“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΜΕ, ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΖΑΜΙ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Έγινε και αυτό το καταπληκτικό! Ενώ εδώ στην χώρα μας το ζήτημα της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης και η επιδίωξη του νέου «σουλτάνου» της Τουρκίας, Ταΐπ Ερντογάν, να ξανακάνει το μεγάλο αυτό αρχιτεκτονικό σύμβολο της ελληνικής ορθοδοξίας, μουσουλμανικό τζαμί συναντά χαρακτηριστική αδιαφορία, στην ίδια την Τουρκία άρχισε εκστρατεία συλλογής υπογραφών να μην γίνει η Αγία Σοφία τζαμί και να παραμείνει έως έχει, δηλαδή σαν μουσείο και σαν προστατευόμενο πολιτιστικό μνημείο με μεγάλη διεθνή αξία.

ΣΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ: ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ(ΦΩΤΟ)

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ
Δ Πορφύρης/Π Σταφυλά για το pentapostagma.gr
Πυρκαγιά ξέσπασε στο Σπήλαιο της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ χθες τη νύχτα (26 προς 27 Μάη) και μετά την επεισοδιακή επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου και της συνοδείας του σε αυτό. Στον ιερό τόπο μετέβησαν εσπευσμένα σήμερα το πρωί  Τρίτη 27/05/2014, ο ορθόδοξος αρχιεπίσκοπος Ιορδάνου, Θεοφύλακτος , ο Διοικητής της αστυνομίας της Ιερής πόλης Ταγματάρχης Mohammed Abu al – Thebs αλλά και αρμόδιος επιθεωρητής προς διευρεύνηση  των αιτιών που προξένησαν τη φωτιά. Οι έρευνες βρίσκονται ακόμα και αυτήν την ώρα σε εξέλιξη. Σύμφωνα με κάποιες ανεπίσημες  πληροφορίες, η φωτιά ξέσπασε από βραχυκύκλωμα ή καντήλι.

«Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ – ΕΑΛΩ Η ΠΟΛΙΣ»

Λόγος Επιμνημόσυνος, ρηθείς τη 29η Μαΐου του 1916
Μητροπολίτου Τραπεζούντος Χρυσάνθου

Ιωάννης Ελ. Σιδηράς
Θεολόγος – Εκκλησιαστικός Ιστορικός – Νομικός
Η εορτή της Πεντηκοστής του έτους 1916 συνέπεσε να είναι την 29ηΜαΐου, αποφράδα ημέρα της αλώσεως της των πόλεων Βασιλίδος, της «Θεοτοκουπόλεως και αγιοτόκου» Κωνσταντινουπόλεως.  Ο εκ Κομοτηνής καταγόμενος και ορμώμενος, αοίδιμος Μητροπολίτης Τραπεζούντος Χρύσανθος (μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών) κατ’ εκείνη την μεγάλη Κυριακή της Πεντηκοστής λειτουργούσε στον Μητροπολιτικό ναό της Τραπεζούντος και εξεφώνησε εμπνευσμένο  λόγο για την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως εν είδει «επιμνημοσύνου προσλαλιάς» υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των βιαίω και μαρτυρικώ τω τρόπω πεσόντων και τελειωθέντων υπερασπιστών της Κωνσταντίνου Πόλεως και ιδιαιτέρως του τελευταίου μάρτυρος και μεγαλομάρτυρος Αυτοκράτορος αυτής, του Κωνσταντίνου ΙΑ’ του Παλαιολόγου.

Το μαύρο σύννεφο και το "σοκ" της Μέρκελ

Του Λουκά Βελιδάκη
Ένα μαύρο σύννεφο πύκνωσε πάνω από τη Γηραιά Ήπειρο: Ευρωσκεπτικιστές και ακροδεξιοί εθνικιστές κατήγαγαν  εντυπωσιακές εκλογικές νίκες και αξιοσημείωτη αύξηση των ποσοστών τους. Η ΕΕ γέμισε με παράσιτα μέσα στο σπίτι της. Στο σαλόνι, εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις.
Στη Γαλλία και τη Βρετανία νίκησαν τα πλέον αντιδραστικά και αντιευρωπαϊκά κόμματα, προκαλώντας πολιτικό σεισμό. Συνολικά, οι επικριτές της ΕΕυπερδιπλασίασαν τις έδρες τους, αξιοποιώντας την ψήφο διαμαρτυρίας κατά της λιτότητας και της ανεργίας.

Τα χαμπέρια του Καραγκιόζη από την ΠΟΛΗ για το ΑΙΓΑΙΟ και όχι μόνο;

Την αυριανή των εκλογών άνοιξα το ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο.
Μέσα στα μηνύματα ξεχώριζε ένα διαφορετικό με θέμα “ξυπνάτε Έλληνες, έρχεται μπόρα”. Κοίταξα να δω ποιος ήταν ο αποστολέας και μόλις η ματιά μου έπεσε στο “Καραγκιόζης-Κωνσταντινούπολη” αναπήδησα από την χαρά μου γιατί είχα πολλούς μήνες να μάθω νέα του φίλου μου. Τον λέω φίλο μου γιατί πολλές φορές έγραψα για αυτόν.

“Το ψέμα που αγαπώ”

Οι Τουρκοκύπριοι ζητούν να λειτουργήσει παλαιό οθωμανικό τζαμί στη Λάρνακα

Φωτογραφία από την «Zaman»,που επικρίνει τη λειτουργία του τζαμιού ως μουσείο στη Λάρνακα
Μάιος 26, 2014.
Οι Τουρκοκύπριοι δια του Ταλίπ Αταλάι, που καθορίζεται ως «υπουργός θρησκευμάτων» στα Κατεχόμενα, ζητούν από τις ελληνικές αρχές να ανοίξουν το τέμενος ‘Χαλά Σουλτάν’ προκειμένου να ξαναγίνει χώρος λατρείας. Ο Αταλάι, είπε ότι οι προσκυνητές θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να επισκέπτονται το τζαμί της οθωμανικής εποχής, που χτίστηκε στον τόπο ταφής ενός εξέχοντος συντρόφου και συγγενή του προφήτη Μωάμεθ, του Ούμα Χαράμ.

Ξεσάλωσαν οι Τούρκοι στο Αιγαίο. Μαζικές παραβιάσεις στις Κυκλάδες

Πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία, που συμμετέχουν σε άσκηση, παραβίασαν τα όρια των δεσμευμένων περιοχών και έκαναν για ώρες βόλτα στις Κυκλάδες. Πώς αντέδρασαν οι ελληνικές αρχές
Μαζική εισβολή τουρκικών πλοίων στο κεντρικό Αιγαίο σημειώθηκε την Δευτέρα (26/05), σημαίνοντας συναγερμό στις αρμόδιες ελληνικές αρχές.