“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

"Χαῖρε δι’ ἦς ἐχθροί καταπίπτουσιν"

Δημήτρης Νατσιός, δάσκαλος-Κιλκίς
«Σὰν τὴν καταστολισμένη νύφη, ἔτσι εἶναι ἡ Ἑλλάδα μας, γεμάτη ἀπὸ ἐκκλησιές, μοναστήρια καὶ ἐρημοκλήσια τῆς Παναγίας, τὸ πνευματικὸ στολίδι τῆς Ὀρθοδοξίας καὶ τοῦ Ἑλληνισμοῦ. Στὸ καθένα ἀπὸ αὐτὰ βρίσκεται τὸ σεβάσμιο εἰκόνισμά της, δεξιὰ ἀπὸ τὴν Ὡραία Πύλη, μὲ τὸ γυρτὸ κεφάλι της γιὰ νὰ ἀκούσει τὸν κάθε πόνο μας, τὴν κάθε χαρά μας. Πόσα εἶναι τὰ δάκρυα στὰ ἄχραντα χέρια της, δάκρυα τοῦ βασανισμένου λαοῦ μας;».

"Μαύρα μαντάτα" για τον Ερντογάν....

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ...
Αποκλεισμένος από παντού ο Ρ.Τ.Ερντογάν - Καγκελάριος Αυστρίας: «Να απαγορευθεί στην ΕΕ η καμπάνια Τούρκων για το δημοψήφισμα»
Μαύρα μαντάτα για τον Ρ.Τ.Ερντογάν έρχονται από αρκετές χώρες όσον αφορά το επικείμενο δημοψήφισμα που τόσο επιδιώκει να κερδίσει προκειμένου να κυβερνά αιώνια τη Τουρκία.

Η θεολογία της Εικόνος

ΘΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Η Εκκλησία, έχοντας συνείδηση της πνευματικής αξίας και σημαντικότητος των αγίων εικόνων, ως μέσου αγιασμού και κοινωνίας των πιστών μετά των ιστορουμένων αρχετύπων, τις είχε ανέκαθεν σε μεγάλη εκτίμηση, ευλάβεια και σεβασμό. Θεωρούνται και είναι ένα σημαντικότατο εποπτικό μέσο διδασκαλίας, μια εικαστική γλώσσα της Εκκλησίας, όπως ο Μέγας Βασίλειος αποφαίνεται: «α γαρ ο λόγος της ιστορίας δι' ακοής παρίστησι, ταύτα γραφική σιωπώσα δια μιμήσεως δείκνυσι».

ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑ: παλαιά έκαιγαν τις ΕΙΚΟΝΕΣ, σήμερα καίνε τους νεκρούς;

Φώτο από athosweblog.com
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Οι εικονομάχοι χρησιμοποιούσαν αποτεφρωτήρια για το κάψιμο των ΑΓΙΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ, σήμερα για λόγους υγιεινής και οικονομίας χώρου επιθυμούμε να χρησιμοποιήσουμε αποτεφρωτήρια για το κάψιμο  εν δυνάμει ΑΓΙΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ.

Λόγος εις την Α' Κυριακή των Νηστειών (Κυριακή της Ορθοδοξίας)

Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Κριμαίας
Την πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής η Αγία μας Εκκλησία πανηγυρίζει το θρίαμβο της Ορθοδοξίας, της ορθής πίστεως, η οποία καταπάτησε όλες της αιρέσεις και στερεώθηκε για πάντα. Γι' αυτό η Κυριακή αυτή καλείται Κυριακή της Ορθοδοξίας. Οι αιρέσεις φάνηκαν ήδη απαρχής του χριστιανισμού. Οι ίδιοι οι  Απόστολοι του Χριστού προειδοποιούσαν τους συγχρόνους τους, και μαζί τους και εμάς, για τον κίνδυνο από τους ψευδοδιδασκάλους.