“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

☦ ΠΑΝΩ ΑΠ΄ ΟΛΑ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

...Από την ψυχή των Ελλήνων αναβλύζουν αενάως δυνάμεις.

Ποιές δυνάμεις κρατούν όρθια την Ελλάδα πάνω στα ιστορικά βράχια της ;

η γεωγραφική της θέση ; τα όπλα της ; η ανδρεία των παιδιών της ; το ένδοξο παρελθόν της ;

η προστασία των συμμάχων της ;

Έχουν κι αυτά σημασία.

Μα πάνω απ΄ όλα αυτά είναι η δύναμη του Θεού, που δεν αφήνει το μικρό αυτό έθνος να εξαφανιστεί.

☦Το πονηρό δαιμόνιο στον μοναχό Ιάκωβο

Ο μοναχός Ιάκωβος είχε μέσα του για αρκετά χρόνια πονηρό δαιμόνιο. Για να βρει τη θεραπεία του, ήρθε στην Κύπρο με σκοπό να προσπέσει στην Αγία Εικόνα και να την προσκυνήσει…
Με θερμή πίστη ανέβηκε σε ένα ζώο και ξεκίνησε για το ιερό μοναστήρι μαζί με άλλους χριστιανούς

☦Αληθινή Ιστορία : Η Παναγία, το Λάδι και το Ψωμί…

Γιάννη Πρόφη λαογράφου-συγγραφέα
Ἡ κυρα-Μαρία, ἡ «Καραβίδαινα», νεωκόρος, «κλησάρισσα» στὴν ἐνορία τῆς «Παναγίας τοῦ Κουρσαλᾶ» στὸ Κορωπί, μπῆκε στὴν παγωμένη ἐκκλησιὰ ἐκεῖνο τὸ βροχερὸ χειμωνιάτικο ἀπόγευμα τῆς Κατοχῆς.
Ἡ ἐκκλησιὰ ἦταν σκοτεινὴ καὶ ἔρημη. Τὸ λιγοστὸ φῶς ποὺ ἔμπαινε ἀπὸ τὰ πλαϊνὰ παράθυρα δὲν ἦταν ἀρκετὸ γιὰ νὰ φωτίσει τὸ μέσα μέρος της, στὴ μεριὰ τοῦ τέμπλου. Οὔτε καντήλι οὔτε κερὶ ὑπῆρχε ἀναμμένο. Ποῦ νὰ βρεθεῖ λάδι;

☦ Η δύναμη της μεσιτείας της Παναγίας…

Δεν είχα συνειδητοποιήσει τη δύναμη της μεσιτείας της Παναγίας μέχρι τη στιγμή που διάβασα στο βιβλίο “Αμαρτωλών Σωτηρία” που έγραψε ο Άγιος Αγάπιος, το ακόλουθο θαύμα.
Ήταν ένας στρατιώτης πολύ αμαρτωλός και επιρρεπής στη μοιχεία. Είχε όμως γυναίκα ενάρετη η οποία πολλές φορές τον συμβούλευε να μετανοήσει για τις αμαρτίες του.

☦ ΡΩΤΗΘΗΚΕ Γέροντας Ασκητής τι βλέπει να έρχεται τώρα; «ο ΧΑΡΟΣ, το ΧΑΟΣ και ο ΧΑΜΟΣ να θριαμβεύουν» «αλλά από πίσω έρχεται ο ΘΕΟΣ»

Μπορεί το συγκεκριμένο άρθρο να γράφτηκε  τον περασμένο  Νοεμβρίου  του 2019, αλλά παραμένει επίκαιρο λόγω αυτών των συγκλονιστικών γεγονότων που βιώνουμε .
https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/2019/11/blog-post_13.html
Κάποια ιστολόγια πριν λίγες ώρες αναφέρονται στην επικεφαλίδα μόνο του άρθρου, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε και το παρακάτω περιεχόμενο του διότι είναι συνέχεια των λεγομένων του σεβαστού Ασκητή  Γέροντα.
 Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
-« Όλα ξεκίνησαν την 11 Σεπτεμβρίου του 2001 και όλα θα τελειώσουν ένα Σεπτέμβριο.»

☦Ο ΑΓΙΟΣ ΜΥΡΩΝ - 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

"Εσκόρπισεν, έδωκε τοις πένησιν. η δικαιοσύνη αυτού μένει εις τον αιώνα". Έτσι είναι γραμμένο στους Ψαλμούς κι είναι τούτο μια αιώνια αλήθεια, που εφαρμόζεται και στο βίο και στο παράδειγμα του αγίου Μύρωνος επισκόπου Κρήτης, του οποίου σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη. Ξεκίνησε από γεωργός και καλλιεργητής των χωραφιών του και, με την καλοσύνη της ψυχής του και την αγιότητα του βίου, έφθασε Επίσκοπος και καλλιεργητής ψυχών. Είχε μίαν ιδιαίτερη αγάπη στους φτωχούς. τούδιναν τα χωράφια του γεννήματα κι εκείνος εμοίραζε με τα δύο του χέρια - η μάνα γη γεννά, για να τρων κι εκείνοι που έχουν κι εκείνοι που δεν έχουν.

