“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

☦ Το ρασο ειναι σαν το καρβουνο…

"Το ρασο ειναι σαν το καρβουνο. Αν ειναι σβηστο λερωνει και αν ειναι αναμμενο καιει.

Πλεον υπαρχει περισσοτερο καρβουνο παρα φωτια. Υπαρχει ομως και φωτια μα θα φανει αργοτερα. Υπαρχουν και καποιοι Αρχιερεις αγιοι. Αυτοι τωρα δεν ακουγονται (και ανεφερε δυο ονοματα). Ο Χριστος θα κανονισει. Η Εκκλησια θα χωριστει απο αυτους. Να μην αγχωνεστε, να μην στεναχωριεστε, να εχετε πιστη και να μην υπακουτε σε αιρετικους Οικουμενιστες. Υπακοη μονο στον Θεο. Μην εκκλησιαζεστε εκει που ειναι οι Δεσποταδες. Αυτοι δεν πιστευουν σε τιποτα.

ΦΩΤΟ Η ΧΡΥΣΗ ΜΑΡΜΑΡΙΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΘΥΡΑ ΤΟΥ ΕΞΩΝΑΡΘΗΚΑ ΤΗΣ ΙΜ ΙΒΗΡΩΝ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

Γι’ αυτό όταν μας κατηγορούν, όταν μας συκοφαντούν, όταν μας πειράζουν, όταν μας ταπεινώνουν, όταν μας αδικούν, πρέπει κι εμείς να συγχωρούμε.

Με οποία καρδιά, με οποία δύναμη, με οποία διάθεση προσφέρουμε τη συγχωρητικότητά μας, όχι εκατονταπλάσια, άλλα μυριοπλάσια θα είναι τα αντίστοιχα αγαθά, που θα λάβουμε από τον Θεό.

☦ «Παιδί μου, δεν έχεις εξομολογηθεί όλες τις αμαρτίες γι αυτό δεν ανοίγει η πόρτα»

Μια ξεχωριστή ιστορία που αξίζει να διαβάσετε, από το βιβλίο του Μοναχού Ζωσιμά, «Ιερομόναχος Σίμων Αρβανίτης, (1901-1988), Μαρτυρίες για τη ζωή και το έργο του», τόμος Β’.

Κάποια μοναχή πήγε στην Κηφισιά και πήρε ένα ταξί, για να ανέβει στο Μοναστήρι [στην Ιερά Μονή Άγιο Παντελεήμονα Ν. Πεντέλης]. Ο ταξιτζής, που την μετέφερε, είχε ακούσει για τον πάτερα Σίμωνα [Ιερομόναχος Σίμων Αρβανίτης] και ρώτησε την μοναχή γιατί ανεβαίνει επάνω.

☦ Όλες οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου για τα μέτρα του Πάσχα – Διαβάστε την Εγκύκλιο

Με έναν πιστό ανά 25 τ.μ. και μέγιστο επιτρεπτό αριθμό τα 100 άτομα πρότεινε η Ιερά Σύνοδος να λειτουργήσουν φέτος το Πάσχα οι Ιεροί Ναοί σε όλες τις ακολουθίες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας, στην Αναστάσιμη Ακολουθία, αλλά και έως τη Δευτέρα του Θωμά. Η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου, που αναφέρει τα της λειτουργίας των Ιερών Ναών από την Κυριακή των Βαΐων (26η Ἀπριλίου) έως και τις 10 Μαΐου 2021, κάνει λόγο, επίσης, για τήρηση ελάχιστης απόστασης των δύο μέτρων μεταξύ των πιστών εντός και εκτός των ναών. Διευκρινίζει δε πως σε περίπτωση κατά την οποία ο αριθμός των προσελθόντων υπερβαίνει τον επιτρεπόμενο, οι πιστοί δύνανται να παραμένουν στον προαύλιο χώρο προσευχόμενοι και τηρώντας υποχρεωτικά απόσταση τουλάχιστον δύο (2) μέτρων μεταξύ τους και ανά δέκα (10) τ.μ. επιφανείας (αφού θα έχουν τεθεί σε λειτουργία τα εξωτερικά μεγάφωνα).

☦ Πρώτη και Δεύτερη Ανάσταση - Πρώτος και Δεύτερος Θάνατος

Οι Ορθόδοξες έννοιες τών Αγιογραφικών αυτών φράσεων

Το θέμα τής ανάστασης μπερδεύει πολλούς ανθρώπους που αγνοούν τη διδασκαλία τής Εκκλησίας. Διαβάζουν στην Αγία Γραφή για πρώτο και δεύτερο θάνατο, ή για πρώτη και δεύτερη ανάσταση, και οι απόψεις που διατυπώνονται είναι πολλές. Εδώ θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε περιληπτικά αυτό το ζήτημα, σύμφωνα με τη διαχρονική εμπειρία των αγίων.

