“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

☦ Ο Τούρκος βαρκάρης και η Ιερή Εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους

Ο Καθεδρικός Μικρασιατικός Ναός του Αγίου Χαραλάμπους βρίσκεται στο Βαρβάσι της Χίου. Κτίστηκε το 1927 από τους διωγμένους Μικρασιάτες πρόσφυγες που ήρθαν στη Χίο μετά τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922 και διέμεναν στην περιοχή Βαρβάσι της πόλης της Χίου.
Λόγω της πρόχειρης κατασκευής του υπέστη σοβαρές ζημιές στους σεισμούς του 1949 και έτσι το 1967 κατεδαφίστηκε και ξαναχτίστηκε από την αρχή.

☦"Ο λόγος του Θεού γεννάται, δεν φτιάχνεται"

Ήταν θυμάμαι, Νοέμβριος του 1975.
Είχαν περάσει λίγοι μήνες που είχα γίνει καλόγερος, και καθώς ανέβαινα από την μονή Σταυρονικήτα στην Αθωνιαδα Σχολη, πέρασα -όπως συνήθιζα- από το καλυβάκι του Τιμίου Σταυρού, του πατρός Παϊσίου.
Εκεί βρήκα τον γέροντα να κάθεται στο ασκητικό του κελλάκι και να γράφει.

☦Η Εκκλησιαστική Πρωτοχρονιά

Αν και η 1η Ιανουαρίου θεωρείται η πρώτη ημέρα εκάστου πολιτικού έτους, δεν ισχύει το ίδιο και στην Εκκλησιά μας. Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση η 1η Σεπτεμβρίου θεσπίζεται ως η ημέρα έναρξης κάθε εκκλησιαστικού χρόνου ή όπως διαφορετικά λέγεται, ως «η αρχή της Ινδίκτου». Η λέξη ‘‘Ίνδικτος’’ προέρχεται από την λατινική λέξη «indictio» και σημαίνει διαταγή. Στα χρόνια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ιστορικώς καταγράφεται πως είχε επιβληθεί ετησίως στους πολίτες να καταβάλουν φόρο για την συντήρηση του στρατού επί μια δεκαπενταετία. Κάθε δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονταν ένας κύκλος ετών (Ινδικτίωνας) και ο φόρος αυξομειώνονταν. Επομένως ο Ινδικτίωνας δεν ήταν παρά η αστρονομική χρονική περίοδος αυτών των δεκαπέντε ετών.

☦Όσιος Παϊσιος: "Αν τώρα παρουσιαζόταν μπροστά μας η Παναγία, νομίζεις ότι θα ψάχναμε να βρούμε τον σωστό ήχο;"

Κάποτε, την ώρα που ένας νέος προσκυνούσε την εικόνα της Παναγίας μέσα στο Εκκλησάκι, ο Όσιος του είπε: "Αν τώρα παρουσιαζόταν μπροστά μας η Παναγία, νομίζεις ότι θα ψάχναμε να βρούμε τον σωστό ήχο, για να Της πούμε το τροπάριο: "Πολλοίς συνεχόμενος πειρασμοίς;"

☦ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΚΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ

«Ο Γέροντας Ιωάννης Καλαίδης έλεγε οτι θα έρθει βιολογικός πόλεμος, πείνα και παγκόσμιος πόλεμος»
Έρχεται αλλος πιο δύσκολος και αλλες εξετάσεις απο το elementary στο intermediate.
H μάσκα θα αποτύχει και μας πούν στο τέλος να κάνουμε εμβόλιο.
Διότι όλα αυτα που συμβαίνουν είναι έργα αντίχριστων για να προετοιμάσουν με το φόβο και τον τρόμο και το προσδοκόμενο χάος πρώτα μια παγκόσμια κυβέρνηση και μετά τον αντίχριστο.

☦ Οι Τούρκοι έβλεπαν γυναίκα με βρέφος στην Ιβήρων και βασάνιζαν τον Διάκο για να μάθουν ποια ήταν!

Κατά την δύσκολη εποχή της Επαναστάσεως του 1821 όλοι οι αδελφοί της Ιεράς Μονής Ιβήρων είχαν σκορπίσει εκτός ενός διακόνου Γρηγορίου, ο οποίος έμεινε στο Μοναστήρι ως φύλακας.
Οι Τούρκοι, όμως, στρατιώτες που είχαν πλημμυρίσει την Μονή, κατά την διάρκεια της νύκτας έβλεπαν μίαν γυναίκα με ένα βρέφος αγκαλιά και εξεμάνησαν με την ιδέα ότι οι μοναχοί έχουν και άλλες γυναίκες κρυμμένες.

☦ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΕΙΣ ΠΡΙΝ ΚΤΥΠΗΣΕΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΆ ;

Ρ.Τ.Ερντογάν: «Αποδέχονται οι Έλληνες με τους ανίκανους ηγέτες τους αυτό που θα τους συμβεί αν επιτεθούμε;»
Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας νωρίς το απόγευμα της Κυριακής σε τελετή απονομής διπλωμάτων σε πτυχιούχους στρατιωτικής σχολής, ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας, απευθυνόμενος ευθέως στον ελληνικό λαό και απειλώντας:

☦ Ἡ Ἱστορία τῆς Ἁγίας Ζώνης

Στὶς 31 Αὐγούστου θὰ ἑορτάσουμε καὶ φέτος τὴν Κατάθεση τῆς Τιμίας Ζώνης τῆς Θεοτόκου. Ἀποτελεῖ τὸ μοναδικὸ ἱερὸ κειμήλιο ποὺ σχετίζεται μὲ τὸν ἐπίγειο βίο τῆς Θεοτόκου καὶ διασῴζεται μέχρι σήμερα στὴν Ἱερὰ Μονὴ τοῦ Βατοπαιδίου στὸ Ἅγιο Ὄρος, στὸ Περιβόλι τῆς Παναγίας. Ἡ ἴδια ἡ Θεοτόκος τὴν ὕφανε ἀπὸ τρίχες καμήλας.
Οἱ πληροφορίες γιὰ τὸν ἐπίγειο βίο τῆς Θεοτόκου εἶναι λιγοστὲς καὶ προέρχονται ἀπὸ τὴν Καινὴ Διαθήκη καὶ ἀπὸ τὴν παράδοση ποὺ διασώθηκε ἀπὸ τοὺς ἀποστολικοὺς ἀκόμη χρόνους.