“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Η Παναγία έκανε το θαύμα της...

Η Αρχιστράτηγός μας

«Χαίρε, δι’ ής εγείρονται τρόπαια
Χαίρε, δι’ ής εχθροί καταπίπτουσιν»
626 μ.Χ. Η Κωνσταντινούπολις, η πρωτεύουσα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, εδοκιμάζετο σκληρώς. Ο Ηράκλειος, ο γενναιότατος αυτοκράτορ, απουσίαζε. Με όλον τον στρατόν του ευρίσκετο προς τα ανατολικά σύνορα της αυτοκρατορίας, αγωνιζόμενος να συντρίψει τον Χοσρόην, τον αγέροχον εκείνον βασιλέα της Περσίας, τον διάδοχον του Ξέρξου κατά το μίσος προς τον Ελληνισμόν, όστις εκαυχάτο ότι δεν θα καταθέσει τα όπλα παρά μόνον όταν και ο τελευταίος Χριστιανός αρνηθή τον εσταυρωμένον. 

Γιατί το 2011 την Αγία Νεομάρτυρα Χρυσή την κυνηγούν κοντά στα σύνορα με τα Σκόπια Τούρκοι μουσουλμάνοι ;

Το 2011 με την έκτακτη εμφάνιση της Αγίας πλησίον της Ελληνοσκοπιανής μεθορίου  όλοι θαυμάσαμε και προβληματιστήκαμε . Τι να σήμαινε άραγε  αυτό που είπε με την θαυμαστή ζωντανή παρουσία της;
¨Η νεωκόρος την ρώτησε γιατί μπήκε και η Αγία απάντησε ότι …την κυνηγούν οι Τούρκοι¨
¨Μετά από λίγες μέρες όταν είδε την εικόνα της στο τέμπλο, τότε κατάλαβε ότι ήταν η ίδια η Αγία που της εμφανίσθηκε και την πιάσανε τα κλάματα¨
Αυτά που πέρασε η Νεομάρτυρας ΧΡΥΣΗ  στους χρόνους της βάρβαρης ισλαμικής τρομοκρατίας δεν διαφέρουν  με αυτά που βλέπουμε σήμερα στην Συρία και το Ιράκ να υφίστανται κυρίως νεαρά κορίτσια.

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και ερμηνεία της εικόνας

Τη συμβολή της Θεοτόκου στη σάρκωση του Λόγου του Θεού φέρνει η Εκκλησία μας στη μνήμη των πιστών με την εορτή του Ευαγγελισμού. Η ακολουθία της εορτής είναι στηριγμένη στην αφήγηση του Ευαγγελιστή Λουκά: 
«Εν δε τω μηνί τω έκτω απεστάλη ο άγγελος Γαβριήλ υπό του Θεού εις πόλιν της Γαλιλαίας, ή όνομα Ναζαρέτ, προς παρθένον μεμνηστευμένην ανδρί, ω όνομα Ιωσήφ, εξ οίκου Δαυιδ, και το όνομα της παρθένου Μαριάμ. Και εισελθών ο άγγελος προς αυτήν είπε χαίρε, κεχαριτωμένη ο Κύριος μετά σου, ευλογημένη συ εν γυναιξίν. Η δε ιδούσα διεταράχθη επί τω λόγω αυτού, και διελογίζετο ποταπός είη ο ασπασμός ούτος. Και είπεν ο άγγελος αυτή, μη φοβού, Μαριάμ, εύρες γαρ χάριν παρά τω Θεώ. 

Αν δεν γίνουμε Εθνικό Μελίσσι δεν πρόκειται να φτιάξουμε Κερί Προσευχής για την Σωτηρία της Πατρίδος

Αυτό το κερί της ρωμαίικης  κερήθρας που ενώνει και κολλάει ανθρώπινες ψυχές και φτιάχνει αριστουργήματα  ποθούσε ο Γέρος του Μοριά  και ο Στρατηγός Μακρυγιάννης μαζί με το ΠΟΘΟΥΜΕΝΟ που τους  έμεινε καημός.

Μακεδονία τα Σκόπια στο αραβόφωνο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ


Ιερά Πανήγυρις του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ι.Μ. Ιβήρων

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΙΣΛΑΜΙΚΑ «ΤΥΜΠΑΝΑ» ΤΟΥ ΑΛΛΑΧ!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Μια πρωτοφανή προκήρυξη που κυκλοφόρησε στο προάστιο της Νέας Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης, προκαλεί πολλά ανησυχητικά ερωτηματικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μία ομάδα μουσουλμάνων μοίραζε φυλλάδια στους περαστικούς τα οποία είχαν ένα μήνυμα στα Αραβικά κι από κάτω την μετάφραση στα Ελληνικά.

Κήρυττε τὸν Χριστὸ μέσα ἀπὸ τὴν εὐλάβειά σου!

Οἱ εὐλαβικὲς λαϊκὲς συνήθειες ποὺ μέσα ἀπὸ τὴν παράδοση ἔχουν περάσει στὴν καθημερινότητα   τῆς ζωῆς τοῦ Χριστιανοῦ, παρατηροῦμε ὅτι στὶς ἡμέρες μᾶς παραθεωροῦνται, γιὰ νὰ μὴν ποῦμε περιφρονοῦνται καὶ ἀπορρίπτονται, σὰν κάτι μὴ ἀναγκαῖο. Παρατηροῦμε σὲ πολλὰ σπίτια τὰ ὁποῖα ἐπισκεπτόμαστε, ὅτι τὸ καντηλάκι δὲν  ὑπάρχει, τὸ θυμίαμα εἶναι ἄγνωστο καὶ ἀνύπαρκτο, οἱ ἱερὲς εἰκόνες χρησιμοποιοῦνται  σὰν ΄΄ντεκὸρ΄΄ γιὰ νὰ στολίσουμε τὸ σπίτι, τὸ σημεῖο τοῦ σταυροῦ κατὰ τὴν ὥρα τοῦ φαγητοῦ ἀπὸ ὅπου δὲν ἀπουσιάζει γίνεται μὲ βιασύνη καὶ σὰν νὰ ντρεπόμαστε ἢ νὰ αἰσθανόμαστε ἄβολα τὴν ὥρα ποὺ κάνουμε τὸ σταυρό μας!