υπάρξεις.

☦ "Η της εικόνος τιμή επί το πρωτότυπον διαβαίνει"

Θ.Π. ~ ΣΥΝΕΠΩΣ ΟΤΑΝ ΑΣΠΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΟΡΩΝΤΑΣ ΜΑΣΚΑ ΔΕΝ ΑΣΠΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΞΥΛΟ ΟΠΩΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΑΛΛΑ ΦΙΛΑΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΣΚΑ ΚΑΙ ΦΟΒΑΤΑΙ ΜΗΠΩΣ ΤΟΝ ΚΟΛΛΗΣΕΙ Η ΙΔΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΡΩΣΤΙΑ, ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΖΗΤΑΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΣΩΣΕΙ. ΑΝΗΚΟΥΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΑ ΠΟΙΜΕΝΕΣ ΝΑ ΚΑΤΗΧΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ.

«Η Υπεραγία Θεοτόκος, με την άκρα καθαρότητα της ζωής, την ολοκληρωτική αφοσίωση στον Θεό και την ανεπιφύλακτη παράδοση και υπακοή Της στο θέλημα Του δέχθηκε μέσα Της το πλήρωμα της Χάριτος Του και ανεδείχθη όχι απλώς Θεοφόρος αλλά Θεοτόκος.

☦ Κυριακή της Ορθοδοξίας (Α’ Κυριακή των Νηστειών)

Συναξάρι Τριωδίου

Την πρώτη Κυριακή των Νηστειών τελούμε την ανάμνηση της αναστήλωσης των αγίων και σεπτών εικόνων, η οποία έγινε από τους αείμνηστους αυτοκράτορες Κωνσταντινουπόλεως Μιχαήλ και Θεοδώρα, τη μητέρα του, επί πατριαρχίας του αγίου Μεθοδίου του ομολογητή.

* * *

Ο Λέων ο Ίσαυρος, από εκεί που ήταν ονηλάτης και χωρικός, με παραχώρηση Θεού έγινε βασιλιάς. Αμέσως κάλεσε τον άγιο Γερμανό, που μόλις είχε γίνει πατριάρχης και του είπε: «Όπως εγώ νομίζω, δέσποτα, οι άγιες Εικόνες δεν διαφέρουν καθόλου από τα είδωλα. Πρόσταξε, λοιπόν, να τις απομακρύνουν το γρηγορότερο. Αν πάλι είναι αληθινές οι μορφές των Αγίων, ας κρεμαστούν ψηλά, για να μη τις μολύνουμε προσκυνώντας τες, καθώς είμαστε πάντοτε μέσα στις αμαρτίες».