“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Η χαρά της θέας της Θεοτόκου

Επισκόπου Ηλία Μηνιάτη
Αδύνατον είναι ο νους μας να φαντασθεί το υπέρλαμπρον εκείνο φως, με το οποίον αστράπτει η μακαρία Παρθένος εις τον Παράδεισον. Η σελήνη, ο ήλιος είναι σκοτεινά πράγματα, παραβαλλόμενα με εκείνο το ανεκλάλητον κάλλος, το οποίον βλέπουσιν, και δεν χορταίνουσιν οι Μακάριοι. Τι ωραίον; Τι φαεινόν; Τι θεοειδές θέαμα εις τα μάτια των Σεραφίμ;
Τούτο επεθύμησε να ειδεί ένας νέος πολλά ευλαβής της Παρθένου, και έκαμε προς αυτήν τοιαύτην δέησιν: «Μαρία, γλυκύτατον όνομα, όπου εγώ μετά Θεόν σέβω και προσκυνώ, με όλον τον πόθον και ευλάβειαν της ψυχής μου, διάτι είσαι της ψυχής μου η παρηγοριά και η χαρά, αν εύρηκα χάριν ενωπίον Σου ο ταπεινός δούλος Σου, μιάν χάριν να μου κάμης, σε παρακαλώ. 

Λίγο πριν σκάσει ο γάιδαρος!

Ένας στους δύο φορολογούμενους δεν πληρώνει τον φόρο ακινήτων. Ένας στους δύο περιμένει το κατασχετήριο της εφορίας για να εξαναγκαστεί να πληρώσει χρήματα που δεν έχει. Αυτή είναι η πετυχημένη πολιτική του Γιάννη Στουρνάρα! Η προοπτική της κατάρρευσης των εσόδων είναι ορατή. Ο κ. Στουρνάρας θα πρέπει να μείνει στην θέση του. Να μην τον αφήσουν να δραπετεύσει και να ζήσει τις συνέπειες της καινοτόμου φορολογικής πολιτικής αυτής της κυβέρνησης.

Προσκάλεσαν τον Τούρκο Πρόεδρο να προσκυνήσει το…μνημείο αρμένικης γενοκτονίας

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης,
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
Πρωτοφανή πρόσκληση προς τον νέο πρόεδρο της Τουρκίας, (που κατά πάσα πιθανότητα μετά τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου θα είναι ο σημερινός πρωθυπουργός, Ταΐπ Ερντογάν), να έρθει το επόμενο έτος, 2015, με την συμπλήρωση εκατό χρόνων από τα φρικτά γεγονότα της αρμένικης γενοκτονίας στις αρχές του εικοστού αιώνα και να προσκυνήσει το μεγάλο μνημείο της γενοκτονίας που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, Ερεβάν, απεύθυνε ο πρόεδρος της Αρμενίας, Serj Sarkisyan.

Ὁ μέγας ὑποκριτής

ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ εἶναι ὅτι οἱ αἱρετικοὶ ἐπιλέγουν τὴν ὑποκρισία προκειμένου νὰ ἐπηρεάζουν εὐκολώτερα τοὺς καλοπροαίρετους καὶ ἀγαθούς. Μὲ τὸ διαφορετικό τους πρόσωπο ἐμφανίζουν τὸ μαῦρο ὡς ἄσπρο καὶ προσπαθοῦν νὰ σπείρουν τὸ σπόρο τῆς ἀπώλειας στὶς ψυχὲς τῶν ἀνθρώπων.

Ένα ταξίδι στο Βυζάντιο με όχημα τη λογοτεχνική σας φαντασία


Η ΧΡΥΣΟΠΟΡΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

29η ΜΑΪΟΥ 1453 – 29η ΜΑΪΟΥ 2014 
Η ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΥ
“Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ” (;), μία φράση, η οποία ηχούσε δυνατά στο μυαλό μου, όταν το 2009 επισκέφθηκα πρώτη φορά την Βασιλεύουσα, την πόλη των Πόλεων, την Κωνσταντινούπολη.
Τα συναισθήματα και οι σκέψεις είχαν μία μόνιμη ροή και εναλλαγή. Δέος και Σεβασμός! Πατούσα μέσα στην Αγία Σοφία! Δεν περιγράφεται το αίσθημα!
Ο ξεναγός, Τούρκος, από τους ντόπιους εκεί, μόλις είδε την παρέα μας, έτρεξε να μας προσφέρει τις υπηρεσίες του. Ξεκίνησε να μας αραδιάζει ένα σωρό λεπτομέρειες για τον Ναό της Αγίας Σοφίας. Όταν μάλιστα του είπαμε ότι είμαστε Έλληνες, μας έδειξε μια ιδιαίτερη συμπάθεια ανάμεικτη με ελαφρά ειρωνεία. Ωραίος τύπος, έξυπνος, το μάτι του έλεγχε τα πάντα.

