“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Ο Θάνατος ως Νίκη

Ὁ θάνατος τοῦ Χριστοῦ πάνω στό Σταυρό δέν εἶναι μία ἀποτυχία πού ἀποκαταστάθηκε κάπως μετά τήν Ἀνάστασή του. Ὁ ἴδιος ὁ θάνατος πάνω στό Σταυρό εἶναι μία νίκη. Νίκη τίνος πράγματος; Μόνο μία ἀπάντηση μπορεῖ νά ὑπάρξει: Ἡ νίκη τῆς ὀδυνώμενης ἀγάπης. «Κραταιά ὡς θάνατος ἀγάπη...ὕδωρ πολύ οὐ δυνήσεται σβέσαι τήν ἀγάπην» (Ἆσμα ᾎσμ. 8, 6-7). Ὁ Σταυρός μᾶς δείχνει μίαν ἀγάπη πού εἶναι δυνατή σάν τό θάνατο, μίαν ἀγάπη ἀκόμη πιό δυνατή.

Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός: Λόγος ψυχωφελής και θαυμάσιος

Πρέπει να ξέρομε ότι ο άνθρωπος είναι διπλός, δηλαδή από σώμα και ψυχή, και έχει διπλές τις αισθήσεις και διπλές τις αρετές τους. Πέντε αισθήσεις έχει η ψυχή και πέντε το σώμα. Οι ψυχικές αισθήσεις είναι, νους, διάνοια, γνώμη, φαντασία και αίσθηση· οι σοφοί τις ονομάζουν και δυνάμεις. Οι σωματικές αισθήσεις είναι τούτες: όραση, όσφρηση, ακοή, γεύση και αφή.
Γι΄ αυτό και διπλές είναι οι αρετές, διπλές και οι κακίες. Ώστε είναι αναγκαίο να γνωρίζει καθαρά ο κάθε άνθρωπος, πόσες είναι οι ψυχικές αρετές και πόσες οι σωματικές. Και ποια είναι τα ψυχικά πάθη και ποια τα σωματικά.

Αθάνατο κάλλος: Η εμπειρία της γλυκύτητας του Παραδείσου

Λέγει επίσης ο π. Εφραίμ για κάποιον αδελφό, που  ζητούσε να πληροφορηθεί περί φύσεως των όντων και γλυκύτητας Παραδείσου και προσευχόταν: «… ξαφνικά  ήλθε σε έκσταση και αφού καταργήθηκαν για λίγο οι σωματικές του αισθήσεις ανοίχτηκαν τα μάτια της ψυχής του, αισθανόμενος την γλώσσα της δοξολογίας της κτίσεως προς τον Κτίστη, αλλά και με τα σωματικά του μάτια έβλεπε πολύ διαφορετικά, πολύ φωτεινά…

O Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος για το φόβο του θανάτου

Θέλετε να σας πω και άλλη αιτία, για την οποία φοβόμαστε το θάνατο; 
Γιατί δεν ζούμε ενάρετη ζωή και δεν έχουμε καθαρή συνείδηση. Αλλιώς ο θάνατος δεν θα μας τρόμαζε. Απόδειξέ μου ότι θα κληρονο­μήσω τη βασιλεία των ουρανών και σφάξε με τώρα κιόλας. Θα σου χρωστάω μάλιστα και χάρη για τη σφαγή μου, αφού θα με στείλεις γρήγορα σ' εκείνα τα αγαθά.

Η ανευλόγητη κατσίκα…

Κάποτε ευρισκόμενος ο Όσιος Παρθένιος στον Κρουσώνα, ένας βοσκός του ζήτησε να ευλογήσει το κοπάδι των αιγοπροβάτων του.
Ο Γέροντας ανταποκρίθηκε και πήγε στη μάνδρα, όπου και είχε συγκεντρώσει τα ζώα. Με τον θαυματουργό Σταυρό ευλογίας που έφερνε πάντοτε μαζί του, ευλόγησε το κοπάδι, λέγοντας διάφορες προσευχές.

«τα νερά στο ΑΙΓΑΙΟ και στην Κύπρο έχουν ζεσταθεί» είπε ο τούρκος. «Να ζεστάνεις και τα κόλλυβα σου» η απάντηση του ΑΓΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ

Φώτο: στην άσκηση θαλασσόλυκος οι τούρκοι δοκιμάζουν την τύχη τους επί υποτιθέμενου Ελληνικού Εδάφους
Τα ψέματα τελειώνουν κάποτε για όλους μαζί και οι ψευδαισθήσεις. Πρώτη φορά στα χρονικά της ΕΕ χώρα μέλος της κατεβαίνει σε ευρωεκλογές και την απειλούν ευθέως με γενικευμένη σύρραξη και κατάληψη ζωτικού χώρου της. Για ποια ευρωπαϊκά σύνορα , αλληλεγγύη και ασφάλεια  ομιλούμε;
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Όλα τα θηρία της οικουμένης επιθυμούν να διαμοιράσουν τα ιμάτια της  σταυρωμένης Ελλάδος και βάζουν πρώτα- πρώτα τον τούρκο να ξεκινήσει την μοιρασιά. Εχθές μόλις αναρωτιόμασταν γιατί «δακρύζουν μέχρι τα πατώματα»   ΑΓΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ από την προηγούμενη εβδομάδα;