“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Αξιολογούν την Ελλάδα με οικονομικά μνημόνια και η Ιστορία τους “αξιολογεί” με επερχόμενα πυρηνικά μνημόσυνα

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
Γράφει  ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
«Δεν θα προφτάσουν» κρατήστε αυτή την φράση του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού γιατί ενεργεί στις μέρες μας.
Τελικά παίζουμε μέσα στον χρόνο της παράτασης για την αξιολόγηση της Ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές μας μέχρι να μπει το καταστροφικό γκολ στα δίχτυα της Βόρειας Κορέας ή της Συρίας και γενικότερα της ευρύτερης περιοχής από το Αιγαίο-Αν. Μεσόγειο- Μεσοποταμία, την στιγμή  μάλιστα που κάποιοι ανεγκέφαλοι γείτονες στα βόρεια σύνορα μας προπονούνται στα πέναλτι.

Διωγμοί στό Άγιον Όρος

Φωτό: Η Φοβερά Προστασία, τοιχογραφία στην είσοδο του καθολικού της Ι.Μ. Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους
Ο Πατριάρχης Αθηναγόρας όταν τού έλεγαν ότι δέν τόν μνημονεύουν οί Αγιορείτες, έλεγε «Άσε τούς πατέρες, μπορεί νά έχουν δίκαιο»
Η Ι.Μ. Κουτλουμουσίου από καιρό έχει ξεκινήσει διωγμούς (διαβάστε την απάντηση της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου) κατά τών πατέρων τής Μονής πού δέν συμφωνούν μέ τήν Σύνοδο τής Κρήτης καί τόν Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος τήν συγκάλεσε, καί έχει προχωρήσει σέ εξώσεις από τά κελλιά τους.

ΠΑΝΔΗΜΩΣ ΟΙ ΘΗΒΑΙΟΙ ΕΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ, ΤΟΝ ΚΑΛΟΚΤΕΝΗ

Η πόλη των Θηβών πανδήμως και σήμερα εόρτασε τη μνήμη του Προστάτη και Πολιούχου της Αγίου Ιωάννου του Καλοκτένους, με τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, που τελέσθηκε το πρωί στον ομώνυμο Ιερό Ναό, κτίσμα της Βασιλίσσης Όλγας, με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σὺρου κ. Δωροθέου Β', Μεγάρων κ. Κωνσταντίνου και Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου και του Ιερού Κλήρου, τους ύμνους της οποίας απέδωσαν χοροί Ιεροψαλτών από τη Θήβα και το Σχηματάρι.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ - Ἰωσήφ τοῦ ἀπό Ἀριμαθαίας καί τοῦ Νικοδήμου

Κατά ἕνα παλαιό λειτουργικό ἔθιμο τῆς Ἐκκλησίας μας, τήν ἑπομένη τῶν μεγάλων ἑορτῶν τελεῖται ἡ «Σύναξις», πανηγυρική δηλαδή συνάθροισις τῶν πιστῶν, πρός τιμήν τῶν ἱερῶν προσώπων, πού διεδραμάτισαν ἕνα σπουδαῖο ρόλο στό ἑορτασθέν γεγονός.
Ἔτσι τήν ἑπομένη τῶν Χριστουγέννων ἑορτάζομε τήν Σύναξι τῆς ὑπεραγίας Θεοτόκου καί τήν μετά τά Χριστούγεννα Κυριακή τήν μνήμη Δαυίδ τοῦ βασιλέως, Ἰωσήφ τοῦ μνήστορος καί Ἰακώβου τοῦ ἀδελφοθέου. Τήν ἑπομένη τῶν Θεοφανείων τήν Σύναξι τοῦ Προδρόμου. Τήν ἑπομένη τῆς Ὑπαπαντῆς τήν Σύναξι τοῦ δικαίου Συμεών τοῦ θεοδόχου καί τῆς προφήτιδος Ἄννης. Τήν ἑπομένη τοῦ Εὐαγγελισμοῦ τήν Σύναξι τοῦ ἀρχαγγέλου Γαβριήλ κλπ.

O Νικόδημος ο νυχτερινός μαθητής του Ιησού

Ο Νικόδημος είναι αυτός ο νυχτερινός μαθητής του Ιησού με τον οποίο διαλέχτηκε κάποτε σε υψηλό θεολογικό επίπεδο και πού προσπάθησε εις μάτην να υποστηρίξει τον Χριστό ενώπιον του συνεδρίου. Αυτός έφερε μια τεράστια ποσότητα μύρων στην ταφή του Χριστού για να τιμήσει τον διδάσκαλο Του. Ο Νικόδημος είναι πρόσωπο που εμφανίζεται στην Καινή Διαθήκη.
Ήταν Φαρισαίος και μέλος του Σανχεντρίν, ο οποίος, με βάση το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον, υποστήριξε τον Ιησού. Εμφανίζεται τρεις φορές στη διήγηση του Ιωάννη: την πρώτη επισκέπτεται τη νύχτα τον Ιησού για να ακούσει τη διδασκαλία του (κατά Ιωάννη 3:1-21), τη δεύτερη επικαλείται το νόμο σχετικά με την υπόθεση της σύλληψης του Ιησού κατά τη γιορτή της Σκηνοπηγίας (κατά Ιωάννη 7:45-51) και την τελευταία μετά τη Σταύρωση, όπου και βοηθάει τον Ιωσήφ από την Αριμαθαία να ετοιμάσει το σώμα του Ιησού για την ταφή (κατά Ιωάννη19:39-42).