“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

ΜΕ ΑΣΚΗΣΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ – ΑΟΖ


Η Ελλάδα, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ μέσω κοινής στρατιωτικής άσκησης στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο…Πιο συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή, στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης έως το Ισραήλ, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη άσκηση υπό την ονομασία «Noble Dina 11» στην οποία λαμβάνουν μέρος 8 σκάφη επιφανείας 2 υποβρύχια καθώς και ελικόπτερα και σκάφη ναυτικής συνεργασίας των τριών χωρών. Η άσκηση θα διαρκέσει από τις 31 Μαρτίου έως τις 14 Απριλίου και στο… μενού της περιλαμβάνονται όχι μόνο επεισόδια Έρευνας και Διάσωσης (SAR) αλλά και σενάρια περισσότερο «επιθετικά» όπως αυτά των αντιαεροπορικών επιχειρήσεων και της προστασίας ναυτικών δυνάμεων. Αξίζει να σημειωθεί πως η Αθήνα συμμετέχει στην εν λόγω δραστηριότητα Ισραήλ – ΗΠΑ για πρώτη φορά. Το «δρομολόγιο» της άσκησης έχει και αυτό τη σημασία του, ίσως την μεγαλύτερη αφού η άσκηση ξεκίνησε από την Σούδα με τα διάφορα σενάρια να εκτυλίσσονται Νότια/Νοτιανατολικά της Κρήτης, στην περιοχή του Καστελόριζου, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και ύστερα στην αντίστοιχη περιοχή του Ισραήλ. Όπως είναι φυσικό το δεύτερο μισό της άσκησης θα λάβει χώρα και αυτό στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος. Οι δυνάμεις των τριών χωρών που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση είναι σημαντικές αφού από την πλευρά της η ελληνική πλευρά συμμετέχει με την φρεγάτα ΨΑΡΑ συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του οργανικού της ελικοπτέρου καθώς και με το υποβρύχιο ΠΟΝΤΟΣ. Ας σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού ναυλοχούν στον ισραηλινό λιμένα της Χάιφα! Το Ισραήλ έχει διαθέσει τις κορβέτες INS Eilat (FFG-501) και INS LAHAV (FFG-502 INS Romach, ένα υποβρύχιο DOLPHIN, δύο C-130, δύο ελικόπτερα CH-53, ένα Αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας και σειρά μικροτέρων σκαφών. Οι ΗΠΑ έχουν στην περιοχή το μεταφορικό πλοίο (Container & Roll-on/Roll-off) ROY WHEAT, το πετρελαιοφόρο KANAWHA, το USS STOUT κλάσης «Arleigh Burke», και ένα ΑΦΝΣ P-3C ORION.

http://www.defencepoint.gr/

O ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΤΩΝ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΠΙΛΟΤΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΕΙΝΑΙ ΈΛΛΗΝΑΣ!

Μία ακόμα μεγάλη διάκριση για την Πολεμική Αεροπορία και την Ελλάδα στο πρόσωπο ενός ανθρώπου της, του επισμηναγού (Ι) Xαράλαμπου Εσκίογλου: Είναι ο μοναδικός πιλότος Αεροπορίας μέλους του ΝΑΤΟ που συμμετέχει στην ΤLP ως εκπαιδευτής, όπου εκλέχθηκε από τους συναδέλφους τους όλων των χωρών του ΝΑΤΟ, ως ο καλύτερος εκπαιδευτής σε αποστολές αέρος-αέρος (αερομαχίες) και ταυτοχρόνως, ο καλύτερος εκπαιδευτής σε αποστολές κρούσης αέρος-εδάφους! Αλλά το πραγματικά εξαιρετικό (έστω και  αν είναι σπανιότατο να εκλέγεται κορυφαίος εκπαιδευτής και στις αποστολές air-to-air και air-to-ground) είναι ότι ο Έλληνας πιλότος κερδίζει αυτή την διάκριση για τρίτη σειρά εκπαιδευόμενων στην TLP. Αυτό, απλώς δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία των ΤLPs και καταδεικνύει την ποιότητα των Ελλήνων πιλότων, αλλά και των Ελλήνων γενικότερα. Γιατί κάποιοι προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε ποιοι είμαστε και από ποια ιστορική διαδρομή ερχόμαστε…
Το Tactical Leadership Programme είναι η εκπαίδευση των Ιπταμένων του ΝΑΤΟ στη συγκρότηση και την ηγεσία μικτών σχηματισμών (COMAO) καθώς και η εξοικείωση και συνεργασία όλου του προσωπικού που υποστηρίζει τέτοιου είδους αποστολές, σύμφωνα με τα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα και διαδικασίες. Πρόκειται για αποστολές ιδιαίτερα δύσκολες που απαιτούν εκτός από πνεύμα πολεμιστή και υψηλές διοικητικές ικανότητες, στις οποίες ο Έλληνας αξιωματικός επίσης πρώτευσε. Εκτελούναι αποστολές εναέριας απαγόρευσης (AI: Aerial Interdiction), OCA, Slow Mover Protection/Attack, TST, αποστολές καταστροφής εχθρικής αεράμυνας (DEAD: Destruction of Enemy Air Defence), επιβολή Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσης (No Flying Zone), αποστολές εγγύς αεροπορικής υποστήριξης (CAS: Combat Air Support), PR και έρευνα και διάσωση μάχης (CSAR) σε συνθήκες ημέρας και νύχτας. Παρ’όλα αυτά η τουρκική Αεροπορία ενθαρρυμένη από την «ασυλία» που της έχουν δώσει οι Έλληνες πολιτικοί και σήμερα έκαναν “εκδρομούλα” εντός ελληνικών συνόρων με επτά παραβιάσεις του ΕΕΧ και δύο παραβάσεις των κανόνων του FIR Αθηνών.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr