“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ, ΑΥΞΕΝΤΙΟΣ, ΕΥΓΕΝΙΟΣ, ΜΑΡΔΑΡΙΟΣ ΚΑΙ ΟΡΕΣΤΗΣ (13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

«Οι πέντε αυτοί μάρτυρες ήταν Καππαδόκες κατά το γένος, στα χρόνια του Διοκλητιανού, που σέβονταν από τους προγόνους τους τον Χριστό κατά τρόπο όμως κρυφό. Ομολόγησαν με παρρησία κάποια στιγμή την πίστη τους, γι’ αυτό και υποβλήθηκαν σε πολυειδή βασανιστήρια από τον ηγεμόνα Λυσία. Και οι μεν τρεις πέθαναν στα βασανιστήρια, ο δε Ευστράτιος και ο Ορέστης επέζησαν και στάλθηκαν στη Σεβάστεια, στον διοικητή όλης της Ανατολής, τον Αγρικόλαο, ο οποίος διέταξε να ριχτούν στην πυρά, το 296, οπότε και τελειώθηκαν. Ήταν δε ο Ευστράτιος άνδρας λόγιος και κάτοχος της ρητορικής τέχνης, πρώτος από τους αξιωματικούς του Λυσία και με το αξίωμα του χαρτοφύλακα στην επαρχία του, αξίωμα που στα λατινικά λέγεται σκρινιάριος. Στο όνομα του αγίου Ευστρατίου επιγράφεται  η ευχή που λέγεται στο μεσονυκτικό του Σαββάτου «Μεγαλύνων μεγαλύνω σε, Κύριε…», όπως στον άγιο Μαρδάριο αποδίδεται η ευχή που λέγεται στην Γ΄ ώρα και αλλού «Δέσποτα Θεέ, πάτερ παντοκράτορ…».

Είναι να μην σου έρθει “νόημα”… αν σου ’ρθει, έφυγες...

Προσπαθούσα να καταλάβω τους ανθρώπους που παίρνουν την απόφαση να τα αφήσουν όλα και να πάνε να γίνουν μοναχοί.
Προσπαθούσα να καταλάβω το γιατί. Γιατί να μην ζήσουν μία ζωή μέσα στον κόσμο, να παντρευτούν, να κάνουμε παιδιά κι ας ζούνε όπως λέει η Εκκλησία, αφού και στον κόσμο μπορεί κάποιος να προκόψει πνευματικά, ακόμα και να αγιάσει…
Προσπαθούσα με την λογική να καταλάβω πως κατάφεραν αυτοί οι λίγοι να επιλέξουν κάτι το οποίο θα τους άλλαζε για πάντα, θα τους άλλαζε βαθιά. Κάτι το οποίο θα τους έβαζε στην διαδικασία μιας ζωής χωρίς “άδειες πνευματικές”, χωρίς διακοπές, μιας ζωής υπακοής και ταπείνωσης…μέσα στα μαύρα ράσα του χαροποιού πένθους, που πολλοί καταφρονούν, άλλοι κοροϊδεύουν, άλλοι αγνοούν…
“Αν σου έρθει “νόημα” τότε έφυγες…” ήταν η απάντηση που άκουσα από έναν αγαπημένο φίλο.

Πήγε στην τουρκία , πήρε εντολή; «κάνε πογκρόμ στην Βόρειο Ήπειρο, όπως το κάναμε εμείς στην ΠΟΛΗ»

Φώτο από thepressroom.gr
1955 Κωνσταντινούπολη – 2018 Βόρειος Ήπειρος ΠΡΟΓΚΡΟΜ κατά  του ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Μέσα σε λίγες ώρες οι απαντήσεις δόθηκαν αμέσως. Γίνονται τούτες τις στιγμές πολλά πράγματα πίσω από τις πλάτες του Ελληνισμού που δεν δυνάμεθα να τα εμπεδώσουμε. Μόνο όταν αρχίσουν να πονάνε, τα κατανοούμε. Μετά από αυτά που συμβαίνουν, μπορούμε να δούμε με άλλη ματιά την δολοφονία του Έλληνα Βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνου Κατσίφα δηλ. ότι ο αποτρόπαιος φόνος του ήταν η αρχή ενός γενικότερου σχεδιασμού που εξυφάνθηκε στην Τουρκία.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Ήταν 9 Δεκεμβρίου 2018 και η επικαιρότητα έθετε το ερώτημα:  «Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα να εξηγήσει γιατί πήγε εκτάκτως στην Κωνσταντινούπολη»