“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

☦Στο πρώτο θρανίο ...η οχληρή συνείδηση !

Διαβάζουμε τούτες τις ζοφερές μέρες γραφτά αδελφών μας , κληρικών και λαϊκών,  που συνεχίζουν, με αμείωτη ένταση και σχεδόν εμμονικά, στις παρυφές της ανεπίστροφης πλάνης , να βαπτίζουν το σκοτάδι Φως και το Φως σκοτάδι !

Ουκ εκπειράσεις Κύριο τον Θεό σου ! σου λένε και διανθίζουν το παρανοημένο τούτο Ευαγγελικό ρήμα,  από το ότι ο τάδε Άγιος Γέροντας,  όταν κάποτε κάποιος ασθενούσε από μεταδοτική νόσο,  σύστηνε απομόνωση και την δέουσα  προσοχή στους λοιπούς . Αυτονόητα πράγματα δηλαδή,  που όλοι μας τηρούσαμε και θα τηρούμε πάντοτε,  ως Θεοδώρητα νουνεχείς !  Ναι , αλλά πως είναι δυνατόν  αυτό το αυτονόητο,  στις μέρες μας να το εξομοιώνουμε  με την καθολική και παράλογα δυσανάλογη απομόνωση των υγιών - εν δυνάμει και μόνο ασθενών; Με την απαγόρευση τελέσεως των σωστικών μυστηρίων ,  του εκκλησιασμού , της προσκύνησης και ασπασμού,  των  λιτανεύσεων , των λειτουργικών πράξεων κλπ  μέσα στον τον ιερό Ναό,  τον κατάμεστο της απειροδώρου και  πανσθενουργού χάριτος του Αγίου Τριαδικού  Θεού,  που τα ασθενή θεραπεύει και τα ελλείποντα αναπληροί ;

☦ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΤΑΝ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΛΑΟΙ

ΟΣΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ Ο ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΗΣ

Με μεγάλη ακρίβεια προόρισε - ο πολύτιμος Μαργαρίτης των Καυσοκαλυβίων, εις εκ των μεγαλυτέρων Οσίων της Αγίας μας Εκκλησίας - δεκαετίες πριν (1984-5), τα γεγονότα που βιώνουμε τα τελευταία έτη.  

Θα έρθουν πολύ δύσκολες ημέρες, ιδιαίτερα όταν θα αρχίσουν να μετακινούνται οι λαοί. Ο κόσμος δεν θα μπορεί να αντέξει. Η Ελλάδα θα είναι μία από τις χώρες που θα σηκώσει το πιό πολύ βάρος. Πρέπει να κρατηθούμε ενωμένοι, να κάνουμε προσευχή και να μη φοβόμαστε.

☦ ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΘΡΗΝΩΔΟΥΣΑ

Ὁ γέροντάς μας, ὁ π. Ἰωάσαφ, ἔζησε ἐδῶ στό Ἅγιο Ὄρος 64 χρόνια. Ἁγιογράφησε, νά μή σᾶς πῶ χιλιάδες, ἑκατοντάδες εἰκόνες. Μία ἀπό αὐτές τίς εἰκόνες θαυματούργησε καί θαυματουργεῖ. Εἶναι ἡ «Παναγία ἡ Θρηνωδοῦσα», ἡ ὁποία βρίσκεται στήν Νέα Ὄλυνθο Χαλκιδικῆς.

☦ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΚΑΙ Η ΛΥΤΡΩΣΙΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ(*)

Mακαριστοῦ Γέροντος π. Εὐσεβίου Βίττη

Ὁ Θεός μόνος Κύριος τῆς ἱστορίας τοῦ κόσμου1

«Ἀνακαλύπτων βαθέα ἐκ σκότους, ἐξήγαγε δέ εἰς φῶς σκιάν θανάτου. Πλανῶν ἔθνη καί ἀπολλύων αὐτά, καταστρωννύων ἔθνη καί καθοδηγῶν αὐτά. Διαλλάσσων καρδίας ἀρχόντων γῆς, ἐπλάνησε δέ αὐτούς ἐν ὁδῷ, ᾗ οὐκ ᾔδεισαν. Ψηλαφήσαισαν σκότος καί μή φῶς, πλανηθείησαν δέ ὥσπερ ὁ μεθύων» (Ἰώβ ιβ΄ 22-25).

☦ Τι είναι το αντίδωρο; Για πάρτο στο χέρι σου και κάντο κουβέντα:

- Πώς σε λένε;

- Με λένε αντίδωρο..

- Δηλαδή τι πάει να πει;

- Δεν είμαι το δώρο...

- Καλά το δώρο που είναι;

- Στο Άγιο Ποτήριο μέσα! Από εκεί να πας να το πάρεις...

☦ Ξέρετε τί εἶπε ὁ Χριστός γιά τούς ὑποκριτές; Μόνο γιά τούς ὑποκριτές… γιά κανέναν ἄλλον δέν εἶπε. Εἶπε ὀχτώ οὐαί. Ὄχι ἕνα, ὀχτώ οὐαί!