Τι συμβαίνει; Τι συμβαίνει και η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ έμεινε ανήμερα της άλωσης δίχως «προσευχές».

Φωτο  από http://dhaber.com.tr/28-mayis
Και αυτός ο Ρώσος βρήκε μέρα για να στείλει τελεσίγραφο στους Ευρωπαίους και εμμέσως στους Τούρκους να μην περνούν πολεμικά πλοία από τα Στενά του Βοσπόρου προς την Μαύρη Θάλασσα.

¨Καθαρή προειδοποίηση απηύθυνε η Ρωσία στην Γαλία, ότι η γαλλική φρεγάτα κλάσης La Fayette, η Surcouf (F711) που έστειλε το ΝΑΤΟ στην Μαύρη Θάλασσα θα γίνει στόχος των βομβαρδιστικών της και θα έχει την τύχη του αντιτορπιλικού κατευθυνομένων βλημάτων USS Donald Cook, το οποίο όχι απλώς στοχοποιήθηκε αλλά και υπέστη και "νέκρωση" των οπλικών του συστημάτων κατά την διάρκεια εικονικής προσβολής του από δύο Su-24 Fencer της ναυτικής Αεροπορίας!¨ 

Επιχείρηση «Τανάλια» στις… Κυκλάδες: Τι μας «λένε» οι Τούρκοι

Τέτοια τουρκική ναυτική δραστηριότητα στις Κυκλάδες έχουμε να δούμε από την εποχή των… Ορλοφικών, τη δράση του Λάμπρου Κατσώνη και της επανάστασης του 1821.
Του Δρ. Γεωργίου Κ. Φίλη
Χωρίς τίτλους εντυπωσιασμού με πολύ λίγα λόγια ανέφερε το «defence-point.gr» τις κινήσεις του τουρκικού Στόλου στο κέντρο των Κυκλάδων και ενημέρωσε με ψυχραιμία για την…κίνηση «τανάλια» των μονάδων του στόλου της γείτονος η οποία μόνο τυχαία με την πολιτική συγκυρία στις δύο χώρες δεν είναι.

Εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου

Γιορτάζουμε σήμερα 29 Μαΐου, ημέρα της Αναλήψεως του Κυρίου.
«Ὁ Κύριος ἀνελήφθη εἰς οὐρανούς, ἵνα πέμψῃ τὸν Παράκλητον τῶ κόσμω, οἱ οὐρανοὶ ἡτοίμασαν τὸν θρόνον αὐτοῦ, νεφέλαι τὴν ἐπίβασιν αὐτοῦ, Ἄγγελοι θαυμάζουσιν, ἄνθρωπον ὁρῶντες ὑπεράνω αὐτῶν, ὁ Πατὴρ ἐκδέχεται, ὃν ἐν κόλποις ἔχει συναϊδιον, Τὸ Πνεῦμα τὸ ἅγιον κελεύει πᾶσι τοὶς Ἀγγέλοις αὐτοῦ, Ἄρατε πύλας οἱ ἄρχοντες ἡμῶν, Πάντα τὰ ἔθνη κροτήσατε χείρας. ὅτι ἀνέβη Χριστός, ὅπου ἣν τὸ πρότερον».

29 Μαϊου 1453: Η αποφράδα ημέρα μέσα από τη μοναδική ιστορική αφήγηση του Γ.Φραντζή

Οι δυστυχείς Ρωμαίοι, αφού άκουσαν τα λόγια του αυτοκράτορα [Κωνσταντίνου Παλαιολόγου] έσφιξαν την καρδιά τους, αγκα­λιάστηκαν και έκλαιγαν όλοι μαζί. Κανένας δεν έφερνε πια στη μνήμη του τα αγαπημένα του παι­διά, τη γυναίκα και την περιουσία του, αλλά ήθε­λαν όλοι να πεθάνουν για τη σωτηρία της πατρίδας τους. Ύστερα γύρισαν στις θέσεις τους για να φυλάξουν τα τείχη της πόλης.

Μέρες πολιτικής άλωσης…Μέρες αλλοτρίωσης…Μέρες Οργής…

Κάνει η ιστορία κύκλους; Kαι κάνει… και διδάσκει και νουθετεί αυτούς που καλοπροαίρετα ξεδιψούν από τα νάματα της.
Η σημειολογία των παραμονών της άλωσης της ΠΟΛΗΣ  δείχνει να αναβιώνει στο σημερινό  πολιτικο-κοινωνικό υπόστρωμα μας, με αποτέλεσμα το παρακάτω παρατιθέμενο κείμενο που γράφηκε  λίγο πριν το 1431 να μοιάζει προφητικό στην ευρεία διάσταση του όρου.

(Σχετικά με τις συμφορές που έπεσαν πάνω μας και ποιος είναι ο σκοπός τους.)

Οι δυστυχίες που βρήκαν το γένος μας, όπως βλέπομε, είναι εν συντομία οι εξής.

Οι καιροί είναι από κάθε εποχή οι πιο δύσκολοι.