“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

☦«Νοῦς μέ νοῦ συμπλέκεται ἀόρατα καί πολεμᾶ, δηλαδή ὁ δαιμονικός νοῦς μέ τό δικό μας»

Ὅπως εἶναι ἀδύνατο, μέσα ἀπό τόν ἴδιο σωλήνα νά περάσουν φωτιά καί νερό μαζί, ἔτσι εἶναι ἀδύνατο νά μπεῖ ἡ ἁμαρτία μέσα στήν καρδιά μας, ἄν δέν χτυπήσει πρῶτα τήν πόρτα τῆς καρδιᾶς μέ προσβολή μιᾶς ἁμαρτωλῆς φαντασίας.

Πρῶτα – πρῶτα, ὑπάρχει ἡ προσβολή τῆς κακῆς σκέψεως.

Δεύτερο, ὁ συνδυασμός, ὅταν ἀνακατώνονται οἱ δικοί μας καί οἱ δαιμονικοί λογισμοί.

☦ Μέσα στους πειρασμούς, βρίσκεται η χάρις…

Με τους πειρασμούς, παιδί μου, μας γίνεται η κάθαρσις της ψυχής. Μέσα στας θλίψεις, μέσα στους πειρασμούς, εκεί ευρίσκεται και η χάρις. Εκεί θα βρης τον γλυκύτατον Ιησούν… Θλίψεις δεν λέγονται αι στενοχώριες και μέριμνες, το πώς να ζήσης, αλλά θλίψεις δια Χριστόν. Διωγμοί. το να πάσχης δια να σώσης ταν άλλον. Αγώνες δι’ αγάπην Χριστού και εναντιώσεις των πειρασμών. Να δυστυχής έως θανάτου δια Χριστόν. Να υπομένης ύβρεις και ονείδη αδίκως. Να καταφρονήσαι από όλους ως πλανεμένος. Τότε δικαίως ο Κύριος παρακαλεί την ψυχήν και ευφραίνει αυτήν.  (Γέροντας Ιωσήφ ο Αγιορείτης)

iellada

☦ “Ε Γιάννη, με παίρνουν, σώσε με”… κι ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος μαρμάρωσε τους Τσέτες

Ο π. Γεράσιμος Φωκάς συχνά έλεγε ότι είχε γνωρίσει και είχε μιλήσει με την εγγονή μιας όμορφης γυναίκας από το Προκόπι της Καππαδοκίας, που έκανε τα χέρια της χωνί και φώναξε:

“ Ε Γιάννη, με παίρνουν…Σώσε με…” και ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος, που η εκκλησιά του ήταν κοντά στο σπίτι της, μαρμάρωσε τους Τσέτες, που ήρθαν να κλέψουν την πανέμορφη νεόνυμφη και δεν ολοκλήρωσαν το ανόσιο έργο τους.

☦«Φώτισέ την, Κύριε, και ελέησε κι εμένα την αμαρτωλή!»

Μια αδελφή παραπονέθηκε κάποτε στον π. Ζωσιμά για κάποια άλλη.

– Πάτερ, γιατί η τάδε με αντιπαθεί; Τι της έκανα;

– Ποιος σου είπε ότι σε αντιπαθεί; αντέδρασε εκείνος. Λάθος κάνεις! Από τον πονηρό είναι αυτός ο λογισμός. Μην τον δέχεσαι!

– Όχι, γέροντα, κάτι έχει μαζί μου. Το δείχνουν και τα λόγια της και το φέρσιμό της. Αλλά και η καρδιά μου το πληροφορείται καθαρά!

– Καλά, ας υποθέσουμε ότι έχεις δίκιο. Βγες στο δάσος και φώναξε:

 «Αγαπημένη μου αδελφή…!» Η ηχώ τι θα σου απαντήσει;

☦ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ "πως και γιατί σφίγγεται ο σουλτάνος χρονικά;"

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Πλησιάζει του ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (το σχετικό είναι στο τέλος) 

Πλησιάζουν οι εκλογές στις ΗΠΑ και οι ειδήσεις για τις  δημοσκοπήσεις δείχνουν αβεβαιότητα και πιθανό ισοδύναμο αποτέλεσμα με νομικά προβλήματα και κοινωνικές εξεγέρσεις.

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια του σουλτάνου και έτσι αποφάσισε να στενέψει τον πολιορκητικό κλοιό στις οριογραμμές μας.

Άκουσε και τις δηλώσεις εδώ των ντόπιων, ότι η κόκκινη γραμμή είναι τα 6 ναυτικά μίλια και γνωρίζοντας φαρσί τις προφητείες του Πατρό - Κοσμά λέει "δεν πάω μέχρι τα ΕΞΑΜΙΛΙΑ;"

☦¨Σε αυτή την κοινωνία που ζούμε, το κακό, σαν τεράστια φωτιά, έρχεται πάνω μας και μας απειλεί κι εμάς και τα παιδιά μας. Τι πρέπει να κάνουμε, για να σωθούμε;¨ ΑΓΙΕ ΠΑΙΣΙΕ

Πριν από μερικά χρόνια, κάποιοι ρώτησαν τον π. Παΐσιο:

- Γέροντα σε αυτή την κοινωνία που ζούμε, το κακό, σαν τεράστια φωτιά, έρχεται πάνω μας και μας απειλεί κι εμάς και τα παιδιά μας. Τι πρέπει να κάνουμε, για να σωθούμε;

(από το https://www.vimaorthodoxias.gr/theologikos-logos-diafora/i-fotia-to-kako-ki-i-panagia-glykofiloysa-pragmatiko-gegonos-sto-agio-oros/)

Τότε ο Γέροντας τους διηγήθηκε το εξής περιστατικό:

☦"Η ΕΥΩΔΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΦΘΑΝΕ ΠΕΡΙ ΤΑ 200 ΜΕΤΡΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΟ" - "Ο ΙΕΡΕΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΗΒΑ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΣΑΝ ΝΑ ΤΟΝ ΛΙΒΑΝΙΖΑΝ 10 ΘΥΜΙΑΤΑ ΜΑΖΙ ΤΟΣΟ ΕΝΤΟΝΟ ΗΤΑΝ" (ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2019)

ΛΑΒΑΜΕ ΧΘΕΣ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΗΒΑΙΟ ΠΟΛΙΤΗ: ΔΥΟ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΙΕΡΕΩΝ Κ. ΚΩΣΤΑ, ΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΗΒΑ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΝ ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΕΙΠΑΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ, ΟΤΙ ΔΗΛΑΔΗ Η ΕΥΩΔΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΦΘΑΝΕ ΠΕΡΙ ΤΑ 200 ΜΕΤΡΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΟ. Ο ΙΕΡΕΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΗΒΑ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΣΑΝ ΝΑ ΤΟΝ ΛΙΒΑΝΙΖΑΝ 10 ΘΥΜΙΑΤΑ ΜΑΖΙ ΤΟΣΟ ΕΝΤΟΝΟ ΗΤΑΝ. ΚΑΛΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ Κ. ΚΩΣΤΑ

ΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΒΙΩΣΑΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΛΙΓΑ 24ΩΡΑ ΠΡΙΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΩΡΟ

Μην με παρεξηγήσεις, την ώρα που σήκωνα το κεφάλι μου από την μετάνοια που έκανα στον ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ , ένα χέρι με χάιδεψε και μου είπε: «ΛΕΒΕΝΤΗ την επόμενη φορά θα συναντηθούμε στην ΠΟΛΗ»