“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

«Ας κτυπήση το τρίτο χειροσήμαντρο ο Εκκλησιαστικός, εγώ φεύγω...»

Δύο ημέρες πριν κοιμηθή, συζητώντας με έναν αδελφό της Μονής, του λέγει αυτός:
-Γέρο-Γελάσιε, τρέχεις, βλέπω.
-Ο Θεός με ζητεί!
-Κάποτε τούτο το σκήνος, τούτο το σώμα, θα ενδυθή την αφθαρσίαν!
-Ναι!  Αλλά τώρα πρέπει πρώτα να ενδυθή την φθοράν και τον θάνατον. Τι είναι θάνατος! Ένα ὤπ, και να! ένα βήμα και πήγαμε μπροστά στον Χριστό! Εγώ έτσι νιώθω.
Πράγματι, σε δύο ημέρες, όταν το πρώτο χειροσήμαντρο χτύπησε για τον Εσπερινά της 1ης Σεπτεμβρίου 1987, βγήκε στην αυλή της Μονής αυτός, γέρος 85 χρονών, που δεν έβγαινε πια καθόλου έξω από την πόρτα του, για να σημάνη το δεύτερο χειροσήμαντρο γύρω από τον ναό! Συγκεντρώθηκε όπισθέν του όλη σχεδὸν ἡ αδελφότης. Μετά το κτύπημα λέγει:

Ο Αλβανός πρωθυπουργός υπόσχεται ανοικοδόμηση νέας εκκλησίας

Μετά από το κύμα  διεθνών διαμαρτυριών και πιέσεων προς την αλβανική κυβέρνηση, για την κατεδάφιση του ιερού ναού του Αγίου Αθανασίου στις Δρυμάδες, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, προέβη σε δηλώσεις αναφέροντας ότι η εκκλησία θα ανοικοδομηθεί εκ νέου, αλλά συγχρόνως τόνισε προς την Ελλάδα,   ότι «καμία γειτονική χώρα, δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του αλβανικού κράτους».

Σπάνια εικονογραφική προσέγγιση όπου παρουσιάζει την Παναγία να κοινωνάει

Στην σπάνια αυτή εικονογραφική προσέγγιση εμφανίζεται η Παναγία να κοινωνάει κατά τον τύπο της γνωστής εικόνας όπου ο Σωτήρας Χριστός κοινωνάει τους Αγίους Αποστόλους.
Η εικόνα αυτή αναφέρεται σ'ένα θαύμα όπου έγινε στο μοναστήρι του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου την περίοδο της επίγειας ζωής του Αγίου Σάββα,γεγονός που καταγράφει ο Αγάπιος Μοναχός στο βιβλίο του ''Αμαρτωλών Σωτηρία''(Εν Βενετία 1851, σ. 307 κ.ε.)