“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

☦ -Πώς πάει ο ζήλος σου;

Σ’ ένα άρθρο από το περιοδικό «ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ» (1-11-1956), το οποίο είχε φυλάξει στό αρχείο του ο αείμνηστος Γέροντας, πατήρ Αρσένιος Κομπούγιας, τού ησυχαστηρίου «Παναγία η Γοργοεπήκοος» στη Ναύπακτο, γράφει το εξής σημαντικό γεγονός:

Ένας ιερεύς ζηλωτής, με πλούσια δράση, είδε κάποτε ένα όνειρο. Ο ίδιος μας τό έχει περιγράψει ως εξής:

«Καθόμουνα στήν πολυθρόνα μου, κουρασμένος κι εξαντλημένος από την εργασία. Το σώμα μου πονούσε απ’ τη μεγάλη κόπωση.

☦Στάρετς Σέργιος : Γιατί πολλοί ψυχικά ασθενείς έχουν ως κέντρο τον εαυτό τους

Ένας ακόμη σύγχρονος Στάρετς, ο Στάρετς Σέργιος, συμφωνεί με τα λεγόμενα του Γέροντος Πορφυρίου και του Γέροντος Παϊσίου, που μόλις παρουσιάσαμε: «Στή βάση των ψυχικών ασθενειών», παρατηρεί ο Στάρετς Σέργιος, «βρίσκεται η υπερηφάνεια.

Θεμέλιο των ψυχικών ασθενειών είναι η θεώρηση του εαυτού μας ως κέντρου των πραγμάτων. Όλοι οι ψυχικά ασθενείς έχουν ως κέντρο τον εαυτό τους».

☦Είναι μακάριος εκείνος που έχει όχι έναν σταυρό αλλά…πέντε

Γέροντα, το σταυρουδάκι που μου δώσατε το φορώ συνέχεια και με βοηθάει στις δυσκολίες.

– Να, τέτοια σταυρουδάκια είναι οι δικοί μας σταυροί, σαν αυτά που κρεμούμε στον λαιμό μας και μας προστατεύουν στην ζωή μας. Τι νομίζεις, έχουμε μεγάλο σταυρό εμείς;

Μόνον ο Σταυρός του Χριστού μας ήταν πολύ βαρύς, γιατί ο Χριστός από αγάπη προς εμάς τους ανθρώπους δεν θέλησε να χρησιμοποιήση για τον εαυτό Του την θεϊκή Του δύναμη.

☦Χωρίς ταπείνωση και υπακοή μάταια κοπιάζουμε

Μπορεί κάνεις ίσως εύκολα να κάνει πεντακόσιες μετάνοιες ακολουθώντας το θέλημά του, τη γνώμη του, την κρίση του, έχοντας εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

Το να κάνει όμως εκατό με υπακοή είναι πιο δύσκολο, επειδή στην περίπτωση αυτή είναι ο πονηρός που εμποδίζει και πολεμά, ενώ στην πρώτη περίπτωση ενδυναμώνει και ενισχύει.

Η διαφορά μεταξύ Ορθοδόξου ασκήσεως από τη μία πλευρά και δαιμονικής «ασκήσεως» από την άλλη, φαίνεται στη διήγηση του «Γεροντικού» τη σχετική με τον αββά Μακάριο τον Αιγύπτιο.

☦ Γέροντας Χριστοφόρος, Καθηγούμενος Ι. Μ. Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους: «Εμείς να δούμε τι σχέδια έχει ο Θεός!»

Τώρα, βλέπετε, έχουμε και αυτή την περίπτωση με τον κορονοϊό, εξ αιτίας του οποίου υπάρχει μία ταραχή σ’ όλο τον κόσμο. Εμείς οφείλουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στον Θεό. Ακούγονται πολλά σενάρια. Όμως να μη εμπιστεύεστε στο κάθε τι που ακούτε, διότι ο κόσμος έχει τα σχέδιά του. Αλλά και ο Θεός έχει τα δικά Του σχέδια. Πάνω από όλα είναι ο Χριστός. Ο Κύριος της ζωής και του θανάτου είναι ο Χριστός. Ο Κύριος της ιστορίας είναι ο Θεός· δεν είναι οι άνθρωποι.

☦(13 /11/ 2020) Η ΠΑΝΑΓΊΑ Η ΠΑΡΗΓΟΡΙΤΙΣΣΑ ΣΤΟΝ Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΊΟΥ ΒΎΡΩΝΑ ΣΥΝΕΧΊΖΕΙ ΚΑΙ ΔΑΚΡΎΖΕΙ.