– Ξέρετε τί ὑποκρίνονται σήμερα οἱ πιό πολλοί;

Ἐπειδή σήμερα τῆς μόδας δέν εἶναι ἡ εὐσέβεια, εἶναι ἡ ἀσέβεια, ὑποκρίνονται τόν ἀσεβή. Νά σᾶς πῶ πῶς.

Πάει κανείς σ’ ἕνα ἐστιατόριο καί δέν κάνει τόν σταυρό του, ντρέπεται λέει. Περνάει ἔξω ἀπό μία ἐκκλησία καί δέν κάνει τόν σταυρό του, τόν κάνει ἔτσι… κάτω ἀπό τό σακάκι του. Ἔχει μερικούς πού τό κάνουν ἔτσι ἀπό μέσα.

– Τί εἶναι αὐτό; Δέν εἶναι ὑποκρισία; Ὑποκρισία εἶναι.

☦ «όταν θα πεθαίνουν πολλοί και η ιατρική σηκώσει τα χέρια, τότε θα ξεκινήσουν οι ΛΙΤΑΝΕΙΕΣ σε όλη την Ελλάδα» παρουσιάστηκε ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Οι εξελίξεις και οι άσχημες ειδήσεις πάρα πολλές.

Η Βόρεια Ελλάδα πολύπαθη στην πανδημία, στο κόκκινο λένε οι ειδικοί, η Ελλάδα κρατά την αναπνοή της. Ένα τόσο μικρό πραγματάκι νίκησε την εγωπάθεια του σημερινού πολιτισμού , όπως τον δομήσαμε.

Ένα τόσο μικρό πραγματάκι που ήρθε αίφνης ή επιτράπηκε άνωθεν  να μας επισκεφτεί  έβγαλε  το παγκόσμιο χωριό  από τον δαιμονικό  εφησυχασμό του.

☦ “Όλοι να κρατήσουμε το φουστάνι της ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ”

Τι μας είπαν ασκητές , γεροντάδες , καλογέρια.

-Κόντρα στην δαιμονική θύελλα που ξέσπασε θα πάμε.

-Μόνο η ΠΡΟΣΕΥΧΗ και η Μυστηριακή ζωή μπορεί να νικήσει τον πονηρό και την αρρώστια που μας έστειλε και τούτο γιατί το επέτρεψε ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ για την πολυκέφαλη παγκόσμια διαστροφή.

-Αυτά ελάβαμε από τους  αγίους πατέρες μας , αυτά θα ακολουθήσουμε.

☦ Οι συμβουλές που έδωσε η Παναγία μετά από εμφανίσεις Της

Η Υπεραγία Θεοτόκος εμφανίστηκε και μίλησε σε πολλούς ανθρώπους σε πρόσφατες εποχές. Είπε ότι μεσιτεύει στον Υιό της για μας, αλλά εμείς δεν μετανοούμε.

Μας συμβούλευσε σε πολλές περιπτώσεις να μετανοήσουμε, διότι ο καιρός περνάει κι έρχονται δύσκολες μέρες για τους χριστιανούς.

☦ Άγιος Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης: «Όπως πάνε τα κουκιά και όπως δείχνει η φλάσκα, ούτε φέτος έχει λαμπρή ούτε του χρόνου Πάσχα»

Ο Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης ήταν ένας χαρισματικός Γέροντας! Κάποτε ένας ηγούμενος, δύο θεολόγοι και ένας φοιτητής ζήτησαν από τον Γέροντα Εφραίμ να τους εξηγήσει για την ευωδιά των αγίων λειψάνων. Ο Γέροντας έσκυψε το κεφάλι του στο μέρος της καρδιάς και προσεύχονταν. Ο τόπος γέμισε ευωδιά και ο παπα-Εφραίμ τους είπε πώς επειδή δεν μπορούσε ο ίδιος να το εξηγήσει παρακάλεσε τον Θεό να απαντήσει στους συνομιλητές.

☦ Όπου φυλάσσονται Λείψανα Αγίων, υπάρχει ιδιαίτερη Ευλογία Θεού

Αν κανείς βρεθεί στο Άγιον Όρος ή σε κάποιο παλιό Βυζαντινό μοναστή­ρι, θα δεί ότι το καθολικό (η κεντρι­κή εκκλησία) του μοναστηριού είναι συνήθως βαμμένη με κόκκινο χρώ­μα.

Κι αν ρωτήσει τους μοναχούς, θα του πουν, πως το κόκκινο αυτό χρώ­μα συμβολίζει το αίμα του Χριστού και των μαρτύρων. Δείγμα, ότι η εκ­κλησία μας δεν επεκτάθηκε με τα όπλα, τη βία, τη δύναμη, αλλά με το αίμα του Χριστού και των μαρτύρων.