“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

☦ Όσιος Άνθιμος ο Βαγιάνος ο εν Χίω 15.2 [Αντίδοτο στο φόβο του κορωνοϊού!]

Ο Όσιος Άνθιμος, κατά κόσμο Αργύριος Κ. Βαγιάνος, γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1869 μ.Χ. στην περιοχή του Αγίου Λουκά Λιβαδίων Χίου. Οι ευσεβείς και ενάρετοι γονείς του, Κωνσταντίνος και Αργυρώ, φρόντισαν να του δώσουν Χριστιανική αγωγή. Και ο νεαρός Αργύριος έχοντας πνεύμα σοφίας, ήταν προορισμένος από τον Θεό να αναδειχθεί σκεύος εκλογής Του και να γίνει μέγας παιδαγωγός εις Χριστόν. Γράμματα δεν έμαθε πολλά. Περιορίσθηκε στις απλές γνώσεις του δημοτικού σχολείου. Έτσι χωρίς την θύραθεν παιδεία, αλλά με ευφυΐα και διεισδυτικότητα στις θείες αναζητήσεις του, έχοντας μάλιστα έντονη την επιθυμία για βίο πνευματικό, προχωρούσε αταλάντευτα στην κατά Χριστόν ενάρετη ζωή.

☦ ΘΕΟΣΗΜΕΙΟ του ΑΓΙΟΥ ΑΝΘΙΜΟΥ ανήμερα της εορτής του στην ακριτική ΧΙΟ στις 15 Φεβρουαρίου του 2016

Επισημαίναμε τότε:

ΚΑΙ πάλι η μυροβόλος και μαρτυρική ΧΙΟΣ γιόρτασε και φέτος τον αγαπημένο Άγιο της… τον ΑΓΙΟ ΑΝΘΙΜΟ στην  Ιερά Μονή της ΠΑΝΑΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ.

Όπως μας μεταφέρθηκε το παρακάτω  συμβάν και δίχως να αλλάξουμε οτιδήποτε, το παραθέτουμε.

¨Θέλω να μοιραστώ το Θαύμα, που έζησα εχθές 15 Φεβρουαρίου, στήν Ιερά μονή Παναγίας Βοήθειας Χίου.

☦ ΓΈΡΟΝΤΑΣ: "πριν την 25 Μαρτίου που συμπληρώνονται τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 21 φαίνεται να δοκιμάζεται άσχημα η Εκκλησία με φοβερό κατασκανδαλισμό"

 Φώτο: shmantikanea

Όλα κινούνται μέσα στο κλίμα των ημερών και με όσα διαμορφώνει αυτό ώστε να αποπροσανατολιστεί ο άνθρωπος από αυτά που είναι σοβαρά για την επιβίωση του.

☦ Η κατήχηση δεν είναι θέμα μόνο διδασκαλίας. Είναι θέμα πίστης και όρεξης, επιθυμίας για τον Χριστό (Μνήμη Αγίου Αυξεντίου)

«Αὐξήσας τήν πρός Θεόν ἀγάπησιν, πάτερ Αὐξέντιε, καί κοσμικήν στοργήν καταλιπών, θεοφόρε, κειμήλιον χωρητικόν τοῦ Πνεύματος τῶν χαρισμάτων ἀναδέδειξε» (από την πρώτη ωδή του κανόνα του Όρθρου της ακολουθίας του αγίου Αυξεντίου, 14 Φεβρουαρίου)

«Αφού αύξησες την αγάπη προς τον Θεό και εγκατέλειψες την στοργή για τα πράγματα του κόσμου, θεοφόρε, αναδείχτηκες κειμήλιο (θησαυρός) των χαρισμάτων που χωρούν στον άνθρωπο εκ του Αγίου Πνεύματος».

☦ Πολλοί πᾶμε στo Χριστό, στην Έκκλησία Του, ἀλλά λίγοι εἶναι ἐκεῖνοι που ὠφελοῦνται

'Πολλοί πᾶμε στό Χριστό, στήν Έκκλησία Του, ἀλλά λίγοι εἶναι ἐκεῖνοι πού ὠφελοῦνται, γιατί δέν πᾶνε μέ συνηδητοποιημένη πίστη, ὅπως ἔκανε ᾑ αἱμορροοῦσα γυναῖκα τοῦ Εὐαγγελίου. Πάρε ἕνα ξύλο καί βάλτο στήν πρίζα τοῦ ρεύματος, δέν θά γίνει τίποτα. Πάρε ἕνα σύρμα καί βάλτο στήν πρίζα τοῦ ρεύματος καί θά γίνει ἠλεκτρική ἐκκένωση. Ἄρα γιά νά πάρεις, πρέπει νά γίνεις ὁ ἀνάλογος δέκτης. Καί ὁ ᾄνθρωπος πού πηγαίνει στό Χριστό μέ πίστη, γίνεται δεκτικός στό νά μεταδοθεῖ τό Θεῖο μέσα του.''

Δημήτριος Παναγόπουλος- Ιεροκήρυκας

proskynitis

☦ ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΦΩΝΉ και είναι Δεσποτική - Στώμεν καλώς

Από τα μικρά αλλά μεγάλα σε πνευματικό μέγεθος Κύθηρα ακούγεται φωνή που υπηρετεί το Πανίερο Σέβασμα της Ελλάδος της ΠΑΝΑΓΙΑΣ της ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΗΣ

"Σεισμοῦ διασῴζουσα φυσικοῦ,σεισμικάς δονήσεις σύ ἀπότρεψον ἠθικάς, καί ἐκ ναυαγίων, οἰκογενείας σῷζε, φρίκης διαζυγίων, Μυρτιδιώτισσα."

☦ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΗΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΡΙ "διὸ ἐξέλθατε ἐκ μέσου αὐτῶν καὶ ἀφορίσθητε, λέγει Κύριος, καὶ ἀκαθάρτου μὴ ἅπτεσθε, κἀγὼ εἰσδέξομαι ὑμᾶς"

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Αυτό θα ακουστεί στον Απόστολο της Κυριακής στους άδειους από τους Ναούς πιστούς, ενώ οι τηλεοράσεις του κόσμου θα προσφέρουν μόνο θέαμα δίχως άρτο καθότι πλησιάζει απειλητικά η πείνα.

"διὸ ἐξέλθατε ἐκ μέσου αὐτῶν καὶ ἀφορίσθητε, λέγει Κύριος, καὶ ἀκαθάρτου μὴ ἅπτεσθε, κἀγὼ εἰσδέξομαι ὑμᾶς"