☦ Ο Άγιος Σάββας ο εν Καλύμνω αγιογράφησε την πρώτη εικόνα του Αγίου Νεκταρίου…

Ο Άγιος Σάββας εν Καλύμνω υπήρξε Εκείνος που ζωγράφισε την πρώτη εικόνα του Αγίου Νεκταρίου! Το έτος 1918 πηγαίνει στην Αίγινα, όπου διακονεί τον Άγιο που εορτάζουμε σήμερα μέχρι την κοίμησή Του. Η συγκαταβίωσή του με τον Άγιο Νεκτάριο συνέβαλε πολύ στην περαιτέρω πνευματική πρόοδο του Οσίου.

Γνώρισε την αυστηρή άσκηση του Αγίου μας, τους πολέμους των μικρών ανθρώπων, αλλά και την παροιμιώδη ταπείνωση και απλότητά Του.

☦ Π. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΚΑΡΠΑΘΙΟΥ: “Η ΜΑΣΚΟΦΟΡΙΑ ΣΤΟΣ ΝΑΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΙΡΕΣΗ”

Γράφει ο Ιωάννης Λαμπρόπουλος

Αγαπητοί αδελφοί.

Δύσκολες και επικίνδυνες οι στιγμές που ζούμε διότι ο διάβολος προσπαθεί να πλανήσει «ει δυνατόν και τους εκλεκτούς».

Και το πιο επικίνδυνο, είναι ότι προωθεί αυτήν την πλάνη, με τους Μητροπολίτες και τους ιερείς, οι οποίοι υποτίθεται πως μιλούν εξ’ ονόματος της Εκκλησίας του Χριστού, οπότε πρέπει να τους εμπιστεύεται και να τους ακούει ο λαός.

☦ Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 12:00 ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ

☦ Το μονοπάτι της ζωής….

Το μονοπάτι της ζωής είναι όλο πόνος και δάκρυ, όλο αγκάθια και καρφιά, παντού φυτρωμένοι σταυροί, παντού αγωνία και θλίψη. Κάθε βήμα και μία Γεθσημανή, κάθε ανηφοριά και ένας Γολγοθάς, κάθε στιγμή και μία λόγχη.  Αν μπορούσαμε να στίψουμε τη γη σαν το σφουγγάρι, θα έσταζε αίμα και δάκρυα.

Γέροντας Εφραίμ Φιλoθεΐτης

apantaortodoxias

☦ Ο άγιος Πατήρ ημών Ιωάννης Καλαΐδης: " Η Θεία Κοινωνία της Μεγάλης Πέμπτης, σκεπάζει τον Χριστιανό όλον τον χρόνο "!

Την Μεγάλη Πέμπτη του 2002 είχα την μεγάλη ευλογία να μεταφέρω τον άγιο Πατέρα, από το Νοσοκομείο Σερρών όπου νοσηλευόταν, στην Θεσσαλονίκη, στο σπίτι της κόρης του. Ήταν μαζί μας και η ευλογημένη πρεσβυτέρα του Πολυξένη. Στην διάρκεια της διαδρομής, ο π. Ιωάννης μού είπε: «Η Θεία Κοινωνία της Μεγάλης Πέμπτης σκεπάζει τον χριστιανό όλον τον χρόνο, γιατί είναι η Κοινωνία του μαρτυρίου του Χριστού. Εάν δεν έχουμε την ευλογία από τον πνευματικό να κοινωνούμε και την Μεγάλη Πέμπτη και την Ανάσταση, τότε να προτιμούμε να κοινωνούμε την Μεγάλη Πέμπτη"!

☦ Ποιος ήταν Σίμων ο Κυρηναίος που κουβάλησε το Σταυρό του Χριστού; Τι απέγινε μετά;

Υπάρχουν πρόσωπα στην Καινή Διαθήκη τα οποία, μολονότι διαδραμάτισαν κάποιο ρολό στο πασχαλινό δράμα, χάθηκαν από την ιστορία της χριστιανικής ζωής. Και ένα από αυτά είναι αναμφισβήτητα ο Σίμωνας ο Κυρηναίος…

τον οποίο όλοι οι ιερείς μιμούνται κατά την ακολουθία της Μεγάλης Πέμπτης μεταφέροντες τον Σταυρό του Χριστού, αλλά για τον οποίο δεν γνωρίζουμε παρα τις λίγες λέξεις που μας παραδίδουν τα Ευαγγέλια.

☦Ο Χριστός ήξερε ότι εβαδίζει προς τον Σταυρό αλλά δεν έκανε διπλωματία.

Ο Χριστός ήξερε ότι εβαδίζει προς τον Σταυρό αλλά δεν έκανε διπλωματία. Ο Χριστιανός δεν έχει διγλωσσία, δεν έχει διψυχία, δεν έχει διπλωματία, λέει το σωστό κι αν δεν πει το σωστό, είτε από φόβο είτε από άλλες σκοπιμότητες, είναι προδότης της αλήθειας. 

☦ Χαίροις, περιστερά λογική…