☦ ΤΟ "ΜΥΣΤΙΚΟ" ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Ένα Πάσχα συνέβη το εξής θαυμαστόν γεγονός εις το Κυριακόν της Σκήτης της αγίας Άννης.
Ένας υποτακτικός από την καλύβην των αγίων Αναργύρων, κατά την ώραν που έψαλλαν το "Αναστάσεως ημέρα", εστάθη εις το μέσον του ναού και έβαλεν εδαφιαίας μετανοίας, όπως όταν θέλωμεν να μεταλάβωμεν. Κανείς δεν τον ηρώτησε διά ποίαν αιτίαν κάμνει τας μετανοίας. Παρετέθη κοινή Τράπεζα δι΄ όλους και εν συνεχεία ο υποτακτικός αυτός κατήλθεν εις την καλύβην του.

Δίχως Λιτανεία της ΠΑΝΑΓΙΑΣ στην Τήνο; Ενώ η τουρκία ετοιμάζεται να μας ¨τορπιλίσει¨

Τα νέα δεν είναι και τόσο καλά και αναρωτιόμαστε τι κάνουμε εμείς τώρα που έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη την ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟ, την αρχιστράτηγο του Έθνους μας; Οι πληροφορίες: « Η Τουρκία μίσθωσε ένα από τα κορυφαία θαλάσσια γεωτρύπανα της Petronas
Νέες πληροφορίες για τις κινήσεις της Τουρκίας, όσο αφορά τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, έρχονται από την τουρκική πλευρά, λίγες ώρες μετά τη δήλωση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγφίπ Ερντογάν ότι θα συνεχίσει τις εξαγγελθείσες γεωτρήσεις στην περιοχή.

☦Να λέμε την ευχή που έλεγε ο Άγιος Γέροντας Παϊσιος

Αυτές τις ημέρες είναι απαραίτητο να λέμε καθημερινά την ευχή που έλεγε ο Άγιος Γέροντας Παϊσιος διότι “πολλά σύννεφα μαζεύτηκαν. Αν μπορέσουμε να τα διώξουμε”.
«Αθέων Αγαρηνών τα βέλη σύντριψον Δέσποινα, και πάσαν επιβουλήν δαιμόνων ματαίωσον, λαόν χριστεπώνυμον σκέπων και φυλάττων, ίνα πόθω σε δοξάζωμεν», από τον κανόνα του οσίου Νικολάου του Κατασκεπηνού, η πλέον κατάλληλη προσευχή για την περίοδο που διανύουμε!

ΣΕ ΛΙΓΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΘΑ ΤΗΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ…

Θηβαίος Πολίτης

☦Η Χαρά των Χριστιανών

Στὴν ὄψη τῆς Παναγίας ἔχει τυπωθεῖ αὐτὸ τὸ μυστικὸ κάλλος ποὺ τραβᾷ σὰν μαγνήτης τὶς εὐσεβεῖς ψυχὲς καὶ τὶς ἡσυχάζει καὶ τὶς παρηγορᾷ. Κι᾿ αὐτὴ πνευματικὴ εὐωδία εἶναι τὸ λεγόμενο Χαροποιὸν Πένθος ποὺ μᾶς χαρίζει θρησκεία τοῦ Χριστοῦ, ἕνα βότανο ἄγνωστο στοὺς ἀνθρώπους ποὺ δὲν πήγανε κοντὰ σ᾿ αὐτὸν τὸν καλὸν ποιμένα. Τούτη τὴ χαροποιὰ λύπη τὴν ἔχουνε ὅλα ὅσα ἔκανε ὀρθόδοξη τέχνη, καὶ τὰ εὐωδιάζει σὰν σμύρνα καὶ σὰν ἀλόη, κἂν εἰκόνισμα εἶναι, κἂν ὑμνωδία, κἂν ψαλμωδία, κἂν χειρόγραφο, κἂν ἄμφια, κἂν λόγος, κἂν κίνημα, κἂν εὐλογία, κἂν χαιρετισμός, κἂν μοναστήρι, κἂν κελλὶ κἂν σκαλιστὸ ξύλο, κἂν κέντημα, κἂν καντήλι, κἂν ἀναλόγι, κἂν μανουάλι, ὅτι καὶ νἆναι ἁγιωτικό.

☦Πάντα ξημερώνει...

Να δίνουμε στο εαυτό μας το δικαίωμα να στεναχωρηθεί. Η θλίψη δεν είναι κατάρα. Τα συναισθήματα, οι πόνοι, οι καημοί πρέπει να εκφράζονται, αλλιώς όπως έλεγε και άγιος Πορφύριος γίνονται αρρώστιες. 
Απλά να θυμόμαστε, ότι όσο μεγάλη κι αν είναι η νύχτα πάντα, μα πάντα ξημερώνει.....
Παπα- Λύβιος

☦«Ιδού αγώνας, ιδού πάλη υπέρ φύσιν με την σάρκα, με τον διάβολο..»

ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΑΧΙΛΛΙΟΣ ΜΟΝΑΧΟΣ ΑΓΙΑΝΝΑΝΙΤΗΣ († 1910-1993)
Διατί ὅμως, ἀφοῦ ἀκούομεν καί μανθάνομεν τόν τρόπον καί τά μέσα τά ὁποῖα μετεχειρίσθησαν οἱ κερδήσαντες τήν αἰωνιότητα. Ἰδού μιά μόνον σκιά σᾶς περιγράφω, ὅπου εἶδον μέσα στό χειρόγραφον ἐπάνω στόν Ἄθωνα, ἀσκητές νά γλύφουν τό ξηρό ψωμί τῶν 100 ἡμερῶν, νά τρώγουν ὠμά τά ἄγρια χόρτα, νά εἶναι γυμνοί καί μέ τρίχινον σακκί παιδιά φορεμένα τῶν 20 ἐτῶν καί γεροντάκια 80 καί 90 ἐτῶν.

☦Η Παναγία οικονόμησε … Όρος 2014

Κλείνει τα μάτια ο Μοναχός και σιγανά μιλάει
Του στέλνει  λόγια ο Κύριος , το στόμα του  οδηγάει !

Η αγκαλιά Του είν ανοιχτή,  ουράνιος Αρραβώνας!
Μα αν δεν υπάρξουν δάκρυα θα έρθει  ο Κανόνας !

Μαύρα φοράει η Παναγιά πενθεί την αμαρτία!
Σώζει τον κόσμο απ την οργή ,  έχει τα δευτερεία !

Πορταϊτίσσης  Άγιο Φως το έλεος σκορπίζει
Και στη Βαβέλ του Αμαλήκ   δίκαιος μόνο  ελπίζει…

Του Νώντα Σκοπετέα
Στο αρχονταρίκι του πρώτου ορόφου που κοιτά  στο καθολικό αναζητήσαμε ανάπαυση και λόγον αγαθό το τελευταίο μας βράδυ στο Όρος. Συναντήσαμε τον Μοναχό Γ. που διαρκώς ανιχνεύει την σπίθα στα μάτια και στην ψυχή κάθε επισκέπτη –προσκυνητή στην Μονή Κουτλουμουσίου. Παλαιός συνενορίτης μου στα μέρη του Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων στην Αθήνα. Τον θυμάμαι σαν παιδί, να μπαινοβγαίνει εκείνος και να διακονεί στο Ιερό. Και τώρα Μοναχός Κοινοβιάτης , της Ριζαρείου τέκνο πεφιλημένο και του Αγίου Νεκταρίου απόγονος εκλεκτός . Ξεκινά να μας μιλά ..Έχει τα μάτια του κλειστά κάτω από ένα ζευγάρι με γυαλάκια. Σαν κάποιος να του ψιθυρίζει τούτα τα λόγια : 

☦Ο άγιος νεομάρτυρας Τριαντάφυλλος

Ο άγιος Τριαντάφυλλος ανήκει στην κατηγορία των μαρτύρων εκείνων που ονομάζονται νεομάρτυρες, οι οποίοι έζησαν και μαρτύρησαν κατά τη φοβερή περίοδο της τουρκοκρατίας (1453-1821). Την εποχή αυτή, όπως όλοι γνωρίζουμε, σ’ όλα εκείνα τα μέρη που άλλοτε απλωνόταν η μεγάλη αυτοκρατορία του Βυζαντίου με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη κυμάτιζε η ημισέληνος. Οι Τούρκοι περιφρονούσαν και μισούσαν τους χριστιανούς και τους ονόμαζαν γκιαούρηδες. Καμπάνες δεν επέτρεπαν να χτυπούν. Τις μεγάλες εκκλησίες τις γκρέμιζαν ή τις έκαναν τζαμιά, και υποχρέωναν τους χριστιανούς να βγαίνουν έξω από τα χωριά τους και εκεί, σε ερημικά εξωκκλήσια, να λατρεύουν το Χριστό. Σε μερικά δε μέρη της απέραντης τουρκικής αυτοκρατορίας σκληροί και φανατικοί πασάδες καταπίεζαν τόσο πολύ το λαό, ώστε τον ανάγκαζαν ν’ αφήσει τη θρησκεία του τη χριστιανική και ν’ ασπασθεί τη δική τους θρησκεία.

☦Γιατί δεν φοράτε μάσκα; (Από αφήγηση προσκυνητού, πριν λίγες ημέρες, στο Άγιον Όρος)

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΦΟΡΑΤΕ ΜΑΣΚΑ;

ΡΩΤΗΣΕ ένας Επίτροπος κάποιον Αγιονορείτη Γέροντα;

-Πάτερ  γιατί δεν φοράτε εσείς μάσκα στην Εκκλησία;

Εμείς στην Εκκλησία μας στην Αθήνα τους βγάζουμε έξω όποιος δεν την φορά.

-Και γιατί να φορέσω; Εκκλησία είναι εδώ ή υπόνομος;