“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

☦ «το ιερό λείψανό του ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ θησαυρισμένο μέσα στην γυάλινη λάρνακα χτυπούσε το τζάμι, έκανε φασαρίες, τάραζε τους φύλακες και τους Λατίνους μοναχούς, ήθελε να επιστρέψει στο σπίτι του στην Παλαιστίνη»

ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ : το Ιερόν Λείψανο του σήκωσε τα χέρια για να του βγάλουν τα Λατινικά άμφια, ώστε να φορέσει τα ΟΡΘΟΔΟΞΑ… έτσι και η ΟΡΘΟΠΡΑΞΙΑ θα σηκώσει τα χέρια της για να θεραπεύσει τις ματωμένες πληγές της ανθρωπότητας των καιρών μας.
Τα Είπε Όλα: 1965 Σηκώνει τα χέρια του για να του βγάλουν τα λατινικά άμφια και να τον ντύσουν ΟΡΘΟΔΟΞΑ.

Μόνο στην ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ συμβαίνουν αυτά για αυτό και η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ μετά της ΟΡΘΟΠΡΑΞΙΑΣ της έχει να δώσει πολλά μέχρι της συντέλειας των αιώνων

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Στην Βενετία  το 1965

ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ Ο ΘΕΟΣ ΕΝ ΤΟΙΣ ΑΓΙΟΙΣ ΑΥΤΟΥ

Το Ιερό Σκήνωμα του ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ να ζωντανεύει, να κτυπά το τζάμι της Λάρνακας, να κάνει φασαρία, να τρομοκρατεί τους Λατίνους, γιατί ήθελε να γυρίσει στο σπίτι του, στα Ιεροσόλυμα, ώστε  να βρίσκεται κοντά στα παιδιά του, τους Ορθοδόξους προσκυνητές των ΑΓΙΩΝ ΤΟΠΩΝ , να τους ευλογεί και να τους βοηθάει με την παρρησία του.

☦ "Ελεημοσύνη. Η καλύτερη επένδυση"

Συχνά όταν συναντούμε στον δρόμο έναν ζητιάνο βρίσκουμε χίλιες δικαιολογίες να μην απλώσουμε το χέρι μας να δώσουμε έστω και ένα δεκάλεπτο. Άλλοι πάλι αυτές τις ημέρες, όταν βλέπουν τις κυρίες του εράνου αγάπης με τα κουπόνια στο χέρι να ζητούν την συνδρομή μας, βγάζουν όλη την γκρίνια τους.

Την 1η Δεκεμβρίου γιορτάσαμε την μνήμη του αγίου Φιλαρέτου του ελεήμονος. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του γυρνούσε στους δρόμους της Κωνσταντινουπόλεως μ΄ έναν υπηρέτη ο οποίος κρατούσε τρία πουγγιά: ένα γεμάτο χρυσά νομίσματα, ένα με αργυρά και το τρίτο με χάλκινα. Μόλις τον πλησίαζε κάποιος ζητιάνος έπαιρνε στην τύχη νομίσματα χωρίς να υπολογίζει την ελεημοσύνη με βάση την δική του κρίση αλλά άφηνε στον Θεό να αποδίδει στον καθένα ό,τι του αξίζει.

☦ «Μια μπόρα είναι τώρα και θα τελειώσει»

Η Εκκλησία δεν είναι ακορντεόν να ανοιγοκλείνει με τα lockdown των ανθρώπων.

Το πρωί στην Αθήνα με την καταρρακτώδη βροχή πολλοί βρέθηκαν απροετοίμαστοι και δίχως ομπρέλα στους δρόμους.

Μια ψυχούλα εντελώς βρεγμένη τρύπωσε μέσα σε ένα Ιερό Ναό για να ξαποστάσει.

Πρέπει να είχε τελειώσει η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ για την μνήμη των μεγάλων αγίων της ημέρας ( 4 Δεκεμβρίου τιμάει η εκκλησία μας την Μεγαλομάρτυρα Αγία Βαρβάρα , τον Όσιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, τον Ιερομάρτυρα Άγιο Σεραφείμ του Φαναρίου Καρδίτσας).

☦ ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ Ο ΗΓΙΑΣΜΕΝΟΣ

Ανάμεσα στους μεγάλους αγίους της Εκκλησίας μας σημαντική θέση κατέχουν οι μεγάλες ασκητικές και μοναχικές μορφές. Ένας από αυτούς είναι και ο άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος.

Γεννήθηκε  το έτος 439 στο χωριό Μουταλάσκη της Καππαδοκίας. Οι γονείς του ονομάζονταν Ιωάννης και Σοφία, οι οποίοι ήταν πλούσιοι και ευσεβείς. Ο πατέρας ήταν στρατιωτικός και κατά συνέπεια ήταν αναγκασμένος να μεταναστεύει. Όταν ο Σάββας ήταν μικρός, αναγκάστηκε να μεταναστεύσει με τη σύζυγό του στην Αλεξάνδρεια, αφήνοντας το παιδί του στην ανατροφή σε κάποιον συγγενή του ονόματι Ερμία. Αλλά ενωρίς τον εγκατέλειψε λόγω της κακής συμπεριφοράς της συζύγου του προς αυτόν.

☦ Αγια-Βαρβάρα μίλησε κι ο Σάββας αποκρίθει: «Μαζώχτε ξύλα κι άχερα και σύρτε και στο μύλο τι Άγιο Νικόλας έρχεται στα χιόνια φορτωμένος» ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ - ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

Konstantinoupolipothoumeno

☦ «Τά δαιμόνια φοβοῦνται πολύ τήν νηστεία, διότι ἡ νηστεία εἶναι ὁ καθαιρέτης αὐτῶν…»

ΟΙ ΑΘΕΟΦΟΒΟΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΗΣΤΕΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ

ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΒΓΗΚΕ ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΔΕΙ ΟΤΙ Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΠΟΥ  ΕΞΑΓΓΕΛΘΗΚΕ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΪΟΝ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΑΙΡΕΤΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ.

ΣΥΣΤΗΝΕΙ ΑΥΤΌΣ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΙ ΑΥΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΔΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ  ΔΗΘΕΝ ΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ.

☦ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ - Υπεράνω κάθε Λοιμωξιολόγου και Προστάτιδα του Πυροβολικού μας