“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Το Ευαγγέλιο της Κυριακής 31 Μαρτίου 2019 - Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

(Μαρκ. η´ 34 - θ´ 1)
Εἶπεν ὁ Κύριος· ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἀκολουθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶἀκολουθείτω μοι. ῞Ος γὰρ ἂν θέλῃ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ σῶσαι, ἀπολέσει αὐτήν· ὃς δ᾿ἂν ἀπολέσῃ τὴν ἑαυτοῦ ψυχὴν ἕνεκεν ἐμοῦ καὶ τοῦ εὐαγγελίου, οὗτος σώσει αὐτήν. Τί γὰρ ὠφελήσει ἄνθρωπον ἐὰν κερδήσῃ τὸν κόσμον ὅλον, καὶ ζημιωθῇ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ; ῎Η τί δώσει ἄνθρωπος ἀντάλλαγμα τῆς ψυχῆς αὐτοῦ; ῞Ος γὰρ ἐὰν ἐπαισχυνθῇ με καὶ τοὺς ἐμοὺς λόγους ἐν τῇ γενεᾷ ταύτῃ τῇ μοιχαλίδι καὶἁμαρτωλῷ, καὶὁ υἱὸς τοῦἀνθρώπου ἐπαισχυνθήσεται αὐτὸν ὅταν ἔλθῃἐν τῇ δόξῃ τοῦ πατρὸς αὐτοῦ μετὰ τῶν ἀγγέλων τῶν ἁγίων.

Παρουσίασαν σε μακέτα τον Τρίτο Ναό του Σολομώντα

Θ.Π.: Αυτή λοιπόν είναι η είδηση του ΑΙΏΝΑ, που βρίσκεται πίσω από την κουρτίνα όλης της επικαιρότητας των τελευταίων χρόνων. Που βρίσκεται πίσω από την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση των λαών, από τον περιορισμό των ελευθεριών του ανθρώπου, από τον πόλεμο και τις αλλαγές των συνόρων που ετοιμάζουν, πίσω από την μετακίνηση των «πνευματικά ακαθάρτων» μουσουλμάνων στην Ευρώπη, από τον διωγμό των Χριστιανών ανά τον κόσμο και πίσω από τον ερχομό των νέων ταυτοτήτων που θα οδηγήσουν στο χάραγμα και στον ερχομό του υιού της απωλείας, του βδελύγματος της ερημώσεως όπως αναφέρουν οι Άγιοι Πατέρες μας. Γι αυτό προετοιμαστείτε κατάλληλα αδελφοί, είτε το επιτρέψει αυτό ο Άγιος Θεός, είτε το αναβάλει με κάτι άλλο που θα ταρακουνήσει τον κόσμο….. Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΠΗΘΕΙ.
Ετοιμάζεται  πυρετωδώς από τους Ισραηλινούς  η ανέγερση  ενός «μεγαλοπρεπούς» Τρίτου Ναού του Σολομώντα για την έλευση του «δικού τους Μεσσία» σύμφωνα με τον ρωσικό και βρετανικό τύπο, με αφορμή την παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ που μετέβη στην Ιερουσαλήμ να εγκρίνει πολλά και διάφορα σχέδια. 
Όλα ξεκίνησαν μετά την δημοσιοποίηση βίντεο παρουσία του Μάικ Πομπέο και του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μ.Νετανιάχου, σχετικά με ειλημμένη όπως αποδείχθηκε απόφαση του Προέδρου Τράμπ να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ στα υψώματα  του Γκολάν.

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Ἁγίου Ἰγνατίου Μπριαντσιανίνωφ
Ὁ Κύριος εἶπε στούς μαθητές Του:«Εἴ τις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτόν καί ἀράτω τόν σταυρόν αὐτοῦ καί ἀκολουθείτω μοι» (Ματθ. ιστ’ 24). Τί σημαίνει «ὁ σταυρός τοῦ κάθε ἀνθρώπου»; Καί γιατί αὐτός «ὁ σταυρός τοῦ κάθε ἀνθρώπου», δηλαδή ὁ ἰδιαίτερος σταυρός τοῦ καθενός μας, ὀνομάζεται συνάμα καί «Σταυρός τοῦ Χριστοῦ»;

Σκέψεις στο Ευαγγέλιο της Κυριακής 31 Μαρτίου - Σταυροπροσκυνήσεως

Ο Σταυρός του Χριστού αποτελεί τη σωτηρία μας. Αυτός είναι η ωραιότητα της Εκκλησίας και η καθέδρα της ορθοδόξου θεολογίας.

Πρωτ. Γεωργίου Δορμπαράκη
Την τρίτη Κυριακή των Νηστειών η Εκκλησία μας προβάλλει στους πιστούς της τον Σταυρό του Κυρίου. Κατά το συναξάρι της ημέρας: «Επειδή με τη σαρανταήμερη νηστεία, κατά κάποιο τρόπο σταυρωνόμαστε και εμείς με τη νέκρωση από τα πάθη, κι έχουμε μια αίσθηση πικρίας με το να μας δημιουργείται ακηδία και κατάπτωση, μπαίνει μπροστά μας ο τίμιος και ζωοποιός Σταυρός, σαν αναψυχή και στήριγμά μας, και σαν υπόμνηση του Πάθους του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και παρηγοριά:

Γ΄ Χαιρετισμοί εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον - «Χαῖρε Κριτοῦ δικαίου δυσώπησις»

«Χαῖρε Κριτοῦ δικαίου δυσώπησις»
(Χαῖρε, Ἐσύ πού παρακαλᾶς ἐπίμονα γιά μᾶς τόν δίκαιο Κριτή)

Ὑπόβαθρο τοῦ χαιρετισμοῦ εἶναι ἄνθρωπος που δέν κατονομάζεται, ὁποῖος ἀπ,τι φαίνεται βρίσκεται σέ κατάσταση ἁμαρτωλότητας καί γιαὐτό ἀδυνατεῖ διστάζει νά ἀπευθυνθεῖ πρός τόν Οὐράνιο Πατέρα καί τόν Κύριο Ἰησοῦ Χριστό. Ἡ ἀναφορά στόν δίκαιο Κριτή, ἀλλά καί ἡ στάση τῆς Παναγίας ὡς Ἐκείνης πού στέκεται ἀδιάκοπα δεητικά ἀπέναντι στόν Υἱό Της, ἐπιβεβαιώνουν τήν ἀλήθεια αὐτή.

Ούτε τουρκική, ούτε Ρωσική, ούτε φραγκο-λεβαντίνικη. H ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ μόνο ΟΡΘΟΔΟΞΗ και Ελληνική. Το θέμα έκλεισε στον Ουρανό.

Να μην κουράζουμε, το θέμα έκλεισε ήδη ,απλώς το φέρνουν στην επικαιρότητα διότι εγγύς ο καιρός των μεγάλων γεγονότων στα ΣΤΕΝΑ και την Κωνσταντινούπολη. Όποιος δεν θωρεί να πάει να κοιταχτεί.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Πριν τέσσερα χρόνια που έδειξε τις προθέσεις του ο σουλτάνος να μαγαρίζει τον παγκόσμιο  πολιτισμικό πνευματικό τέμενος της Ορθοδοξίας, αρθρογραφίσαμε :