☦Μυροβλύζει εδώ και πολλές μέρες ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ο Ιατρός των ψυχών και των σωμάτων εν μέσω της πανδημίας και των ποικίλων συνεπειών της σε όλη την ζωή μας.

☦ Θ.Π.: ΑΣ ΜΗΝ ΛΗΣΜΟΝΟΥΜΕ ΠΩΣ ΑΠΟ ΠΕΡΣΙ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ (27-07-2019) ΠΟΥ Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΚΟΥΝΟΥΣΕ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΑ ΤΗΝ ΚΑΝΔΗΛΑ ΤΗΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ, ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΛΛΑΞΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ. Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΣΕ ΑΠΟ ΤΟΤΕ  ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΛΙΓΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ…

ΕΙΘΕ Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑ ΝΑ ΚΟΥΝΗΣΕΙ ΚΥΚΛΙΚΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΑΝΔΗΛΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΜΑΣ ΚΑΘΕ  ΚΑΚΟ. ΑΜΗΝ !!! https://www.youtube.com/watch?v=DVlh-53HTo0

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Αυτά τα έκτακτα Θεοσημεία που συμβαίνουν αδελφοί μου την τελευταία περίοδο δεν είναι κάτι πρωτάκουστο για την ζωή της ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, απλώς συμβαδίζουν με τα παράδοξα που συμβαίνουν στην καθημερινότητα μας.

Όσο θα αυξάνουν τα παράδοξα γύρω μας, ο Ουρανός θα μας δίνει μηνύματα Αιώνιας ζωής και Ελπίδος.

☦ ΤΑΞΙΔΙ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΗΘΛΕΕΜ - Η Σαρακοστή των Χριστουγέννων...

Με τα μάτια της ψυχής μας ας κοιτάξουμε ψηλά στον ουρανό και ας ακολουθήσουμε το αστέρι των σοφών μάγων σε ένα ΤΑΞΙΔΙ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΗΘΛΕΕΜ

Η εορτή της κατά σάρκα Γεννήσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, τα Χριστούγεννα, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ημέρες της χριστιανοσύνης. Ανήκει σις Δεσποτικές εορτές, δηλ. αναφέρεται σε γεγονός της ζωής του Δεσπότη Χριστού.

Μαζί με το Πάσχα είναι οι κορυφαίες εορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Την ημέρα αυτή εορτάζουμε την ενανθρώπηση του Θεού Λόγου, την κάθοδο του δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδος στον κόσμο. Ο Θεός γίνεται άνθρωπος για να γίνει  ο άνθρωπος θεός κατά χάριν. Ο Θεός έρχεται από τον ουρανό στη γη, για να ανέβει ο άνθρωπος από τη γη στον ουρανό. Ο Χριστός ήλθε ανάμεσά μας για να σώσει το ανθρώπινο γένος, να στήσει και πάλι τις γκρεμισμένες γέφυρες επικοινωνίας με τον Θεό, να αποκαταστήσει τον άνθρωπο στην αληθινή του δόξα, να φανερώσει στους ανθρώπους το θέλημα του Θεού. Ο Χριστός ταπεινώθηκε βαθειά για να μας ανυψώσει, γενήθηκε στο χρόνο για να υπερβούμε εμείς το χρόνο, έλαβε την ανθρώπινη φύση για να τη θεώσει. Γι’ αυτό γιορτάζουμε, χαιρόμεθα και πανηγυρίζουμε.

☦ Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης, ο Θαυματουργός

Φωτός λαμπρόν κήρυκα νυν όντως μέγαν,

Πηγή φάους άδυτον άγει προς φέγγος.

Βιογραφία

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς ήταν δεινός θεολόγος και διαπρεπέστατος ρήτορας και φιλόσοφος. Δεν γνωρίζουμε το χρόνο και τον τόπο της γέννησής του. (Ο Σ. Ευστρατιάδης όμως, στο αγιολόγιο του, αναφέρει ότι ο Άγιος Γρηγόριος γεννήθηκε το 1296 μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη, από τον Κωνσταντίνο τον Συγκλητικό και την ευσεβέστατη Καλλονή). Ξέρουμε όμως, ότι κατά το πρώτο μισό του 14ου αιώνα μ.Χ. ήταν στην αυτοκρατορική αυλή της Κωνσταντινούπολης, απ' οπού και αποσύρθηκε στο Άγιο Όρος χάρη ησυχότερης ζωής, και αφιερώθηκε στην ηθική του τελειοποίηση και σε διάφορες μελέτες.